Freelancen op reis

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Freelancen op reis

Wie zijn de Belgische freelancers en digital nomads in het buiteland

Australië

Wie zijn de Belgische freelancers en digital nomads in het buiteland

Wat met je domicilie bij het maken van een wereldreis? Welke reisverzekering? Digital nomads? Werken als zelfstandige op reis, dat kan. Ik zocht het allemaal uit.

Eerst verschenen op: 1 mei 2023

9 min

nieuw-zeeland map

Nieuw-Zeeland

Freelancen op reis

Als zelfstandig grafisch vormgever is het simpel om lang van huis weg te gaan zeker? Jij kiest je verlof toch zelf! Je zou dat inderdaad denken, maar er komt toch behoorlijk wat opzoek- rondbel- en regelwerk aan te pas. En wat met je domicilie? Welke reisverzekering neem je best?

En laat ik daar nu net even geen held in zijn. Freelancen op reis, moet kunnen toch?

Laatste update: 5 juni 2023


Al jaren doet mijn boekhouder het nodige om legaal & optimaal in orde te zijn. Nu ik mijn eigen BTW nummer heb aangevraagd, blijkt dat de nodige kennis die ik ooit vergaard had om een diploma bedrijfsbeheer te scoren, ver weg zit. Heel ver weg. En hoe ik dat dan allemaal moet regelen als ik een jaar aan de andere kant van de wereld zit? Laat het mij u uitleggen.

freelancen in het buitenland working holiday australie

Wat doe ik met domicilie bij maken van een wereldreis?

Concreet kan ik je alleen maar verder helpen met betrekking tot de vragen rond domicilie bij lange tijd in het buitenland reizen. Over de financiële gevolgen ben ik nog aan het researchen, want dat is een kluwen. Tips welkom

Vanuit de bevolkingswetgeving zijn er eigenlijk maar twee mogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van je huisvesting:

Tijdelijke afwezigheid -maximaal een jaar

Een burger die op reis wil gaan in het buitenland kan bij de gemeente tijdelijke afwezigheid aanvragen. Deze afwezigheid wordt voor maximum een jaar toegekend en kan verlengd worden met nogmaals een jaar na uitdrukkelijke aanvraag

Belangrijkste criterium is dat het stadsbestuur gaat nakijken of de mogelijkheid er is om op ieder moment terug te keren naar het domicilie adres! Je moet dus je eigen woning behouden daar dit de intentie geeft van te willen terugkeren uit het buitenland. (niet onderverhuren)

Het makkelijkste kan dit uitgelegd worden met volgend voorbeeld:

Je woont nog bij je ouders thuis en besluit van een jaar te gaan reizen, waarbij de ouders je kamer of studio met al je spullen behouden en dit niet verhuren aan een derde. Op elk moment van je reis kan je terugkeren naar huis en heb je toegang tot je woning. Je hoofdbelangen heb je dus in België behouden en je komt in aanmerking voor tijdelijke afwezigheid.

Moesten je ouders tijdens dit jaar verhuizen dan blijft je tijdelijke afwezigheid behouden en zal je mee verhuizen met het gezin. Dit is evenwel op voorwaarde dat de mogelijkheid om terug te keren naar dit gezin behouden blijft. Als zij op een studio gaan wonen met een enkele slaapkamer en ze nemen je spullen niet mee dan kan er bezwaarlijk gesproken worden van het feit dat je naar daar terug kan keren.

De grootste problemen ontstaan bij burgers die een appartement of studio huren en dan beslissen van na de studies te gaan rondreizen en in de tussentijd hun woonplaats onder te verhuren. De nieuwe inwoner zorgt er dan voor dat je niet op ieder moment kan terugkomen en waardoor je tijdelijke afwezigheid ten einde komt. Indien het appartement of de studio leeg blijft staan kan de tijdelijke afwezigheid wel behouden blijven. 

