Roadtrip door Schotland & Isle of Skye: met de auto op de ferry of het vliegtuig?

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Roadtrip door Schotland & Isle of Skye: met de auto op de ferry of het vliegtuig?

Hoe plan ik een roadtrip naar Schotland vanuit België?

Europa

Hoe plan ik een roadtrip naar Schotland vanuit België?

Ook goesting in een roadtrip door Schotland? Top! Maar hoe pak je dit het beste aan: neem je de ferry of het vliegtuig? Wat is de beste optie?

Eerst verschenen op: 14 januari 2020

28 min

schotland map

Schotland

Roadtrip door Schotland & Isle of Skye: met de auto op de ferry of het vliegtuig?

Ook klaar om Schotland en de Schotse hooglanden te verkennen met de auto? Prima plan, met het Schots weer is wandelen met de auto het beste idee 😉

Dit verhaal vertelt je hoe je best je roadtrip naar Schotland en Isle of Skye plant, hoe en waar je de ferry kan nemen en de absolute must do’s, bezienswaardigheden en dileengen die je zeker moet zien in de Schotse Highlands en Isle of Skye tijdens deze onvergetelijke roadtrip.

Denk aan een roadtrip door Schotland in de winter aan grauwe wolken, regenbuien waaraan geen einde lijkt te komen en een eeuwige mistige nevel die besneeuwde bergtoppen omhult. Maar in de ochtend met wat geluk een heerlijke zonsopgang.
Maar meer dan dat is Schotland een filmische set van aaneengeregen decors van vergezichten over meren en lochs, van kronkelende roadtrip banen omgeven van machtige kliffen en naar beneden donderende watervallen, van wollige schapen, starende Highland cows en dappere herten.

Laatste update: november 2020

schotland quirang hike met de auto naar schotland

Jouw Schotland rondreis & vakantie plannen

Zet deze bezienswaardigheden zeker op je lijst

Is een road trip naar Schotland de moeite?

Even rust. Veel natuur, uitgestrekte meren en het land van ‘vier seizoenen op één dag’. Smalle meren die tientallen meters diep zijn, de ruige hooglanden en de setting van The Holy Grail van Monty Python. En bovenal een land waar ik nog wekenlang had kunnen blijven. Je valt van de ene verwondering in de andere. 

Je kunt hier een roadtrip maken van stadje naar dorpje of juist door het minder bewoonde ruigland wanneer je meer zin hebt in bijvoorbeeld lekker vissen en oorverdovende rust. Ik koos de route Newcastle – Edinburgh en daartussen vooral de onbekende plaatsen te checken.

Uiteindelijk kom je uit bij plekken zoals Loch Lomond, waar de beste whisky van Schotland met liters naar binnen gewerkt wordt, waar kleine bootjes uitvaren op Loch Katrine met het natuurpark als backdrop. De echte magie in Schotland, die vind je in de stad Edinburgh, het Rome van het noorden. Het Brugge van Schotland. De Oude Markt van de Schotten. Terecht ook, hier ademt elke baksteen geurende geschiedenis. Ongelofelijk mooi en de ideale uitvalsbasis voor avontuur in Schotland.

schotland roadtrip
The Quiraing in Schotland, een van de mooiste zichten op Isle of Skye

Het kanaal oversteken naar Schotland, hoe doe ik dat met de auto?

Al het moois dat Schotland te bieden heeft, verken je het makkelijkst met de wagen. Het is de bestemming bij uitstek om een lange roadtrip te maken, want de uren die je in de wagen doorbrengt onderweg zijn heus niet verloren. Onderweg rijd je van de ene machtige setting in de andere en kan je je ogen naar hartelust de kost geven.

Er zijn verschillende manieren om een roadtrip te maken in Schotland, aan jou de keuze hoe en wanneer je het doet! Grosso modo moet je 1 belangrijke keuze maken: of je met de ferry gaat en je eigen auto meeneemt, of je vliegt en ter plaatse een wagen huurt. Om je te helpen om een weldoordachte keuze te maken, vatten we de verschillende opties en mogelijkheden om naar Schotland te reizen even voor je samen.

Zelf een mobilehome of camper huren?

Via Yescapa kan je snel en gemakkelijk campers, mobilhomes of vans van andere particulieren huren. Dit is ideale manier om een lange roadtrip te maken als je zelf geen grote wagen hebt.

Een auto huren in Schotland of de ferry nemen? Een checklist.

