Wilde paarden, Limburgse vetes en knapkoek aan de Maasvallei

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Wilde paarden, Limburgse vetes en knapkoek aan de Maasvallei

België

Het gaat allemaal snel in Limburg, stel je voor. Dé provincie bij uitstek die zich aan de kop van het ‘binnenlandse-toerisme-klassement’ aan het nestelen is. Je kan er vet-sjik met je mountainbike door de bossen vlammen, wreed-gooi wandelingen maken over duinen en door uitgestrekte parken en in schjtijll gaan eten in en rond Maaseik. Ik…

Eerst verschenen op: 12 september 2017

belgie map

België

Wilde paarden, Limburgse vetes en knapkoek aan de Maasvallei

Het gaat allemaal snel in Limburg, stel je voor. Dé provincie bij uitstek die zich aan de kop van het ‘binnenlandse-toerisme-klassement’ aan het nestelen is. Je kan er vet-sjik met je mountainbike door de bossen vlammen, wreed-gooi wandelingen maken over duinen en door uitgestrekte parken en in schjtijll gaan eten in en rond Maaseik.

Ik geef eerlijk toe, mijn verwachtingen lagen niet erg hoog toen ik voor Toerisme Limburg Maaseik onveilig mocht gaan maken. Al slaagden ze er op onverklaarbare wijze in mijn mening grondig te doen herzien. Ik ben fan geworden van de Limburg. Straks koop ik zelfs nog een sjaal van KRC Genk…


Kampplaatsen, (jeugd)verenigt u!

Ik heb recht van spreken. Ik woonde 4 jaar in Limburg en heb nog een ex-lief rondhuppelen met Kinrooise roots. Op de koop toe ben ik Antwerpenaar en dat staat garant voor pretentieloos alles wat niet naast de Schelde en de Boerentoren ligt te bombarderen tot parking. Wel een erg groene parking. En schoon, dat feitelijk ook.

maasland wandelingen

Het enige dat ik me dankzij vergeelde fotoboeken van Maaseik en omstreken kon herinneren waren de vele jeugdkampen in en rond de grootste zandduin van het land, de Oudsberg. In Maaseik zijn al menig kinderzieltjes de nacht in gedropt, tentenkampen gesjord en avondstonden gezongen. Maar we zijn intussen 2017 en de centen mogen rollen bij den toeristischen dienst.
Maaseik investeerde in een uitstekend mountainbike- en wandelnetwerk, hobbelige ruiter- en menroutes, hippe winkeltjes, frisse bed and breakfasts, musea en jachthavens. Er is daar echt voldoende om minstens een lang weekend te vullen. Voor de fervente Belgische campinggangers, natuur- en folkloreliefhebbers en zelfs de exclusieve luxebeesten. Of voor iedereen die zich met yours truly wil vereenzelvigen: beginnend Sven Nijs, stadsbewoner met camera, afkeer voor mensenmassa’s (zeker op luchthavens) en zandkasteel-hobbyist.

mountainbiken maaseik
fietsen in de oudsberg

Mountainbiken en in de duinen spelen

Nee, je moet niet naar de zee gaan om in het zand te ravotten. De Oudsberg, ofwel de Zandberg, is de hoogste duin van het land en inspiratiebron voor de nieuwste gemeente van het land: Oudsbergen. Je kan daar schoon fietsen. Wij huurden heel degelijke mountainbikes bij Maro en verkenden enkele trajecten om en rond Opoeteren in de bossen. Je vindt er gemakkelijk wat je wil: kort, lang, hoog of laag, moeilijk of eentje met veel cafeetjes onderweg. Ik leer belangrijke lessen van m’n vader!
Let echter wel op dat je niet met je hebben en houwen door een het erfgoed van een familie horzels wandelt. Mijn reisgezel Jeroen voelt de steek nog steeds bijten op z’n schone kop.

wilde paarden aan de maas

Wilde paarden aan de oevers van de Maas

Wist je dat er enkele kuddes paarden in het natuurgebied rond de Maas wonen? Niets opgezet spel, helemaal puur natuur en wild. Met wat chance zwemmen ze naar andere oever en kan je dit spektakel gewoon langs de jaagpaden bewonderen. Ideaal om met je e-bike langs de rivier een tocht naar de jachthavens te maken.
Trouwens, in en rond Maaseik kun je veel routes vinden waar je kan ruiteren. Er zijn ook veel paardvriendelijke hotelletjes en eetplaatsen. Gewoon even opzoeken als je je Jolly Jumper mee wil pakken.

beste steak van het land
lekker eten maaseik

Eten en drinken in Maaseik

Ook al protesteerden mijn fietsbenen luid, de driegangen-lunches kon ik niet laten. Het lekkerste vlees van het land eet je bij ION in Opoeteren. Met zoveel vakmanschap en kwaliteitsvlees krijgen je smaakpapillen het hier hard te verduren. Steak steek je vanaf nu hier je maag in. Je gaat je dat niet beklagen. Daarnaast kregen we nog een topmenu voorgeschoteld in ‘t Pure Genot, hartje Maaseik.’ De Aldeneyckse klassewijn, vergezeld met super verse carpaccio, hebben we ook nog kunnen proeven in den Sjeiven Dörpel. Samen met menig wielertoerist hadden we er al gauw weer een paar extra kilo’s aan hangen.

