Wildkamperen in Europa, Is het Legaal? Magda?

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Wildkamperen in Europa, Is het Legaal? Magda?

De beste plekjes om te wildkamperen in België en Europa!

Europa

De beste plekjes om te wildkamperen in België en Europa!

Waar kan je het best wildkamperen in Europa en België? En is dit legaal? Een overzicht!

Eerst verschenen op: 25 januari 2022

12 min

europe map

Europa

Wildkamperen in Europa, Is het Legaal? Magda?

Wij mensen, zijn altijd op zoek naar een tikje vrijheid en het gevoel dat de wereld aan onze voeten ligt. Slow life in een slow cabin, camperen in Europa. Het lijkt wel of het bloed van onze nomadische voorouders nog steeds door onze aderen stroomt, en ons doet snakken naar wat ruimte om te dromen en gewoon te zijn, met een leeg hoofd en een vol hart. Wel, dat alles zit lekker compact verpakt in de mooiste zomersport van allemaal: wildkamperen.

Als een huisjesslak door de natuur slenteren met enkel het hoogstnodige op de rug, leven op het ritme van de zon. Een duikje nemen als plots een heerlijk watertje verschijnt, van een berg rollen als waren we nog kind of wegdromen bij een zonsondergang, met de smaak van licht verbrande marshmallows op de tong. Just living the life. Mooi hé?

wildkampeerspots
Kamperen aan onze lievelingsplek aan de Rhône

In deze blogpost over wildkamperen delen we onze hard-earned kennis over wildkamperen in Europa. Van de meest idyllische locaties, de beste landen voor een onvergetelijke ervaring, tot de must-have uitrusting en belangrijke regels en wetten die je moet kennen voor een verantwoord wildkampeeravontuur.


Is het legaal? Waar kan je nog wildkamperen in Europa?

waar wildkamperen in noorwegen

Weet je wat misschien nog mooier is? Wildkamperen is op veel plaatsen in Europa nog wel toegelaten, met Scandinavië als het walhalla voor de vrije ziel. In Noorwegen, Zweden en Finland geldt het Allemansrecht, of ook wel allemannsretten, allemansrätten, jokamiehenoikeus genaamd in het zwierige Scandinavische taaltje ter plekke. Iedereen is vrij om de natuur in al haar pracht te bewonderen, ook wildkamperen mag dus, op voorwaarde dat je deze basisregels volgt:

 • Slaap niet in de openlucht, gebruik altijd een tent.
 • Zet je tent niet op privéterrein of openbare parkeerplaatsen.
 • Laat alles achter zoals het was en neem je afval mee.
 • Hou minimaal 150 meter afstand van de bebouwing.
 • Blijf maximaal twee nachten op één plek.
 • Vuur maken mag meestal, maar wees altijd oplettend. (van half april tot half september mag je geen vuur maken in de buurt van een bos)

Natuurreservaten en nationale parken vallen niet onder het allemansrecht, maar hebben hun eigen regels. Neem zeker een kijkje op hun website of informeer je bij het lokale bezoekcentrum wat de voorwaarden zijn, alvorens je je tentstokken in elkaar puzzelt.

Kamperen, bivakkeren, wildkamperen: what’s in a name?

Wildkamperen, bivakkeren en kamperen zijn populaire vormen van buitenleven, maar elk heeft zijn eigen unieke kenmerken en verschillen. Het zijn drie verschillende dingen en voor elk van deze activiteiten zijn de regels anders. Wat is dan precies het verschil tussen kamperen en wildkamperen in Europa?

