Citytrip

Eerst verschenen op: 9 december 2019

Op stap met een local in Valencia: de hangmat van het leven

Wat te doen tijdens een citytrip naar Valencia

8 min

Als je geen zin hebt in een typische citytrip, maar wel het echte Valencia wil ontdekken. Hier lees je onze echte insider tips om de stad te beleven als een local.

spanje map

Spanje

Op stap met een local in Valencia: de hangmat van het leven

De sleur van de dorre herfstdagen doet mij verlangen naar kokosnoten plukken. Al bijna drie jaar geleden is het, dat ik ook eens met mijn bange hartje alleen het vliegtuig instapte en naar een zuidelijker halfrond vloog. Ik verlang naar de toen gesmede vriendschappen, zo van die zeldzame die bijna niet na te vertellen zijn.

Zijn naam is Alvaro, een jongeman die ik leerde kennen in een hangmat die twee palmbomen aan elkaar verbond. Alvaro woont in Valencia en als twee palmbomen, is deze stad onze hangmat voor 1 weekend.

Een weekend in Valencia: tips voor als je niets wil zien

Of het al de zevende keer is dat ik naar Valencia ga? Misschien. Van mijn allereerste high school-love trip, terloopse doorrit en meisjesreisje tot een heus gijzelingsspel in de stad, ik maakte het er allemaal al mee. Maar nog het meest heeft de stad mijn hart veroverd door de wonderfijne local en zijn vrienden die ik er intussen ken. Of ik intussen dan al de echte hele goed plekjes weet in de stad, getipt door mijn favoriete stadsbewoner? Goh.

valencia citytrip tips

We maken er een goeie mengelmoes van dit weekend. Heterogeniteit is het recept en ik ben de saus: wat vrienden uit Leuven, wat uitgeweken klimmers die in El Chorro wonen en bovenal het rasechte Vietnam team: Matias uit Argentinië – woont in Barcelona, Alvaro uit Spanje – woonde nog in Brussel, Dax uit Brussel – heeft nog bij mij gewoond. We spreken af in dezelfde stad, ieder neemt zijn eigen pad. Niemand hoeft hier iets te zien, we willen samenzijn en ons aan elkaar laven. Krijg je dorst van, dus dat is wat we deden.

Paella en tapas eten, maar dan net iets anders

Met Alvaro op kop en wij in een dansende slinger erachteraan. Hij walst ons langs het echte Valencia en laat menig museum, katholieke kerk en geënsceneerde overdekte markthal links liggen. We slaan rechtsaf en eten het grootste broodje dat ik ooit gezien heb, wurmen ons binnen in een verlichte binnentuin en zien de zon zakken tussen de rijstvelden. Het lijkt even op het decor van de hangmat van weleer.

Dus, citytrip Valencia gepland voor de eerste of zevende keer? Weinig zin om dagenlang rond te slenteren van oud gebouw naar nog ouder gebouw of ouwbakken olijven en vettige frieten te eten als hoegenaamde tapas? Ontdek hier tips voor een citytrip Valencia, maar dan anders.

Old Town & El Carmen
Ruzafa
Marina & la playa
Albufera

valencia tapas

Old town – El Carmen

Het historische centrum en gezellige wijk El Carmen blijven het bruisende hart van de stad en hier wemelt het van mensen op elk uur van de dag. Mensen met dorst en honger, hier kom je dus zeker aan je trekken qua fijne barretjes op dito pleintjes.

* El Olivo
Je kan haast niet missen, een enorme olijfboom omarmt je als het ware wanneer je je op het terras van El Olivo bevindt. Kom hier voor wat je eigenlijk gewoon elk uur van de dag in Valencia moet doen: tapas eten en dobles cerveza of copaatjes vino drinken. Zoals overal, vraag naar de huisgemaakte kroketten en maak een klein sprongetje als ze er met champigons hebben. Leef je daarnaast uit met de kleine schelpjes, gefrituurde squids en ibericos allerhande.
instagram.com/elolivo

* Convent Carmen
Kloosters en kerken die zich omvormen tot hellholes van de nacht: me like. Zo ook Convent Carmen, aan de rand van de wijk. Dit in ere herstelde klooster met reusachtige binnentuin rijgt vlotjes gastronomie en cultuur aaneen. Je kan er de nacht induiken onder menig lampenslinger en een tapaatje eten. Van zodra je een voet binnen zet, weet je snel dat je er niet gauw weer zal vertrekken. Toch nood aan wat diepgang? Check hun agenda met culturele activiteiten hier, van films, muziek, kindertheater tot underground feestjes en alternatieve muziek.
conventcarmen.com

* El Horno de los Borrachos
Is het intussen al laat geworden en zijn alle huisgemaakte kroketten zowat overal uitverkocht? In Leuven zou je de eerste beste kebabzaak aandoen, in Valencia hebben ze hun eigen concept ervoor: El Horno de los Borrachos. Ook wel de Oven van de Dronkaards. Deze bakker is de hele nacht open en verkoopt zoete koffiekoeken, vettige empanadas en druipende stukken pizza. Trust me, morgen is er nog een dag gevuld met menig terrasje, je katerkop zal je dankbaar zijn als je hier nog even passeert op weg naar huis.
facebook.com/elhornodelosborrachos

