Anseremme, rivieren en railbiken.

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Anseremme, rivieren en railbiken.

België

Over exact een maand zit ik op het vliegtuig met bestemming Denpasar, Bali. Voor het eerst langer dan een maand van thuis weg. Dat vraagt om een mini afscheidstournee met enkele van m’n vrienden. Hop naar de Railbike Ardennen! Zo zal ik deze maand nog in Lissabon, Bratislava en London vertoeven. Een beetje Handbagage Sam, maar dan op…

Eerst verschenen op: 8 maart 2015

belgie map

België

Anseremme, rivieren en railbiken.

Over exact een maand zit ik op het vliegtuig met bestemming Denpasar, Bali. Voor het eerst langer dan een maand van thuis weg. Dat vraagt om een mini afscheidstournee met enkele van m’n vrienden. Hop naar de Railbike Ardennen!

Zo zal ik deze maand nog in Lissabon, Bratislava en London vertoeven. Een beetje Handbagage Sam, maar dan op mijn manier. First up: omgeving Dinant, het Condrozgebied tussen Lesse & Maas en jongensplezier met Maarten & Bart.


Ons oog viel al snel op een goedkoop Chaletje in Anseremme, via AirBnb. 60 euro per nacht, 6 bedden en alle kosten inclusief. De sleutel ligt gewoon verstopt in de tuin. Het bungalowparkje op de bergflank naast de Maas bleek niet veelbelovend voor toeristenschuwe mensen als ik, maar de Ardennen zijn begin maart nog in volle aanloop naar het hoogseizoen. Geen kat te zien en café Le Grand Poste blij met onze aanwezigheid.

 

Dampe Grotten in Furfooz

In de Condroz ligt Furfooz, een charmante thuisbasis voor 150 Waalse zielen. Het herbergt ook 50 hectaren natuurpark. Ons jongenshart wilde de bossen in. De dame aan de inkombalie was te druk bezig haar kinderen te hoeden en was duidelijk niet voorbereid op de eerste bezoekers. Uiteindelijk geen 4 euro inkom betaald, al hebben we echt geprobeerd. Verscheidene grotten afgedaald, vleermuizen gezocht, over Romeinse sauna’s geleerd en intrigerende Polen ontmoet. Op het hoogste punt aangekomen ontrolde de Lesse zich een eerste keer uit, een weg zoekend doorheen een nog mistige vallei. Een mooie start.

 

Railbike Ardennen tot aan de Maredsous

In de namiddag stond er railbiken (fietsen met een lelijk karretje op oude trainsporen aan 18 euro) naar de abdij van Maredsous op het menu. In tegenstelling tot wat de folder ons beloofde bleven de beklijvende landschappen en onvergetelijke momenten een beetje uit. Al blijkt zo’n railbike een ideaal platform voor een goed gesprek. En een pintje. Maredsous, waar de toeristenmolen wel al volle bak draaide, schonk ons een verfrissend abdijbier. De eerste zon schonk ons vrouwen met iets lossere bloesjes.

 

Alpinisme voor beginners

Op zondag wilden we de wandelschoenen een beurt geven in de vallei van Walzin & alpinisten-walhalla Freyr. De auteur van de avontuurlijke wandeling – met zeer uitgesproken mening over ‘illegale buitenslapers’ en ‘groepsporters’ – heeft ons enkele keren flink te grazen genomen. Voor we het goed en wel beseften moesten we 19 coniferen tellen alvorens een onbestaand pad te volgen dat ons naar een heuse bergkam leidde. Of een paar oerangsten overwinnen en zelf aan alpinisme doen. Of over omheiningen van sjieke hotels klauteren, rotspoorten zoeken, Willy opbellen als we informatie wilden over de plaatselijke alpineclub en ‘steenworpen afklimmen’.

Tot de Lesse aan Chateau Walzin – blijkbaar perfect doorwaadbaar in de zomer – ons een halt toe riep. De route verplichte ons 50 meter gutsende, ijskoude rivier te doorploeteren. Na meerdere helfdhaftige pogingen toch onze meerdere moeten erkennen. Deze wandeling kan je niet afmaken in de winter. Maar jongens vinden altijd hun weg, zeker als die uiteindelijk naar huis leidt.

5 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Citytripje Namen: Panda’s, Slakken en Napolitaanse Nachten

In twee dagen kan je in slakkentempo de binnenstad van Namen verkennen, heerlijk bosbaden en...

Nu lezen

img

Wegisweg naar een Ardense tiny house

Ook altijd al willen overnachten in een tiny house? Wij trokken naar het charmante Saint-Hubert,...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.