Panoramisch Petra: tips voor een bezoek aan dit modern wereldwonder

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Panoramisch Petra: tips voor een bezoek aan dit modern wereldwonder

Alles wat je moet weten over de hoofdstad van de nabateeërs.

Jordanië

Alles wat je moet weten over de hoofdstad van de nabateeërs.

Half gebouwd, haf uitgehouwen uit de rotsen is deze roze stad een unicum en één van ‘s werelds beroemdste archeologische sites. Wat valt er te zien? Hoe bereid ik mijn bezoek voor? Hier alvast enkele tips.

Eerst verschenen op: 14 januari 2022

12 min

jordanie kaart

Jordanië

Panoramisch Petra: tips voor een bezoek aan dit modern wereldwonder

Aah Petra, een van de zeven moderne wereldwonderen en de enige plaats waar het happy hour every hour is en je (nog) gratis mag rondkijken. Ik moet zeggen, ik voelde me geflatteerd aangesproken te worden als sweetie en honey maar na de twintigste keer hoef ik echt nog steeds geen ritje op een paard, ezel of dromedaris.

Opdringerige verkopers terzijde is deze nabetaanse karavaanstad een van’s werelds beroemdste archeologische sites. Half gebouwd, haf uitgehouwen uit de rotsen is deze roze stad een unicum. Sjiek he? Verbazingwekkender is dat 30 tot 40% van Petra nog begraven ligt dankzij een aardbeving waar de stad nooit meer bovenop kwam.

Duizenden nabateeërs noemden Petra vroeger hun thuis en leefden in in het hart van de bergen. Onze Jack Sparrow waarmee ik de Jordan Trail aflegde toonde zelfs de grot waar hij werd geboren. Vandaag leven er nog maar een handjevol families op de site. Maar wat valt er eigenlijk allemaal te zien in Petra?

Meer weten over The Jordan Trail

Tips voor een vakantie naar Jordanië & Petra

opgetutte kameel in Petra
Lach naar het vogeltje

Ad Deir: Petra’s achterdeur

De Monastery, Ad Deir in het Nabetaans, is de achterpoort naar Petra en veruit het mooiste monument op de site. Waar exact dit gebouw voor diende weten ze zoals veel andere dingen nog niet in Jordanië, wel heeft het een tijdje als kerk gediend. De in de muur gekerfde kruizen zijn hier het bewijs van. Met zijn 50 meter breed en 45 meter hoog is de Ad Deir zijn volle 800 treden naar boven waard. Pluspunt de meeste toeristen laten hierdoor dit monument links liggen. Hoewel de Ad Deir qua stijl lijkt op de ‘instagrammable’ Treasury is het nog mooier en nog imposanter. 

De Siq 

Kies je ervoor om toch via de hoofdingang Petra te bezoeken, dan begeleid de Siq, een kleurrijke canyon van 1,2km, naar Al-Khazneh ook wel de Treasury genoemd. Je weet wel die ene tempel die je Google zoekresultaten overspoelt wanneer je Petra intypt. Diepe gleuven sieren de wanden van de canyon, bedoelt als waterkanalen om de nabateeërs van water te voorzien vanaf de enorme dam aan de ingang tot in het hart van de stad.

uitzicht op Al-Kazneh vanaf de Siq

Al-Khazneh: hét toonbeeld van Petra

Licht aan het einde van de tunnel, of canyon in dit geval. Wanneer je het einde van de Siq nadert vang je een glimps op van het 30 meter brede en 43 meter hoge Al-Khazneh. Met een mix van Griekse, Syrische, Egyptische en Romeinse invloeden is deze oorspronkelijk Nabetaanse tempel hét toonbeeld bij uitstek van Petra. De place to be voor alle fervente Instagrammers. Typisch voor de Nabetaanse bouwstijl is dat de gevel uit de steen gehouwen is van boven naar beneden. Nabat betekent letterlijk nemen uit steen. De Arabische naam “Khazneh al-Fira’un” (faraoschatkamer, kort: Al-Khazneh) komt van de lokale bedoeïenen die geloofden dat een Egyptische farao een schat had verstopt in de urn op de top. Daarom schoten ze keer op keer op deze stenen urn in de hoop dat goudstukken en edelstenen eruit zouden vallen. Lees zeker onderaan de blog hoe je kan genieten van een van de mooiste uitzichten op deze schatkamer!

uitzicht inkom petra, Al-Kazneh
Een iconische voetjesfoto, in het leven geroepen door de mama.