De eerste belangrijke keuze is of je ter plekke een wagen huurt of je met je eigen auto gaat. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, we sommen even de doorslaggevende factoren voor je op:

 • Hoeveel tijd heb je voor je vakantie? Vliegen vs varen.
  Hoeveel tijd heb je om te reizen? Wanneer je naar Schotland vliegt en ter plekke en wagen huurt, verlies je het minste tijd. Een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel naar Edinburgh duurt gemiddeld 1,5 uur. Hou wel rekening met wachten op de luchthaven, inchecken & security en oppikken van de wagen.

  Met de ferry ben je een hele nacht onderweg, je rijdt in de vroege avond op de boot en rijdt er de volgende ochtend in het noorden van Engeland weer af. Je bent dan nog enkele uren onderweg om in Schotland te geraken. Voordeel is dat je geen lange wachtrijen aan de check-in of omslachtige security controles hebt, je kan tot 90 minuten voor vertrek arriveren aan de ferry terminal.
 • Kosten: wat is de goedkoopste manier om naar Schotland te gaan?

  Vliegen & auto huren: Vaak vind je al tussen 50 en 200 euro een heen- en terugvlucht van Zaventem naar Edinburgh, afhankelijk van het seizoen en reisperiode. Wanneer je helemaal cheapo wil gaan en vanuit Charleroi airport vertrekken niet erg vindt, kan bij Ryanair al een retourtje Edinburg scoren vanaf 30 euro. Een auto ter plekke huren kan vanaf 150 euro voor een week, maar die prijzen lopen snel op wanneer je in het hoogseizoen gaat of voor een wagen gaat die het best aangepast is aan de Schotse omstandigheden – modder, regen en smalle, kleine rotsbaantjes.

  Met de overzetboot: Voor een overtocht met de ferry betaal je zo’n 200 – 250 euro per persoon heen en terug, inclusief het meenemen van je auto. De huurkost van een auto en eventuele verzekering valt dan uiteraard weg. Daarnaast krijg je er meteen je eerste en laatste hotelovernachting bovenop, want reizen met de ferry naar Schotland betekent ook overnachten in een schattige kajuit aan boord.
met de ferry naar schotland vanuit belgie
 • Comfort: de meest gemakkelijke manier om naar Schotland op vakantie te gaan
  Hoewel je met het vliegtuig misschien sneller op Schotse grond staat, is vliegen met een low-cost maatschappij niet altijd de meest comfortabele manier van reizen. Je zit een kleine twee uur opgepropt in een kleine en veel te warme cabine en het is steeds gedoe met bagage en wachttijden.

  Wanneer je de ferry neemt, heb je geen gedoe met bagage. Je kan de koffer van je wagen zo vol laden als je wilt, vloeistoffen en kampeergerief incluis. Daarnaast is het nemen van de overnight ferry een ervaring op zich: het slapen in de kajuit, dineren met zicht op de woeste baren of je laven aan de bar van een van de vele cafés aan boord. Je kan gewoon lekker rondlopen, staan, liggen, hangen in een zetel of op het dek naar de schuimende zee gaan turen.

  Met de boot reizen is meedrijven op het ritme van de oceaan en het tempo van de deinende golven. ‘s Nachts wiegt de Noordzee je zachtjes in slaap, zodat je ‘s morgens helemaal uitgerust aan de roadtrip kan beginnen.
 • Duurzaamheid: ecologisch reizen binnen Europa is belangrijk
  We hoeven er geen tekeningetje bij te maken en toch tonen we hieronder even een helder diagram over de uitstoot van verschillende transportmiddelen wanneer je op reis gaat. Kies je voor een duurzame en milieubewuste reis naar Schotland, dan neem je de ferry.
duurzaam reizen overzicht uitstoot
Wat is de meest duurzame manier van reizen?

Bron: eco-reizen.nl

Naar welke haven vanuit België of Nederland de ferry naar Schotland nemen?

Belangrijk om te weten is dat er geen rechtstreekse ferry naar Schotland vanuit Belgie zelf is. Je vaart steeds naar een haven in Engeland (Hull, Newcastle, Harwich of Dover), om van daaruit verder richting Schotland te reizen. Wanneer je vanuit België (Of Nederland) de ferry wilt nemen naar Schotland, zijn er ruwweg vier verschillende opties.

