Vorig verhaal

Volgende verhaal

Kanotochten en wildkamperen in Zweden. Jag älskar det!

Kamperen

Eerst verschenen op: 28 september 2018

Kanotochten en wildkamperen in Zweden. Jag älskar det!

5 dagen met een kano door Värmland, Zweden.

12 min

Een kanotocht in Zweden maken. Acht dagen wildkamperen into the wild, omringd door bossen vol beren en zeëen van stille meren. Survival met de kano in Varmland.

zweden map

Zweden

Kanotochten en wildkamperen in Zweden. Jag älskar det!

Met 10.000 zijn ze, verspreid over het mooiste stukje Zweden: Värmland en haar meren. Het is jaren een jongensdroom; een kanotocht in Zweden maken door de diepe bossen en pure wildernis. Wildkamperen in bossen met beren, omringd door zeeën van stille meren. De volle 7 dagen into the wild met je verborgen survival skills op scherp. Klaar om een meer dan 90 kilometer lange kanotocht te roeien?

In Zweden mag je nog lekker wildkamperen. Hier kan je in het zuiverste water van Europa peddelen met een kano. Dit is echt een must do voor iedereen die van onthaasten houdt. Kanoen en wildkamperen is een van de leukste vakantie ideetjes op Soms Ook Heimwee weer kleine avonturiers.


Spartelend tussen de grens van Noorwegen en Zweden ligt een van de schoonste stukken onaangeroerde natuur van Europa. Blöm-Fox is de naam die K-Jak aan de kanoroute gegeven heeft. K-jak is de naam van de organisatie die elke vakantie outdoor kanotochten organiseert. Ze richten zich vooral op jonge avonturiers. Ideale trip om nog snel een stel nieuwe vrienden te maken, voor je gepakt met je kampeergerief en tere jongenshart de wildernis induikt.

kanotour zweden

Waar maak je de mooiste kanotour in Zweden?

De Blöm-Fox kano route ligt in de Zweedse provincies Värmland en Dalsland. Die laatste is de minst bevolkte van Zweden, wat het allemaal nog extra avontuurlijk maakt. Je herkent de streek aan de duizenden meren vol levendige vis, uitgestrekte bossen met verschillende vrije of aangelegde kampeerplekken en hoge kliffen en ruwe rotsformaties.

Vanuit Günnerud (mijn persoonlijke favoriet) vertrekken de mooiste tochten. Je kan ook vertrekken uit Arvika.

Zin in een sportieve fietsvakantie?

Bekijk het aanbod van fietsvakanties onder de Spaanse zon! Voor individuele of groepsreizen.

Hoe begin je aan een kanotocht in Zweden?

Je hebt twee manieren om een kanotocht te doen in Zweden.

1. Je regelt je kanotocht zelf

Ofwel bel je enkele vrienden, zoek je naar minstens een 7-tal vrije dagen in je agenda en vlieg je naar Göteborg, Arvika of Oslo. Dan neem je een bus of taxi naar de regio waar je wil gaan kanovaren. Daar zal je wel enkele organisaties vinden waarbij je de wateren op kan gaan.
Koop wel een vignet dat je mag wildkamperen voor het juist aantal nachten. Dat kost je maar een paar eurots. Een route stippel je snel uit met kaarten die je ter plaatse kan kopen. Je kan ook trajecten die de vriendelijke lokale Zweud je aanraadt volgen, echt verloren kan je niet varen.

Ofwel,… Fuck vliegen, right?

2. Je boekt een kanotocht bij een organisatie

Waarom zou je voor bestemmingen binnen Europa nog op een vliegtuig willen stappen? Er is een betere manier

Bel eens naar K-Jak, zeg dat je mee wil en klaar is kees. K-Jak zorgt voor het vervoer vanuit België en Nederland naar de startplaats in Grunnerud. Let op; da’s een lastige busrit van 17-19 uur. Je doet het voor het milieu, je portefeuille en je geweten. De voldoende stops en overzettochten maken het zitten ietsje comfortabeler. Het andere grote voordeel van een busrit, is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vele kampeergerief en materiaal dat je als bagage mee wil pakken. Lat dat nu net mijn forte zijn, te veel meepakken. Ik was meteen fan van het bus idee.

