Wat kunnen wij nog leren van Australië?

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Wat kunnen wij nog leren van Australië?

Neem eens je eigen fles wijn mee op restaurant bijvoorbeeld, moet kunnen!

Australië

Neem eens je eigen fles wijn mee op restaurant bijvoorbeeld, moet kunnen!

Na meer dan 7 maanden ploeteren door het stof van de Outback, feesten aan de East Coast en shaky avonturen in het Zuiden: enkele Australische gewoontes.

Eerst verschenen op: 24 november 2015

4 min

australie map

Australië

Wat kunnen wij nog leren van Australië?

Na meer dan 7 maanden ploeteren door het stof van de Outback, feesten aan de East Coast, genieten aan de West Coast en shaky avonturen in het zuiden, blik ik even terug. Wat kunnen wij Belgen nog leren van Australië?

Wat je over Australië op zowat elke blog leest, is de ‘no worries‘ cultuur en de onmeetbare vriendelijkheid. Alles komt wel in orde, misschien ietsje trager, maar de mensen zullen je wel altijd en overal helpen. Geen zorgen maken, op het gemakje maar daarom niet minder kwalitatief. Ik betrap mezelf er op dat ik intussen altijd en overal ‘no worries‘ zeg.
Maar bon, da’s feitelijk een veel leukere mentaliteit van leven. Iedereen zegt hallo, je bedankt de buschauffeur, je lacht naar elkaar en strooit de “how you goin’s?” in het rond. Misschien een opsteker voor ons, in tijden van dreigingsniveau 4.

Leestip: Breda voor bierliefhebbers


Hieronder 5 minder voor de hand liggende Australische gewoontes, compleet normaal voor Aussie’s maar eerder nieuw voor ons.

1. BYO Restaurants

australische gewoontes
Het is geen foto van een BYO cafe, maar wel van de coolste keet in Sydney, Courthouse, Newtown!

Topconcept. Omdat alles veel strenger gereglementeerd down under, is het voor restaurants ook veel moeilijker om snel snel alcohol te serveren. Vele restaurants in de grote steden hangen daarom een ‘BYO’ bordje uit, Bring Your Own. Wat slaagt op alcohol. Met je eigen flessen wijn op resto gaan, ik zie al enkele guitige taferelen voor me. Sien, Dax, ideetje voor de volgende keer ribbetjes in den Amadeus?

2. Game Of Origin

state-of-origin-featured


Ik ga het effe over sport hebben, u weze gewaarschuwd.
Australiërs spelen rugby. Zij noemen dat football, ugh. Je hebt 3 soorten footy: AFL, Rugby Union en Rugby League. Die laatste is het grootste, zeker als Game of Origin op het menu staat. Een drieledig duel tussen de staten Queensland (Maroons) en New South Wales (Blues).
Vergeet clubliefde, elke speler speelt – keihard – voor zijn geboortestaat. Patriotisme ten top. Er is geen groter sportevenement in Australië dan Game of Origin. De Maroons hebben dit jaar het derde en beslissende duel gewonnen met een verpletterende 52-6. Al geluk dat ik in Queensland (Magnetic Island) was toen ze wonnen. Top feestje meegemaakt!

Maar beeld je even in: de beste spelers van Antwerpen (Alderweireld, Vertonghen, Lukaku, Dembélé en godbetert Defour) tegen Vlaams-Brabant (Driesje, Praet, Tielemans, Ferreira Carrasco).
Jazeker, Lukaku is ooit nog begonnen bij Rupel Boom! Of ze nu bij Tottenham spelen of Malinwa, maakt niet uit! En een gelegenheidscoach voor de teams uit de regio die de selecties maakt. Ik denk dat dat veel volk naar een stadion kan lokken, als dat natuurlijk nog van de politie mag.

3. Gray Nomads

australische gewoontes
Dit is een kleintje, maar dan krijg je al een idee he!

Als Australiërs op pensioen gaan, trekken ze er op uit. Ze investeren hun geld in een vette 4×4 of zelfs een hele bus, bouwen die uit tot een luxe camping op wielen en trekken er voor meerdere jaren op uit. Je ziet ze werkelijk overal, de Gray Nomads. En ze zijn zo lief, nemen de backpackers mee, delen biertjes uit op de camping en houden om rond het kampvuur te luisteren naar de wilde jongeren hun avonturen.

Zou fantastisch zijn als wij dat ook begonnen doen. En niet enkel elk jaar naar de camping in de Ardèche trekken, maar eens een roadtrip maken doorheen heel Europa. Ik ga er alvast alles voor doen om op mijn oude dag nog te kunnen blijven reizen. En een tocht ondernemen naar Australië zou voor onze grijze generatie zeker een eye opener kunnen zijn, doen!

4. 2UP

Gokken is verboden in Australië. Daarom dat ze op de nationale feestdag Anzac day even compleet loos gaan, want dat is de enige dag dat je wel publiekelijk mag gokken. Sydney is echt de place to be tijdens ANZAC day, eind april. Elk cafe draait overuren en overal kan je 2UP spelen. Topconcept.
Je zoekt iemand uit het publiek waartegen je wil wedden. Je zwaait met een briefje (hoeveel je wil inzetten) tegen je kop (Heads) of tegen je gat (Tails). Iemand komt naar je toe en doet de omgekeerde beweging, met het zelfde briefje. Heads houden de 2 briefjes vast, er wordt dan door iemand in het midden 2 muntjes omhoog gegooid volgens een bepaald ritueel en als ze beide op dezelfde kant vallen, heb je een winnaar.

Ik won een kleine 200 (!) dollar, die volledig weer geïnvesteerd werden in ‘jugs of ale’. Goeie beslissing hoor. Het was spectaculair toen m’n maatje daar met 1.000 dollar begon te zwaaien en een rijke Chinees op het offer inging. Allesjaans wonnen wij, en besloot hij met het geld een last minute vliegtuig te nemen naar zijn liefje in Melbourne. Schone tijden…

5. Hilltop Hoods

Ik kende ze niet, maar ze draaien al een tijdje mee in de Australische hiphop-scene. Top band en immens populair. Zeker Cosby Sweater, I Won’t Let You Down en Nosebleed Section checken!

4 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

4WD in the Blue Mountains

Meet Stella. Een 17 jaar oude Japanse met 280.000 kilometers op de teller. Ze gaat geen obstakel...

Nu lezen

img

Captain Cook Highway: een sublieme roadtrip van Cairns naar Mossman

Een roadtrip langs de East Coast van Australie van Sydney naar Cairns. Dit zijn de must do’s en tips!

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.