Update 2020: Tussen België en Engeland was er altijd één vlotte verbinding, maar jammer genoeg is die in 2020 permanent stop gezet wegens te verlieslatend. Je kan dus niet langer met de ferry van België naar Schotland reizen. Je moet naar Nederland of Calais om in Engeland of Schotland te geraken.

Bekijk hier de 6 verschillende opties om naar Schotland te varen

kaart ferries nederland schotland belgie engeland van PO & DFDS

1. Vanuit IJmuiden (Nederland) naar Newcastle upon Tyne (Engeland)

De makkelijkste optie is om de ferry te nemen vanuit Ijmuiden, vlakbij Amsterdam, naar Newcastle upon Tyne. Het grootste voordeel is dat je meteen best hoog in Engeland van de boot rijdt en is het nog maar een uurtje rijden naar de Schotse grens. Je neemt in de vroege avond de boot en arriveert de volgende ochtend in de UK.

Ik ben vertrokken met de ferry vanuit IJmuiden in Nederland naar Newcastle in Engeland. De ferry duurt zo’n 15 uur, elke dag vertrekken er rond 17:30 ferries naar Newcastle. De prijzen variëren van 150 tot 500 euro, inclusief hutje op de ferry om lekker te dutten.

Tickets via DFDS


2. Vanuit Rotterdam naar Harwich

Een gelijkaardig alternatief is het nemen van de boot in Rotterdam, met als eindbestemming Harwich. Dit ligt nog een stuk lager in Engeland en is vooral aan te raden wanneer je graag ook nog Zuid-Engeland meepikt op je trip naar Schotland. De vaartijd is wel een stuk minder lang, je stapt ‘s avonds rond een uur of 22u pas op de boot en bent in de vroege uurtjes al in Engeland.

Tickets via Stena Line


3. Vanuit Calais (Frankrijk) naar Dover (Engeland)

Deze ferry nam je zeker en vast al eens wanneer je naar Londen of andere Engelse stad trok voor een kort verblijf. Dit is de snelste manier om in Engeland te geraken, want je staat op enkele uurtjes al aan de overkant van het kanaal. Je arriveert wel helemaal onderaan in de UK en hebt nog een pittige doortocht door gans Engeland voor de boeg, vooraleer je in Schotland arriveert.

Tickets via Directferries


4. Vanuit Zeebrugge (Belgie) naar Hull (Engeland (niet langer mogelijk)

Als je geen zin hebt om eerst naar Nederland te rijden om de ferry te nemen, kan je ook in de haven van Zeebrugge de ferry nemen naar Hull. Hull ligt een stuk lager in Engeland, van hieruit rijd je nog een viertal uur vooraleer je je op Schotse bodem bevindt.

Tickets via P&O Ferries

Vliegen naar Schotland

Word je makkelijk zeeziek, heb je weinig tijd of geen eigen wagen? Dan is vliegen naar Schotland zeker een optie.

Rechtstreekse vluchten naar vertrekken bijna dagelijks vanuit Zaventem en Charleroi, op een kleine twee uur sta je meteen in het capitool van Schotland. Vlieg je liever meteen naar hoger gelegen oorden, kan je mits kleine tussenstop ook verder vliegen naar Inverness, Aberdeen of Glasgow.

Aan elke luchthaven zijn altijd wel autoverhuurkantoren verbonden, vanuit je landingsplaats scoor je dus makkelijk een huurwagen om je rondreis door Schotland verder te zetten.

SOMS OOK DEAL

Goedkoop vliegen naar Schotland

Schotland: een 7-daagse rondreis met de wagen naar de Hooglanden & Isle of Skye

Wij maakten een zevendaagse rondreis door Schotland, via Glasgow verder Highlands in, tot op Isle of Skye en via Edinburgh weer terug. Samen met onze Land Rover Discovery knalden we door de fantastische landschappen en maakten we er een combinatie van kamperen en verblijven in B&B’s van. Heerlijk dat we ons niets hoefden aan te trekken van bagagerestricties en gezeul met kampeermateriaal: we gooiden een luxe-luchtmatras en twee dikke donsdekens in de koffer en waren vrij om te gaan waar we wilden.

Als we opnieuw konden kiezen, kozen we vast en zeker weer voor een overtocht met de ferry. Op reis gaan om je hoofd leeg te maken en vooral weinig te moeten, is voor ons ook de manier waarop we reizen. Traag maar gestaag Canada doorkruisen bijvoorbeeld, met een campervan die niet sneller kan dan 90 per uur, uitgebreid de tijd nemen om een eiland van de Azoren te doorgronden in plaats van te gaan island hoppen, evenzeer genieten van een nachtelijke overtocht op het Kanaal als van de verdere roadtrip zelf: wij zijn fan van de traagheid van de wijde zee.