Zijn er nog andere goede organisaties die kanotochten organiseren?

Reken maar van yes. Ik maak even een lijstje voor jou, altijd handig toch?

The Canoe Trip (met bus of vliegtuig, 490 euro pp)
Nordic (vliegtuig, 960 euro pp, alles inclusief)
K-Jak (bus, 599 euro pp)
Drakkar.be (235 euro pp, transport exclusief)
De Peddel (167 euro pp, transport exclusief)
Go North (451 euro pp, transport met ferryinclusief)

Boek je vlucht naar Zweden goedkoop via Soms Ook Heimwee

Day -1: Basecamp en je laatste pintje

Toegekomen op het basecamp in Grunnerud, krijg je een briefing over de regio en de mogelijke route(s) met bezienswaardigheden. Er wordt voor een laatste keer een stevige barbecue voorgeschoteld. Je tankt hier ook de laatste paar frisse pintjes voor je de echte natuur induikt. Die pintjes wegen namelijk nogal veel voor in je kano. Ga maar voor een zakje wijn of flaske amaretto in een melkbus. Winnaar.

kano tour zweden

De tjilpse vogels en het knisperend haardvuur onder je koffiezet maken je natuurkop zeemzoet wakker. Na een frisse ochtendduik met bioafbreekbare zeep onder je arm en het aantrekken van je laatste propere onderbroek (op dag 3, kid you not), ben je weer klaar voor een dagje op het water. ‘s Ochtends word je omarmd door de mist over het water en de zon die haar weg stilletjes naar boven drijft. Was dat een eland daar achter die oranje struik?

‘s Ochtends word je omarmd door de mist over het water en de zon die haar weg stilletjes naar boven drijft. Was dat een eland daar achter die oranje struik?

kano tocht in zweden

Zonder gids of groep met de kano de wildernis in

Je doet de tocht zonder gids. Doordat je enkel aangewezen bent op je kanobuddy, is deze trip een stevige relatietest, sterk aan te raden bij twijfelende vriendschappen of kabbelende relaties. Uitputtend? Het kanoën zelf is zeker niet te vermoeiend, tenzij je tegen de wind in moet dreunen. In de namiddag begint het in Zweden altijd harder te waaien op de meren, het is dus geen overbodige luxe om vroeg te vertrekken en tijdig kamp op te slaan. Als er geen vuurverbod van kracht is (het was ook in Scandinavië een erg droge zomer), kan je aan het kampvuur de nacht in wiegelen. De sterrenhemels in Zweden en Noorwegen zijn zo veel mooier dan hier bij ons.

Kanovaren voor alle niveau’s

De Blöm-Fox kanotocht is geschikt voor alle niveaus. Beginners hoeven zich geen zorgen te maken: wie de smaak goed te pakken heeft, krijgt voldoende opties voor langere tochten en extra uitjes door de verschillende fjorden. Let wel; het is een actieve vakantie. Een basisconditie is dus aangeraden. Een paar weken voor afvaart best de hoeveelheid pintjes in de voetbalclubkantine eventjes een tikje terugschroeven.

kano huren in zweden

De tochten over het land, waarbij je wieltjes onder je kano moet binden en dan duwen duwen duwen, zijn ook zeker niet te onderschatten. In mijn geval woog onze kano los 200 kilo en moesten we soms 8 kilometer op grindweggetjes duwen. Soms bergop. Maar laat dat de pret niet drukken, je leeft tenslotte maar een keer. Alleen wachten er geen pintjes bij aankomst. Je vindt vrede in het louterende idee van natuurlijke rust die je hartje verzadigt en prikkelende pijn die armspieren verzuurt. Heerlijk.

