Kakadu & Litchfield National Park in Australië, verplicht op je bucketlist

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Kakadu & Litchfield National Park in Australië, verplicht op je bucketlist

De mooiste nationale parken van Australië

Australië

De mooiste nationale parken van Australië

Kakadu National Park & Litchfield: de mooiste nationale parken van Australië – Soms Ook Heimwee

Eerst verschenen op: 26 september 2015

12 min

australie map

Australië

Kakadu & Litchfield National Park in Australië, verplicht op je bucketlist

Het hele Northern Territory ziet er ongeveer hetzelfde uit in het droogseizoen: scrub, bush, dode dieren en zand. Maar als je even doorzet word je beloond met het mooiste wat ik al op deze planeet gezien heb. Welcome to de mooiste nationale parken van Australië: Kakadu & Litchfield National Park.

Een uurtje ten zuiden van Darwin, de enige ‘metropool’ in het hele Northern Territory vind je Litchfield National Park. Uitstekend om je 4WD skills boven te halen. En nog 2 uurtjes verder rijd je de set van Jurrasic Park en The Lion King in. Kakadu National Park, maar dan zonder Simba. Denk ik.


Litchfield is het kleine broertje van Kakadu, maar daarom niet minder charmant. Het is de perfecte uitvalsbasis om je 4×4 te testen, maar ook zonder kan je er leuke dingen doen. Al is het Westen van het park met de 4×4 only tracks wel echt veel mooier dan het meer toeristische deel in het Oosten en het midden van het park. Maar ze blijven beide echt bij de beste nationale parken van Australië…

Zwemmen in Litchfield en Kakadu
En ja, ook hier krokodillen

Swag!

Kamperen in stijl op gratis campings, zwemmen in waterholes, de tijd uit het oog verliezen en tegen muggen vechten. Ik had het geluk om met 3 fantastische Australiërs mee op trip te mogen. Heerlijk, nog eens een jongensweekendje. Ik denk dat mn travelmaatje Marijs soms wel afgezien heeft, want in Australië is zo’n ventenweekend niet veel anders dan eentje in de Ardennen. Veel vlees, nog meer pintjes, veel gezever, elkaar non stop plagen, spek als ontbijt en groentjes vergeten mee te brengen. Maar dan in een veel mooiere setting en met veel hogere temperaturen.

Je moet echt ontsnappen van de zon en muggen door waterholes in te duiken of een goeie Jeep met airco te hebben. We hebben hier enkele leuke river crossings gedaan. Altijd leuk te weten dat daar dan ook gewoon krokodillen in zwemmen.

Om het helemaal Australisch te maken moesten we slapen in een Swag. Een soort van canvas-slaapzak met ingebouwde matras. Maar eigenlijk lig je gewoon buiten onder de sterren. Voldoende bier is nodig om met een rustig hart te gaan slapen. Slangen, mieren,  buffels, muggen, dingo’s, spinnen en dronken Australiërs wil je liever niet tegenkomen in je slaapzak.

Top things to do in Litchfield National Park

 • Lost City Rock Formations (4WD)
 • Buley Rockholes swimming and bushwalk
 • Wangi Falls swimming and bushwalk
 • Surprise Creek Falls (4WD) camping & swimming

Kakadu National Park: het mooiste nationale park van Australië?

Ik heb het al enkele keren aangehaald en probeer niet te veel in herhaling te vallen, maar Kakadu is echt fantastisch. Het ligt op 2 en een half uur rijden van Darwin en het park is ongeveer 3 keer zo groot als België. Jabiru is de enige ‘stad’ waar je kan tanken en voedsel inslaan. Je hebt in principe een entry pass van 25 dollar nodig om binnen te mogen, maar niemand heeft dat ooit gecontroleerd. Karma punten scoren, jongens!
Ik kan enorm genieten van mooie natuur, maar zelden sta ik letterlijk met mijn mond wagenwijd open in stilte te staren naar oneindige horizonten en alles wat daar tussen ligt. Ongelofelijk, werkelijk waar. Ik heb dit 2 keer meegemaakt, met de zonsondergang in Ubirr als absolute hoogtepunt.

