Op bivak in het Meerdaalwoud – heerlijk kamperen in de buurt van Leuven

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Op bivak in het Meerdaalwoud – heerlijk kamperen in de buurt van Leuven

België

Eerst verschenen op: 13 januari 2021

Op bivak in het Meerdaalwoud – heerlijk kamperen in de buurt van Leuven

Wild kamperen met kinderen in België

6 min

Wildkamperen in België, het kan. Sinds 2009, onder de vorm van ‘paalkamperen’. Oké het is niet super wild, want aan paalkamperen zijn wel wat regels verbonden.
Hier het verhaal van paalkamperen in het Meerdaalwoud bij Leuven

belgie map

België

Op bivak in het Meerdaalwoud – heerlijk kamperen in de buurt van Leuven

Wildkamperen in België, het kan. Sinds 2009, onder de vorm van ‘paalkamperen‘. Oké het is niet super wild, want aan paalkamperen zijn wel wat regels verbonden. Je mag er kamperen in een straal van 10 meter rond een paal of waterpomp. Het is de bedoeling dat trekkers hier komen overnachten…

Dus kleine tent, geen auto’s welkom en niet meer dan drie tenten. Dit is niet camping marginal, maar in alle rust de natuur liefhebben. Jammer genoeg maakte Vlaanderen Vakantie land een reportage over deze verborgen plekjes en is er dus steeds meer volk. Maar geen nood, het paalkamperen is hip en happening in België, waar er twee jaar geleden nog ergens één eenzaam paaltje in Vlaanderen stond, zijn dat er nu al ruim een 50tal plaatsjes waar je kan paalkamperen te vinden.

In 2020 maakte ik trouwens een handig overzicht van de meest originele plekjes om te overnachten in de Ardennen. Van cabins tot bubbles, verlaten hutjes om authentiek te kamperen en uiteraard… vele boomhutten!


Spelen met vuur en worsten prikken in het Meerdaalwoud, Blande

We gaven een weekendje paalkamperen als origineel cadeau aan twee kleine meisjes. We maakten die arme kinderen wijs dat wij echte survival-skill-specialisten zijn. We leerden ze met vuur spelen (sorry moeders) en prikten worstjes op een tak om ze dan roosteren. ‘s Avonds zochten we wilde dieren in het bos en zagen we de zon ondergaan.

Hiervoor selecteerden we zorgvuldig de bivak-plaats van Sint-Joris-Weert in het prachtige Meerdaalwoud. Daar bivakkeer je op een open plaats in het bos, waar alles is wat een natuurliefhebbende kampeerder zich maar kan wensen: water om te koken en je te wassen, een bio-toilet, een vuurkring, alreeds gesprokkeld en gekapt hout en fluitende vogeltjes. Bijzonder kindvriendelijk ook, want het is gemakkelijk bereikbaar: parkeren doe je op 1 km – foei eigenlijk! Want paalkamperen is er eigenlijk voor de wandelaars en fietsers, niet voor luie autobestuurders. Op die parking vind je meteen ook de sanitaire blok, een BBQ-plaats, een vrije-loop-zone voor honden en een heus Speelbos.

Cadeautip voor je dochter: A Girls Guide to the Wild

Laat ze de wereld maar gauw ontdekken, daarbuiten. Vuurtjes maken, kompassen, kaarten, survival, kampvuurkoken,… ook kleine meisjes mogen buiten!

Kamperen in het Meerdaalwoud rond Leuven

In het Speelbos volg je een parcours van hindernissen die je iets leren over de specht en de bomen en …. ja natuur hé. Dit bos heeft duidelijk de coolste boswachter ever, hij deed er alles aan om mensen in zijn bos te lokken.

Wist je trouwens dat Ronse ook een magnifiek Muziekbos heeft? Sam heeft dat vorige maand nog ontdekt.

Wie zit daar in het struikgewas?

Wat natuurlijk niet zonder nadelen is. Terwijl wij onze tent aan het opzetten waren, telden we netjes onze mede-kampeerders. Op dat moment (14u) waren we al met twaalf. Oh no, van de boswachter mag je maar met 10 zijn! Dus we belden heel erg braaf naar hem en vroegen hem vriendelijk om die twee kleine meisjes te negeren en ons toestemming te geven. Geen probleem. Maar naarmate de dag vorderde, bleven er maar groene jongens vanuit het struikgewas verschijnen. Die drie tentjes werden er al snel tien en op het einde van de avond leek het er meer op de gemiddelde camping langs de Semois en niet meer op idyllisch wildkamperen.


Wildkamperen in België – enkele tips

kampvuur ardennen
kamperen in vlaanderen

Nog enkele van de beste plekjes om te kamperen in Europa ontdekken?

Is dit de mooiste boomhut van Europa?

Vlak over de grens, feeëriek en betaalbaar. Maar wees er vlug bij want het is snel volzet.


Andere tips om te wild kamperen in de Ardennen

6 min


met liefde geschreven door
Yannick
Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Show Loader

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Instagram: show @yannickdepauw and @somsookheimwee feed