Roadtrip van Newcastle naar Inverness

De eerste etappe is een tocht van ongeveer 5,5 uur. In Inverness vind je een kasteel (Inverness Castle) waar menig fotograaf zijn hartje kan ophalen. Op een half uurtje vind je ook de Calva Cairns, een van de best bewaarde begraafplaatsen uit de Bronstijd. Nog de moeite: Falls of Foyers en Urquhart Castle. Ik lijst hieronder enkele fantastische bezienswaardigheden op de weg van Newcastle naar Inverness op.

Urquhart Castle in Schotland

Urquhart Castle

Dit kasteel is in de 13de eeuw gebouwd door enkele rijke stinkers. Urquhart Castle ligt aan het fabelachtige Loch Ness in de buurt van Drumnadrochit in de Schotse Hooglanden. Een leuke stop voor de fotografen onder ons en wie van een hoope oude stenen houdt.

schotland roadtrip loch ness

Het meer van Loch Ness

Het bekendste meer van de wereld: Loch Ness, de plas die geen introductie nodig heeft. Verscheidene mensen zijn verdwenen in dit meer bij Inverness, maar het monster is inmiddels ook al jarenlang niet meer gezien. Que pasa daar?

Trossachs National Park & loch Lomond

Loch Lomond & Trossachs National Park

Hier kan je Loch Lomond bezoeken, wat zeker een hoogtepunt op je roadtrip door Schotland is. Je vindt hier ook Loch Katrine in Schotland in het Trossachs National Park is een van de grootste meren en de omgeving is magnifiek: indrukwekkende valleien en eindeloze wandel opportuniteiten.

Kilchurn Castle

Een van de mooiste, verlaten kastelen van Schotland. Deze ruines vind je in de buurt van Loch Awe, in Argyll & Bute. Ideaal voor een lange regenwandeling!

Kilchurn castle loch lomond

Het strand van Oban

Oban is een pittoresk vissersdorp. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister geworden en wordt gebruikt om naar de vele Schotse eilanden te reizen. Zeevruchten en goede whisky zijn dé kenmerken van deze regio. Sounds good, amiright?

Inveraray Castle

Inveraray Castle is een kasteel uit de 17de eeuw op weg naar Edinburgh, gekend voor zijn prachtige tuin. Voor de kasteel liefhebber kan je ook hier je hart luchten. Je moet dus niet perse naar Duitsland om mooie kastelen te bezoeken.

Edinburgh en Edinburgh Castle bezoeken
Edinburgh Castle

Edinburgh Castle

de plek waar mijn roadtrip zijn finaal hoogtepunt bereikte. Een schitterend kasteel met een lange geschiedenis, waar zelfs een Belgisch kanon staat. Wist ik veel dat de Belgen destijds goed waren in kanonnen bouwen.  Het kanon doet het overigens al bijna 400 jaar niet meer, een beetje zoals onze regering zegt. 

Vanaf het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en er hangt een magische sfeer. Dit is dé plek waar de Schotten stand hebben gehouden tegen de Engelsen. En voordat ik zelf het zwaard in de hand wilde nemen, besloot ik de auto weer op te zoeken om naar huis te gaan. Edinburgh ligt op een dikke 1000 kilometer van België en je moet toch ongeveer een kleine twee dagen rekenen om er comfortabel te raken.

Isle of Skye: hiken in schotland

Roadtrip naar Isle of Skye door het Schotse binnenland: van Edinburgh naar Glennfinnan

Als je beslist om naar Schotland te gaan, viel je oog waarschijnlijk op het bekende Isle of Skye: een eiland vol magische landschappen en ongelooflijk mooie natuur. Aangezien hier geen luchthaven of rechtstreekse ferry vanuit België is, heb je een lange trip voor de boeg. Je kan natuurlijk zo snel mogelijk hierheen rushen, maar waarom zou je er geen kleine roadtrip van maken? Ook in het binnenland zijn ontelbare bezienswaardigheden die je reis naar Isle of Skye kunnen opleuken, al is het maar om even uit te blazen. Wij hebben hieronder enkele leuke hotspots verzameld die op je route liggen, vertrekkende vanuit Edinburgh.

