De ultieme citytrip guide om alles uit je reis te halen
< Alle reisverhalen

De ultieme citytrip guide om alles uit je reis te halen

Of het nu je eerste of dertigste citytrip is, in deze reisgids geef ik je al mijn tips en tricks mee om alle suit je citytrip te halen!

Reisverhaal geschreven op 10 april 2023

Door   Nymke

Of je nu van het type ‘à la minute’ bent of ‘overplanner’ (of er iets tussenin). Citytrips kunnen soms overweldigend zijn. En vergen (soms) een plan van aanpak. De kunst is je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen zodat je een goede indruk van de stad hebt gekregen.

Liever ‘à la minute’ en op het gemakje? Dan is deze blog misschien meer voor jou weggelegd. Wil je liever genieten van de rust en de natuur? Bekijk dan de mooiste glampings van België.

Mooi gebouw op citytrip in een grootstad.

Waar vind ik de beste restaurants tijdens mijn citytrip?

Mijn general rule of thumb wanneer het op reizen aankomt is: volg de locals. Vaak leiden ze je naar de beste en gezelligste eet-en drinkplekjes of gewoon toffe delen van de stad die Tripadvisor of andere reisgidsen niet weten. Zo leerde ik in Firenze toevallig één van mijn favoriete kunstenaars kennen. Soms zien lokale restaurantjes er niet altijd even sjiek uit, maar je zit er vaak op een goudmijn van heerlijke lokale keukens, in plaats van overpriced toeristische trekpleisters.

Culinair genieten in Den Bosch op citytrip.

Waar overnachten tijdens een citytrip? 

De keuze van je ho(s)tel of AirBnb is niet altijd een gemakkelijke. Het mag natuurlijk niet te ver buiten het centrum liggen, want dan verlies je veel reistijd. Het nadeel is het prijskaartje wat hier vaak aan vast hangt. Wil je goedkoper overnachten? Dan kies je best voor iets wat verder uit het centrum maar met een goede verbinding naar het centrum toe. Dit kost je natuurlijk wel meer tijd. Het is een beetje aan jou af te wegen wat voor jou het belangrijkste is. Ik ben alvast fan van de Ruby-hotels, hier deed ik al eerder mijn oogjes toe tijdens mijn bezoek aan Düsseldorf. Let wel als je meer buiten het centrum op zoek gaat, dat je even checkt of je niet in wat niet-koshere buurten zit. Vermijd bijvoorbeeld hotels rondom grote treinstations, of bepaalde achterbuurten. Safety first!  

Pardon my French

Voor je naar een bepaalde stad afreist is het altijd even interessant om een paar woordjes in de taal te leren. In de meeste grootsteden kan je je verstaanbaar maken in het Engels maar een beetje sympathie krijgen kan toch ook geen kwaad? Zo leerde ik wat Arabisch voor mijn onvergetelijke reis naar Riyadh, een woordje Italiaans voor Milaan en haalde ik mijn Frans onder het stof tijdens mijn kroegentocht door Parijs.

/

Navigeren in een grootstad: Google maps to the rescue

Mijn lifesaver, mijn redder in nood: dokter Google. Niet alleen handig om op voorhand favoriete plekjes aan te vinken en lijsten op te stellen, maar ook om efficiënte wandelroutes te plannen. Zo navigeer je vlot door de stad zonder continu te moeten opzoeken waar die ene plek nu ook alweer is die je nog zo graag wilde zien.

Architecturale sightseeing op citytrip.

Openbaar vervoer: Tram? Metro? Trein? Bus? 

Zoek voor je afreist altijd even uit hoe het openbaar vervoer in elkaar zit. Hoe zit het met metro-of buskaartjes? Welke lijnen zijn er ongeveer? Een handige app hiervoor (binnen Europa) is The Trainline app. hiermee koop je bijvoorbeeld in Italië gemakkelijk online tickets. Kijk ook even of je kaartjes moet afstempelen zoals in Italië, of andere regeltjes. Zo moet je in Parijs blijkbaar op een meerdaagse metrokaart je naam invullen. Iets wat ik ook niet wist, tot ik een keer werd tegengehouden. Maar ook hier weer, Google maps to the rescue. Geef je bestemming en hij vertelt je perfect welke lijn in welk metrostation je moet nemen of welk busnummer. Hij laat zelfs realtime zien hoeveel haltes je nog moet doen als je de bus neemt. Handig!

