Kamperen met kinderen tussen de wilde dieren in het bos

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Kamperen met kinderen tussen de wilde dieren in het bos

De Grotten van Han met kinderen bezoeken

België

De Grotten van Han met kinderen bezoeken

Met twee swishende kinders kamperen in een boomhut en de wilde natuur in trekken: team Soms Ook Heimwee had een ambitieus plan. Hier lees je alles over onze trip naar het wilddomein van de Grotten van Han

Eerst verschenen op: 6 juni 2018

8 min

belgie map

België

Kamperen met kinderen tussen de wilde dieren in het bos

Met twee swishende kinders kamperen in een boomhut en de wilde natuur in trekken: team Soms Ook Heimwee had een ambitieus plan. Appeltjes in de rugzak, een verrekijker op de borst en van die groene botinnekes aangetrokken. Wij gingen een nacht kamperen tussen de wilde dieren in het bos.

Wildkamperen is jammer genoeg verboden in ons kneuterig landje, maar om te kamperen in het wild moet je bij de Grotten van Han zijn. Enkele maanden geleden hingen ze wat tenten in de bomen, boenk in het midden van hun wildpark. Slapen in een boomhut in de Ardennen? De droom van elk kind. En stiekem ook die van ons.

Dit verhaal won de Travel Blog Award 2019 voor beste reisverhaal in de categorie Belgie. En daar zijn we trots op!

kamperen in een boomhut

Op survival bivak tussen de wilde dieren: kamperen in een boomhut in de Ardennen

De schoolbel is nog maar net gestopt met rinkelen, of we zitten al in een jeep met een echte ranger (lees: reejnzjer) op weg naar ons wiegend bomenbed. Die tocht alleen al is een safari op zich. Het wildpark is al gesloten voor de bezoekers en het voelt wel alsof we stiekempjes Jurassic Park binnenrijden.

Zeker doen: Kamperen in een boomhut, met kinderen in de Ardennen - Soms Ook Heimwee

Vlak naast een grote graasweide, gevuld met oerossen en hun priemende bonken van hoorns, kuddes reeën en geblondeerde Przewalski-paarden, hangen er kleine tenthuisjes tussen de bomen gespannen. Inclusief ophaalbrug, tot grote opluchting van de twee koters wie we misschien net iets té veel opgehitst hebben met verhalen over de laatste dinosaurussen die zich in Han verschansen. Moehaha. Parentskills, kunnen we.

Lees ook: Fotografie tip – Het Hallerbos in bloei

Zeker doen: Kamperen in een boomhut, met kinderen in de Ardennen - Soms Ook Heimwee

Het woord glamping doet ons gruwelen, tot we benen-bengelend met een fris pintje en fruitsapjes op het terrasje van onze tree tent hangen, vergezeld van de ondergaande zon. We get it now. Achteruit geploft op het reusachtige bed, proberen genieten van rust en stilte terwijl er een woest kussengevecht rond onze oren raast. Kamperen met kinderen, afijn, ge kunt u er wel iets bij voorstellen.

Zeker doen: Kamperen in een boomhut, met kinderen in de Ardennen - Soms Ook Heimwee

Kamperen met kinderen in een bos

Zij die met kind gezegend zijn, zal het zinnetje ‘ik-verveeeeeel-mij’ wel geen onbekende oorworm zijn. Wij hebben raad! Steekt uw kinderen in den bos. Rennen, lopen, trekken, duwen. Met walkie talkies het gebied zorgvuldig uitkammen en af en toe bij het ouderlijk gezag checken “Istetenalgereed?!”. Herten spotten en zo hard brullen dat ze en masse de weide beginnen rond te draven. De Britse Juliet bij de buren wel een toffe vinden en eens gaan kijken hoe zij woont in haar tent. Gezelschapsspelletjes spelen op een picknicktafel. Kijken naar de vieze drollen in het bio-zaagsel-toilet. En ‘s avonds moe, tevreden en omringd door licht zweterige bosaroma’s tussen ons in opkrullen in de tent. Hoor ik u nog?

kamperen in de Ardennen

Het beetje luxe is toch welgekomen. We hoeven ons om niks te bekommeren – enkel proberen de geleende kindjes niet stuk te maken – alles is geregeld voor ons. Het vlees en de slaatjes voor de BBQ worden op een stootkar naar het kamp gebracht en zelfs het vuur wordt Bartel-gewijs (een leuk extraatje voor de mama’s) voor onze ogen met blote handen aangewakkerd. ‘s Morgens staan er verse koffiekoeken en koffie klaar, waarbij die twee kinderen goed van pas komen om ze op bed te komen serveren.

