Bier in Breda & kriebelen aan de baard van Vincent

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Bier in Breda & kriebelen aan de baard van Vincent

Citytrip idee: wat te doen in Breda

Citytrip

Citytrip idee: wat te doen in Breda

Soms heb je even nood aan een ontsnapping uit je luie zetel in je woonkamer. Je ziet het wel zitten om een tripje te ondernemen, maar vindt het verdomd moeilijk om inspiratie te vinden voor je ideale bestemming. Je begint eindeloos te turen naar top 10 lijstjes en Google Maps om dan uiteindelijk toch maar… Continue reading

Eerst verschenen op: 24 augustus 2020

nederland map

Nederland

Bier in Breda & kriebelen aan de baard van Vincent

Soms heb je even nood aan een ontsnapping uit je luie zetel in je woonkamer. Je ziet het wel zitten om een tripje te ondernemen, maar vindt het verdomd moeilijk om inspiratie te vinden voor je ideale bestemming.

Je begint eindeloos te turen naar top 10 lijstjes en Google Maps om dan uiteindelijk toch maar terug met je vertrouwde zetel te versmelten. Idee: teken een cirkel op een kaart van ongeveer 50 km doorsnede, hang het op een dartboard en gooien maar! De kans zit er misschien wel in dat je pijl het verfrissend en verwelkomend Breda doorprikt. 

Kriebelen aan de baard van Vincent

Wanneer ik mijn zinnen op deze bestemming had gezet, nam ik er ook ineens een overnachting bij in het hartje van Etten-Leur. Ondanks het feit dat mijn oriëntatie-skills bij de geboorte geamputeerd werden, zou ik hier zeker geen problemen hebben om mijn weg terug naar mijn bedje te vinden. Vincents bed & bistro lijkt als een ruimteschip in het straatbeeld neergestreken met haar okergele gevel. Wanneer je dan het enorme mozaïek van Vincent van Gogh passeert en aan boord gaat, krijg je het gevoel dat je in een van zijn schilderijen stapt. Bonte kleuren bekleden het mysterieuze en unieke interieur: alle meubilair is gehuld in een ultramarijne, okergele of olijfgroene tint. Dit sprookjesachtige décor is gesierd met nog meer knappe mozaïeken in dezelfde impressionistische stijl, gemaakt door het lokale mozaïekatelier Rondomvormen.

Als je dan je zakken in de kamer hebt gesmeten, kan je de voeten onder tafel schuiven in het opmerkelijke restaurant van Vincents. Hier toveren gedreven chefs als het ware miniatuurkunstwerken op je bord en ook de smaak moet zeker niet onderdoen. In elk gerecht proef je de penseelstreken van een kunstenaar die op nauwgezette wijze aan zijn oeuvre bouwt. Gepaard met de open keuken, is dit diner een indrukwekkend culinair schouwspel. De ochtend erna kan je genieten van een ontbijtbuffet met een kleine twist. Je weet hoe men zegt ‘alles dat je zelf doet, doe je beter’? Vincents maakt hier gebruik van en geeft je de mogelijkheid om ‘ochtends zelf je spek met eieren te bakken in de kookstudio. Wie het concept wel kan smaken, kan ook de handen uit de mouwen steken in een van hun kookworkshops.

Fleurige monumenten in Etten-Leur

Met een zware maag volgestouwd met croissants van het ontbijtbuffet, trok ik er dan op uit in Etten-Leur. Het is een gezellige gemeente waar je gerust een halve dag kunt vullen. Hier en daar een culturele toets en een winkelstraat, maar dan heb je het wel gezien. De inspiratie van Vincents komt ook niet uit de lucht gevallen: Etten-Leur is een van de voormalige woonplaatsen geweest van de enige, echte Vincent van Gogh. Hij heeft dan ook zijn sporen nagelaten doorheen de gemeente. Het eerste dat je tegen het lijf loopt als je Vincents buitengaat is de Van Gogh Kerk. In de muren staan kleurrijke glas-in-loodramen te pronken die het verhaal van zijn leven vertellen. De verwoede Van Gogh fans kunnen de tour verderzetten naar zijn voormalige woning en atelier de Lambertuskerk en het Oude Raadhuis. Voor ik de kans kreeg om nog maar in die richting te kijken, stortte een ijskoude regenbui zich op mijn veel te zomers geklede lijf. De vlaag jaagde mij het verrassend omvangrijke winkelcentrum in, waar ik me kon verschuilen voor de weergoden. Cultuurbarbaren kunnen hier dus ook gerust hun bezigheid vinden, winkelgelegenheden en restaurantjes zijn er genoeg. Wanneer de hemel weer eventjes opklaarde, waagde ik mijn kans en zette ik koers naar Breda.

