Het betere is de vijand van het goede

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Het betere is de vijand van het goede

Column

2020 wordt het jaar van de quotes, pyschonautisme en herontdekking van oude bekenden. Dat alles besefte ik op 2 januari toen ik, licht beschonken, in de nieuw geopende frituur Boem Patat de beste Poutine (meer saus dan frit) van mijn leven at.

Eerst verschenen op: 11 januari 2020

3 min

Het betere is de vijand van het goede

2020 wordt het jaar van de quotes, pyschonautisme en herontdekking van oude bekenden. Dat alles besefte ik op 2 januari toen ik, licht beschonken, in de nieuw geopende frituur Boem Patat de beste poutine (meer saus dan frit) van mijn leven at. Dat wist ik heel zeker, want ik at alleen in 2014 in Montréal een andere poutine. Ik raakte er verzeild dankzij quotes, psychonautismes en de herontdekking van oude bekenden.

Het betere is de vijand van het goede,” aldus betrad oude bekende en fulltime levenskunstenaar Jelle Café Sport. Even vlot Voltaire citeren als begroeting van het gezelschap aan tafel. Dat is een puik idee. Veel beter dan het obligatoire “hey, ça va?” “ja, ja, ça va.” – Terwijl het vaak niet ça va is.

Daarom is het veel beter om een gesprek te beginnen met een intelligente quote in plaats van met een leugen over je eigen welzijn. Zelf ben ik alvast van plan volgende uitspraken te frequenteren in 2020:

  • Tegen mijn vrouw en kinderen bij het ontwaken: “jij bent, en dat is het fijne, dat ze regen hebben voorspeld, maar de zon is gaan schijnen.” (Lars van der Werf)
  • Het is een kleine wereld, maar ik zou em niet graag stofzuigen
  • De kak van vandaag is de mest van morgen.
  • ‘s Ochtends trek ik mijn broek aan en voor de rest trek ik mij niet te veel aan.
  • Leven is makkelijker dan je denkt, leven is moeilijker als je denkt

Maar met enkel een goeie opener, heb je geen avondvullend programma. Daarvoor heb je ook een pilsje nodig, andere gesprekspartners en een goed onderwerp. Nou, alle elementen waren aanwezig. Een andere oude bekende, fulltime vriend van het levenslied, was uitgeroepen tot gastspreker van de avond. Hij bracht het onderwerp “psychonautisme” onder onze aandacht. Dat is simpelweg het maken van een “mentale ruimtevaart.” Niet van het paadje gaan, maar van de melkweg. Zoiets. Of noem het de hippe versie van staycation en laat dat nu net mijn specialiteit zijn. Ga in 2020 eens op reis in jezelf, in je diepste psyche, dus cancel dat ticketje naar de Malediven maar. Hop naar de frontale cortex.

… daarom is het veel beter om een gesprek te beginnen met een intelligente quote in plaats van met een leugen over je eigen welzijn.

Dit alles voltrok zich daadwerkelijk, die 2de januari 2020. We trokken verder naar Café Jeeskesboom, Sally sneed beenhesp voor alle aanwezigen, Michel tapte als een bezetene de beste pilsners en witbiertjes. Mijn thuis is waar mijn Stella staat, Jeeskesboom is een thuis voor velen onder ons. Wat een goede oude bekende. Ik nam me meteen voor den Boom vaker binnen te springen. Sally bevestigde: nog 2 keer komen en ge zijt al meer geweest dan vorig jaar. Als je denkt dat Sinterklaas of Google alles van ons weet, dan ken je Sally nog niet.

Als je denkt dat Sinterklaas of Google alles van ons weet, dan ken je Sally nog niet. 

Sally – De Jeesekesboom

Het doet deugd om iemand te hebben die je snapt, die je zonder GPS gidsen kan op je mentale ruimtevaart. Vol (vertrouwen) getankt, trokken Jelle en ik verder de nacht in. Op zoek naar voedsel voor de maag, want onze geest verwerkte al volop een indigestie. En zo belandde we toevallig in frituur Boem Patat, met de beste poutine die ik ooit at. Twintig twintig wordt het Jaar van de Poutine. Vergeet die andere hypes maar. Fuck Psychonauterij, Leve poutine. 

Of er een moraal aan dit onzinnig verhaal is, weten we zelf niet. We wensen je alleszins een 2020 toe zoals die 2de januari. Eentje waarbij de gezelligheid geen grenzen kent. Want daar draait Soms Ook Heimwee rond, grenzen verleggen. Landsgrenzen of mentale grenzen.

Want onze geest is zoals een parachute, die werkt pas als hij open is.

De foto werd getrokken op diezelfde 2de januari, door een onbekende meester.

3 min


met liefde geschreven door
Sam
Author background imageAuthor background image 2Sam
met liefde geschreven door
Sam
Mijn naam is Sam. Omdat ik maar geen geschikte auteur vind voor mijn autobiografie getiteld ‘de biografie van net niet’, ben ik zelf maar aan het schrijven geslagen. Zo schrijf ik voor de foodblog Ottenburg Business Lunch Club en voor deze reisblog. Mijn gebrek aan kennis overcompenseer ik door verhaaltechnisch interessante fantasie.
Meer over Sam

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven – 2023

De beste Pho Bo in Leuven, het beste steak restaurant van de stad of het leukste terras op de...

Nu lezen

img

Op bivak in het Meerdaalwoud – heerlijk kamperen in de buurt van Leuven

Wildkamperen in België, het kan. Sinds 2009, onder de vorm van ‘paalkamperen’. Oké...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.