Hoeveel kost een wereldreis?

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Hoeveel kost een wereldreis?

Hoe duur is een wereldreis? Kan je alleen op soloreis gaan?

Australië

Hoe duur is een wereldreis? Kan je alleen op soloreis gaan?

Wat is de prijs van een wereldreis? Het hangt af van de type reis die je wil maken. Daarvoor moet je weten welke reiziger je bent. Je hebt 3 type’s: Frida, Stijn en Dax…

Eerst verschenen op: 18 september 2018

4 min

thailand map

Thailand

Hoeveel kost een wereldreis?

De tijd vliegt en jij wil op wereldreis vertrekken. Maar je bent nogal goed in het vinden van excuses om te vertrekken: van ik kan mijn job niet zomaar opzeggen tot ik durf dat helemaal niet in m’n eentje. Of dat je er de centen niet voor hebt, want een wereldreis maken kost veel geld, amiright?

Ik snap dat. Ik had die vragen ook toen ik zelf België de rug toekeerde en mijn backpackerszieltje richting Australië en Zuid-Oost Azië ketste. Maar wat kost een wereldreis nu feitelijk?


Bepaal welk type reiziger je bent.

Je hebt wel enkele verschillende type reizigers. 

Ik denk aan de frêle, pas-afgestudeerden met een hart vol honger die graag inboeten op comfort en hygiene. Meestal afkomstig uit Duitsland en om en bij de 21 jaar oud. Laten we dit type “Frida” noemen.
Daarnaast heb je ook het type “Stijn”. Stijn heeft al wat werkervaring, een mooie spaarcent op de teller en het vooroordeel dat backpacken enkel voor hippies en frêle 21 jarige Duitsers is.
Het laatste type kan je omschrijven als vlot, met een stabiele job, tegen de 30 aan schurkend (of godbetert nog ouder) met een paar gebroken harten op de teller en goesting om die nakende quarter-life crisis eens goed door elkaar te rammelen. Het zou gek zijn deze persona naar mezelf te noemen, dus kies ik een compleet willekeurig andere naam: “Dax”.

wat kost een wereldreis hiken in oostenrijk

Frida zal een jaartje kunnen rondkomen met 6000 euro in Zuid-Oost Azië

Type 1: de opperbackpacker

Frida zal een jaartje kunnen rondkomen met 6000 euro in Zuid-Oost Azië. Ze vindt het niet erg om in 16-bed shared dorms te slapen, Domino’s pizza te schransen en creatief om te springen met vervoersmiddelen. Wil ze naar Australië of Nieuw-Zeeland zal ze best een job zoeken, wat overigens helemaal niet moeilijk is. Google even op working holiday visum en je kan in de horeca of in de landbouw tot 25 dollar per uur verdienen. Weekends tellen dubbel.

Stijn drinkt ook al eens graag een Tiger biertje

Type 2: de ontdekker

Stijn wil ook een jaar weg, leren duiken en al eens lekker gaan eten. Hij heeft ook het plan verschillende landen en iets meer toeristentours te doen om toch wat van de nieuwe culuren op te snuiven. Stijn drinkt al eens graag een Tiger biertje (of meerdere) en vindt het niet zo erg om last minute nog op een vliegtuig te springen om een ander land en hun vrouwelijke godesses te begroeten. Hij verliest al eens een telefoon en staat er dan ook op weer een nieuwe, blinkende smartphone te kopen. Stijn zal rond de 10.000 euro nodig hebben om in Zuid-Oost Azië en Australië een jaar te vertoeven.

Dax vindt het absoluut niet erg om Frida meermaals te trakteren…

Type 3: de levensgenieter

Dan is er ook nog Dax. Dax wil vooral genieten en lekker eten. Veel eten. En nog meer drinken. Hij vindt het totaal niet erg om Frida (en al haar vriendinnen) te trakteren op pintjes. Hij is trots op zijn besluit de wereld te zien en wil er dus ten volste van genieten. Hij gaat skydiven, flyfishen, koopt een brommer om Viëtnam te door-cruisen, houdt van een goeie wekelijkse Thai-massage en gaat voor zijn advanced diving cursus. Hij trekt rond met een dure rugzak en heeft een goeie reisverzekering. Dax zal voor een rondje Zuid-Oost Azië en Australië voor een jaartje rond de 15k-20k uitgeven

Nog geen idee of je een Stijn, Frida of Dax bent?

kamperen met auto in belgie

Budgetten per regio per maand

Nog geen idee of je een Stijn, Frida of Dax bent? De algemene richtlijn is dat je ongeveer €1000 per maand kwijt bent in Azië, rond de €1500 in Afrika en Zuid-Amerika en plusminus €2000 per maand in Australië, Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika.

Kosten die je op voorhand moet maken voor je op wereldreis vertrekt

  • Je vliegticket kost al gauw een 1500 tal euro als je een around the world ticket boekt of iets met een flexibele retourdatum.
  • Voor een jaar verzekering ben je ook al snel 500-750 euro kwijt, afhankelijk van hoeveel lichaamsdelen je wil verzekerd hebben.
  • Je gaat wellicht ook nog wat belastingen moeten betalen voor het jaar dat je weg bent.
  • Een working holiday visum voor Australië kost iets van een 280 euro voor een jaar, met optie op tweede jaar indien je lang genoeg gewerkt hebt. Visa in Azië zijn een stuk goedkoper.
  • Indien je veel spullen hebt moet je ook nog iets rekenen voor opslagruimte, tenzij je papa een goeie zolder heeft.

Yes, het kost geld. Maar laat dat je niet tegenhouden. Je krijgt er echt wel ietsje voor in ruil. Daar schreef ik over hier. En als je twijfelt, lijkt me dat volkomen normaal. Het is niet eenvoudig alles achter te laten en je volledig uit je comfort zone te smijten.

Maar vergeet een ding niet: de tijd vliegt.

visvangst in Mauritius
Mauritius
tips voor roadtrip in ijsland
Faeröer Eilanden
Hoeveel kost een wereldreis? - Soms Ook Heimwee

Meer weten over wereldreizen?

Deze vakanties zijn ook absolute aanraders

4 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Wereldreizen voor mietjes

Soloreizen voor beginners: Wat moet je meenemen? Welke papieren moet je in orde brengen? Een...

Nu lezen

img

Wereldreis zoekt soloreiziger

Soloreizen, alleen op reis gaan, een wereldreis maken,… het kan allemaal super eng zijn....

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.