Freelancen op reis

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Freelancen op reis

Afrika

Eerst verschenen op: 12 januari 2015

Freelancen op reis

Wie zijn de Belgische freelancers en digital nomads in het buiteland

4 min

Werken als zelfstandige op reis, dat kan. Ik zocht het allemaal uit hoe ik als zelfstandige digital nomad ergens in de wereld kon worden.

nieuw-zeeland map

Nieuw-Zeeland

Freelancen op reis

Als zelfstandig grafisch vormgever is het simpel om lang van huis weg te gaan zeker? Jij kiest je verlof toch zelf! Je zou dat inderdaad denken, maar er komt toch behoorlijk wat opzoek- rondbel- en regelwerk aan te pas.

En laat ik daar nu net even geen held in zijn. Freelancen op reis, moet kunnen toch?


Al jaren doet mijn boekhouder het nodige om legaal & optimaal in orde te zijn. Nu ik mijn eigen BTW nummer heb aangevraagd, blijkt dat de nodige kennis die ik ooit vergaard had om een diploma bedrijfsbeheer te scoren, ver weg zit. Heel ver weg. En hoe ik dat dan allemaal moet regelen als ik een jaar aan de andere kant van de wereld zit? Laat het mij u uitleggen.

freelancen in het buitenland working holiday australie

Werken in Australië? Hier wat gouden informatie

Al snel blijkt dat je niet de eerste bent die dit moet doen. En dat de mensen die voor jou deden zijn zeer bereid om te helpen. Da’s alvast leuk. Tinne (fantastische blog trouwens: Elsewhere) werkte als illustrator in Australië en wist me te vertellen dat je gewoon een advertentie plaatst en het werk wel binnen komt. Ik checkte Elance en kreeg inderdaad alvast 1 AUS aanvraag binnen binnen de week. Straf voor iemand die nog in tiny-little-Belgium woont. Dat kan dus werken. Gumtree moet ik nog checken en ik veronderstel dat een portfolio up to date houden ook zal helpen.

Verder moet je maar eens rondhoren in je eigen netwerk. Ik verschiet van het aantal contacten in eigen vriendenkring die momenteel in het buitenland aan het werk zijn. Op Instagram vind je er ook wel een paar, met wat slimme #hashtags. #remote #fieldwork #digitalnomad #remotely #worknomads

TFN & ABN

Ook al zijn er schone samenwerkingsverbintenissen tussen Australië en België, het blijkt toch een heel gedoe om in orde te blijven als je een Belgisch BTW nummer wil blijven gebruiken. Dus ben ik aan het rondkijken hoe het zit met een Australian Tax File Number en een Australian Business Number. Kan je ook allemaal online regelen en in orde brengen, volkomen gratis. Maar misschien nog beter om daar even mee te wachten en het pas in orde te brengen als er werk ter plaatse binnenkomt. En naar het schijnt zijn de boekhouders daar nog eens een pak goedkoper als hier (AU$200 of 176€/jaar) en de eerste de beste accountant is bereid je te helpen.

Hier nog een artikel over hoe je best een visum voor Australië regelt!

Lees ook: Thuiswerken is een mindset

De geldkluis met de voortgezette verzekering op kop

In België zijn er 2 opties als je besluit om niet van hier uit te factureren, maar je domicilie wel hier houdt. Je zelfstandige activiteit stop zetten en als werkzoekende vertrekken of opteren voor de Voortgezette Verzekering waarbij je een minimum bedrag betaalt voor kwartaalbijdrages. Wat ik me nu zelf afvraag is of het legaal is om te factureren met een TFN en tegelijkertijd werkzoekend zijn in Belgïe. Iemand?
Wat wel leuk is aan werken in Australië: het geld dat je verdient met werken en zou moeten afgeven aan bijdrages/belastingen wordt schoon voor jou opzij gezet. Ik denk per 3 euro dat je verdient, 1 euro ergens in een kluisje. En als je terugkeert naar België en je visum opzegt, heb je recht op dat geld. Ook zeer benieuwd hoe dat allemaal juist in elkaar zit.


Waar kan je goed remote werken en is dat internet dan wel betrouwbaar?

Ja hoor. Soms een beetje zoeken, maar in Zuid-Oost Azië had ik doorgaans sneller internet dan in Australië bijvoorbeeld. Daar moet je je geen zorgen over maken. Populaire “digital nomads” steden ginderachter zijn Chiang Mai en Bangkok in Thailand, Hong Kong, Ubud in Bali, Kampot in Cambodja en Ho Chi Minh en Hoi An in Vietnam.

Zeker ook eens Nomads List checken. Daar krijg je een overzicht van wat de gemiddelde kosten zijn in de beste steden voor digitale nomaden. Klinkt Zuid-Oost Azië je te exotisch? Dublin, Berlijn, Boedapest en Kiev scoren ook goed. En laatst hoorde ik ook echt goeie dingen over Odessa. Eens naar toe gaan dus!


Belgische digital nomads – Wie is er zo nog?

Nog te veel twijfels? Hier is een lijstje van inspirerende mensen die België voor een tijd achterlieten om in het buitenland te gaan werken. En ik denk dat ze ook zeker openstaan om jouw vragen te beantwoorden.

Ken je er nog die op deze lijst moeten staan? Laat het me zeker weten, dan vul ik met plezier aan!

Heb je nog vragen over freelancen in het buitenland?

Stel ze gerust hieronder. Het zit allemaal al een beetje verder verstopt, maar ik ken nog wel mensen die het freelancen in het buitenland onder de knie hebben. Dus als je je job mee wil nemen op reis maar zit nog met wat twijfels, vraag maar raak!

PS: Intussen werk ik als product manager bij madewithlove.be – een remote bedrijf dat applicaties en teams bouwt. We kiezen waar en wanneer we werken, dus dat kan eigenlijk ook eender waar in de wereld zijn, zolang er maar internet is. Dat helpt de reiskriebels te onderdrukken. Keertje met uw baas gaan praten?

4 min


met liefde geschreven door
Yannick
Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Show Loader

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Instagram: show @yannickdepauw and @somsookheimwee feed