mountianbiken in maaseik

Vergeet Op- en Neeroeteren niet

Ik wilde een mopje maken over de Marie Louise gaat Op-en-Neer Oeteren, maar ik vond niet direct iets. Bon,… De deelgemeenten Opoeteren en Neeroeteren danken hun naam aan de Oeterbeek, die in Maaseik de Bosbeek heet. Snapt ge? Er waren wat meningsverschillen, historisch gegroeid. Ik leerde dat de Neer- en Opoeterenaren zich eerder als rustige, down to earth Kempenaars beschouwen terwijl de Maaseikenaren zich luider, trotser en wereldser opstellen. Dat komt omdat ze vroeger vaak in contact kwamen met (exotische) handelsschepen die over de Maas naar Luik moesten schipperen, een beetje zoals de Antwerpenaren nu. Ook hier plezante boel, zeker als ze in hun apart dialect tegen elkaar beginnen te kallen. Je verstaat daar hoegenaamd niets van, minne man.

vakantie verblijf maaseik
slapen in maaseik
De wilde tuin van Vakantieverblijf De Volmolen

Waar slapen in Maaseik?

Ik verbleef in het gloednieuwe Vakantieverblijf De Volmolen, ook in Opoeteren. Je krijgt daar een grote rustgevende wilde tuin tot je beschikking en prima afgewerkte kamers. Als je iets wil eten steek je de straat over en wandel je bistro ION binnen. Het ontbijt wordt vers geplukt uit de tuin en op 1 minuut stappen kom je twee natuurwandelingen, een knuppelpad en een groot bos tegen. De ochtendwandeling is iets wat ik vanaf nu meer ga maken. Het is zo mooi als je de zon de ochtenddauw ziet verdrijven, meneer. Maar op zondagochtend slaapt een mens ook graag uit, meneer. Ik weet het. Je gaat het je niet beklagen hoor. En al zeker niet in Maaseik.

Ik ben fan! En ik kom terug.


Dingen die je moet weten voor een weekendje Maaseik

 • Fietsen kan je huren bij Maro
 • Outdoor amusement, vrijgezellenfeestjes of gewoon je kinderen droppen kan je in recreatiedomein De Warre
 • Je boot kan je parkeren in een van de vele jachthavens
 • In Maaseik vind je naast de natuurparken ook een wijngaarden die kwaliteit produceert. Zo is de Aldeneyckse Chardonnay vorig jaar uitgeroepen tot beste wijn van het land.
 • E-bikes zijn echt handig als je ook veel plant te eten
 • Je weet dat je goed zit als je gids Weetjens heet. Vele lieve weetjes met Lieve Weetjens!
 • De knapkoek is Maaseikse traditie. Een super lekkere koek boordevol… euh, suiker.
 • Er heerst een microklimaat in en rond Maaseik. Dit komt door het hoge Kempisch plateau dat de boze wolken tegenhoudt.
 • Je kan ongeveer overal je paard en kar parkeren in Maaseik
 • De Oudsberg kan je niet met je fiets beklimmen, tenzij je een afgetraind lijf hebt!
 • De oudste privé apotheek van het land vind je in Maaseik
 • Er is een doe-museum voor kinderen verstopt onder de toeristische dienst aan het Marktplein
 • In Dancing Friends ben ik niet geraakt, maar door de prachtige posters staat het wel op m’n lijst. Net als Café Amai.
tips voor Maaseik
De Van Eycks, broederlijk naast elkaar
maaseik apotheek
De oudste privé apotheek van het land
beste restaurant maaseik
Den Sjeivel Dorpel en haar gasten
fietsen limburg
Weetjens in actie
jachthaven in maaseik
waterpret
wandelen in maaseik
ochtendstond
beste restaurant maaseik
ION Bistro
tips voor maaseik
Avonturen parcours in De Warre
fiets huren in Maaseik
Fietsenverhuur Maro
bed and breakfast maaseik
Wandelen in Maasland
Mountainbiken aan Oudsberg
wandelen in maaseik
fietsen in maaseik
bloemen van maaseik
waar slapen in maaseik
wandelnetwerk maaseik
wandelen in Maaseik
weekendje Maaseik
wijn aldeneyck

7 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Trappersgeluk: de mooiste fietsroutes van Vlaanderen (deel 2)

Ook af en toe last van die vervelende winter blues? Geen betere manier om die te bestrijden dan...

Nu lezen

img

Op reis naar de Kerkstraat van Kuttekoven en de bloesems van Borgloon

Wandelen in de fruitstreek in Limburg en genieten van de prachtige bloesems? Of een vespa of...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.