 • Kamperen is in een tent overnachten op een camping of andere daarvoor aangewezen locatie, met aanwezigheid van sanitaire voorzieningen. Gewoon kamperen is de meest traditionele vorm van buitenleven, waarbij je gebruikmaakt van een tent of caravan op een kampeerterrein of camping. Het biedt comfort en gemak, met voorzieningen zoals sanitair en elektriciteit.
 • Vrij kamperen is in een tent (of auto) overnachten op daarvoor aangewezen locaties in de natuur (zonder enige voorzieningen). Vrij kamperen is meer dan alleen een manier om te overnachten, het is een kans om je te ontspannen en te verbinden met de natuur op een dieper niveau. Het betekent dat je de vrijheid hebt om te reizen en te verblijven waar je wilt, zonder de beperkingen van een formeel kampeerterrein of camping.
  Gebruik een app zoals Park4Night om de beste plekjes te ontdekken.
 • Wildkamperen is vrij kamperen op een plaats die daar niet voor aangewezen is. Gewoon in het wild dus. Wildkamperen betekent dat je overnacht in de natuur, zonder specifieke voorzieningen zoals tenten, campings of kampeerterreinen. Het biedt de ultieme buitenervaring, maar het is belangrijk om te weten dat het in sommige gebieden verboden is zonder toestemming.
 • Bivakkeren is wildkamperen voor één nacht, meestal gaat het om een overnachting tussen 19u en 9u.
  Sommigen denken bij bivakkeren ook wel aan bushcraft of survivalcamping. Dit gaat verder dan wildkamperen en omvat het gebruik van eenvoudige, natuurlijke materialen om een beschutte slaapplaats te bouwen. Het is een uitdagende en avontuurlijke manier om de nacht door te brengen, waarbij je leert over overleven en zelfvoorziening.

In feite zijn wildkamperen, bivakkeren en kamperen drie unieke manieren om de natuur te ervaren en elk heeft zijn eigen charmes en uitdagingen. Kies de beste optie voor jou, en maak je klaar voor een onvergetelijke buitenavontuur!

kamperen in europa

Waar mag je wildkamperen in Europa?

Droom jij ook van wat good old wildkamperen in Europa? Dan zal een trip naar een van deze bestemmingen je hart luidop doen bonken, want wildkamperen in deze landen mag wel.

 • Noorwegen
 • Zweden
 • Finland
 • Schotland
 • IJsland
 • Frankrijk
 • Zwitserland

Jammer maar helaas, hier is wildkamperen strikt verboden:

 • België
 • Duitsland
 • Luxemburg
 • Oostenrijk
 • Engeland, Wales & Ierland
 • Italië
 • Spanje
 • Portugal
 • Slovenië
 • Griekenland
 • Bulgarije
 • Kroatië

Let op: er is geen enkel land in Europa waar wildkamperen overal is toegestaan. Het is belangrijk om te weten dat elk land verschillende wetten en regels heeft voor wildkamperen. Hieronder vind je een lijst met enkele populaire Europese landen en hun houding ten opzichte van wildkamperen:

 • Zweden, Finland, Noorwegen: Wildkamperen is hier toegestaan op de meeste plaatsen buiten stedelijke gebieden en privé-eigendommen, maar het is verplicht om een bepaalde afstand tot woningen en wegen te bewaren.
 • Denemarken: Wildkamperen is hier niet toegestaan, behalve op aangewezen kampeerterreinen.
 • Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland: Wildkamperen is hier niet overal toegestaan, maar sommige delen van het land staan het toe op specifieke plaatsen, zoals nationale parken. Wildkamperen in Zwitserland met de camper is ook een uitstekend idee, prachtig land met heerlijke kampeerplekjes.
 • Frankrijk: Wildkamperen in Frankrijk is niet toegestaan, behalve op aangewezen kampeerterreinen. Jammer, maar de champetter knijpt wel eens een oogje toe.

Wildkamperen in België?

Gelukkige bieden een aantal van deze landen, waaronder België en Nederland, met paalkamperen een alternatief aan voor de echte liefhebbers: vrij kamperen in bivakzones die gemarkeerd worden door een paal. Zolang jij je tent binnen 10 meter van de paal opzet, zit je goed! Er mogen maximum 10 personen en 3 tenten op één locatie staan en je mag er maximaal 48 uur (België) tot 72 uur (Nederland) verblijven.


Wildkamperen in Schotland: free to roam!

