Chasing waterfalls met m’n camera en een flaske rode vino

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Chasing waterfalls met m’n camera en een flaske rode vino

De mooiste watervallen van de Azoren op Sao Miguel: van toeristische hotspot tot hidden secret

Azoren

De mooiste watervallen van de Azoren op Sao Miguel: van toeristische hotspot tot hidden secret

Hier een oplijsting van de mooiste watervallen die je kan vinden op Sao Miguel op de Azoren. Wil je er graag nog meer zien: ga zeker naar het eiland Flores. Daar is het van waterwalhalla. Maar nu, kopje onder in de vijf beste – of toch bijna – watervallen van Sao Miguel!

Eerst verschenen op: 3 oktober 2017

6 min

portugal map

Portugal

Chasing waterfalls met m’n camera en een flaske rode vino

Sao Miguel, het grootste eiland van de Azoren, stroomt over van lush groene heuvels, imposante zwarte kliffen, broebelende warmwaterbronnen en diepblauwe lagoons. Maar iets stiekemer en beter verstopt heeft het eiland ook prachtige watervallen om in te plonsen en uw lange sluitertijd op los te laten voor die ene perfecte foto.


De 5 mooiste watervallen van de Azoren

5. Caldeira Velha – Ribeira Grande

Oh Caldeira Velha, welverdiend haal je het in de ranking zelfs niet van lege watervallen, coming up shortly. Wie wel houdt van toeristische mensensoep, koude ‘thermal pools’, hotdogkramen, witte sandalen in sokken en daar met plezier nog eens twee euro voor neertelt, moet zeker naar Caldeira Velha gaan. Meer hoeft er dan ook niet over gezegd te worden.

beste watervan van de azoren
Het was een half uur wachten op 10 seconden zonder al te veel mensen naast me. Maar als je goed kijkt zie je wel degelijk 6 mensen op de foto…
How to get there?

lat=”37.784721″ long=”-25.497789″


4. Cascata da Ribeira Grande – Agua de Alto

Een lege waterval op de vierde plaats, moet kunnen. Het coole aan deze wandeling is, dat als je chance hebt, er wel wat water in stroomt en je er een stuk of vier kan tegenkomen onderweg. Het is een steil en lang pad, dat van Agua de Alto bijna helemaal tot aan de kust loopt. Onderweg kom je ook nog eens verlaten lichtfabrieken tegen die sinds de jaren ‘70 nu in het donker verder hun eigen ding doen en stilaan opnieuw opgeslokt worden door de jungle. Wrijf uw kuiten goed in of regel u een hot spring achteraf, want de steile trapjes gaan pitsen wanneer je terug huiswaarts keert. The only way is up, oeh baby.

top 5 watervallen portugal
Hiernaast stroomt soms een waterval
How to get there?

De wandeling start aan de parking van Parque Escutisa dos Lagos en loopt langs het grote waterreservoir dat vroeger de lichtfabrieken van stroom voorzag en nu nog steeds gebruikt wordt. Vanaf dan is het steil naar beneden – en erna weer flink omhoog.
lat=”37.721541″ long=”-25.466095″

3. Cascata do Porto Formoso – Porto Formoso

Of ik heb sjans gehad, of het is echt de lucky charm der watervallen, maar de Cascato do Porto Formoso verdient wel een ereplaatsje in deze lijst. Het dorpje zelf ligt wat te slapen op de noordkant van het eiland, maar als je weet waar je moet zijn, heeft deze saaie oester een schoon pareltje klaar liggen. Je verwacht het niet, maar eens je op het paadje loopt dat naar de waterval leidt, verandert de wereld rondom in een paradijselijk decor. Wat ontbreekt zijn tijgerwelpjes, bavianen aan lianen en kleurrijke toekans, voor de rest dik in orde daar. Geen bulderende waterval, maar wel gezellig en charmant.
Wat de extra flavour was hier? Helemaal alleen. Onbekend of gewoon weer het juiste tijdstip in de avond gemikt? Volgende keer terug, met een volle picknickmand en kaarsjes.

de mooiste watervallen op sao miguel in de azoren
How to get there?