Inpakken en wegwezen: wat neem ik mee op citytrip?

Wat pak je mee op een citytrip? Hangt natuurlijk vanaf waar je naartoe gaat. Maar wees toch voorbereid op onvoorzien weer, zoals hagel in Riyadh. Hou je bagage beperkt, niet alleen omdat het voordeliger is zoals voor vliegtuigreizen maar het is ook gewoon praktischer. Geen gesleur met 10 verschillende zakken en tassen op de metro waardoor je je als de muilezeltjes van Petra voelt. Maar 1 tas, nog beter koffer, die achter je aan rolt. Doe gemakkelijke schoenen aan waarmee je wel wat kilometers kan afleggen – je komt al snel aan 20 à 30 duizend stappen per dag op citytrip. Denk aan die goei UV-kremmekes (zonnecrème) tegen de vroegtijdige rimpels en vergeet ook je powerbank niet in case of emergency.

Kunstmuseum in Düsseldorf.

Wat was dat nu ook alweer?

Een beetje research op voorhand kan geen kwaad toch? Lijst enkele dingen op die je zeker wil doen en lees je al wat in over jouw bestemming. Zo voorkom je het scenario: ‘Waar diende dat gebouw nu eigenlijk voor waar ik net 20 foto’s van heb genomen?’ Kijk op voorhand al eens wat het efficiëntste is om wanneer in te plannen. Zo voorkom je meerdere keren naar hetzelfde stadsgedeelte terug te moeten om iets te bezichtigen. 

Op zoek naar goedkope citytrips?

We hebben een leuk overzicht gemaakt van de steden die je moet bezoeken in Europa voor een goedkope citytrip of een romantische stedenstrip.

lissabon citytrip

Sightseeing doen in grootsteden: citycards

Sommige steden bieden citycards aan of andere interessante formules waarbij je met korting of zelfs gratis verschillende bezienswaardigheden kan bezoeken. Zo heeft Valencia de Tourist Card waarmee je gratis openbaar vervoer neemt en toegang krijgt tot gemeentelijke musea en monumenten. Kijk even of jouw bestemming zoiets heeft en of dit voor jou interessant is. 

Düsseldorf food centre

Plan met mate

Last but not least, plan, maar met mate. Blijf flexibel voor plotse wijzigingen in jouw denkbeeldige plannen en geniet à la moment. Te vaak ging ik al op citytrip met een 6-delige planning van uur tot uur met alle achtergrondinfo die ik maar kon vinden. Het resultaat? Ik ben zo bezig met mijn planning af te checken dat ik vergeet even fatsoenlijk rond te kijken en te genieten. In nieuwe steden wil je graag alles hebben gezien, maar plan ook de nodige rustmomentjes in. Is die 100ste kerk –  ja in Lucca heb je er echt 100 – nu echt voor jou de moeite waard omdat je hem ergens in de top 10 van Tripadvisor hebt zien staan? 

Prachtige kerk in Portofino Italië

Of het nu je eerste of dertigste citytrip is, een beetje tips en tricks delen kan geen kwaad toch? Until next time!

6 min


met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Author background imageAuthor background image 2Nymke Dullers
met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Ik ben Nymke. Dromer, dierenliefhebber en avocadokweekster.
Meer over Nymke

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Een Driedaagse Romance: Een dromerige dans door Parijs

Plan je een citytrip naar Parijs? Lees zeker dit verhaal met al onze tips van onze...

Nu lezen

img

Roadtrip: Alicante-Valencia, magistrale wegen van de wereld en Villajoyosa, Boulevard d’Amour

Een heerlijke roadtrip van Alicante naar Valencia, de stad van mijn hart. Dit moet je zeker eens gedaan hebben.

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.