Interrail: de perfecte manier om duurzaam en goedkoop te reizen

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Interrail: de perfecte manier om duurzaam en goedkoop te reizen

Hoe kan je duurzaam reizen in Europa? Met de trein!

Europa

Hoe kan je duurzaam reizen in Europa? Met de trein!

Maak van je volgende reis een avontuur op de rails met Interrail! Reis door Europa in stijl en comfort, terwijl je prachtige landschappen ontdekt en nieuwe culturen ervaart. Laat de trein je meenemen naar verborgen parels en bekende hoogtepunten.
Reizen met de trein is de perfecte manier om Europa op je eigen tempo te verkennen!

Eerst verschenen op: 2 februari 2023

8 min

Interrail: de perfecte manier om duurzaam en goedkoop te reizen

De Tiktokkende medemens heeft het vast al wel eens voorbij zien komen: Interrail. Dé trend als het gaat om reizen. Met de onheilspellende klimaatcrisis zijn we allemaal Greta Thunberg-gewijs op zoek naar manieren om duurzamer te leven. De #wanderlust blijft natuurlijk ook nog aanwezig, maar reizen met het vliegtuig is niet zo duurzaam. Ik ruik dissonanties.

Gelukkig is daar dan Interrail, de oplossing om duurzaam te reizen en tegelijk toch veel landen te kunnen zien. Dus wil jij, bewuste reiziger, dat eco-vriendelijker doen? Wil je dat op een flexibele manier doen? En wil je daarnaast ook nog eens geld besparen? Dan ben je bij Interrail aan het juiste adres. Tjsoeke tsjoeke tuut tuut, weg zijn wij.

vakantie interrail

Wat is Interrail?

Bijna elk Europees land heeft een eigen boekingssysteem, wat het nogal moeilijk maakt om duurzaam te reizen binnen Europa. Enter Interrail; het licht aan het einde van de tunnel. Dankzij Interrail kan je met één enkel ticket doorheen 33 landen reizen naar maar liefst 44.000 bestemmingen. Klinkt niet slecht, toch? 

Het grote voordeel aan Interrail is dat jij bepaalt wanneer je waar naartoe gaat. Sta je ‘s morgens in Porto en wil je diezelfde avond in Praag zijn? Dat kan allemaal. Daarnaast is een Interrailpas ook veel goedkoper dan eindeloos vliegtickets te boeken. Vanzelfsprekend is reizen met de trein ook véél beter voor het milieu dan reizen met het vliegtuig. Alleen maar voordelen, joepie! 

interrail vakantie met de trein

Helaas is dat niet helemaal waar. Er zijn namelijk ook enkele nadelen verbonden aan treinreizen. Zo moet je in landen zoals Italië en Spanje vaak een zitplaats reserveren op de trein. Die reservering kost gemiddeld tussen €10 en €15 (€20 voor een nachttrein) en die kosten komen bovenop jouw Interrailpas. Meer info daarover vind je hier. Sidenote: in landen in Oost-Europa zoals Polen, Slovakije of Roemenië en is dit dan weer niet verplicht, dus het ligt er ook aan naar waar je wilt treinen.
Sidenote 2: je kan die reserveringen een beetje omzeilen door nationale treinen te nemen (dat mag in de meeste gevallen ook met jouw Interrailticket), maar door die treinen te nemen duurt je reis wat langer.

Educate yourself voordat je een treinreis door Europa plant

Ik ben in een heel diep rabbithole beland toen ik research deed voor deze blog en ik raad jou aan om dat ook te doen als je wilt gaan Interrailen. Er is niets waardevoller dan tips van ervaren soloreizigers/Interrailers die je willen behoeden voor dezelfde beginnersfouten te maken. Ik ontdekte een paar nieuwe favoriete YouTubekanalen: Jemima Skelley, Lucy Allan en UnJaded Jade. Er zijn ook talloze Facebookgroepen waar je lid van kan worden – deze bijvoorbeeld – en waar je een antwoord krijgt op al jouw (al dan niet specifieke) vragen.