Uitschrijven naar het buitenland (geen eigen woning meer)

Wanneer je geen eigen woning kan behouden en je alsnog naar het buitenland wil gaan moet je jezelf uit te schrijven uit de bevolkingsregisters. Hiermee geef je te kennen dat je vertrekt en dus niet meer woonachtig bent in België. Het stadsbestuur registreert het vertrek en levert een document (model 8) af, als bevestiging van dit vertrek. Dit document stelt je in staat om jezelf te laten registreren op de Belgische ambassade van het land waar je naartoe gaat. Het wezenlijk verschil tussen de effectieve uitschrijving en een ambtshalve afvoering (vertrekken zonder dit te melden) is dat je identiteitskaart geldig blijft en je een inschrijving op de ambassade kan bekomen

Deze optie is voornamelijk van toepassing op burgers die echt wensen te vertrekken uit België en voor lange periode in het buitenland gaan wonen en werken. Deze mensen hebben niet de intentie om op korte termijn terug te komen en wensen hun leven uit te bouwen in het buitenland.

Ook op https://www.vlaanderen.be/werken-in-het-buitenland vind je handige info over werken in het buitenland. Of je kan proberen rechtstreeks contact op te nemen met FOD Financiën.

Welke reisbijstand of doorlopende verzekering neem je best voor het maken van een wereldreis?

Lees meer over goedkope reisverzekeringen

De jaarlijkse reisbijstandsformules van Europ Assistance gelden voor een onafgebroken reis van max. 3 maanden (formule Smart, Sport of VIP). Nuttige uitbreidingen zijn reeds in die formules aanwezig of kunnen er optioneel aan worden toegevoegd, zoals reisannulatie, bagageverzekering en technische bijstand voor de wagen in Europa (al dan niet met vervangwagen). Die producten zijn dus heel flexibel en kunnen onderschreven worden in overeenstemming met de noden van de reiziger.

Er is ook de Long Trip-formule. In dat geval is de duur van de reis 91 tot maximaal 364 dagen (langer mag een jaarcontract volgens de wetgeving niet duren). Het is dan ook niet mogelijk om die maximumduur te verlengen. Wel kan je na terugkeer in België opnieuw een Long Trip onderschrijven voor een nieuwe reis.
Deze formule is recent uitgewerkt speciaal voor reizigers die lang op wereldreis willen gaan, langdurig reizen of studenten die op Erasmus gaan.

Bij de keuze van je reisbijstand is het belangrijk te weten of je een reis in Europa of voor de hele wereld wil dekken (het zijn andere prijzen), en welke maximale terugbetaling van medische kosten je wenst (dit hangt ook af van de gekozen formule).

Werken in Australië? Working Holiday Visum? Hier wat gouden informatie voor het maken van een wereldreis.

Al snel blijkt dat je niet de eerste bent die dit moet doen. En dat de mensen die voor jou deden zijn zeer bereid om te helpen. Da’s alvast leuk. Tinne werkte als illustrator in Australië en wist me te vertellen dat je gewoon een advertentie plaatst en het werk wel binnen komt. Ik checkte Elance en kreeg inderdaad alvast 1 AUS aanvraag binnen binnen de week. Straf voor iemand die nog in tiny-little-Belgium woont. Dat kan dus werken. Gumtree moet ik nog checken en ik veronderstel dat een portfolio up to date houden ook zal helpen.

Verder moet je maar eens rondhoren in je eigen netwerk. Ik verschiet van het aantal contacten in eigen vriendenkring die momenteel in het buitenland aan het werk zijn. Op Instagram vind je er ook wel een paar, met wat slimme #hashtags. #remote #fieldwork #digitalnomad #remotely #worknomads

TFN & ABN

Ook al zijn er schone samenwerkingsverbintenissen tussen Australië en België, het blijkt toch een heel gedoe om in orde te blijven als je een Belgisch BTW nummer wil blijven gebruiken. Dus ben ik aan het rondkijken hoe het zit met een Australian Tax File Number en een Australian Business Number. Kan je ook allemaal online regelen en in orde brengen, volkomen gratis. Maar misschien nog beter om daar even mee te wachten en het pas in orde te brengen als er werk ter plaatse binnenkomt. En naar het schijnt zijn de boekhouders daar nog eens een pak goedkoper dan hier (AU$200 of 176€/jaar) en de eerste de beste accountant is bereid je te helpen.

Wat is een Tax File Number en Australian Business Number

TFN en ABN zijn als het ware de sleutels tot een geslaagde avontuurlijke ontdekkingsreis in het betoverende Australië. Ze openen de deuren naar een wereld vol mogelijkheden voor reizigers die hun geluk willen beproeven tijdens een working holiday.

Een TFN is een persoonlijk belastingidentificatienummer dat door de Australische overheid wordt verstrekt. Het hebben van een TFN is essentieel als je in Australië wilt werken en belasting wilt betalen. Werkgevers in Australië vereisen meestal een TFN voordat ze je in dienst nemen. Met een TFN kun je belastingen betalen en gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen.

