24h Amsterdam: een soloreis in de stad van de coffeeshops.

Vorig verhaal

Volgende verhaal

24h Amsterdam: een soloreis in de stad van de coffeeshops.

Hoe je 24 uur in Amsterdam kan spenderen, de anti-toerist versie.

Citytrip

Hoe je 24 uur in Amsterdam kan spenderen, de anti-toerist versie.

We kennen het ondertussen wel. Amsterdam, dat zijn grachten, het Rijksmuseum, Anne Frank huis en Red Light District. Althans, dat is hoe menig first-timers zich Amsterdam herinneren. En daar is helemaal niets mis mee, maar in deze blog gooi ik het even over een andere boeg.

Eerst verschenen op: 27 oktober 2023

12 min

nederland map

Nederland

24h Amsterdam: een soloreis in de stad van de coffeeshops.

We kennen het ondertussen wel. Amsterdam, dat zijn grachten, het Rijksmuseum, Anne Frank huis en Red Light District. Althans, dat is hoe menig first-timers zich Amsterdam herinneren. En daar is helemaal niets mis mee, maar in deze post gooi ik het even over een andere boeg.

Amsterdam bezoeken, de mooiste bezienswaardigheden
NDSM Amsterdam.

Hoe je 24 uur in Amsterdam kan spenderen, de anti-toerist versie.

Gepakt en gezakt sta ik aan perron 11, ik kijk nog eens op mijn klok. Mijn veel te zware rugzak duwt in mijn schouders. ‘Licht reizen’ noemde ik het. Geen valies die achter mij aanholt maar één enkele overpacked rugzak. Dat ze maar niet beginnen met last-minute spoorwissels. Ik reis met de nieuwe Eurostar. Op een dikke 2 uur in Amsterdam Centraal zonder zelf achter het stuur te moeten kruipen of parking in Amsterdam te zoeken, I love it.

Amsterdam bezoeken

Degenen die mij goed kennen, weten dat als het op citytrips aankomt, ik gekend sta als de overplanner.

Nymke, die stippelt een hele planning van voor tot achter en achter to voor uit met adressen, metrolijnen en zelfs inkomprijzen.”

Zou ons mama zeggen. Als kind was ik vaak degene die met stapels reisgidsen de bib uit hobbelde en leuke plekjes uitzocht die we op vakantie konden ontdekken. Want er is zoveel te zien en zo weinig tijd, dus geen enkele minuut mocht verloren gaan. Een overplanner die moeilijk van haar plan kan afwijken dus.

Met de jaren, *kuch kuch* en wijsheid liet ik dit al wat meer los. Voor dit tripje besloot ik het over een andere boeg te gooien. Ik mocht van mezelf niets opzoeken voordat ik in Amsterdam zelf aankwam. En ik ga niet liegen, mijn handen jeukten om allerlei dingen op te zoeken. Bon, ik heb het volgehouden (applausje voor mezelf). 

de leukste winkels van Amsterdam

Aangekomen in het Volkshotel (het voormalige hoofdkwartier van de Volkskrant) trekt de nonchalante, bruisende sfeer me verder het hotel binnen. Niet zomaar een hotel, een ontmoetingsplaats van digital nomads, creatives, techno-fans, yogi’s, wellness-gangers en noem maar op. Van de cozy cabins voor de solotravelers met een budget tot de ruime studio’s voor langblijvers. In de lobby krijgt een jonge kerel een knipbeurt. Aan de bar vloeien de cocktails rijkelijk en in de werkplaats leggen de workaholics de laatste hand aan hun werkweek. De gepersonaliseerde tipcards op de balie grabbel ik snel mee en prop ik in mijn zak.

Terwijl ik nummer 7 indruk in de lift begint de kermismolen hierboven te draaien. Wat zou ik allemaal bezoeken? Keuzes, keuzes, niet mij sterke kant. De geur van geroosterde groenten en gezellig geroezemoes laat de draaimolen even halt houden. 

Vegan bitterballen met mosterd, bloemkool met truffle kaassaus en pijnboompitten, eindigend met witte chocolade cheesecake. Om duimen en vingers bij af te likken, het is dat ik het u zeg. In Canvas kunnen ze er wat van! Later op de avond maken de tafels en stoelen plaats voor een dansvloer en krijgt de zwoele jazzmuziek een meer upbeat tune. Terwijl ik onder de wol kruip in mijn cabin, denk ik nog steeds aan die heerlijke cheesecake.