welke nationale parken bezoeken australie

Je staat letterlijk op een uitpuilende rots met onder je wetlands, grasvlaktes, rotsen, rook, prachtige wolken en kleuren, duizenden vogels, wegrazende buffels, vrolijke wallabys en wildlife dat in de schemer tot leven komt. Ik ben vergeten na te denken over mijn camera settings, daarom dat de foto’s niet allemaal even scherp zijn. Als ik later groot ben kom ik hier terug, met een nog betere camera en met nog beter camping materiaal.

Want de pracht komt met een prijs.

Mozzies. Hardnekkige, vuile bijtbeesten. Muggenspray, muggennet, rook van het vuur, geurkaarsen en geurstokken bleken niet voldoende. Dan maar in de broeiende, klamme warmte een lange trui en lange broek aan doen, maar zelfs dat bleek niet genoeg. Aggressieve rotbeesten, beten zelfs door je kleren heen. En eens je begint te krabben, heb je de strijd verloren voor de komende 4 dagen.

Watercrossings & crocodiles!

Ook hier geldt de regel, met een 4×4 zie je de mooiere plaatsen. Nog nooit heb ik in een mooiere setting gezwommen dan hier. Een privé strandje, omring door 80meter hoge kliffen. Doordat het droogseizoen is zijn de watervallen bijna of helemaal uitgedroogd en schiet er enkel de ‘plunge pool’ over. Het moet hier nog zo veel indrukwekkender zijn als alles ingenomen wordt door kolkende watermassa’s. Maar ook Wet Season komt met een keerzijde; je kan dan enkel het park per helicopter of maar gedeeltes ervan bezoeken.

Met je eigen auto door rivieren rijden, het doet toch iets met je. Zeker als het water 1 meter diep is en je geen snorkel hebt. Maar Stella kan alles aan, zolang je maar niet stil valt. De ene baan loopt letterlijk door de rivier waarbij je paaltjes moet volgen om het parcours niet te verliezen. En dan zullen we zwijgen van de krokodillen die op enkele meters van je wagen liggen te wachten op hun middagmaal.

Zwemmen doe je overal op eigen risico, Freshwater crocs zitten ongeveer overal maar zijn over het algemeen vriendelijk. De Salties zitten – normaal gezien – enkel daar waar de bordjes het zeggen. Je kan dus deels met een gerust hart overal het water in waar het aangegeven staat. Kleine kanttekening; af en toe wordt er een Saltie gespot die dan door de rangers verhuisd wordt naar de grote rivier. Twee dagen nadat Marijs en ik zwommen aan de JimJim Falls, werd daar een grote Saltie gespot. Het gebied werd meteen afgesloten en het avontuur voor de rangers kon beginnen. En wie weet hoe lang die krokodil daar al in de buurt zat… 🙂

Top dingen om te doen in Kakadu National Park

 • Maguk Gorge
 • Ubirr sunset gazing, doe dat 2 keer.
 • Gunlom Plunge Pool, met natuurlijke infinity pool
 • Twin Falls, waterholes & hike
 • Jim Jim Falls, waterholes
 • Yellowwater Billabong, bird & croc spotting
 • Nourlangie, eeuwenoude Abboriginal rock art

Wat moet je nog zeker over Australië lezen?

12 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Captain Cook Highway: een sublieme roadtrip van Cairns naar Mossman

Een roadtrip langs de East Coast van Australie van Sydney naar Cairns. Dit zijn de must do’s en tips!

Nu lezen

img

Die keer dat ik helemaal alleen in de verlaten Outback vastzat.

Dag 5 on the road van Cairns naar Darwin, uitgeput en behoorlijk stinkend. Tot ik plots een...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.