Een ABN is een uniek nummer dat wordt toegekend aan individuen of bedrijven die een onderneming willen starten of als zelfstandige willen werken in Australië. Als je van plan bent om tijdens je working holiday ook als zelfstandige te werken, moet je een ABN aanvragen. Met een ABN kun je legaal goederen en diensten leveren en ben je verantwoordelijk voor het afhandelen van je eigen belastingen.

Het hebben van een TFN en/of ABN is belangrijk voor een working holiday in Australië omdat het je in staat stelt om legaal te werken, belastingen te betalen en toegang te krijgen tot bepaalde belastingvoordelen. Het stelt je ook in staat om als zelfstandige te werken als je dat wilt. Zonder deze nummers kun je beperkt zijn in je mogelijkheden om te werken en kan het moeilijker zijn om aan de wettelijke vereisten te voldoen

Hier nog een artikel over hoe je best een visum voor Australië regelt!

Lees ook: Thuiswerken is een mindset

De geldkluis met de voortgezette verzekering op kop

In België zijn er 2 opties als je besluit om niet van hier uit te factureren, maar je domicilie wel hier houdt. Je zelfstandige activiteit stop zetten en als werkzoekende vertrekken of opteren voor de Voortgezette Verzekering waarbij je een minimum bedrag betaalt voor kwartaalbijdrages. Wat ik me nu zelf afvraag is of het legaal is om te factureren met een TFN en tegelijkertijd werkzoekend zijn in Belgïe. Iemand?
Wat wel leuk is aan werken in Australië: het geld dat je verdient met werken en zou moeten afgeven aan bijdrages/belastingen wordt schoon voor jou opzij gezet. Ik denk per 3 euro dat je verdient, 1 euro ergens in een kluisje. En als je terugkeert naar België en je visum opzegt, heb je recht op dat geld. Ook zeer benieuwd hoe dat allemaal juist in elkaar zit.


Waar kan je goed remote werken en is dat internet dan wel betrouwbaar?

Ja hoor. Soms een beetje zoeken, maar in Zuid-Oost Azië had ik doorgaans sneller internet dan in Australië bijvoorbeeld. Daar moet je je geen zorgen over maken. Populaire “digital nomads” steden ginderachter zijn Chiang Mai en Bangkok in Thailand, Hong Kong, Ubud in Bali, Kampot in Cambodja en Ho Chi Minh en Hoi An in Vietnam.

Zeker ook eens Nomads List checken. Daar krijg je een overzicht van wat de gemiddelde kosten zijn in de beste steden voor digitale nomaden. Klinkt Zuid-Oost Azië je te exotisch? Dublin, Berlijn, Boedapest en Kiev scoren ook goed. En laatst hoorde ik ook echt goeie dingen over Odessa. Eens naar toe gaan dus!


Belgische digital nomads – Wie is er zo nog?

Nog te veel twijfels? Hier is een lijstje van inspirerende mensen die België voor een tijd achterlieten om in het buitenland te gaan werken. En ik denk dat ze ook zeker openstaan om jouw vragen te beantwoorden.

Ken je er nog die op deze lijst moeten staan? Laat het me zeker weten, dan vul ik met plezier aan!

Heb je nog vragen over freelancen in het buitenland?

Stel ze gerust hieronder. Het zit allemaal al een beetje verder verstopt, maar ik ken nog wel mensen die het freelancen in het buitenland onder de knie hebben. Dus als je je job mee wil nemen op reis maar zit nog met wat twijfels, vraag maar raak!

PS: Intussen werk ik als marketing manager bij madewithlove.be – een remote bedrijf SaaS teams helpt groeien. We kiezen waar en wanneer we werken, dus dat kan eigenlijk ook eender waar in de wereld zijn, zolang er maar internet is. Dat helpt de reiskriebels te onderdrukken.

9 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Balkan Nomads: Banjeren door de mooiste landen van de Balkan

Een roadtrip door Montenegro, Bosnië en Kroatië maken met Balkan Nomads, alsof ik de bladzijden...

Nu lezen

img

Hiking the Kepler Track in Fiordland

Reistips voor dagtocht, hiking en trektocht in Nieuw-Zeeland: De Kepler track in Te Anau. Vele...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.