Roadtrip door Duitsland: de mooiste kastelen jagen

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Roadtrip door Duitsland: de mooiste kastelen jagen

Roadtrip door Duitsland op weg naar de beste Instagram spot: Eibsee meer

Duitsland

Roadtrip door Duitsland op weg naar de beste Instagram spot: Eibsee meer

Must Do: Op roadtrip door Duitsland langst de mooiste kastelen en meren. Inspiratie voor een vakantie vlakbij boordevol tips en foto’s.

Eerst verschenen op: 6 maart 2019

7 min

duitsland

Duitsland

Roadtrip door Duitsland: de mooiste kastelen jagen

Het stoofpotje van hert in rode wijn, de kerststronk en het zoveelste ovenhapje waren intussen verteerd: tijd voor onze jaarlijkse ver-weg-van-nog-meer-feestgedruis-eindejaarstrip.

Vorig jaar prikte het lot (lees: het goedkoopste vliegticket) het duistere Roemenië als decor voor een hobbelige roadtrip. En dit jaar opnieuw kon het ons weinig schelen dat de bestemming niet op een of andere ronkende hotspot-lijst stond, dus jolig roadtrippen in Duitsland it was. Dichtbij en toch ver genoeg, wakker worden op 1 januari en meteen al het eerste buitenlands vinkje kunnen kleuren in ons dagboek. Prima!

Roadtrip door Duitsland: Op besuch bei unseren Bühren: Deutschland genau!

Duitsers. Van al onze buren, heb ik ze het minst lief. Ik geef dat toe en daarbij, je kan niet iedereen graag zien. Geef mij liever een gezapige Hollander dan een knarrige meid vastgesnoerd in een dirndl of blonde toren in lederhosen die garantis zijn emmer bier half over je hoofd smost. En kijk, ik kan mij fameus vergissen. Duitsland, gij zijt zo schoon! Uw houten schtubes zijn het meest knus, uw pinten standaard groot en uw gewoontes om kaas in, op of tussen alles te doen zijn de dingen naar mijn reizend herteke.

Wat wij deden in Duitsland? Dat wij dat op voorhand niet wisten. Onze route werd bepaald door volgende factoren volledig op willekeur en toeval berust:

 • 1 week congé payé
 • Een dikke Range Rover, een matras en zowat elk donsdeken en seuzzeke dat we konden vinden thuis
 • Vijftiental rode speldekopjes van mooie plekjes op Google maps
 • Voldoende goesting om de vrieskou te trotseren
 • Vochtige doekjes (want douches hebben ze niet in den Duitsen bos)
 • Een fles goedkope bubbels om afscheid te nemen van 2018

Dit is het resultaat.

roadtrip in Duitsland

Duitsers. Van al onze buren, heb ik ze het minst lief. Ik geef dat toe en daarbij, je kan niet iedereen graag zien. Geef mij liever een gezapige Hollander dan een knarrige meid vastgesnoerd in een dirndl of blonde toren in lederhosen die garantis zijn emmer bier half over je hoofd smost.

Oh Eibsee, Eibsee aan de bergwand! Wie is de mooiste van het land?

Eines schönes, schönes meer! Meer dan deze woorden kon ik niet verrukt uitkraaien toen het ochtendgrijs optrok, de zon haar winterse best begon te doen en het ijzige, diepe blauw van de Eibsee tussen de bomen door fonkelde. Dit prachtige bergmeer verdient haar plaatsje tussen de ‘kijk-ik-doe-alsof-ik-een-spiegel-ben’ natuurfenomen, want de besneeuwde bergtoppen van de flinke Zugspitze (de hoogste berg van Duitsland) lonken Narcissus-gewijs naar zichzelf in dit helblauwe meer. Je kan er prima wandelen, het ganse meer rond dus ideaal om er je fris winterneuzeke op te halen. Meer over je verblijf aan de Eibsee lees je hier.