Sowieso zijn de locals in elk land de grootste bron van informatie. Vraag raad aan hen om de beste restaurantjes te ontdekken, om de coolste nachtclubs onveilig te maken, om ook de niet-toeristische hotspots te bezoeken, … Of je vraagt ze of er controle is op het openbaar vervoer om geld te besparen, dat kan ook.

zwitserland vakantie trein

Hoe plan je een reis met Interrail

Misschien lijkt het allemaal heel overweldigend en heb je nog steeds geen idee hoe je nu zo een Interrailreis moet plannen. Don’t worry, I got you.

Stap 1: doe inspiratie op.

Je kan uiteraard Instagram uitpluizen, op zoek naar de mooiste plekjes in Europa. Of je vraagt tips aan vrienden en familie. Of je doet zoals ik: vlogs kijken die overal te vinden zijn op YouTube en zo je eigen ideale reis samenstellen. Dromen mag! Som alle bestemmingen op die je zeker wilt zien in Europa en zorg ervoor dat je deze hebt opgeschreven. Wij zijn fan van Portugal, Albanië of Frankrijk! Zoek dan ook uit hoe lang je in totaal wilt reizen.

Stap 2: prioriteiten stellen

Nu komt het moeilijkste deel van de planning: kill your darlings. Het is hier belangrijk om de bestemmingen te ranken van ‘oh my god ik moét hier naartoe’ naar ‘bwa ja zou wel tof zijn om eens te zien’. Dan plan je per bestemming – de hoogste op je ranglijst eerst – hoeveel dagen je daar wilt blijven. Stel dat je een maand in totaal wilt reizen. Probeer dan een puzzel te leggen van bestemmingen en aantal dagen zodat je een maand in totaal uitkomt. Ik waarschuw je: dit is hogere wiskunde.

Stap 3: connect the dots

Dit is de laatste stap: visualiseren. Op de website van Interrail zelf kun je gemakkelijk je route uitstippelen en visualiseren op de kaart. Zo wordt duidelijk of jouw ideale route ook echt haalbaar is. Bij deze stap zoek je ook de treinstations op van de plekken waar je naartoe wilt. En voilà, dan is het moeilijkste deel al achter de rug!

Tip: Google op voorhand de zogenaamde ‘backpack guides’ per land waar je naartoe zal treinen. Extra tips en tricks van ervaren backpackers: check!

reizen met de trein

Bagage: hoe reis je best met de trein?

Reis je nu best met een koffer of backpack? Wel, zo ongeveer alle ervaren Interrailers zweren bij backpacks. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen zo simpel is, maar Interrailen met een koffer is echt niet zo handig. Je zit vaak op de trein dus is het wel zo makkelijk als je bagage past in de rekken boven je hoofd. Dat is met een koffer vaak niet het geval. Je zal ook vaak op en van de trein moeten stappen, dat is ook al niet praktisch met een koffer. Er bestaan gelukkig ook tussenoplossingen, zoals een backpack met handvat en wieltjes. Het is sowieso de beste keuze om te kiezen voor een rugzak die opent als een koffer, zo kan je op elk moment snel bij de spullen die je nodig hebt.

reizen door europa

Of je nu met backpack of koffer reist, ik raad je sowieso aan om een kleinere dagrugzak mee te nemen. Zie het als een soort handbagage. Een andere goede raad is om ook een belt bag of fannypack mee te nemen, voor de echt essentiële dingen zoals je ID en portefeuille. Hier volgt een lijstje van dingen die je zeker niet mag vergeten – naast de alledaagse zaken zoals kleding uiteraard.