Achter de grote parking van Porto Formoso – vind je makkelijk terug op maps.me bijvoorbeeld – ligt een kleine camping, met een grote soortement totem aan je rechterkant. Gewoon de camping oversteken en helemaal doorlopen tot het einde, waar je het paadje naar beneden vindt. Je kan hier trouwens helemaal gratis je tent neerplanten en verniet naar het toilet gaan.

lat=”37.819916″ long=”-25.444284″


2. Salto do Prego – Faial da Terra

Salto do Prego vraagt al een grotere effort, maar is zeker niet minder spectaculair of groots, integendeel. De moeite om in uw wandelbottinnen te kruipen en een hike van een klein uurtje te doen naar een van de mooiste watervallen van de Azoren. Je bent er waarschijnlijk niet alleen, maar het is er dan ook echt wunderschön. Met nét die ene boomstam die zich in het midden van de poel drapeert en waar je je zeemeermingewijs kan laten gaan voor een fotoshoot. Wel friskes aan de viskes, vergeet dus uw flaske vino niet om achteraf weer op te warmen.

mooiste waterval portugal
How to get there?

Trail PRC9SMI start aan de bushalte in Faial da Terra en volgt eerst de rivier tot je aan een bruggetje komt en dan is het gewoon de pijltjes volgen tot aan de waterval. Je kan zowel naar de bron als de diepgroene waterpoel stappen. Wie nog wat sap in zijn benen over heeft, kan het pad nog verder naar boven volgen om Aldeia do Sanghuino te bezoeken – een authentiek dorpje met z’n typische huisjes en boerderijtjes.

lat=”37.750348″ long=”-25.201722″


1. Salto do Cabrito – Ribeira Grande

Helemaal bovenaan staat de Salto do Cabrito, midden in de Caldeiras da Ribeira Grande tussen de hot springs en zwemplekjes. De wandeling ernaar toe alleen al is een jolig avontuur op zich, want het wandelpad slingert zich over enorme waterpijpen, door dichte jungle en over metalen bruggetjes die tussen uw tenen door de dieperik tonen. Helemaal afgedaald kom je uiteindelijk aan de majestueuze waterval, Salto do Cabrito, naast een verlaten waterkrachtcentrale. Ook altijd leuk om na toch wel een stevige hike te merken dat je ook gewoon met je auto tot beneden kan rijden. We hebben het toch maar weer mooi gehad. Wel geen ongekende plek en makkelijk bereikbaar, dus als je ‘m voor jezelf wilt kan je best ‘s avonds gaan.

watervallen in portugal
How to get there?

Neem in Ribeira Grande de grote asfaltweg tot je aan de kant van de weg grote groene metalen pijpen zit liggen in het bos. Begin deze af te wandelen – ernaast of erop uiteraard – en je komt vanzelf bij de wandeling (trail PRC29SMI) naar de watercentrale uit.

lat=”37.796129″ long=”-25.495240″


Outro

Altijd, altijd en overal uw zwempak meenemen op de Azoren is en blijft de gouden tip. Is het niet in de zee, dan is het in een meer of in een van de vele mooie waterpoelen onder een schitterende waterval. Of in uw blote, maar check dan eerst wel of er niet te veel mensen in uw soep drijven.

Wil je graag meer weten over de Azoren? Check mijn overzichtje hier.

watervallen azoren
waterval azoren
waterval sao miguel
watervallen in de azoren
de beste watervallen van de azoren
de beste watervallen van de azoren
de beste watervallen van de azoren
watervallen in portugal
portugese watervallen
mooiste waterval portugal
de beste watervallen van portugal

Wil je meer weten over de Azoren?

Dat snap ik. Ze staan echt ongelofelijk hoog in mijn lijst. Ik ben er zelf echt van verschoten. Lees zeker deze artikels en je ontdekt waarom:

Goedkope vluchten naar Sao Miguel en de Azoren

Look no further, via deze link heb je de goedkoopste vluchten uit België naar Ponta Delgada, Azoren. Vanaf 89 euro kan je al op en af!

6 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Azoren reistips: de best verstopte eilanden van Europa

Wat te doen op de Azoren? Een gids vol reistips voor avonturiers, fotografen en wijnfans....

Nu lezen

img

Mijn liefdesbrief aan São Miguel, het ronkend hart van de Azoren

Deze 8 dingen moet je zeker doen tijdens je vakantie in Sao Miguel op de Azoren. Met voorsprong...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.