Het amfitheater van Petra

Wandel verder door voorbij de vele souvenirskraampjes en links van je zie je het enige amfitheater in de wereld dat uit de rotsen is gehakt. De Grieken bouwden hun openluchttheaters het liefst op hellingen, de nabateeërs hakten ze in hellingen. Zo een 3.000 mensen konden hier genieten van de show, later dankzij de Romeinen tot wel 8.000 mensen. Zelfs vroeger had je al privéloges, ofja de gaten in de wand lijken er toch op.

The Jordan Trail

Ontdek deze legendarische wandelroute in Jordanië. Een onvergetelijke 7-daagse trekking in het Midden-Oosten

ad deir tempel petra jordanië

De zuilengang

Zie het als de Meir in Antwerpen, maar dan duizenden jaren geleden. Dat is wat de zuilenweg voor de nabateeërs was. Wat er precies stond doet onderzoekers nog steeds aan hun kin krabben, het meeste ligt nog onder het stof. De gebouwen rond deze weg komen uit de Romeinse tijd. Paleizen, badhuizen en tempels sierden hier toen de weg. Groepjes locals voeren verhitte discusies in een recordtempo en in de verte wiebelen enkele opgetutte dromedarissen. Ik kan me wel ineelden hoe levendig het hier geweest moet zijn.

Paleis Qasr Al-Bint

Ooit was dit de belangrijkste tempel van de stad, nu enkel nog een aantal afgebrokkelde muren dankzij een allesverwoestende aardbeving. Gelegen vlak aan de hoge offerplaats is dit architecturaal meesterwerk eentje om een kijkje te gaan nemen. Je kan er nu eenmaal niet naast kijken. Oorspronkelijk werd deze tempel gebouwd als toewijding aan de Nabetaanse goden. De bijnaam van deze tempel – het paleis van de dochter van de farao – komt van een bedoeïenlegende. 

hiken in Petra tussen de Bedoein grotten
In de verte een glimps van het paleis Qasr Al-Bint

Byzantijnse kerk

Een van de laatste ontdekkingen is een Byzantijnse of Oost-Romeinse kerk. Veel zie je aan de buitenkant niet, behalve een gigantische tent die over de ruïnes is geplaatst. Hieronder kan je mozaïeken van verschillende exotische dieren en mensachtige figuurtjes spotten.

De koningsgraven

5 imposante graven, 5 machtige koningen van het Nabetaanse rijk. Ook hier heeft moeder natuur flink huisgehouden. Door erosie zijn stukken van de gevels en pilaren afgebrokkeld. Desondanks blijven ze een diepe indruk achterlaten. De pilaren en bogen die de gevel sieren beogen van een knap staaltje technisch inzicht. Ik kan me voorstellen hoe dit er in zijn gloriedagen uit moet hebben gezien. Ik wil ook wel zo een grafsteen hoor.

De graven:

  • Graf van de Urn: dit graf stamt uit de 1e eeuw.
  • Zijden Graf: de veelkleurige zandsteen zorgde voor zijn naam.
  • Corinthisch Graf: de dubbelganger van de Treasury.
  • Paleisgraf: net wat hoger dan de andere graven en net meer versierd, ik denk dat de nabateeërs duidelijk een favorietje hadden.
  • Graf van Sextius Florentinus: het enige graf waarvan geweten is wie er ligt dankzij Romeinse teksten. Sextius was rond de eerste eeuw de Romeinse gouverneur voor de provincie van Arabië.
Koningsgraven petra Jordanie

Bonus: roze canyon

Een bonusje in Petra is een verborgen roze canyon. Waar hij exact ligt kan ik je niet zeggen, daarvoor zal je mijn gids Ghassab, waarmee ik de Jordan Trail aflegde, voor moeten contacteren. Wanneer je vanuit de Ad Deir afdaalt richting de zuilenweg en je bent voorbij alle verkoopskraampjes moet je links afslaan, de rotsen omhoog. De rest van de toeristen zullen je vreemd aankijken en afvragen wat je daar aan het doen bent tussen de rotsen maar uiteindelijk word je beloond met een knalroze canyon. Een stukje van deze pink panther heb ik gevangen genomen in een glazen potje en pronkt nu op mijn vensterbank.

nabetaanse grotten Petra
Het uitzicht vanop de rotsen richting de canyon, in de rotswand leefden vroeger gezinnen

Een reis naar Petra, hoe doede da?