* Radio City
Als je gaat drinken in Valencia als een zestienjarige, maar je sleept wel het lijf – en helaas ook de katers – mee van een dertigjarige, kan ik Radio City aanraden om te gaan clubben. Niet de foute keet vol pubers, maar wel een fijne club gericht op een ouder publiek en vaak zelfs met een 30+ grens. In het weekend is het er garantis feest, tijdens de week kan je al eens een rock of flamenco-concert meegraaien.
radiocityvalencia.es

Nog meer eten & drinken in:

  • Cafe Museu aan het museum Centro del Carmen
  • Restaurante San Miguel, gewoon zoals het hoort: simpel en Spaans
  • Taberna La Senia, bestel hier zeker je eerste karaf agua de Valencia en laat de Fanta-smaak je misleiden. Pret gegarandeerd!
  • Bar Rivendel: de grootste hamburgesas en fantastische sizzlende stukken vlees als tapas, vlakbij het gezellig museumplein van MuVIM.
Op stap met een local in Valencia: de hangmat van het leven - Soms Ook Heimwee

Ruzafa & buiten de ring

* Bocateria Abastos Tito
Authentieker ga je het niet vinden. Spreek eender welke local hierover aan en ze gaan onder de indruk zijn dat je het kent. Deze bar zit altijd stampvol, op elk uur van de dag, met mensen van alle allooi. Wijs wat naar de tapas op de kaart, vraag wat er die dag op het vat staat en waan je even een rasechte Valenciaan. Grote honger en genoeg van de kleine hapjes? Val dan omver van de overheerlijke bocadillos.
Carrer del Bon Orde 3, València

* La Churrería del Barrio
Goed verstopt en wat afgelegen van het centrum, maar de wandeling of metrotocht de moeite meer dan waard. Schuif hier aan voor een deugddoend churros-ontbijt, inclusief bekertje gevuld met iets wat geen chocomelk maar ook geen pudding is. Doppen en genieten.
Carrer de Burgos 2, València

* La Mas Bonita
Minder authentiek, maar daarom niet minder oké, is La Mas Bonita. Kom hier je hipsterhart vullen met avocado-toast en gerookte zalm, maar ook met de grootste en meest smeuïge kaneelbollen of aardappelsla op z’n spanjools. Intussen zie je uit de kluiten gewassen dames verdiepingen taart opeen stapelen en volsmeren met calorieën die je liever niet wil tellen.
lamasbonita.es

Op stap met een local in Valencia: de hangmat van het leven - Soms Ook Heimwee

Maritimo & la playa

* Bodega La Pascuala
Bekend voor z’n meterslange broodjes, en dat mag je best letterlijk nemen. Zorg dat je ontdaan bent van alle tapas-ballast van de dag voordien voor je richting het strand trekt en beslist om hier even te snacken. Ze zijn gi-gan-tisj. En verdomme lekker, dus niet denken dat je het niet zal opkrijgen. Zet je zonder twijfel in de rij naast de troep wachtenden en thank me later.
facebook.com/bodegalapascuala

* La Mas Bonita
Alweer? Deze toppers hebben naast een plekje in Ruzafa, ook nog barretjes aan het strand. Ze zijn een ontbijt & lunchbar, maar ook een bakkerij en B&B in bijberoep. Kom hier brunchen voor je je aan een dag playa del sol waagt en vergaap je aan hun azuurblauwe interieur.
lamasbonita.es

* Valencia Marathon Trinidad Alfonso EDP
Wat Trinidad en dienen Alfonso ermee te maken hebben, joost mag het weten. Maar zo het de jaarlijkse marathon van Valencia waar bijna 24.000 lopers aan deelnemen. Ik zeg: ‘het zijn allemaal zotten’, maar elk zijnen dag zeker. Valencia mag zich terecht ‘Ciudad del Running’ noemen, met het Turia park als plek bij uitstek om een ochtendlijk rondje te lopen.

Op stap met een local in Valencia: de hangmat van het leven - Soms Ook Heimwee

Albufera – El Palmar

Ideaal voor als je een auto hebt, of zin in een langere busrit, is een bezoek aan het nabijgelegen natuurgebied Albufera. Een oase vlakbij de stad en meteen ook het grootste meer van Spanje. Je kan hier pleziertochtjes maken met de boot, je vergapen aan wijdse wateren en bossen en de dag afsluiten omringd door rijstvelden met een bord paella voor je neus, verser dan vers ga je het niet vinden.

Snuister in het dorpje El Palmar op zoek naar het meest gezellige restaurant of zet je op een terras aan de rand van een van de vele kanaaltjes. Wij gingen als een heuse Spaanse familie op zaterdagnamiddag een boot paella soldaat maken bij Casa Ángel, eeuwenoud en befaamd om zijn uitzichten. Wachten tot de zon ondergaat, terwijl je de laatste rijstkorrel uit de zwarte pan plukt.

Op stap met een local in Valencia: de hangmat van het leven - Soms Ook Heimwee

Meer lezen over Valencia & andere citytriptoppers?

Lees hier alles over onze citytrip avonturen.

En dat we iets van eten kennen, kan je lezen in onze tips over de beste restaurants van Leuven.

Andere vakantieplannen in gedachte?

8 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven – 2023

De beste Pho Bo in Leuven, het beste steak restaurant van de stad of het leukste terras op de...

Nu lezen

img

Azoren reistips: een praktische gids vol met tips voor deze verborgen eilanden

De meest complete gids over de Azoren: Sao Miguel & Pico. Hidden gems: waar eten, welke...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren, de beste reisgidsen, praktische tips voor vakanties in de Azoren, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.