De Amaretto-boot is in aantocht

Wij hadden een beetje pech met het weer. De vele regen maakt de tocht extra uitdagend en zwaar. Zorg er voor dat je het juiste materiaal bij hebt. Scandinavië in de zomer staat gekend voor zijn grillige weer, op een dag kan je alle mogelijke variaties voorgeschoteld krijgen. Ik geef toe, dat maakte het soms wel zwaar.

Een goeie tip is om tijdig te stoppen met varen en een shelter te claimen. Elke campground heeft er wel eentje. Het dak boven je kop is echt een luxe. In de avond leer je ook meteen andere matrozen kennen rond datzelfde kampvuur. Die hebben namelijk ook jouw brikken ‘melk’ gezien. Mijn boot werd al gauw de amaretto-boot gedoopt. Ik voelde me meteen thuis.

kanotochten in zweden

Pro tip voor wie valsspelen wil: met wat geluk kan je in de zomer een piratenboot bellen. Deze verkoopt frisse pintjes, tabak en lekkere vleesjes aan te hoge prijzen. Een slijterij onder piratenvlag. Als blijkt dat je toch niet zo’n diehard Bear Grylls bent, is dit misschien jouw last resort. Het nummer moet je zelf maar opzoeken.

Je vindt vrede in het louterende idee van natuurlijke rust die je hartje verzadigt en prikkelende pijn die armspieren verzuurt. Heerlijk. 

Terug over dat weer. In Zweden zeggen ze dat slecht weer niet bestaat, alleen slechte kledij. De Vidda Pro G-1000 broek van Fjällräven droeg ik de hele week en is echt de investering waard. Ze zit lekker licht, is water- en winddicht, wordt bijna niet vuil en droogt ook heel snel. Je hebt voldoende zakken en ze is nog eens mooi ook. Ik ben een serieus zwak beginnen krijgen voor technisch materiaal dat er ook nog eens goed uitziet.

kano varen zweden

De paklijst voor een meerdaagse trektocht op het water in Zweden

 • Je gaat wildkamperen. Vuilzakjes moeten eerst op je lijst staan, zodat je de natuur niet beschadigt. Dat zou trouwens voor elke trip het geval moeten zijn.
 • Voldoende eten en snacks, je verbruikt veel energie. Probeer niet alleen droge voeding en astronauten-eten te kopen, dat raak je gauw beu
 • Een shelter en goede waterdichte tent
 • Plastieken zakdoekjes als wc papier. Compacter en waterdichter.
 • Voldoende waterdichte zakken voor je kledij. Zorg voor vele compartimentjes.
 • Een fles amaretto en zakjes wijn. Blikjes bier zijn te zwaar.
 • Bioafbreekbare zeep en wasmiddel
 • Regenjas en bottinen. Niet twijfelen, je wil droge voeten tijdens de wandeltochten.
 • Touw en zakmes
 • Slaapzak en matje
 • Rooster voor je visjes op te leggen
 • Vislijn voor je avondeten. Let op dat je wel nog een visvergunning nodig hebt die je op de basecamps kan kopen.
 • Muggenspray (al viel dat bij ons door de vele regen wel goed mee)
 • Zwembroek en warme kledij voor ‘s avonds.
 • Snoep. Je gaat me hiervoor nog bedanken.
 • Fototoestel, maak je geen zorgen dat ie nat wordt, je moet echt je best moeten doen om die boot te doen kapseizen.
 • Een goeie reisverzekering. Je weet maar nooit: een taxi, ambulance of helicopter gaat je sowieso veel geld kosten indien er iets gebeurt. Maar dat is voor een volgend artikel…

Een kanotocht door Zweden maken: je gaat het haten en je gaat volgend jaar zeker terug willen gaan. Maar bovenal zal je genieten, genieten met bakken die de diepste meren zelfs niet gevuld krijgen.

zweden kanovaren
kanovaren zweden

Zin in een sportieve fietsvakantie?

Bekijk het aanbod van fietsvakanties onder de Spaanse zon! Voor individuele of groepsreizen.

12 min


met liefde geschreven door
Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Show Loader

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Instagram: show @yannickdepauw and @somsookheimwee feed