Goooodmorning Amsterdam

Terwijl de eerste zonnestralen hun licht schijnen op Canvas, prop ik mijn tweede croissant naar binnen. Ik had de avond ervoor besloten om een yogales mee te pikken in het hotel. Een goed idee dacht ik, maar na de tiende plankpositie gevolgd door downward facing dog dacht ik al puffend terug aan mijn warm bedje waar ik liefst terug in wilde kruipen. Suat, achteraf gezien had de yogales wel deugd gedaan. Een aanrader dus! 

Ik laat hartje Amsterdam met al zijn gekende monumenten achter mij liggen terwijl ik met mijn I Amsterdam City card – superhandig ding trouwens – in paraatheid de metro opstap richting Amsterdam Centraal. Het zou zo een scène kunnen zijn uit Pirates of te Carribean. Mijn haar wappert alle kanten op en het zoute water van de Ij spettert in mijn gezicht terwijl ik de oversteek met de ferry maak. Enkel Orlando Bloom ontbreekt nog aan mijn zijde. 

Wat te doen in Amsterdam?
Aan wal aan de oever van Noord Amsterdam.

NDSM: gentrificatie op zijn best en een urban jungle van beton en graffiti

We zetten koers richting NDSM, de voormalige scheepswerf van Amsterdam Noord. NDSM kan je zien als de speeltuin van creatives. Een plek waar experimenteren centraal staat. Terwijl ik aan wal ga word ik verwelkomd door een stortvloed aan kleurrijke graffiti. Een beetje verder staat een hoogbouw camping opgesteld. Het industrieël verleden van deze plek in combinatie met nieuwe creatieve concepten maakt dit een heel interessante plaats en de reden waarom ik besloot om mijn tijd in Amsterdam hier door te brengen. Op de tipcards van het Volkshotel las ik dat de grootste vintage markt van Europa zich in de Ijhallen op deze site plaatsvind. Een terugkerend maandelijks fenomeen waar massa’s volk op afkomt. Ernaast geniet je bij Ijver van een snelle hap en een drankje. De graffiti op de grond en muren leiden me richting STRAAT. Het grootste street-art museum ter wereld. Klinkt niet slecht he? De voormalige lasloods bundelt werken van meer dan 170 kunstenaars van over de hele wereld. Je moet dit echt gewoon eens gezien hebben. Na wat rondgestrompel bij STRAAT stak ik mijn neus binnen bij Nieuw Dakota (ook deels om te schuilen voor de gietende regen, oeps), waar ik de groepstentoonstelling “Yes, I do” bezocht.

Een van de tofste plekjes op NDSM om even neer te ploffen is Plekk, een sustainable restaurant en ontmoetingsplek dat lokale producten met een zo laag mogelijke impact op onze omgeving hoog in het vaandel draagt. Terwijl ik aan mijn Earl Grey nipte en mijn verkleumde vingers opwarmde nam ik het gezellige geroezemoes in me op. Families, geliefden of vrienden van alle leeftijden die hier samenkwamen om even te ontsnappen aan de alledaagse drukte.

weekendje Amsterdam
Het uitzicht vanaf mijn tafeltje bij Plekk, genietend van de laidback sfeer.

Een badpak van de Decathlon en nét iets te veel spaghetti 

Na een korte stop aan het Waterlooplein – de oudste vlooienmarkt van Nederland– en een bezoekje aan de Hortus Botanicus, besluit ik die avond de keukenprinses in mij te laten spreken. Pasta pesto ging het worden. Nog een pluspunt aan de studio’s van het Volkshotel, een eigen keukentje. Terwijl de net iets te vele pastaslierten nog in mijn maag rondzwommen besloot ik het dakterras te verkennen. Met mijn badpak van €9,99 – dat ik lastminute zonder passen in de Decathlon uithaalde toe ik hoorde dat er een rooftop wellness was – in de aanslag koos ik één van de houtgestookte hottubs uit met zicht op de zonsondergang. Ja, het had zo uit een film kunnen zijn. Met de ambiance van toeterende auto’s en druk verkeer op de achtergrond en de skyline van Amsterdam in het vooruitzicht nam ik afscheid van de stad.


