Smeulen in Keulen: een citytrip door Keulen voor niet-citytrip mensen

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Smeulen in Keulen: een citytrip door Keulen voor niet-citytrip mensen

Citytrip Keulen: wat moet je zeker doen

Citytrip

Citytrip Keulen: wat moet je zeker doen

Een aparte citytrip Keulen, voor mensen die niet van citytrips houden omdat Gaslight Anthem me naar de stad aan de Rein bracht.

Eerst verschenen op: 31 augustus 2018

6 min

duitsland

Duitsland

Smeulen in Keulen: een citytrip door Keulen voor niet-citytrip mensen

Voor ik je vertel over Keulen, moet je iets over mij weten. Gaslight Anthem is mijn lievelingsband. In 2009 ging ik in Londen naar die andere grote held van me kijken: een mens kan nooit genoeg Bruce Springsteen shows in zijn leven gedaan hebben.

Toen Brian Fallon van Gaslight, ook uit New Jersey, samen met The Boss op het podium stond, voelde ik het meteen kietelen. Al snel kende ik de hele back-catalog uit mijn hoofd en moest en zou ik een front row fanboy worden. I’ll keep singing with my heroes, 33 rounds per minute.


Fast forward naar juli 2018. Gaslight zou door Europa toeren, wellicht voor de laatste keer. Ik twijfelde niet om shows te boeken in Manchester, Londen en Keulen. Twee keer. Zonder nadenken, zonder planning. Een van de dingen die ik onthouden heb na een jaar lang solo wereldreizen, is dat ik nooit zou stoppen met tickets te kopen voor concerten. Er staan nog wel wat dingen op die lijst, maar da’s voor een andere keer.

Keulen dus. Daar zou mijn tweede liefde me twee nachten diep in de ogen kijken. Op en af rijden is uiteraard ook een optie, Keulen is echt zo ver niet. Maar overnachten en er meteen een citytripje van maken, leek me nog aanlokkelijker.

Citytrip door Keulen voor niet-citytrip mensen

Ik ben geen citytrip mens. Dat is me te vermoeiend. Ik hou niet erg van grote musea en drukke winkelstraten. Ik word ambetant van lichten die te lang op rood staan en er zijn zo weinig wilde dieren op straten vol zebrapaden. Uit liefde voor Brian ga ik mij gedragen en me als beste toerist verkleden om Keulen te ontdekken. Ik ben hier nu toch. Wie weet kom ik hem wel tegen. Wat zou ik ‘m vragen? Wellicht welk liedje hij gaat zingen, op mijn trouwfeest.

Keulen dus, poging twee. Het is hier nota bene 32 graden want Noord-Europa wordt omarmd door een hardnekkige hittegolf. Mij niet gelaten, zon is altijd goed. Smeulen in Keulen; of waarom je toch eens moet gaan piepen.


Smeulen in Keulen: een citytrip door Keulen voor niet-citytrip mensen

Bleibtreusee: openlucht zwemmen in Keulen

Op een klein half uurtje buiten Keulen vind je deze plas met water. Je kan hier wakeboarden, suppen en frieten eten. De vele mensen moet je er bij pakken, maar net zoals bij het meer van Rotselaar, kan je weg van het strand je eigen privé stukje water zoeken na een beetje wandelen.

Heiderbergsee is ook een aanrader als je wil gaan zwemmen.

Smeulen in Keulen: een citytrip door Keulen voor niet-citytrip mensen

Gebroken hartjes tellen op de Deutzer Brücke

Het typische beeld van de Dom, de brug en de rivier. Een schone foto hoor, zeker ‘s nachts. Je kan er niet naast kijken, de iconische brug staat pal in het centrum en wijst naar de machtige kathedraal. Ze noemen de brug ook wel eens de Love Bridge omdat hier duizendmiljoen slotjes aan de hekken hangen. Symbool voor oneindige verbondenheid, je weet wel. And Juliet she’s just smoking by the window saying stone cold “I believe in you Romeo”.

Pintjes op de Heumarkt.

Als je een typisch Duits biertje wilt drinken, vind je op de Heumarkt leuke cafés. Je hebt daar een lichte ‘Kölsch’ die lekkerder wordt als je er meer van drinkt. Je moet wel altijd je bierviltje op het glas leggen, anders blijven ze bijtanken. Of niet, niets mis mee eigenlijk. Het is tenslotte warm. Als je wil cityloopen, nog steeds de reistrend van 2018, kies je best de Heumarkt als centrale ankerpunt.

Sneakers, cocktails en Vietnamees in het Belgisches Viertel

De hipste wijk van Keulen, met klinkende Belgische straatnamen. Dat charmeert mijn chauvinistisch hartje zoals Eden Hazard dat ook zo goed kan. Vele schattige cafeetjes op een paar honderd meter op elkaar gesmeten, bohemien chique volk, kombucha of chai lattes voor bij je high-top sneakers and your sailor tattoos.

Naar je favoriete band gaan kijken in Keulen

Keulen is een stad die nooit slaapt. De metro’s blijven heel de nacht rijden en zitten om 4h ‘s nachts zelf nog tjokvol. Er zijn verschillende clubs in Keulen voor iedereen wat wils. In het Belgisches Viertel kan je uw dansbenen uitschudden, maar ook meer naar de Rein toe zijn er verschillende uitgaansmogelijkheden Keulen heeft ook een uitstekende punkrock scene, stevige techno en Tomorrowlandmuziek of klassieke toppers. Zin in een concertje? Ik raad het Palladium aan: prima zaal voor een goeie moshpit. Stadtgarten, Tsunami en Gebäude 9 zijn ook de moeite waard om eens een show mee te pikken. Je hebt ook nog het Rheinenergie stadium voor als Bruce komt. Of ga eens naar een matchke kijken van 1FC Koln, garantie op 40.000 schreeuwende Duitsers naast je, ook in tweede klasse. Het nachtleven in Keulen is wel vrij duur. Tijdens Clubnight kan je voor 13 euro in 25 verschillende clubs binnen met een ticketje. Even Googelen dus.

Slapen in een van de mooiste hotels van Keulen

Wij mochten twee nachten doorbrengen in het supersjieke Dorint Hotel. Niet heel erg goedkoop, maar wel hartje centrum, zicht op de Dom en met een sauna. Zeker eens checken. We boekten via HotelSpecials.

Op zoek naar een ander hotel in Keulen?

Dan kan je gerust hier bij Hotel Specials eens piepen.


Het moment waarop Bruce me Brian leerde kennen. Beide heren intussen bovenaan de genodigdenlijst voor mijn trouwfeest.

We’re never going home until the sun says we’re finished

Nog andere leuke citytrip ideetjes nodig?

6 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Citytripje Namen: Panda’s, Slakken en Napolitaanse Nachten

In twee dagen kan je in slakkentempo de binnenstad van Namen verkennen, heerlijk bosbaden en...

Nu lezen

img

Op citytrip naar Mechelen: het land van de Maneblusser en concept stores

Aah, Mechelen! Een stad waar de Gouden Carolus rijkelijk vloeit en waar geschiedenis zich...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.