edinburgh bezoeken roadtrip schotland

Edinburgh

Deze roadtrip begint in Edinburgh. Deze locatie kan een trip op zich zijn, maar als het deel uitmaakt van een rondreis kan je beter je activiteiten hier beperken. Aanraders om snel te bezoeken zijn St. Giles Cathedral, Scottisch National Monument en Dean Village. Voor Edinburgh Castle heb je waarschijnlijk meer tijd nodig vanwege lange wachttijden en de musea nemen ook veel tijd in beslag. Als je de topattracties van deze stad wil bezoeken, kan je best een extra dag inplannen.

citytrip edinburgh

Stirling

Een uurtje rijden op de M9 vanuit Edinburgh brengt ons bij de eerste tussenstop: het middeleeuwse stadje Stirling. Deze plek is een mooie verzameling aan gotische architectuur en historische schatten. 

Het meest indrukwekkende stuk van de collectie is Stirling Castle, de hotspot voor de 15de-eeuwse feesten gegeven door de royale Stewart-familie. Om de sfeer nog echter te maken, lopen er ook gekostumeerde acteurs rond. Het is dus zeker een leuke activiteit voor gezinnen. Volwassenen betalen er £14 voor een kaartje en kinderen £8.4, maar kijk ook zeker de gezinskortingen na.

Wie Stirling vanuit vogelperspectief wil bekijken, kan dit in ruil voor het beklimmen van 246 en £10 doen vanop het William Wallace Monument. Het is zeker een aanrader omdat de ervaring veel meer is dan een trap opklauteren. Per verdieping wordt het verhaal verteld van de ridder William Wallace en zijn heldendaden tijden de Eerste Schotse Onafhankelijkheidsoorlog. Wanneer je dan de top hebt bereikt en je panorama-fotootjes op je instastory hebt gezet, kan je op adem komen in het Legends Coffee House dat zich in de buurt van de ingang bevindt.

Voor kleurrijke glasramen en een uniek houten gewelf moet je in de Church of the Holy Rude zijn. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden (rude betekent kruis), zijn ze hier welgemanierd en verwelkomen ze bezoekers om de binnenkant te komen bezichtigen. Inkom is gratis, maar je kan overwegen om £2 te doneren voor het onderhoud van het gebouw.
De Old Town Jail vervolledigt het gotische-gebouwen-kwartet. Ook hier pakken de Schotten uit met hun vertelkunsten en acteerwerk. Je kan er voor £8 een rondleiding krijgen door de geschiedenis van misdaad in Stirling en toegang tot de observatietoren voor een uitzicht over de stad. Als dit niet genoeg is om je in te leven in de omstandigheden van deze militaire gevangenis, staat er ook nog een Jailbreak-escaperoom klaar. Deze kan je met 5 personen doen en kost je rond de £10.

Doune Castle

Doune Castle ligt 13 km van Sterling en mag je zeker niet missen tijdens je roadtrip. Voor £9 krijg je toegang tot deze iconische filmset.

De Monty Python-fans kunnen hun kokosnoten bovenhalen, want dit historische gebouw deed dienst als filmlocatie voor het meesterwerk Monty Python & The Holy Grail. Je kunt je moeilijk voorstellen dat de absurde scènes van deze film op dezelfde locatie werd gefilmd als Game of Thrones (Winterfell) en Outlander (Castle Leoch), maar toch is het zo.

https://www.youtube.com/watch?v=m9wdYy3tCm4&ab_channel=RedCard

Je hoeft deze film en series natuurlijk niet gezien te hebben om van dit gebouw te kunnen genieten; de uitkijktorens en hallen zijn op zich al indrukwekkend genoeg. Maar toch, als het vaststaat dat je hier gaat stoppen kan het nooit kwaad om het een en ander te downloaden op je Netflix voor tijdens je vliegtuig -of ferrytocht.

Hiken in the Lost Valley in Glencoe Village

Kan je niet wachten tot je op Isle of Skye bent en wil je al een voorproefje van de ruige, Schotse natuur? Dan kan je onderweg in het dorpje Glencoe stoppen voor een relatief korte hike door een vallei, inclusief waterval. Hoewel de wandeling ‘maar’ 4 km lang is, mag je je toch aan een stevige uitdaging verwachten. Zorg dat je goede wandelschoenen bij hebt en wees extra op je hoede bij regenweer. Onderweg kom je rotsachtige en steile paden tegen die erg glad kunnen zijn na een stortbui. Het vergt enige lichamelijke inspanning, dus zorg zeker ook dat je voldoende bent uitgerust.