Heerlijk! Kastelen jagen op roadtrip in Duitsland - Soms Ook Heimwee

Waar? Op 9km van Garmisch-Partenkirchen, Bavaria

Op jacht naar de zes mooiste kastelen van Duitsland

Ook leuk om te doen op impulsieven roadtrip-reis: kastelen aanstippen op de kaart en daar een tocht van maken. Fanatiekelingen kunnen de kastelen gaan bezoeken, audio-gids en plattegrond incluis, maar het is al even leuk om de kastelen vanop een afstandje te bewonderen. Wij gooiden Google Earth open en zochten beboste heuveltjes naast het kasteel in plaats van de bezoekersparking te nuttigen. Krijg je mooie plaatjes van, helemaal gratis en heerlijk in de stilte!

Ons gouden sextet der kastelen in Duitsland:

 • Burg Eltz, bij Koblenz and Trier
 • Hohenzollern Kasteel, Hechingen, Baden-Württemberg
 • Kasteel Lichtenstein, Honau, Baden-Württemberg
 • Neuschwanstein, het enige echte Disney-kasteel, Füssen, Bavaria
 • Hohenschwangau, Füssen, Bavaria
 • Schloss Moyland, Bedburg-Hau, Noordrijn-Westfalen

Wat kan je nog doen op een roadtrip door Duitsland?

Wiebelen op de Geierlay hangbrug boven een ravijn

Heerlijk! Kastelen jagen op roadtrip in Duitsland - Soms Ook Heimwee

Wij dachten even een verborgen schatje te ontdekken maar gadsemedekkeme, frivole Jani was ons al voor! (En bij uitbreiding de halve Instagrammende hashtaggende digital natives van deze wereld, maar dat terzijde). Niet zo ver van België, dus een ideale stopover op een rondtoertje in Duitsland: de Geierlay hangbrug. Beetje wiebelen boven een duizelend ravijn, even alle toeristen rondom je wegdenken en wat natuurpracht opsnuiven. Aanradertje!

Varen door de fjörden van Königssee

Heb je nog wat tijd en kilometers over? Doe dan zeker nog de effort en rij naar de Königssee in het diepste puntje van Duitsland waar je Oostenrijk al kan ruiken. Berchtesgaden is the place to be om deze machtige fjord te bewonderen. Bij mooi weer varen bootjes uit en kan je een tochtje maken langs de kranige rotswanden op het meer. Het nationale park rondomrond is alweer een prima gelegenheid om je hiking boots aan te snoeren en een fikse wandeling te maken.

Heerlijk! Kastelen jagen op roadtrip in Duitsland - Soms Ook Heimwee

En, wat is jouw excuus?

In 1888 nam Bertha Benz met haar twee zonen stiekem de nieuwste uitvinding op vier wielen van haar echtgenoot en reed er de volle 106 kilometer mee van Mannheim naar Pforzheim. Zodus werd geboren: de roadtrip.

Iedereen zou beter een beetje Bertha zijn soms. Gooi uw grut en gespuis in de koffer, laad wat appels en dekens in en rij een stukkie weg. Een paar uur, een paar dagen, een gans jaar. Want het leven is kort, de jaren vliegen en er zijn te veel excuses om je achter te verschuilen terwijl de klok tikt. Tripjes maken! Uw neus in het bos steken! Eens ergens heen trekken en niet weten waar je die avond gaat slapen of eten. Even weg van het boterhammen smeren, lunchpauzes van twaalf tot één en patatjes schillen. Gewoon omdat het kan en vooral: het is oh-zo-gemakkelijk.

Nog roadtrip door Duitsland inspiratie nodig?

Lees mijn verslag over Noordrijn-Westfalen. Of ontdek enkele van de leukste reisgadgets om mee te nemen op je volgende reis.

7 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Balkan Nomads: Banjeren door de mooiste landen van de Balkan

Een roadtrip door Montenegro, Bosnië en Kroatië maken met Balkan Nomads, alsof ik de bladzijden...

Nu lezen

img

Een campervan huren voor je volgende roadtrip

Een handige gids om je volgende vakantie met een camper te organiseren. Hit the road!

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.