Captain Cook Highway: een sublieme roadtrip van Cairns naar Mossman

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Captain Cook Highway: een sublieme roadtrip van Cairns naar Mossman

Dit is de mooiste roadtrip van de Australische East Coast

Australië

Dit is de mooiste roadtrip van de Australische East Coast

Een roadtrip langs de East Coast van Australie van Sydney naar Cairns. Dit zijn de must do’s en tips!

Eerst verschenen op: 20 maart 2018

5 min

australie map

Australië

Captain Cook Highway: een sublieme roadtrip van Cairns naar Mossman

De druppels zweet vallen op het stuur van mijn Mitsubishi Challenger die de Leuvens getinte naam ‘Stella’ kreeg tijdens het verlaten van Cairns. ‘s Middags, onder de brandende Queensland zon, vertrek ik op 5-daagse roadtrip in de voetsporen van Captain Cook. Die moest het in 1770, toen hij per ongeluk in de jungle in het tropische noorden van Australië belandde, zonder 4WD doen.

Vandaag ligt er een verharde weg die vertrekt uit Cairns en je meeneemt naar Mossman.
Gewapend met voedselvoorraden, genoeg om een halve voetbalploeg mee te voeden en een ronkende airco zou ook ik deze roadtrip wel op mijn palmares kunnen schrijven.

Tablelands queensland roadtrip maken

Captain Cook Highway van Cairns naar Mossman: de roadtrip van je leven.

We zijn intussen enkele jaren later, toen ik besloot op wereldreis te vertrekken. De eerste flauwe zonnestralen en het jaarlijkse gevecht met mijn agenda in functie van optimale vakantieplanning, deden mijn gedachten weer afdwalen richting Australië. Een van de mooiste roadtrips die ik tijdens mijn wereldreis Down Under gemaakt heb, is zonder twijfel de Captain Cook Highway van Cairns naar Mossman.

Daintree jungle regenwoud Queensland
krokodillen in queensland

Door het Daintree Rainforest en langs het Great Barrier reef

Een 75 kilometer lange, verharde weg slingert langs de tropische kustlijn van de Coral Coast, geflankeerd door het dichte Daintree regenwoud. Dit is de enige plaats op aarde waar twee UNESCO World Herritage Sites naast elkaar liggen. Het regenwoud voedt door haar vele stromen en riviertjes de caleidoscopische koralen van het Great Barrier Reef, of toch wat daar nog van over zou moeten blijven. Gaan duiken in het Reef is helaas geen optie meer, er is niets meer te zien. Climate change, you know. Tenzij je viesveel flappen bovenhaalt voor een privé-kapitein die je naar de uiterste rand van het rif meeneemt.

daintree regenwoud australie queensland

De jungle van Queensland: slangen, krokodillen en kwallen

Noord Queensland is de thuisbasis van menig slangenbeest die op een doordeweekse dag al eens graag een kangoeroe naar binnen spelen en de kleinste der kwallen met een beet duizend maal giftiger dan een doorsnee tarantula. Irukandji is de naam: zwemmen doe je hier enkel op eigen risico en best niet in jelly-season van oktober tot mei. Tenzij je je graag aankleedt als een teenage mutant ninja turtle bij het plonsen voor welgekomen verfrissing.
Tijdens het rijden worden roadtrip avonturiers op de koop toe ook nog eens regelmatig herinnerd aan de aanwezigheid van oerkrokodillen die langs de weg liggen, hopend op een voorbijrijdende lunch. Verder zijn de baaitjes en uitkijkpunten van absolute majestueuze wereldklasse.

Captain Cook Highway de mooiste roadtrip van Australie in Queensland
roadtrip australie queensland

Eens je Smithfield nadert zie je boven het oerwoud enkele gondola’s bengelen, terwijl de trip je stilletjesaan verder wegneemt uit de Tablelands rond Atherton en bijhorende beschaving. Cairns ligt intussen een ruime worp achter je wanneer je Palm Cove nadert, de koningin van verstopte baaien in Queensland. Hier is je laatste kans op toeristische attracties zoals kitesurfen, kanoën of andere peddelsporten. Onderweg kom je onder de groene eucalyptus partijen al eens cassowarie tegen, een kruising tussen eend en struisvogel in staat is je vooruit in te trappen zonder er zelf een schrammetje aan over te houden.

Great barrier reef queensland unesco world herritage

Roadtrip Queensland: Port Douglas en Mossman in zicht

Ik trek verder naar het noorden, laat kilometers lange zandstranden en natuurlijke hotsprings aan me voorbij gaan, om mijn intrede in Port Douglas en Mossmann te maken. In de rivier vind je nog een swimming hole die – stel je voor – krokodilvrij is en waar welverdiende afkoeling op je wacht. Het natuurlijke bad is ook prima om de vele lagen stof van je af te schudden. De streek hier is de thuis van de Kuku Yalinji, een aboriginal volkje dat het fijn vindt je onder te dompelen in hun indigenous cultuur tijdens een jungle trekking. Pittige anekdotes over Kapitein Cook krijg je er gratis bij.


Een roadtrip plannen in Australie

De mooiste roadtrip van Australië

Vergeet de Great Ocean Road. Deze roadtrip is de mooiste van Australië. Je hebt er niet perse een 4×4 voor nodig, maar wil je je een weg banen naar Cape Tribulation, het meest noordelijke punt van het land, moet je je wel uitrusten met een gevaarte dat door water en modder kan rijden. Dat zou ik sowieso aanraden. Hoe verder weg van de East Coast hostel cultuur, hoe beter. Spreekt Queensland Jungleland je niet aan, maak dan rechtsomkeert en vertrek richting Darwin via The Savannah Way. In the Northern Territory ligt er misschien zelfs nog meer remote-adventure op je te wachten. In Darwin heb ik Stella verkocht. Wie weet waar ze momenteel aan het rondtoeren is. Acht maanden Australië en nog lang niet alles gezien. Ik kan niet wachten om terug te keren, ga je mee?

de mooiste roadtrip van australie
queensland jungle daintree rainforest national park
Roadtrip maken queensland
4x4 roadtrip maken in australie
Roadtrip queensland Cairns Mossman
daintree national park queensland
Queensland koala roadtrip jungle

Meer lezen over avontuurlijke roadtrips in Australië?

5 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Die keer dat ik helemaal alleen in de verlaten Outback vastzat.

Dag 5 on the road van Cairns naar Darwin, uitgeput en behoorlijk stinkend. Tot ik plots een...

Nu lezen

img

Waarom op wereldreis vertrekken niet vluchten is

Voor wie alleen een wereldreis wil plannen, maar niet durft. Voor iedereen die een extra duwtje...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.