Zeker doen: Kamperen in een boomhut, met kinderen in de Ardennen - Soms Ook Heimwee

Europa’s big five: tel je mee?

Na een deugddoende nacht – zij het vol wriemelkind en de occasionele nachtdinomerrie – trekken we onze camouflagehoed stevig over onze oren, want we gaan op safari door het wildpark. Eens benieuwd hoe die briesende oeros die vannacht tegen onze boom stond aan te schurken er van dichtbij uit ziet.

Zeker doen: Kamperen in een boomhut, met kinderen in de Ardennen - Soms Ook Heimwee

Wel 250 hectare groot, dat wildpark, en dat heb je nodig om niet het gevoel te hebben dat je in een zielepootjes-zoo bent beland. De edelherten, moeflonnekes (sjiek uitziende schapen) en prehistorische paarden slenteren hier rustig zij-aan-zij. Beter afgeschermd zit de veelvraat, een der Europese Big Five en bron van oude sprookjes en legendes. Het lijkt een klein scharminkel, maar het kan in z’n uppie wel een gans eland omleggen en oppeuzelen.

Giraffen met heimwee naar de zon of zwetende en hoofdschuddende ijsberen vind je hier niet terug, en gelukkig maar. Alle dieren in het wildpark van Han leefden ooit of nog steeds in onze contreien. Sommigen geboren en getogen, anderen geïmporteerd door verveelde prinsessen die eens op wat anders dan een everzwijn wilden jagen. Wat niet betekent dat het er een saaie boel is, want hier kan je de heuse Europese Big Five spotten:

  • Het grootste zoogdier van ons continent, de Europese bizon
  • De vreemde veelvraat, klein maar vervaarlijk
  • Knuffelbare bruine beren
  • Ook wanneer het geen volle maan is: de wolf
  • And last but not least, de lynx, heer en meester van het bos
boomhutten slapen

Slapen in de bomen in je veilige boomhut

Niet vies van een muggetje en wild geworden van het idee om wakker te worden tussen een groen bladerdak en grazend wild? Je kan zelf je bijzondere overnachting in een boomhut fixen en wel hier. Gewoon online, the glamping life is easy. Net niet kinky genoeg? Boek je dan een nachtje in de Pelsjagershut. Een gezellige blokhut… boven het hol van de twee olijke bruine beren. Slaap zacht.


Welke camera en lenzen gebruik ik?

Ik gebruik een Sony a7riii body en trok alle bovenstaande foto’s met deze twee ongelofelijk goeie lenzen:

Ik word niet gesponsord of betaald door Sony.


Inspiratie nodig om zelf boomhutten bouwen?


Meer tips over kamperen in Belgie en daarbuiten?

Ik maakte trouwens een handig overzicht van de meest originele plekjes om te overnachten in de Ardennen. Van cabins tot bubbles, verlaten hutjes om authentiek te kamperen en uiteraard… vele boomhutten!


Rien, Geike, Yannick en ik werden uitgenodigd door de sympathieke mensen van Domaine des Grottes de Han. Het verblijf werd door hen betaald, het verhaal en de beelden zijn helemaal van ons. Het moet ons van het hart – onder lichte dwang – dat dit #reclame is. Blij dat je meeleest!

8 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Een weekendje met (veel) kinderen in het mooiste wat Wallonië te bieden heeft: Chassepierre

Onthaasten met 5 kinderen in een vakantiehuis bij slecht weer, is dat geen contradictie? In deze...

Nu lezen

img

Glamping in België

Glamping in België? Dat is kamperen met een beetje luxe. Dit zijn de mooiste glampings van...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.