Om het je iets gemakkelijker te maken lijst ik even mijn toptips op.

The Jordan Pass

2 dingen heb je zeker nodig in Jordanië, een visum en een toegangspas voor Petra. Voor een visum betaal je in Jordanië 40 JD (ongeveer €50), voor toegang tot Petra voor 1 dag betaal je 50 JD (ongeveer €63). Gelukkig kan het ook goedkoper. Met de Jordan Pass betaal je maar 70 JD (ongeveer €88) en zijn zowel je visum als toegang tot Petra inbegrepen. Je kan een pas voor 1, 2 of 3 dagen kopen. Bonus, je krijgt hiermee ook toegang tot meer dan 40 attracties in Jordanië waaronder het wondermooie Wadi Rum, de citadel van Aman en nog een heleboel andere leuke dingen.

Time is money

Of in dit geval, rust. Wil je van Petra genieten zonder overrompeld te worden door massa’s toeristen met hun capribroeken en selfiesticks in de aanslag? Zorg dan dat je klaar staat zodra de site zijn deuren opent, 6u ‘s ochtends dus. Ja het is vroeg en je wil waarschijnlijk lekker blijven liggen maar voor dit wereldwonder kan je beter even wat vroeger afscheid nemen van dat heerlijke bed. Nog een voordeel is dat je zo de meeste opdringere verkopers kan vermijden.

Look for free

Over opdringerige verkopers gesproken, je zit nu eenmaal in het Midden-Oosten en dat zal je dus ook merken in Petra. Vooral bij de Treasury, hét toonbeeld van Petra, staan allerlei verkopers in de aanslag als hongerige hyenas. Mijn tactiek? Negeren en geen oogcontact maken. Je zal kindjes niet ouder dan 6 met postkaartjes zien rondrennen en aan je mouw voelen trekken. Anderen bieden aan foto’s van je te trekken, maar probeer niet in de val te lopen. Niets is gratis, en al helemaal niet in Petra. Er zullen ook ‘gidsen’ zich aanbieden om je naar een uitzichtpunt te brengen over de Treasury. Niet doen! Mijn eigen gids, Ghassab, waarmee ik 7 dagen door Jordanië trok waarschuwde me op voorhand. Ze zullen proberen je via gevaarlijke wegen naar boven te brengen en ondertussen geld afdwingen. Ga in de plaats naar het ‘officiële’ uitzichtpunt aangegeven door de aanwijzers. Je moet er een heleboel trappen voor doen en ervoor omwandelen maar het is veiliger, gratis en veel mooier. Hoewel ook hier weer ‘gratis’ relatief is. Na een duizendtal trappen omhoog stuit je op een theehuisje net op het uitzichtpunt. Je hebt dan 2 opties, of je gaat er iets drinken om iets te kunnen zien of je kruipt over de rotsen om te genieten van het uitzicht.

mooiste uitzicht over de treasury in Jordanië Petra

Sweetie, you want crazy horse?

