Lachen, huilen en kotsen bij het boeken van een one-way ticket

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Lachen, huilen en kotsen bij het boeken van een one-way ticket

Alleen een wereldreis maken: wie wil er mee

Reistips

Alleen een wereldreis maken: wie wil er mee

Eef wil alleen op wereldreis vertrekken. Maar net zoals velen anderen weet ze echt niet of ze wel durft. Soms Ook Heimwee gaf haar het laatste zetje…

Eerst verschenen op: 24 november 2018

5 min

Lachen, huilen en kotsen bij het boeken van een one-way ticket

Ik was vijftien jaar toen ik ‘Into The Wild’ de eerste keer zag. En ook meteen een tweede keer. Die film ging recht naar mijn puberhart vol weltschmerz – Society man, society! – en ik besliste: ooit ga ik ook lang reizen. Misschien niet op mijn eentje onvoorbereid de wildernis van Alaska in, maar de afgelopen tien jaar kreeg het idee stilaan vorm.

Eef D. is al een tijdje een lezer van Soms Ook Heimwee. Per ongeluk kwam ze, gedreven door een portie overdreven wanderlust in haar hart, op mijn blog terecht. Ze mailde me om te vertellen dat ik haar door mijn verhalen heb overtuigd om haar plannen van een maand weg te verlengen naar een jaar weg. Zelfs al behoort ze – zoals velen van jullie – tot de categorie: ‘student zonder spaargeld’.

Nu heeft ze besloten dat ze gaat springen. Dat maakt mij blij, dat maakt me trots. Nog een mietje dat vollebak vol twijfels zit, maar eentje dat gaat springen. Laat haar verhaal jouw dromen mee hard maken. Springen, jongens. Eef gaat het ook doen, en ze gaat dat goed doen. Nu jij nog.


Een wereldreis maken is voor rijke mensen

Naast een dialect, kreeg ik ook wijsheden mee uit West-Vlaanderen. Dus eerst studeren en een diploma halen, dan pas reizen. Vroeger dacht ik dat een wereldreis was voor rijke mensen met veel tijd.

Maar ik heb de Lotto niet gewonnen en ik ben geen trust fund baby. En toch, mijn ticket is geboekt en binnenkort vertrek ik! Vroeger dacht ik trouwens ook dat je op wereldreis álle landen van de wereld moest bezoeken. Ja, dat was nogal een openbaring. Ik noem mezelf liever een dromer dan naïef.

Wat kost een wereldreis feitelijk?

Check dit artikel. Daar lees je wat een wereldreis kost naar Zuid-Oost Azië, Australië & Nieuw Zeeland of de rest van de wereld. Ongeveer toch.

Als koppel op wereldreis of toch maar die soloreis maken?

Naast geld en tijd, heb ik ook een lief, dat (gelukkig) ook graag reist. We zouden zo’n picture perfect instagram account kunnen beginnen met #couplegoals en #travelcouple bij elke foto, maar we gaan gewoon ons eigen ding doen. En dat is eerst samen fietsen van Turkije naar Kirgizië – ik heb dat ook moeten googelen toen hij het voorstelde – en daarna gaan we even elk onze eigen weg. Hoewel we best goed zijn in samen reizen, zijn we ook graag alleen onderweg. Ik geef toe dat de kwestie ‘Wat als je een lief hebt?’ makkelijker is als je elkaar daarin begrijpt.

Vergis je niet, ik heb een bang hartje, maar ook grote dromen. Ik weet graag waar ik aan toe ben. 

De magie van soloreizen

De magie van soloreizen ontdekte ik op Erasmus. Naast bier drinken (oké, heel veel bier) met mensen van over de hele wereld, waren de eerste weken alleen in een nieuwe stad ook best confronterend. Tot ik ontdekte dat je op je eentje gewoon mag doen waar je goesting in hebt. Sindsdien ga ik er af en toe alleen op uit. Van New York tot de Ardennen. Ja, dat is wel eens eenzaam, maar het geeft me ook een zalig gevoel van vrijheid en ik leef bewuster.

Sorry, minder zweverig kan ik het niet beschrijven. Jon Krakauer verwoordt het zo: “The highs were higher; the periods of despair were deeper and darker.” Er zijn ook wat clichés over alleen reizen, zoals: je komt jezelf tegen en maakt overal nieuwe vrienden. Ik weet wat je denkt. Ik dacht het ook. Probeer het eens en je zal het verstaan.


Uit je comfortzone

Vergis je niet, ik heb een bang hartje, maar ook grote dromen. Ik weet graag waar ik aan toe ben. Serieus, organiseer mij nooit een verrassingsfeest. En het zijn blogs zoals Soms Ook Heimwee die me over de streep trekken. Eerlijke verhalen die je zin geven in roadtrippen in Australië, maar je ook verzekeren dat je heimwee zal hebben en je vrienden zal missen. Mijn eerste keer alleen weg was ook niet zo avontuurlijk en gewaagd als het komend jaar zal zijn. Ba-by-steps! Het voordeel is dat er geen regels zijn bij soloreizen. Doe waar je je goed bij voelt. Het hoeft echt niet onmiddellijk ver of lang te zijn. Je rolt vanzelf uit je comfort zone. Ik sta te popelen om te vertrekken en toch wou ik lachen, huilen en kotsen tegelijk toen ik mijn one-way ticket boekte. Of zoals Ron Weasley zegt: “One person can’t feel all that at once, they’d explode.”

Maar ik heb ontslag genomen, vaak gewerkt terwijl mijn vrienden uitgingen en hoewel leeftijdsgenoten huizen kopen, is mijn duurste bezit een fiets.

Gaan reizen tot het geld of de goesting op is. Het is de eerste grote beslissing die ik neem in mijn leven. Het is een luxe en ik besef dat niet iedereen die heeft. Maar ik heb ontslag genomen, vaak gewerkt terwijl mijn vrienden uitgingen en hoewel leeftijdsgenoten huizen kopen, is mijn duurste bezit een fiets. Ik wil maar zeggen: een wereldreis komt niet vanzelf. En toch, aan alle twijfelaars: boek dat ticket, vertrek en stuur eens een kaartje!

soloreizen voor vrouwen
Liefs, E

Wil je graag ook je verhaal over je wereldreis kwijt?

Een andere lezer, Dieter, schreef ook al over zijn beslissing om een wereldreis te maken. Hij vertrekt binnenkort ook de wereld in. Zit jij nog met een ei? Heb je vragen? Wil je graag jouw verhaal kwijt? Soms Ook Heimwee wil graag een platform worden voor de mietjes, voor de twijfelaars, voor zij die kei graag willen maar nog niet helemaal durven. Misschien helpen de verhalen van Eef en Dieter jou wel de beslissing te nemen. Of wil je graag je eigen avonturen delen? Dat kan hier dus. Laat maar komen.

Nog inspiratie voor jouw wereldreis

5 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Handige reisgadgets en cadeau tips voor mensen die graag (met kinderen) reizen

🎒 Deze handige en leuke reisgadets moeten zeker je koffer in als je op vakantie vertrekt. En...

Nu lezen

img

Wereldreizen voor mietjes

Soloreizen voor beginners: Wat moet je meenemen? Welke papieren moet je in orde brengen? Een...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.