Mijn eerste Salties in Cairns & Cape Tribulation

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Mijn eerste Salties in Cairns & Cape Tribulation

Een roadtrip maken naar Cape Tribulation, hoe begin je eraan?

Australië

Een roadtrip maken naar Cape Tribulation, hoe begin je eraan?

Salties? Of freshies? Dat zijn zout & zoet water krokodillen die zich verschansen in de moerassen rond Cairns. Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb!

Eerst verschenen op: 8 september 2015

5 min

australie map

Australië

Mijn eerste Salties in Cairns & Cape Tribulation

Cairns verdient een stukje apart. Het lichtpunt van de East Coast. Een beetje gecommercialiseerd, maar een schone mix van de typische backpackerdingen, strandleven, natuur en modern stadsgevoel. Perfect voor mij. De perfecte roadtrip Australië aan de Oostkust: van Sydney naar Cairns.


Naast het gezellige, kleine stadje – ik denk trouwens dat Beveren groter is, niet dat ik ooit in Beveren geweest ben, wat zou een mens begot in Beveren moeten? – heb je de overweldigende natuur. Dit is de enige plaats op aarde waar er twee werelderfgoed natuurparken naast elkaar liggen. Het Daintree Regenwoud en het Great Barrier Reef schudden elkaars hand net ten noorden van Cairns. En dan heb je nog Cape Tribulation, Port Douglas, de vele cascades, watervallen en de machtige Atherton Tablelands.

Roadtrip Australië Oostkust

Een fotoverslagje van de tofste stad aan de East Coast: Cairns

Zoutwaterkrokodillen vind je vanaf Townsville en alles wat erboven ligt. Deze eten graag mens en zijn behoorlijk aggressief. Oppassen met wildwzemmen en zomaar in zee gaan. Wel de moeite om op strand te kamperen, je weet maar nooit wat er je te wachten staat. Spannende nachten beleefd. Maar je leert al gauw dat ze gewoon mee deel uitmaken van het Australische leven. En chances dat er iets gebeurd zijn ook hier nog steeds veel veel groter in het verkeer, dus leven we maar rustig the Australian life.

Als er enkel Freshies (zoetwaterkrokodillen, ietsje kleiner, minder aggressief maar toch nog steeds een pijnlijke beet) aanwezig zijn, melden de bordjes zelfs dat zwemmen toegestaan is op eigen risico. Yolo again!
(Tip: zorg er voor dat er kinderen, kleinere mensen dan jij of hondjes in de buurt zijn. Een Saltie gaat altijd voor het gemakkelijkste prooi. Hoe kleiner hoe geliefder dus.)

Een van de hoogtepunten voor mij waren toch opnieuw de mensen. Een lokale piloot leren kennen, een wonderschone Zweedse die mijn Springsteen adoratie deelt, een Australiër die met de fiets het hele land rond trekt, een maffe Duits, Frida mijn skydive-buddy, en nog vele andere die op een manier een stukje van m’n hart meegenomen hebben. Ik ga veel werk hebben als ik terug in Europa ben om al deze mensen op te zoeken.

Vliegen met Bryn boven het Great Barrier reef in een rammelbakvliegtuig was fantastisch. Probeer mensen te ontmoeten en de toeristische cruises en excursies te vermijden. Ze zijn zo belachelijk duur en het is allemaal echt zelf te doen; duiken, vissen, snorkelen, vliegen, trektochten, 4WD trips …

Must sees in Cairns en omgeving

  • De binnenstad met haar versmarkten
  • Een trip naar Cape Tribulation, staat in de top 5 schoonste routes in Australië
  • Crystal Cascades, 15 minuten ten noorden van Cairns
  • Millaa Milla Falls, bekend van de Ushuaia reclames
  • Atherton Tablelands, zeker waard om enkele uren in verloren te rijden
Atherton Tablelands
Atherton Tablelands

 

Port Douglas, Daintree en Cape Tribulation

Ook al zeggen alle organisaties dat je dat niet alleen kan doen, bullshit. Kampeergrief en een 4WD en je vertrekt. Wonder wonder schoon. En practhige 4×4 tracks langs de oceaan en in het regenwoud. Ongelofelijk mooi. Cape Tribulation is de moeite en daar kan je gerust een dikke week verblijven en ronddwalen en fantastische hikes doen. Enkel voldoende naft meebrengen en een ijskast voor koude pintjes en lekkere vleesjes. Het wordt er enorm duur om proviant in te slaan.

De enige tour die ik gedaan heb, met Emilia de Duitse die intussen zwaar fan is van Gaslight Anthem, is een krokodillen boot tour in de Daintree River in de vroege morgen. Heel erg fijn en vooral omdat onze gids zo gedreven was en me veel bijgeleerd heeft. Toegegeven, dat is iets dat je mist als je alles alleen doet, de inside informatie. Want een boekje vertelt ook echt niet alles. En die ligt altijd onderaan je rugzak. En rugzakken inpakken is vermoeiend. Blurgh.


Maar laten we vooral onthouden dat Cairns de moeite is. De parel van Queensland, de poort naar avontuur!


Next up

Alleen met mn auto op Savannah Way. Meer dan 3000km zandweg en hobbels van Cairns naar Darwin. Een tocht die uiteindelijk 6 dagen zou duren, inclusief breakdown op 200km van hulp.

5 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Captain Cook Highway: een sublieme roadtrip van Cairns naar Mossman

Een roadtrip langs de East Coast van Australie van Sydney naar Cairns. Dit zijn de must do’s en tips!

Nu lezen

img

Die keer dat ik helemaal alleen in de verlaten Outback vastzat.

Dag 5 on the road van Cairns naar Darwin, uitgeput en behoorlijk stinkend. Tot ik plots een...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.