Schotland is qua natuur één van de meest adembenemende plekken om je tentje op te zetten – en gelukkig mag dat ook in het wild. Sinds 2003 heeft iedereen er namelijk ‘Freedom to roam‘, vrij vertaald: de vrijheid om rond te dwalen (heerlijk toch?). Het is vergelijkbaar met het ‘Allemansrecht’. Iedereen heeft wettelijk toegangsrecht tot het grootste deel van Schotland, ook bivakkeren is toegestaan. De Scottish Outdoor Access Code is een praktische gids vol richtlijnen over dit recht, gebaseerd op de volgende drie basisprincipes:

 • Respecteer de belangen van andere mensen
 • Draag zorg voor het milieu
 • Neem verantwoordelijkheid voor je eigen acties

De belangrijkste praktische regel uit de Code is dat je altijd op minstens 100 meter afstand van een weg moet blijven. Easy-peasy in dit goddelijk groene lappendeken.

Schotland is een land met enkele fantastische historische steden om te bezoeken zoals Glasgow, Stirling en Edinburgh.

Tip: Roadtrip door Schotland naar Isle of Skye

Wij zijn alvast helemaal overtuigd van dit wondermooie stukje wereld na een adembenemende roadtrip door de ruige Schotse highlands en het surreële landschap van Isle of Skye.


Wildkamperen in Zwitserland, hoog boven de wolken

Nog zo’n topper voor de echte back-to-basics-rugzaktoerist: Zwitserland. Wildkamperen mag er officieel niet…onder de 2000 meter hoogte. Eens voorbij de boomgrens mag je telkens voor één nacht je kamp opzetten. Met stevige wandelschoenen en een oldskool gamel, wordt dit een bivak om nooit te vergeten.

zwitserse alpen hiken
Tijdens een ochtendwandeling in de bergen van Graubünden, Zwitserland. Soms is het echt dik de moeite om om 5 uur uit je bed te kruipen en de ochtend te bewonderen.

Inspiratie nodig? Wij trokken met de trein naar Graubünden waar groene valleien, besneeuwde bergtoppen en gletsjermeren je dagen moeiteloos vullen.


Op bivak in Frankrijk: Kamperen in Frankrijk is onvergetelijk

Ah, la douce France: uitgestrekte mooie stranden waar het zand je voeten kriebelt, verkwikkende meren, meanderende rivieren, glooiende heuvels vol sierlijke wijnranken en majestueus gebergte met weidse uitzichten. Onze zuiderburen hebben het allemaal.

wildkamperen in frankrijk
Tijdens een van de vele kanotrips die ik met de jongens deed. Een uitstekend kampeerplekje in de Auvergne, Frankrijk

Hoewel in Frankrijk elk dorp wel een camping heeft, is bivakkeren la crème de la crème voor de ultieme natuurbelevenis. De regels zijn streng maar rechtvaardig en makkelijk na te leven:

 • Zet je tent pas op vanaf 19u en zorg dat je voor 9u alweer weg bent.
 • Blijf overal maar één nacht.
 • Blijf op minimaal een uur wandelafstand van de doorgaande weg of van een nationaal park.

Wildkamperen is overal in Frankrijk verboden. Bivakkeren in nationale parken en op privédomein ook. Krijg je toestemming van de eigenaar om er voor één nachtje je tent op te zetten, dan kan het wel.

kajakken in zweden

Veel goesting, maar geen idee waar te beginnen? Wij trokken naar de Auvergne, alwaar we per kayak de Allier probeerden te temmen (mission failed) en in slaap vielen onder een wonderlijk sterrendeken.


Kamperen in het wilde IJsland

Dit ruige en unieke eiland stond de voorbije jaren op het lijstje van menig homo touristicus. Wildkamperen mag er nog, maar door dit stijgende aantal toeristen zijn de regels sinds 2017 verstrengd. Je tent in de vrije natuur opzetten, mag enkel nog in nauwelijks bewoonde delen waar geen campings zijn. Is er een camping in de buurt, dan word je geacht daar te overnachten.

Wij kozen voor het extreme avontuur en gingen wildkamperen in hartje winter. Een pittige en onvergetelijke ervaring voor de rasechte aficionado’s.

