De elementen trotseren op de mooiste hiking trails in Amerika

Vorig verhaal

Volgende verhaal

De elementen trotseren op de mooiste hiking trails in Amerika

De mooiste hikes in de Verenigde Staten

Noord, Midden & Zuid-Amerika

De mooiste hikes in de Verenigde Staten

Een speurtocht naar de mooiste wandelingen in Amerika vanuit het perspectief van een aspirerend sportieveling.

Eerst verschenen op: 25 oktober 2020

5 min

USA map vector

Verenigde Staten

De elementen trotseren op de mooiste hiking trails in Amerika

Wie mij kent, lacht zich een kriek wanneer die mij hoort zeggen dat ik ooit wil gaan hiken op de mooiste plekken in de wereld. Nu, met ‘ooit’ bedoel ik wel wanneer mijn gewrichten beginnen te kraken en mijn dokter me kijvend verplicht om meer te bewegen.Wanneer dat moment komt, wil ik liefst zo goed mogelijk voorbereid zijn. Omdat mijn plannen voorlopig fictie zijn, viel mijn oog meteen op het summum van hiking-paradijzen: USA! USA! USA! Zo begon mijn zoektocht naar de mooiste wandelingen in Amerika.

Ik heb mijn neus diep in digitale en papieren pagina’s gestoken voor mijn hiking-research. Wat mij meteen opviel was dat Amerika een onmetelijk breed gamma aan decor heeft om door de wandelen/klimmen/ploeteren. Niet één van de ontelbare wandelroutes sprong er meteen uit. Om het een beetje makkelijker te maken heb ik besloten om ze in vier categorieën te steken: Water. Aarde. Vuur. Lucht. Lang geleden leefden de vier naties in vrede samen, … Flauwe Avatar-verwijzingen terzijde, hieronder een kort lijstje met mijn favoriete hikes in Amerika:

de mooiste wandelingen in de verenigde staten van amerika
De elementen trotseren op de mooiste hiking trails in Amerika - Soms Ook Heimwee
De elementen trotseren op de mooiste hiking trails in Amerika - Soms Ook Heimwee
Zion National Park Zion National Park Zion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National Park Zion National Park

Water: Wijnproeven en brullende watervallen op de Gorge Trail, New York

Gemakkelijke wandelroute: 2,4km, New York

In Glen State Park, New York ligt een zeer doenbare wandelroute van 2,4 km die je langs allerlei watervallen en gebogen gesteenten brengt. In tegenstelling tot wat deze blog soms doet uitschijnen, zijn de Azoren dus niet de enige plek waar je aan watervallen-spotting kunt doen. Bovendien moet je je flaske vino niet zelf meebrengen. Nee, ik ga niet rond de pot draaien; wat mij hier stiekem aanspreekt zijn de honderd-tal wijnboerderijen die errond liggen. Naast de Gorge Trail, heb ik dus ook de proeverijen van de Wine Trail in het vizier.

Aarde: Over olifantenruggen klauteren op de Half Dome, Yosemite National Park

Uitdagende wandelroute: 27,4 km, Californië

We schakelen onmiddellijk een versnelling hoger, want de volgende op de lijst is de Half Dome: een indrukwekkend stuk steen van 2695 m, gelegen in Yosemite National Park. Natuurlijk gaan we hier niet echt op olifanten klimmen, dat vindt Yannick niet fijn. We houden het gewoon bij de geforceerde metafoor. De stevige wandeling van 27 km begint bij de olifantenpoten; mammoetbomen in het formaat van een wolkenkrabber! Daarna mag je je acrobaten skills bovenhalen om met kabel-leuningen over de rug te klimmen, om vervolgens op de kop neer te ploffen en van het uitzicht te genieten.

Vuur: Voel je de grond ook trillen op de Loowit Trail, Washington?

Uitdagende wandelroute: 45 km, Washington State

…maar alles veranderde toen de vuurnatie aanviel. De vuurnatie zijnde Mount St. Helens, een actieve stratovulkaan die in 1980 zijn dak eraf blies. Hoewel de smorende berg nog steeds goed in de gaten wordt gehouden, kan je er gewoon gaan rondwandelen. Ik zeg wel ‘gewoon’, maar de Loowit Trail is een van de uitdagendste trekkings op mijn lijst. Het is er snikheet en er is veel ruwe ondergrond. Toch lijkt het mij zeker de moeite om eens door die gapende krater te lopen waar Mount St Helens ooit als een pudding in elkaar zakte.