Aah de elephant in the room, de paard-ezel-kamelenkwestie. In heel Petra zie je ze in rijtjes rondlopen, zie ze als de taxi’s van Petra. Laat je aan de ingang niet vangen door het handjevol locals met hun vierpotige vrienden. Er worden smerige trucjes met je uitgehaalt. Ze bieden je een ‘gratis’ ritje aan naar de Siq (de oude ingang van Petra). Ze vertellen je dat dit inbegrepen is bij je ticket maar laten weg dat ze een flinke fooi rekenen eenmaal je aankomt. Betaal je niet? Verwacht je dan aan een verhitte ruzie. Geloof me, die 800m kan je gerust zelf stappen. In heel Petra worden er dierenritjes aangeboden, doe dit alsjeblieft niet, ik kan het niet aanzien hoe slecht behandelde dieren overvette of luie toeristen naar boven moeten sukkelen. 

ezels op een rij in het wereldwonder petra
Vier, euhm, zeven op een rij

De mooiste wandelvakantie in Jordanië

Met Travelbase zit je goed voor een prachtige trekking door de natuur van Jordanië met Petra als absolute hoogepunt.

the monastery ad deir tempel jordanië

Praktische tips voor een verblijf in Petra

Eten in Petra

Er zijn wel wat restaurants in Petra te vinden maar daar betaal je dan vanzelfsprekend ook genoeg voor. Neem een eigen lunchpakket mee en koop wat snacks of water in de dichtsbijzijnde supermarkt voor je Petra bezoekt. In sommige hotels kan je ook luchpakketjes bestellen. Hou er wel rekening mee dat veel verkopers en hun kinderen overdag in Petra rondslenteren en zullen proberen te bedelen voor je eten. Geef je ze een banaan? Gegarandeerd willen ze dan je koekje of iets anders. Ga dus op zoek naar een plekje waar je in alle rust kan eten zonder een extra paar ogen dat kijkt hoe je elke hap naar binnen werkt of er iemand om de paar tellen naast je staat.

Petra by night

Petra biedt ook de optie om ‘s avonds de site te bezoeken. Tijdens de avondvoorstelling worden er honderden kaarsen neergezet, muziek gespeeld en verteld over de geschiedenis. Zelf zou ik het niet doen, het klinkt mooi maar de organisatie is nogal een soep, drukte, rumoer, geen microfoons voor de sprekers… Voor die €21 per persoon die je extra betaald zijn er leukere dingen te doen.

Little Petra

Krijg je niet genoeg van Petra? Op een tiental kilomer van Petra ligt zijn kleine broertje, Little Petra. Ben je van plan de trail via de back door te lopen richting de Monastery? Dan is dit een perfect voorproefje van whats to come. Heb je weinig tijd? Skip dan Little Petra en ga meteen naar de big deal.

Little Petra Jordanie

Hoeveel dagen Petra bezoeken?

Dit hangt een beejte van je eigen voorkeur en wandeltempo af. Zelf had ik niet zo veel tijd dus spendeerde ik slechts een halve dag in Petra. Mits je op tijd vertrekt krijg je dus veel gezien op 1 dag. Wil je alles uitgebreid bezoeken? Dan zijn 2 dagen ruim voldoende.

Kan ik verloren lopen?

Hoewel er op veel plaatsen richingaanwijzers staan is het niet onmogelijk om te verdwalen op de 250m² grote site. Download op voorhand de Maps.me app en de locaties die je wilt bezichtigen. Weet je even niet meer waar je zit? Geen paniek, Maps.me to the rescue!

Wat doe ik aan?

Laat die sandalen even thuis en doe stevige schoenen aan. Het is erg stoffig in Petra en als je je aan de 800 trappen waagt om de Monastery te zien (wat ik zeker aanraad) of je naar het uitzichtpunt over de Treasury wil, ga je me bedanken dat je naar me hebt geluisterd.

Overnachten in Wadi Musa

Enkele adresjes op wandelafstand van Petra:

Zin in wat meer uitdaging in Jordanië? Lees hier alles over mijn avontuur op de Jordan trail, de meest legendarische handelsroute van het Midden-Oosten.

12 min


met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Author background imageAuthor background image 2Nymke Dullers
met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Ik ben Nymke. Dromer, dierenliefhebber en avocadokweekster.
Meer over Nymke

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

In de Franse binnenspeeltuin

Een vrouw met een kort, pittig kapsel ziet er niet zo pittig uit. Een grootvader had zich zijn...

Nu lezen

img

Waarom zou je in godsnaam als jonge vader met twee dochters alleen op een verre reis naar Thailand gaan?

Ontdek het avontuur van reizen met kinderen in Thailand, als solo vader. Volg Chilli’s...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.