In welk seizoen je ook gaat, wees altijd goed voorbereid, want het weer kan snel omslaan. Bescherming tegen wind en sneeuw zijn essentieel, net als een goed doordacht back-upplan. En laat je dan gewoon overdonderen door de surreële natuurpracht die IJsland te bieden heeft. Het is en blijft een topper!

wildkamperen in europa
Een pintje op de Iseran
roadtrip belgie frankrijk kampeerspots
Met de Volkswagen California naar de Franse Alpen

Kamperen in Zweden the middle of nowhere, da’s Zweden!

Zweden zien en sterven zou de aangepaste versie van Goethe’s uitspraak kunnen zijn voor de meest overtuigde natuurliefhebbers. Denk ontelbare vierkante kilometers aan ongerepte puurheid van moeder natuur, uitgestrekte oerbossen, spiegelende meren en het onnavolgbare Noorderlicht. Geen beter plek om je tent in de vrije natuur op te zetten. Wildkamperen mag in Zweden vrijwel overal, rekening houdend met de regels van het Allemansrecht. Staan je bottines en rugzak al klaar? Het leven in Zweden staat in schril contrast met het drukke leven aan de Spaanse Costa Brava, voor elke toerist wat wils op Soms Ook Heimwee.

oudoor kamperen kajak zweden
Tijdens een meerdaagse kanotocht door Zweden
wildkamperen in europa
Wildkamperen aan de Auvergne in Frankrijk wordt gedoogd.

Soms Ook Heimwee-founder Yannick kon het ook niet laten, goot wat Amaretto in een melkbrik en ontdekte in ware Bear Grylls-stijl de Blöm-Foxroute per kano.


Waar (paal)kamperen in België?

Echt wildkamperen kan in België niet, maar er zijn heel wat originele alternatieven die ook het proberen waard zijn. Op 27 locaties verspreid over heel België kun je gereglementeerd wildkamperen in zogeheten ‘bivakzones’. Wij testten er alvast een van velen voor je uit en gingen paalkamperen in het Meerdaalwoud.

Een andere optie is om je tentje gewoon thuis te laten en richting dromenland te trekken in een boomhut of luchtbel. Wij zetten de mooiste hier allemaal al eens op een rijtje.

nutchell cabins vogezen

Slowcabins huren in Belgie

Slowcabins zijn stijlvolle en comfortabele huisjes die perfect zijn voor mensen die op zoek zijn naar een rustige en ontspannen vakantie in de natuur. In België zijn er verschillende locaties waar je een slowcabin kan huren voor een unieke en authentieke ervaring.

De cabins zijn meestal gebouwd met natuurlijke materialen en zijn volledig uitgerust met moderne faciliteiten om je verblijf zo comfortabel mogelijk te maken. Veel slowcabins bieden ook een prachtig uitzicht op de natuur, waardoor je kan genieten van het prachtige Belgische landschap en de frisse buitenlucht.

Bekijk het aanbod van Slow Cabins in België of de andere onvergetelijke accomodaties in België.

slapen in boomhutten ardennen belgie
Slapen in cabins, hutten of luchtbellen in de Ardennen

Waar je ook in je slaapzak kruipt en met je ogen dicht nageniet van je stevige wandeling, knisperende kampvuur of mooie uitzicht, hou altijd dé gouden regel van het wildkamperen in je hoofd: leave no trace but your footsteps, take nothing but your memories.

Peace & love babies en dan nu hup: naar buiten, het avontuur lonkt!

Meer vakantie inspiratie nodig?

En wie niet wil kamperen, kan altijd in België blijven voor een citytripje.

Andere leuke vakantiebestemmingen

12 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Zwemmen in de meren van de Morvan

Op slechts vijf en een half uur rijden van Brussel ligt de Morvan, een ietwat vergeten stuk...

Nu lezen

img

Een krakende boomhut in de Belgische Ardennen

Tips voor een ideaal weekendje weg: slapen in boomhutten in de Ardennen. Kamperen of glampen?...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.