  • spreadsheet met een ruwe planning – voor het thuisfront ook handig
  • hangslotjes – echt essentieel als je in een hostel slaapt. Er zijn vaak lockers maar de sloten moet je zelf voorzien.
  • tupperware doosje en bestek – als je zelf kookt kan je hier je overschotjes in bewaren (de meeste hostels hebben een eigen keuken)
  • herbruikbare drinkbus
  • sleeping bag liner – voor een hostel
  • zakje met oordoppen & slaapmasker – voor een hostel
  • waspoeder – om de was te doen zodat je geen 23 T-shirts moet meenemen
  • karabijnhaak – om aan je rugzak te hangen om natte zwemkledij te laten drogen, om een extra zak mee te nemen, om je regenjas aan te hangen, …
  • tote bag – zo heb je geen plastic tasje nodig als je gaat shoppen
  • packing cubes

Verblijf

Je maakt de trip natuurlijk zo duur als je zelf wilt. Wil je het zo goedkoop mogelijk houden, slaap dan in hostels! Zeker als je alleen reist is dit de ideale manier om medereizigers te leren kennen. Misschien heb je wel een verkeerd beeld van hostels, dat het er vol jongeren loopt en vaak niet hygiënisch is. Oké, jongeren lopen er ook rond (studenten on a budget, we’ve all been there) maar verder is een hostel net zo goed om te slapen als een echt hotel. Vaak organiseren hostels ‘s avonds ook (gratis) activiteiten, perfect om andere reizigers te leren kennen.

Je kan ervoor kiezen om in een privékamer of in een gedeelde kamer te slapen. Die gedeelde kamers zijn vaak ook nog eens opgedeeld in gemengde en (fe)male-only kamers. Zo heb je zelf de keuze om te slapen waar jij je het best voelt. De app Hostelworld is trouwens de holy grail om snel en gemakkelijk hostels te vinden in elk land.

reizen met de trein

Budget: hoeveel kost een rei met de trein door Europa

De meest gekochte Interrailpas kost €264. Hiermee kan je 7 dagen reizen binnen een maand (goed voor 6-8 bestemmingen. De goedkoopste pas kost €194 en de duurste €711. Daartussen zijn er nog heel wat opties dus de kostprijs hangt af van jouw voorkeur. Deze prijzen gelden wel enkel als je jonger dan 27 bent. Ook handig om te weten is dat je vaak korting krijgt in cultuurcentra, hostels, veerboten, … op vertoon van jouw Interrailticket.

Om extra goed voorbereid te zijn, zoek je best op voorhand al uit hoe diep de landen waar je heen spoort in je portemonnee zullen tasten. Landen zoals Polen, Tsjechië en Portugal zijn doorgaans vrij goedkoop. In Zwitserland, Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk zijn de alledaagse dingen wat duurder.

interrail

Nogmaals: je maakt je reis zo duur als je zelf wil. Toch is het handig om een dagbudget op te stellen. Zo sta je als je thuiskomt niet voor een lege bankrekening. Een realistisch dagbudget ligt tussen de €40 en €100. Je kan besparen door zelf te koken en in hostels te slapen, door overal naartoe te wandelen i.p.v. het openbaar vervoer/een taxi te nemen of ter plekke niets speciaal te kopen. Dat laatste zou ik je sowieso aanbevelen, tenzij het echt een verschil zal maken voor jouw reis. Ga je bijvoorbeeld naar Parijs en heb je altijd al op de top van de Eiffeltoren willen staan? Dan moet je dat gewoon doen, ongeacht of jouw dagbudget daardoor de hoogte in schiet.

Voilà, met deze tips en tricks ben jij helemaal klaar om zelf te gaan Interrailen. Pak je backpack en paspoort maar want kadeng kadeng, on y va!

ai treinrit europa
Dit is hoe AI een treinreis door Europa zou interpreteren

8 min


met liefde geschreven door
Lena Joris
Author background imageAuthor background image 2Lena Joris
met liefde geschreven door
Lena Joris
Lena speaking. Iets meer dan een anderhalve meter vol kattenliefde, sokkenverzamelwoede en een paprikachipsverslaving. En Disneyfan (nee, ge zijt daar zelf te oud voor).
Meer over Lena

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Eibsee in Duitsland: het meest gefotografeerde meer van Instagram

Eibsee! Zet dit picture perfect meer zeker op je lijst als je een roadtrip door Duitsland plant....

Nu lezen

img

Treinreis naar Zwitserland (Graubünden): de perfecte vakantie in de bergen

Wil je op vakantie naar Zwitserland met de trein? Dan is een treinreis naar Graubunden de ideale...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.