Charmante proeverijen en ronddwalen in het winkel-la(bier)int

Geen Belg zonder zijn pint. Maar om het goudkleurige gerstenat op een andere manier te beleven, kan de bierliefhebber er ook voor kiezen om naar onze noorderburen af te zakken. Ik hoor je al komen: “Waarom zou ik in godsnaam naar Nederland gaan voor fatsoenlijk bier? Dat gaat toch tegen alle stereotypen in?” Mispak je niet, Breda heeft een omvangrijke biergeschiedenis met tal van brouwerijen. Bier in Breda & kriebelen aan de baard van Vincent - Soms Ook Heimwee

Als je dan wat in de winkelstraten rond slentert bots je onvermijdelijk op een biercafé. Ik ontvluchtte nog maar eens een regenvlaag de Beyerd in, waar je 50 jaar terug in de tijd wordt gekatapulteerd. Het is een donker, stoffig, maar niet onaardig duivenkot waar de vaste klanten als standbeelden met de omgeving vergroeid zijn. Ik ontdekte hier het genot van een proefplankje: kleine glaasjes met ambachtelijke bieren die ik als lichtgewicht zonder enig probleem kan binnenspelen. Als je een stevige zware-bieren-kater (dat zijn de ergste) wilt vermijden, is dit dus de perfecte oplossing. De cafébaas kwam ook met veel graagte een woordje uitleg geven over de geschiedenis en de brouwtechnieken die aan zijn gekoesterde bier voorafgingen. De manier waarop hij vol lof sprak over hoe de bieren tot stand zijn gekomen zorgde ervoor dat ze mij nóg beter bevielen. Bij nadere inspectie van de menukaart, zag ik ook dat er een restaurant verstopt zat achter het café. Nog merkwaardiger, in elk gerecht was bier op een of andere manier verwerkt. Zij het als saus of gewoon als suggestiebier. 

Nadat ik via het tijdportaal naar de winkelstraat terugkeerde, duurde het niet lang voor ik onbewust het volgende biercafé was binnengewandeld. Ditmaal bevond ik mij in de Boterhal, wat leek alsof de heren van Breda hier elk weekend kwamen tafelen. Vanop hoge tafels kon je het middeleeuws thema en de koperen brouwketels aan de muur volledig in je opnemen. Het leek hier de gewoonte te zijn om de cafés met eten te combineren, want er werd al gauw een uitgebreid lunchmenu in onze handen geduwd. Het was allemaal een beetje eigenaardig, de combinatie van de bombastische luchters, een tweede proefplankje Nederlandse bieren en een Italiaanse pizza. Toch leek het op een manier wel te kloppen.

Eindeloos vertier

Voor degenen die kuis willen zijn en zich de alcohol ontzeggen of gewoonweg geen fervent caféganger zijn, biedt Breda natuurlijk nog genoeg andere zaken om je uitstap tot een goed einde te brengen. Je kan bijvoorbeeld een kijkje gaan nemen bij het kasteel van Breda, het Stedelijk museum bezoeken of simpelweg ‘een shopke doen en ne ké goe gaan eten’.

Nog een aantal must-sees:

  • Onze-Lieve-Vrouwekerk
  • Begijnhof
  • Miniaturen- en poppenhuismuseum
  • Willem Merkxtuin
  • Winkelcentrum de Barones
  • Mastbos
  • Stek
  • Valkenberg Park

Neem ook eens een kijkje op: hiermoetjezijninbrabant.nl

Blind walls gallery breda
Copyright: Blind Walls Gallery, Breda

Ontdek ook Blind Walls Gallery

Keuze genoeg dus. Voor sommigen misschien zelfs te veel, maar Breda heeft echter nog een troef achter de hand. In plaats van het rijtje af te gaan en van de ene trekpleister naar de andere te lopen, kan je ook op je gemak de wandelroute van de Blind Wall Gallery volgen. Dit is een museum in XL-formaat dat bestaat uit imposante muurschilderingen die de oude gevels van gebouwen doorheen heel de stad sieren. Zo kan je de straten verkennen en intussen genieten van knappe kunstwerken die meters boven je uittorenen.

Wie van dagtrips houdt, moet dus zeker Breda aan zijn lijstje toevoegen. Er heerst een rustige, ingetogen sfeer en iedereen kan zich er wel amuseren. Of je nu een kroegentocht wilt organiseren of met je oma in winkeltjes gaat rondsnuffelen, het is er allemaal. Ik kijk in ieder geval al uit naar mijn terugkeer om de Bierroute af te gaan.

Lees ook:

Safari maken in Zuid-Afrika
Wes Anderson achterna in de Oise
De Soms Ook Heimwee Kalender
Wat doen in Jordanië

6 min


met liefde geschreven door
Ruby Verdaet
Author background imageAuthor background image 2Ruby Verdaet
met liefde geschreven door
Ruby Verdaet
Ruby de Soms Ook Stagiaire. Ik ben Ruby. Ja, zoals het bier, de edelsteen en de chocola. Toepasselijk, want ben een bruisende, heldere jongedame en ik smelt voor warm weer. En begin alsjeblieft niet het liedje van de Kaiser Chiefs te zingen.
Meer over Ruby

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Het Brabant van Nederland is het Brabant van bij mij thuis

Het Brabant van Nederland staat bekend voor haar grote nationale parken. Wandelen, fietsen en...

Nu lezen

img

Citytripje Namen: Panda’s, Slakken en Napolitaanse Nachten

In twee dagen kan je in slakkentempo de binnenstad van Namen verkennen, heerlijk bosbaden en...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.