Kamperen met kinderen: Kampvuren knallen in de Ardennen

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Kamperen met kinderen: Kampvuren knallen in de Ardennen

Kamperen in de Ardennen: hoe pak je dit aan?

België

Kamperen in de Ardennen: hoe pak je dit aan?

Voor haar negende verjaardag had ik haar beloofd te gaan kamperen in de Ardennen, in een groot bos, met boomhutten waar Peter Pan trots op zou zijn. We zouden gaan kajakken op een wilde rivier en op de koop toe zouden we nog eventjes snel het grootste kampvuur dat ze ooit gezien had bouwen.

Eerst verschenen op: 16 juni 2017

7 min

belgie map

België

Kamperen met kinderen: Kampvuren knallen in de Ardennen

Geike is 9 jaar en kan nu al de hele wereld aan. Als een echte peter neem ik het stoere kind mee het wilde bos in. Kamperen met kinderen, ik zal eens vertellen hoe je dat doet.

Altijd gemakkelijk om een outdoorweekend kamperen cadeau te doen aan je petekind, toch? Dan moet je niet gaan verdwalen in Dreamland op zoek naar die ene Barbiepop met paarse krullen. Tot je ontdekt dat het weekendje weg voor de deur staat en je in de gauwte alles nog snel moet regelen. Last minute survival weekendje samenstellen voor kinderen, here goes!

In 2020 maakte ik trouwens een handig overzicht van de meest originele plekjes om te overnachten in de Ardennen. Van cabins tot bubbles, verlaten hutjes om authentiek te kamperen en uiteraard… vele boomhutten!

Kamperen met kinderen in de Ardennen - Soms Ook Heimwee
Een beetje benzine op het kampvuur doet wonderen.

Kamperen in de Ardennen

Ik had geen zin om zoals vorige keer met de tent eropuit te trekken. Dat is toch altijd nog net ietsje meer gedoe, zeker als je een kind mee pakt. Maar ik had Geike wel een bos beloofd, dus kon ik niet afkomen met een toeristische camping naast de Semois. En om te gaan wildkamperen in Frankrijk waren twee dagen net ietsje te kort. Het werd even zoeken, maar ergens achteraan in m’n hersenpan kon ik mij nog La Cabane van een vriend herinneren. Een prachtige chalet waar hij het liefst van al zelf op z’n gemak zit. Alleen op een berg, in een bos. In de buurt van La Roche. Wie deze parel zelf wil ontdekken gaat een mooie motivatiebrief moeten schrijven, want erg happig op verhuur is hij niet. Maar stuur gerust een mailtje als je echt wil. Het is een prachtig huisje met privé-bos en slaapplaats voor 7 man.

Check ook de regels over wildkamperen in Europa.


Wil je zelf op deze magnifieke plek een weekend kamperen in de Ardennen?

Dat kan sinds kort!
Jan is een vriend van me. Hij verhuurt het huisje nauwelijks aan vreemden. Maar ik heb een deal met hem gemaakt, omdat de Soms Ook Heimwee lezers toch vooral beschaafde mensen zijn en niet van het soort dat al eens graag het kot in de fik steekt of spaghetti saus in het bos kiepert. Wil je dus de contactgegevens van Jan verkrijgen, stuur een berichtje via Instagram of mail je motivatie en plannen of een fijne reactie naar mij. Je vindt m’n emailadres wel bij contact.
Klinken je plannen alsof ze passen op de berg van Jan, stuur ik je een mailtje met zijn adres in cc en kan je zelf verder regelen wanneer je kan langskomen.