Meer Amsterdam voor een heerlijke citytrip

Andere toffe wijken in Amsterdam

De Pijp

Een van de oudste wijken van Amsterdam waar een mengelmoes aan verschillende culturen hun plaats hebben gevonden. Wandel eens over de gekende Albert Cuypmarkt of spring eens binnen in een van de vele ‘artsy’ galerijen

Jordaan

Vakmannen, brouwers, leerlooiers en marktkramers sierden hier vroeger de straten. Tegenwoordig stampt menig toerist hier door de straten, zich navigerende naar het Anne Frank Huis of Brouwersgracht. Bruine kroegen en typische grachtenhuisjes à volonté hier.

Westerpark

Het vroegere ‘blue collar’ district. Voornamelijk arbeiders huisden hier vroeger in. Bezoek er de Westergas, snuister tijdens de Sunday Market tussen de verschillende kraampjes of strompel eens door de Spaarndammerbuurt.

Centrum

Van de Keizersgracht tot de Prinsengracht, en van de Wallen tot winkelwalhalla de 9 Straatjes. Dit is Amsterdam vanop de postkaartjes en de drukste toeristenpleister bij uitstek.

Oud Zuid

Een van de jongere districten van het Amsterdam. Wandel hier eens door het Vondelpark, bezoek het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum of spendeer een etmaal in het Rijksmuseum.

de leukste winkels van Amsterdam
Kuieren op het Waterlooplein.

Reizen naar en in Amsterdam

When in Amsterdam… dan neem je de fiets (en word je hopelijk niet omver gereden). Daar waagde ik het toch liever niet op. Met een 72-uurs I amsterdam City Card in de hand neem je naar hartelust bus, tram, metro en boot (ook fiets). Een must als je het mij vraagt. Daarnaast ook superhandig om goedkoper (of zelfs gratis) musea te bezoeken of andere activiteiten te doen! De ferry? De neem je trouwens gratis.

op citytrip reizen met Eurostar sneltreinen.
Laidback reizen met Eurostar.

Een sneltrein zoals de Eurostar is er voor elk budget en een superhandige (en duurzamere) manier om binnen Europa te reizen. Kies je voor Standard dan reis je op de voordeligste manier. Mag het al iets meer? Dan kies je best voor Comfort. En wil je dan echt de superdeluxe experience, dan ga je voor Premium en geniet je van een verfijnde maaltijd en toegang tot de exclusieve Eurostar Lounge waar je op je gemak kan wachten op de trein.

Reisje plannen?

Plan vandaag nog jouw volgende citytrip naar Amsterdam met Eurostar!

weekendje Amsterdam

Unieke winkels en concept stores in Amsterdam

 • Marie-Stella-Maris
 • Anna + Nina
 • Johnny at the Spot
 • Hutspot
 • Cottoncake
 • We are labels
 • X Bank
 • T.I.T.S
de leukste winkels van Amsterdam

Leuke restaurants en bars in Dam

 • De Kas
 • Choux
 • C Amsterdam
 • Bar Botanique
 • SLA
 • Hangar
 • De Hallen

Kunstzinnig Amsterdam

 • Cuyperspassage
 • Nieuw Dakota
 • STRAAT
 • FOAM
 • Droog
Amsterdam bezoeken, de mooiste bezienswaardigheden
STRAAT Street Art Museum.

Overnachten in Amsterdam

Volkshotel, Volkshotel, Volkshotel. Zo simpel is’t. Is het niet voor hun super laidback sfeer en hipster allure, laat het dan zijn voor hun breed scala aan verschillende soorten kamers voor elk budget. En komaan, een rooftop wellness? Moet ik nog meer zeggen…

soloreizen Amsterdam

Book your stay

12 min


met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Author background imageAuthor background image 2Nymke Dullers
met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Ik ben Nymke. Dromer, dierenliefhebber en avocadokweekster.
Meer over Nymke

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Een roadtrip door het Wilde, Wilde Westen van Amerika

Een vakantie in Amerika is niet compleet als je geen roadtrip aan de West Coast gedaan hebt....

Nu lezen

img

Ontdek de Betoverende Stad Rovinj: Een Juweel aan de Kroatische Kust

Rovinj, gelegen aan de Adriatische Zee, is een historisch juweel van Kroatië. Met kronkelende...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.