De 7 geboden van een Nederlandse familiecamping

Vorig verhaal

Volgende verhaal

De 7 geboden van een Nederlandse familiecamping

Nederlandse campings: dit zijn de tips

Column

Nederlandse campings: dit zijn de tips

Hoe moet je je gedragen op een Nederlandse familiecamping? Een grappige column van staycation expert Sam.

Eerst verschenen op: 5 juni 2018

6 min

nederland map

Nederland

De 7 geboden van een Nederlandse familiecamping

Reporter Sam ging voor het eerst met dochter Joske (2 jaar) & vrouw Karlien (leeftijd te bekomen op de redactie) kamperen. Er heersen heel wat ongeschreven wetten op een camping.

Na een weekend analyseren, probeerde hij de warme gedragscode van de microcosmos die de familiecamping is, samen te vatten. Niet op twee stenen tafelen, maar wel op twee handige camping-plooitafels.


Sam schrijft normaal gezien om de zo veel weken een column op Soms Ook Heimwee. Normaal gezien voorziet Yannick de foto’s bij dat gebeuren. Vandaag is echter anders. Deze keer werd het geen column maar een volwaardig reisverslag blog reportage artikel ding. Over kamperen in Nederland met kinderen. Sam trok voor de gelegenheid zelf de foto’s. Yannick zat namelijk met zijn fototoestel op een camping in Bretagne. Daar scheen de zon wel fel. Maar dus, de 7 geboden van de Nederlandse familiecamping.

boot varen nederland

1. Gij zult u laten onderdompelen in het warm bad geheten vriendelijkheid.

wild zwemmen nederland

Even duiden: we gingen naar camping schatberg in Sevenum. Dat is in Nederland. Nederlanders zijn vriendelijk. Dat zit in hun bloed, dat zit vermoedelijk ook verweven in de studies en dat zit zeker in de commerce. Weet je wat ze bijvoorbeeld vragen als je toekomt na een lange reis met een peuter? “Had u een fijne reis?”
Heel simpele vraag, maar wij Vlamingen aangenaam verrast natuurlijk. Moeten we nog zeggen dat er een trapje aan de receptie is zodat kinders de illusie krijgen deel uit te maken van het gesprek? Het is er altijd in Nederland. Altijd. En op de vele campingweggeltjes begroet iedereen mekaar dat het een lieve lust is. En als een Duitse motard je kaasjes aanbiedt, dan aanvaard je die kaasjes, begeleid met dankwoordjes in steenkolenduits.
Over dat Steenkolenduits gesproken:

2. Gij zult opeens, zeg maar, heel erg Nederlands praten

In het buitenland is de Vlaming de meest natuurlijke flexi-taalknobbelende polyglot die er bestaat. Een typisch Vlaams verschijnsel is dat overigens.

  • Krijgt wisselgeld terug en zegt opeens luid “nou, helemaal goed” in plaats van een binnensmondse Vlaamse “merci”.
  • De buren kregen ook een lekkere “Gutenmorgen, deze morgen“. Dat optioneel uur Duits in het 4e middelbaar levert eindelijk op!
  • Jos kreeg trouwens meteen de opdracht om de Duitse Motaard te bedanken met het typisch Steenkolenduitse “Tanke”.
mooiste speeltuin nederland

Over tanke gesproken:

3. Gij zult leven onder het adagium “vanaf elf kiest ge zelf”

kamperen kinderen nederland

Kamperen draait niet om terug naar de natuur te keren op een familiecamping, het draait er om uit de routine van het dagelijks leven te stappen. Om elf uur een flesje Hoegaarden opentitsen? Doen! Drink je liever rosé? Denk er dan aan: e flaske rosé is àltijd oké. Je hoeft dus niet tot 11u te wachten. De vrijheid van een camping is de beste vrijheid die er is. Het hele leven is daar een uitzonderingsregel van het echte leven.
Over uitzonderingsmaatregelen gesproken:

4. Gij aanvaardt dat elk voordeel z’n nadeel heb in een omgeving waar opvoeding niet bestaat

Als je het campingleven instapt, dan onderteken je onbewust de onuitgesproken wetten die er heersen. Het evenwicht bestaat op de familiecamping uit communicerende vaten. Eens je dat principe hebt aanvaardt, dan ben je helemaal mee. Zo mogen kinderen kinds zijn op een camping en kind zijn gaat blijkbaar gepaard met heel luid roepen. Een voorbeeld: onze luxe safaritent stond vlak aan een speeltuintje.