wandelen in glencoe lost valley

Een ritje naar Zweinstein in Glenfinnan – de brug van Harry Potter

De schoonheid van het Schotse landschap heeft vele producers aangetrokken om hun wereldberoemde films te komen schieten. Ook de Harry Potter-franchise streek er in het jaar 2000 neer om de iconische Zweinsteinexpress te filmen. Vandaag de dag rijdt deze indrukwekkende trein nog steeds over het Glenfinnan Viaduct. Je kan een ticket kopen voor een plaats op de stoomtrein, maar om de filmlocatie in haar volle glorie te zien kan je de Jacobite Steam Train (AKA Zweinsteinexpress) beter vanaf het uitkijkpunt gaan bekijken.

brug harry potter glenfinnan viaduct

Glenfinnan bevindt zich een uurtje met de auto van Glencoe en het viaduct is te voet bereikbaar. De populariteit van deze tovenaarsfilms is na al die jaren niet geslonken en trekt dus nog steeds grote hordes van trouwe fans aan. Daarom is het aangeraden om op voorhand de uurroosters te checken en je wandeling van 30 minuten in je planning mee te rekenen. Mis je kans niet, want de trein rijdt maar 1 of 2 keer per dag en dit enkel in de kerstvakantie en in de zomer. Het vergt een beetje timing, maar het voorkomt wel dat je de stoomtrein tussen de hoofden van een grote menigte mede-Harry-Potter fans moet bezichtigen. Mik dus op het beste zicht en wie weet zie je wel een blauwe Ford Anglia voorbijvliegen.

https://www.youtube.com/watch?v=I6mFICxz_KI&ab_channel=%23BestScene

Eilean Donan Castle

Dit is eigenlijk zo’n locatie waarvan je bij het zien van een foto ervan denkt dat het niet echt kan bestaan. Het lijkt een beeld gefabriceerd door een hobby-photoshopper of locatiebeschrijving van een fantasy-novel, maar Eilean Donan Castle is werkelijk op een eilandje in een meer gebouwd. Na 2 uurtjes rijden vanuit Glenfinnan kan je hier je auto parkeren en genieten van de view. Niet alleen dat, maar je kan voor £10 ook de binnenkant uitvoerig gaan inspecteren. Deze mini-Mont Saint-Michel is dus een spectaculaire finish van je roadtrip naar Isle of Skye.

Eilean Donan kasteel schotland

Google Maps roadtrip

roadtrip door schotland plannen

Rondreis op Isle of Skye in Schotland

Sligachan Old Bridge & Waterfall

Je avontuur begint in Sligachan,een kleine nederzetting in het Westen van Schotland. Hier vind je een oude stenen brug die doet denken aan de Middeleeuwen. Voor de rest is er niet veel spektakel te zien (prachtige natuur niet meegerekend), maar wat deze plek zo magisch maakt zijn de Keltische vertellingen. Volgens de legende zou je beloond worden met eeuwige schoonheid als je je hoofd in het water steekt. Als deze methode niet succesvol blijkt te zijn, kan je nog de rivier volgen, en de schoonheid van het water bezichtigen in de vorm van een waterval.

Sligachan old bridge isle of skye

Old Man of Storr

Dit is een populaire hike langs allerlei rotspilaren op een heuvel genaamd The Storr. Het is ongeveer 4 km stappen, maar mispak je niet want je komt wel wat hellingen tegen. ‘The Old Man’ is de meest iconische rots en is met een hoogte van 50 meter al goed zichtbaar vanaf het begin van je wandeling. Toch is het zeker de moeite om deze reus van dichtbij te gaan bekijken.

old man of storr isle of skye

Portree

Verstopt tussen hoge kliffen en de zee ligt het havendorpje Portree, niet ver van Storr. Dit is een toeristisch centrum waar je kunt opladen na je rotsbeklimming. De pastelkleuren van de gevels doorbreken het groen-grijze kleurenpalet van Isle of Skye en nodigen uit om er te blijven. Er zijn genoeg restaurantjes, pubs en andere activiteiten om je even zoet te houden. Je kan er een film gaan kijken in de lokale bioscoop of dolfijnen en zeehonden spotten met een rondvaart.   Als deze plek je aanstaat, zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden.