Zelf je campingtrip voor kinderen samenstellen

Fakkeltjes maken en worsten prikken

Niet dat ik hier een DIY knutselboek wil starten, maar het is echt niet moeilijk om zo een fakkel te maken. En kinderen vinden dat de max, want spelen met vuur, dat mag niet van de ouders. Dus, neem wat keukenhanddoeken of oude lakens, zoek een paar stevige takken en bind met ijzerdraad een paar lappen stevig vast. Verder nog snel een busje lampenolie zoeken en klaar is kees. Tijd voor het kampvuur, dat je trouwens heel gemakkelijk kan aansteken met diezelfde fakkels. Kampvuren maken, daar moet ik niet te veel over vertellen, toch? En anders leggen uw scoutsvrienden het wel eens voor je uit. Zodra het vuur wat gaan liggen is, rooster erop en bakken maar.

Pro-tip: eieren in paprika grillen. Superlekker. Perfect met pistolet-op-stok en worsten prikken. En als er kinderen bij zijn, de obligatoire marshmallows niet vergeten!

boomhut bouwen in de Ardennen van Belgie
kamperen in belgie en kanovaren
Verfrissign zoeken met de kano, het was echt wel pittig warm.

Kajakken op de wildste rivier van het land

Bon, niet dus. Die belofte kon ik niet waarmaken. La Roche ligt aan de Ourthe. De Ourthe durft bij een paar dagen van 25 graden of meer wel eens heel erg laag staan. Voor velen de schoonste rivier van het land, voor mij de droogste.
Blijf alsjeblieft uit de buurt van La Roche city als je wat rust en natuur wil. Zeker op een verlengd weekend bij goed weer is het daar over de koppen lopen. Blankenberge is er niets tegen.

outdoor kids
Een beetje lampenolie, oude doeken, ijzerdraad en wat stokken en je bent een halve dag zoet.


Dus trokken we eropuit: met Brands Sports naar de stuwdam van Nisramont, een dikke 15 km verder. Klaar om in een fel blauwgroene kajak te klauteren, want mevrouw had al lang gekozen welke kleur ze onder haar poep wilde.
Op het stuwmeer staat het water minstens 4 meter hoog, zijn er veel minder roeifanaten (zeker in de ochtend) en kan je uitstappen waar je maar wil. Het nadeel is dat je zelf ook terug moet roeien, wat geen probleem is want er staat geen stroming op. Dus ja, de wilde rivier moet je zelf maar spelen. Bij vertrek kan je die indrukwekkende stuwdam bewonderen, als je dan toch iets wilds wil laten zien.

kampvuur bouwen
Na het ravotten toch eventjes rusten aan het kampvuur bij La Cabane.
kamperen ardennen
Dit geheime plekje is wellicht mijn favoriete plekje aan de Ourthe. Vlakbij het grote stuwmeer van Houffalize.

De beste zwemspot aan de Ourthe?

Bij het buitenrijden van de parking aan de stuwdam moet je links de baan op om dan meteen terug rechts af te slaan naar de rivier. Parkeer hier aan het verscholen grasveldje en je vindt er een zalig verborgen plek aan de Ourthe waar je je gemakkelijk kan installeren om een middagje te zwemmen of vuurtje te stoken. En Boonanza blijft een topper, ook voor meisjes van negen jaar.

Cadeautip voor je dochter

A Girls Guide to the Wild

Laat ze de wereld maar gauw ontdekken, daarbuiten. Vuurtjes maken, kompassen, kaarten, survival, kampvuurkoken,… ook kleine meisjes mogen buiten!


Kamperen met kinderen is de max.

Kleine kindjes worden groot. Met Geike eropuit trekken is iets wat ik ga blijven doen, want ik vond het verdekke heel plezant. Zij zorgt er voor dat ik een gave niet verleer: die van de verwondering. Het schoonste wat er is. Topper!

Nog enkele van de beste plekjes om te kamperen in Europa ontdekken?

7 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Een weekendje met (veel) kinderen in het mooiste wat Wallonië te bieden heeft: Chassepierre

Onthaasten met 5 kinderen in een vakantiehuis bij slecht weer, is dat geen contradictie? In deze...

Nu lezen

img

Glamping in België

Glamping in België? Dat is kamperen met een beetje luxe. Dit zijn de mooiste glampings van...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.