camping kinderen nederland
Voordeel: Vanop ons terrasje met een Hoegaarden in de hand kijken naar Joske die zelfstandig van de glijbaan glijdt en heel luid “papa kijk!” roept. De trots die je dan voelt…
Nadeel: Als Joske slaapt, naar de pubers kijken die op de speeltuin zitten en naar luide, slechte muziek luisteren. De ergernis die je dan voelt…
Over spelende kinderen gesproken:

5. Gij zult genieten van uw spelend kind

Eerlijk? Een familiecamping doe je toch vooral voor je kind, dus je kan er maar van genieten. Van de wauws als ze een supergrote glijbaan ziet, van de glimlach als ze nog een snoepje krijgt of van het overenthousiaste kirretje als ze in het zwembad springt. Uiteindelijk is er niets heerlijker dan door de kier van het huisje uw kind vredig in slaap te zien vallen.
Over de kier van het huisje gesproken:

6. Gij zult zelf uw luxe bepalen

Wij zijn first-time-campers en gesteld op comfort. Het opzet van dit artikel was kamperen met een peuter… maar als je dan kan kiezen tussen een Serengeti XL tent met microgolf, frigo, airco en aparte slaapkamers… of om het even welke keuze die minder luxueus is: wel, dan heb je wel snel gekozen natuurlijk.
Anno 2018 doet iedereen wat ie wil, dus respecteer elke keuze (camper, stacaravan, gewoon tentje, luxetentje, glampingske,…) die iemand kiest om welke reden dan ook (principieel of noodgedwongen). Afgunst, jaloezie en competitiviteit horen niet op de familiecamping.
Wat trouwens wel opvalt: langs de sjieke kant van’t water staan er grotere villa-bungalows, maar aan de andere kant zijn er wel meer gemotoriseerde voertuigen die geen wagens zijn (rollators, hooverboards, golfkarretjes, e-steps, mini-quads,…)

Over de sjieke kant gesproken:

7. Gij zult uw kleding functioneel dragen, niet modieus*

Standaardmodus op een camping is “chillax”. Laat die sweatpants, voetbalshirts en wifebeaters (een vormeloze t-shirt zonder mouwen dus) maar komen. Heerlijk is het! Zelf ben ik een lange broek vergeten (als ik hoop dat het goed weer gaat zijn, dan ga ik daar ook van uit en ben ik slecht voorzien), maar ik had wél een sweatpants bij. Niemand op de camping snapt waarom ik een onderscheid maak tussen een sweatpants en een lange broek. Heerlijk.
*opgelet! Dit gebod geldt niet voor pubermeisjes die in de waan verkeren de ware te ontmoeten op de camping. Zij zien er wel opgemaakt uit. En ook veel fluo anno 2018.
 
Over pubermeisjes gesproken.

Sam ging kamperen in Nederland bij de lieve mensen van Vacansoleil. Het verblijft werd betaald door hen. De ervaring en de woorden blijven de onze. Met de nakende wetgeving indachtig, zijn we dus genoodzaakt te vermelden dat dit #reclame is. Eigenlijk moest dat als eerste woord in de titel verschijnen, maar laten we eerlijk zijn, dan had je er wellicht niet op geklikt, toch?

beste camping kinderen nederland

Meer tips over kamperen in Europa?

6 min


met liefde geschreven door
Sam
Author background imageAuthor background image 2Sam
met liefde geschreven door
Sam
Mijn naam is Sam. Omdat ik maar geen geschikte auteur vind voor mijn autobiografie getiteld ‘de biografie van net niet’, ben ik zelf maar aan het schrijven geslagen. Zo schrijf ik voor de foodblog Ottenburg Business Lunch Club en voor deze reisblog. Mijn gebrek aan kennis overcompenseer ik door verhaaltechnisch interessante fantasie.
Meer over Sam

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Glamping in België

Glamping in België? Dat is kamperen met een beetje luxe. Dit zijn de mooiste glampings van...

Nu lezen

img

Staycation met hoofdletter S.: kamperen in je eigen tuin

Staycation met de hoofdletter S, kamperen in eigen tuin. Het idyllische van de buitenlucht...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.