Boek een tour met de hoogtepunten van Portree via deze link

The Quiraing

Deze route is ongeveer 7 km lang en brengt je langs smalle paadjes die over allerlei rotsen en heuvels kronkelen. Het is dus een uitdagende wandeling, maar je wordt beloond met een uitzicht over reusachtige groene plateaus en de kustlijn van Quiraing.Wees dus goed voorbereid en neem stevig schoeisel mee. Vergeet ook je regenkledij niet om je te beschermen tegen het onvoorspelbare Schotse weer.

the quiraing isle of skye

De Talisker whiskystokerij

Je roadtrip zou niet compleet zijn zonder een glas whisky achterover te slaan. De liefhebbers kunnen het amberkleurige goedje ook nader bestuderen in de Talisker stokerij. Ze bieden er tours en proeverijen aan zodat je goed geïnformeerd van je whisky kunt genieten. Als dit een onmisbare activiteit is voor jouw vakantie, vergeet dan zeker niet je tour op voorhand te boeken.

Neist Point Lighthouse

Deze schitterende vuurtoren staat op het topje van een hoge klif te blinken. Het vergt een korte, maar steile wandeling van enkele kilometers door groene heuvels besprenkeld met grazende schapen, maar het uitzicht is subliem.

neist point isle of skye

Fairy Glen

Dit is een miniatuurlandschap dat afsteekt tegen de omringende groene vlakten. Het stukje land bestaat uit felgroene heuveltjes met in het midden afgeplatte rots die gelijkt op een ruïne. Door deze gelijkenis heeft men dit natuurverschijnsel Castle Ewan genoemd. Het hele tafereel heeft iets magisch en het zou je niet verbazen als je hier een hobbit zou spotten.

Fairy Pools

De feeën uit de Schotse folklore moeten zich natuurlijk ergens wassen, en ook hun badplaats is een must-see tijdens je doortocht door het eiland. Door de waterval lijkt het een Efteling-attractie, maar dan zonder plastieken rotsen en kristalhelder water waar je de bodem door kunt zien.

fairy pools schotland

Dunvegan Castle

Als je aan een kleuter vraagt om een kasteel te tekenen krijg je meestal een van twee stereotiepe beelden. Ofwel opteert het kind voor een roze Barbie-kasteel met ronde torentjes en klimop aan de poort. Ofwel krijg je een donkergrijze rechthoek met gekartelde randen vanboven, Monty Python-stijl. Dunvegan Castle is de inspiratie voor dat tweede beeld. Je kan het indrukwekkende gebouw bewonderen vanuit de tuinen of je kan ook een gegidste tour boeken als je meer wilt weten over de geschiedenis van het kasteel.

Dunvegan Castle

Image credits Bron: The Gallivant Post

The Cuillin mountainrange

Als je maar niet genoeg krijgt van de natuurpracht van Isle of Skye, kan je The Cuillin onder handen (of voeten) nemen. Opgelet, dit is terrein voor gevorderde wandelaars en afhankelijk van je route moet je ook je klim-materiaal meenemen. Zoek dus op voorhand op welke route geschikt is voor jou niveau en bezoek deze rotsige bergen eventueel met een gids. Of je er nu voor kiest om de bergen van veraf te bekijken of het aandurft om er op te klauteren, een prachtig uitzicht is verzekerd.

https://www.instagram.com/p/CEOZbk4qPXs/

The Three Chimneys restaurant

In dat ruige, stenen landschap ligt een culinaire parel: The Three Chimneys. Wie het beste van de zee en de regionale producten wil proeven, kan best hier zijn voeten onder tafel schuiven. Als je bereid bent om er wat centen voor neer te tellen, tenminste. Maar je krijgt zeker waar voor je geld, want je restaurant komt niet zomaar in de Michelin-gids te staan.

Kilt Rock and Mealt Falls Viewpoint

Kilt Rock klinkt een beetje als het festival, maar ik ga de metal-fans moeten teleurstellen. Het is vrij letterlijk een rots die op een kilt gelijkt. Vergis je niet, de grappige naam maakt het nog niet minder indrukwekkend. Uit deze 90-meter-hoge rots tuimelt de Mealt waterval bruusk de zee in. Voor de mensen met hoogtevrees: je kan deze rotsformatie veilig van achter een railing bezichtigen.