Lucht: Zandstormen en fata morgana’s op de Willow Hole Trail door de Californische Sahara

Gemiddelde wandelroute: 10 km, Californië

Ik sluit af met een trail die wat minder streng is voor de beentjes. De Willow Hole Trail in Joshua Tree Park is met een gematigde lengte van 10 km geschikt voor beginners zoals ik. Bovendien loop je weinig risico om uit te drogen en opgegeten te worden door aasgieren, want als je halverwege tussen de joshua trees een oase tegenkomt, is dit geen luchtspiegeling. Deze wandeling is op mijn lijst beland omdat ik nog liever in een woestijn ga rondlopen dan het koude, Belgische klimaat te moeten verduren. Bah. Daarnaast is ook een kleine omweg naar Palm Springs een optie.

De elementen trotseren op de mooiste hiking trails in Amerika - Soms Ook Heimwee
Zion National Park Zion National Park Zion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National ParkZion National Park Zion National Park

Tips voor lange wandeltochten door de Amerikaanse wildernis

Ik heb een aantal indrukwekkende bestemmingen op het oog, maar dat brengt wel bepaalde voorzorgsmaatregelen met zich mee. Tijdens mijn research ben ik meer te weten gekomen over wat zo’n hike/trekking inhoudt en hoe je je moet voorbereiden. Mijn voornaamste ontdekkingen:

  • Vergeet je kaart en kompas niet! Google Maps gaat je in de wildernis niet kunnen redden.
  • Tenzij je berenvoer wil worden, kan je best opletten met je eigen voer te laten rondslingeren. Een ursack is niet overbodig.
  • Kijk goed na of je een vergunning moet aanvragen voor je wandeling of als je wil kamperen.
  • Lees het boek Wanderlust Amerika!
  • Een goede wandeluitrusting betekent niet enkel stevige schoenen. Denk ook aan weerbestendige kledij, een verrekijker, insectenspray, …

Wil je nog meer weten over de mooiste trails in Amerika?

Het staat allemaal tot in de puntjes beschreven in Wanderlust USA, het boek waar ik de meeste inspiratie uit heb gehaald. Deze gids barst van prachtige natuurfoto’s om neuriënd door te bladeren op een regenachtige namiddag. Let wel, het boek is veel meer dan onbenullig leesvoer voor tijdens je toiletbezoek. De Australische hiking-god Cam Honan heeft zijn favoriete trails mooi opgelijst met vakkundige kennis over welke uitrusting je nodig hebt en waar je wildlife kunt spotten. Als ervaren wandelfanaat kan je hier dus inspiratie voor een volgende trip in terugvinden, maar ook de beginnend wandelaar kan hier veel uit leren. Wij mogen een exemplaar weggeven, dus houdt onze Instagrampagina goed ik de gaten!

BOEKENTIP

Dé must-have voor de fanatiek wandelaar: Wanderlust USA

Deze handige gids staat boordevol praktische tips en weetjes over de avontuurlijkste hiking trails in Amerika, afgewerkt met adembenemend beeldmateriaal. Vóór je op die knop klikt: overweeg ook eens om onze economie te steunen. Dit kan via de Standaard Boekhandel zijn, Fnac, Bookspot, Medioeurope, … Of check of jouw lokale boekenwinkel een webshop heeft!

Ik, voor wie zoiets normaal veel te vermoeiend lijkt, heb zelfs zin gekregen om een paar trailrun boots aan te schaffen en de elementen te trotseren van Amerikaanse landschappen. Wie weet, wanneer mijn metabolisme onvermijdelijk vertraagt en mijn ongezonde eetgewoonten (pizza=ontbijt) mij inhalen kan dit wel een goed einddoel zijn. Ik kan maar beter alvast beginnen met oefenen.

Hikingpracht buiten Amerika:

5 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

New York City in vogelvlucht: verdwalen in de ‘Concrete Jungle’

Alles over een korte citytrip naar New York City, en waarom deze stad het geld absoluut waard is!

Nu lezen

img

De Lofoten met Nordic — Een adembenemend avontuur in het Hoge Noorden. 

Ontdek de Lofoten: een avontuurlijke reis in Noorwegen met Nordic. Ervaar middernachtzon, unieke...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.