Melt falls Isle of skye Kilt Rock

Elgol

Op weg naar het afgelegen dorpje Elgol doemen die Cuillin bergen weer op, maar dan vanaf het strand bekeken. Naast tot rust komen kan je in Elgol ook een boottocht maken of in de grot kruipen waar Bonnie Prince Charlie zich verschool.

elgol schotland isle of skye bezienswaardigheden

Highland coos

Je zou alleen al voor deze grote knuffelbeesten naar Schotland moeten reizen, als je het mij vraagt. De fotogenieke beestjes zijn een iconisch kenmerk van de Highlands.Ondanks hun faam zijn ze toch niet zo veelvoorkomend als je zou denken, maar als je een lange trip heb gepland wordt een ontmoeting met het inheemse vee misschien wel werkelijkheid. Als je dus een kudde voorbij rijdt, mis dan niet de kans om een paar mooie plaatjes te schieten. (maar probeer wel buiten het bereik van hun hoorns te blijven)

highland coos Schotse highland koeien

Noorderlicht spotten op Isle of Skye

Nee, je hoeft je niet als eskimo te verkleden en naar Ijsland of Noorwegen te reizen om het noorderlicht te zien. Dat kan ook gewoon in Schotland. Heb je je trip naar Isle of Sky in de herfst-of wintermaanden gepland? Dan kan je met wat geluk de lichtshow aanschouwen. Dat kan je bijvoorbeeld in het dorpje Glendale doen. Om precies te weten waar en wanneer het noorderlicht zal verschijnen kan je best een aurora forecast site of app raadplegen om te voorkomen dat je onnodig moet rondrijden.

wanneer noorderlicht spotten schotland

Checklist voor een perfecte roadtrip

 • Banden controleren op profiel en bandenspanning
 • Je rijdt in Schotland aan de andere kant!
 • Checken van alle vloeistoffen (remvloeistof, ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof, olie en stuurbekrachtiging plus eventueel transmissieolie). 
 • Google Maps offline kaarten downloaden, zeker als je buiten de roaming landen gaat
 • Benzine prijzen opzoeken in de verschillende landen en gericht plannen
 • Verzekeringsvoorwaarden checken bij het huren van je wagen
 • Roadtrip playlists maken voor je vertrekt
 • Reken op ongeveer 110 pond aan benzine voor 10 dagen roadtripplezier
 • Gevarendriehoek, veiligheidshesje, handschoenen en warme kleding in de auto
 • Wegenkaart plus lokale munteenheid, of een kredietkaart met een voldoende hoge limiet (minstens 2500 euro)
 • Een aantal belangrijke telefoonnummers (lokale politie, wegenwacht, je moeder) op een papiertje voor het geval je telefoon het begeeft en je écht moet bellen.

Tips voor een zorgeloze roadtrip, met je eigen wagen of een huurauto

Ik wil 100% kunnen rekenen op mijn wagen, daarom is een bezoekje brengen aan de plaatselijke garage, geen overbodige luxe. Doe dit zeker ook als je voor langere tijd een auto wil huren of zelfs kopen, zoals Yannick destijds in Australië een mooie 4×4 kocht, is dit een must. Met de verkoper naar de garage gaan is in Australië bijvoorbeeld de normaalste zaak van de wereld.

De grondige voorbereiding heeft me veel centen bespaard tijdens mijn roadtrip naar Schotland. Halverwege de reis kwam ik erachter dat de temperatuur van mijn koelvloeistof wel erg ver boven de 90 graden steeg. Lekker gloeien! Dus motorkap open en kijken wat er uit de haak hing. Ook tof om te zien dat er meteen aardig wat mensen vaart minderen om te vragen of ik hulp nodig had. Gelukkig zag ik redelijk snel dat er een slang gescheurd was, vlak naast de slangkoppeling. Met een mes en schroevendraaier kon ik de slang gemakkelijk fixen en op de reserve koelvloeistof uit de koffer haalde ik de dichtstbijzijnde garage. Zo zie je maar, voorbereiding is belangrijk en wat kennis van de auto kan ook geen kwaad. Mechanieker spelen is eigenlijk zo

moeilijk niet.

Take the Slow Road: een Lezersverhaal

Bij Soms Ook Heimwee houden we echt wel van vette roadtrips en dit doet ons aan het mooie boek “Take the Slow Road” deed denken

Meer roadtrips in de wijde wereld

28 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Non-stop Noorwegen

Ervaar het spectaculaire landschap van Noorwegen tijdens een onvergetelijke roadtrip door de...

Nu lezen

img

Roadtrip door Duitsland: de mooiste kastelen jagen

Must Do: Op roadtrip door Duitsland langst de mooiste kastelen en meren. Inspiratie voor een...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.