Een Driedaagse Romance: Een dromerige dans door Parijs

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Een Driedaagse Romance: Een dromerige dans door Parijs

Stap binnen in de betoverende wereld van liefde, licht en ongeëvenaarde charme - welkom in Parijs.

Citytrip

Stap binnen in de betoverende wereld van liefde, licht en ongeëvenaarde charme - welkom in Parijs.

Plan je een citytrip naar Parijs? Lees zeker dit verhaal met al onze tips van onze Parijs-expert. Geniet van de highlights maar ontdek ook enkele verborgen parels.

Eerst verschenen op: 9 november 2023

5 min

frankrijk map

Frankrijk

Een Driedaagse Romance: Een dromerige dans door Parijs

Parijs is een stad doordrenkt van eeuwenoude geschiedenis, doordrenkt met kunst en doordrenkt van romantiek. Parijs is het hart van Frankrijk, waar elke straat een unieke ambiance ademt, neemt je mee op een meeslepende reis langs geplaveide straten, schattige wijken en glorieuze monumenten.

Ontdek de iconische bezienswaardigheden van Parijs, dwaal door schilderachtige plekjes en beleef momenten die je nooit meer zal vergeten. Bereid je voor op een citytrip van verwondering en ontdekking, want Parijs staat altijd klaar om ook jouw hart te veroveren.

een citytrip door parijs langs de seine

Eerste dans met de IJzeren Dame en avondlicht op Montmartre

Zo, daar stond ik dan, aan de voet van wat ik alleen maar kan omschrijven als Parijs’ eigen ijzeren totempaal – de Eiffeltoren. De oude dame, een spinnenweb van staal, tikte me op de schouder met haar schaduw, de ochtendzon knipoogde als een oude vriend. Mijn avontuur, een weekendje Parijs begint uiteraard bij de Eiffeltoren, de ijzeren lelie die bloeit uit de achtertuin die Parijs – na mijn vele bezoeken – intussen voor me is. Hoewel ik met spijt in mijn hart niet de moed vond om de toren te beklimmen, nam ik de  tijd om dit meesterwerk van Monsieur Gustave vanaf de grond te bewonderen.

Van daaruit trok ik verder naar de majestueuze Arc de Triomphe. Zoals ik in het boek “Parijs – kleine atlas voor hedonisten” eens gelezen heb, waakt De Arc de Triomphe met stille trots over de onbekende soldaat die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog, zijn stenen armen uitgestrekt in eeuwige groet. 

arc de triomph parijs bezoeken

In de schaduw van de boog, ontspint zich de Avenue des Champs-Élysées, een catwalk waar de sterren en stenen elkaar kenden. Mijn hart danst mee op de melodie van Parijse allure, mijn glimlach gekleed in verwondering. Ik ben puur geluk tussen de prachtige boetieks en cafés op deze koninklijke avenue.

Wanneer de avond haar inktzwarte sluier over de stad drapeert, zweef ik samen met het gezoem van de zachte metroadem, naar Montmartre. Het is niet zomaar een avond, maar een Montmartre-avond. De lichten van Moulin Rouge knipperen als het neonlicht op een oude jukebox, terwijl de geplaveide straten van de heuvelwijk me verwelkomen als een oude jazzclub – vol verhalen en sigarettenrook. Ik denk terug aan de geheime Speak Easy bars in Parijs.


Kunst en Cultuur in overvloed: Louvre, Notre Dame en Place du Tertre

Mijn tweede dag in mijn grote liefde staat altijd in het teken van Kunst en Cultuur. Ik begin met het Louvre, waar elke stap een reis door de tijd is.
“De Mona Lisa”? Tja, ze is zoals die verre tante op Facebook – je verwacht zoveel, maar uiteindelijk is ze kleiner dan je statusupdates. Maar jongens, het schilderij aan de overkant – dat was een ander verhaal. Het Laatste Avondmaal is een gigantisch kunstwerk dat imponeert, zo overweldigend dat Mona’s blik bijna verlegen lijkt. In de betoverende Jardin des Tuileries langs het Louvre vind ik rust, omringd door beeldhouwwerken, weelderig groen, het zachte ruisen van fonteinen en het gekwaak van de eendjes.

arc de triomph

Next up: onze dame. De Notre Dame staat daar, stoer als een oude koningin van het gotische bal. Haar spitsen prikten de hemel. Het maakte me sprakeloos – nou ja, bijna dan, want in Parijs is er altijd wel een ‘ooh la la’ te ontdekken. Het doet me beseffen hoe diep de geschiedenis hier geworteld is. Terwijl ik over de brug loop en de majestueuze kathedraal verafgod, worden mijn zintuigen overweldigd door de indrukwekkende details van de gebeeldhouwde beelden en de tijdloze elegantie van haar torens.

Laat in de middag wandel ik de Place du Tertre op, waar de kunstenaars hun hart uitstorten op canvas. Ik plof neer voor een relaxt diner in een gezellig hoekje ergens tussen de kronkelende straatjes en voel me even een local. Ik sluit de dag af bij de Sacré-Cœur. Ik zit daar op de trappen, luister naar de straatmuzikanten die hun ziel in de strijd gooien, en om me heen is iedereen even stil. Parijs ontsteekt langzaamaan haar lichtjes, alsof de stad zich klaarmaakt voor een nacht op de catwalk.

En man, Parijs weet niet van ophouden, hè? Ook ‘s nachts blijft ze me verrassen. Ik spring op metrolijn 6, de nachtelijke citytour van de stad. Terwijl ik langs de lichten zoef, zie ik de Eiffeltoren die zich niet gedeisd houdt, maar schittert alsof ze de ster is van haar eigen show. Dat is de stad Parijs, ze blijft je verbazen, elke hoek, elke lichtflits weer.


Een Historische Dans langs Fonteinen en Hemelse Uitzichten in Galeries Lafayette

Mijn laatste dag voegt een vleugje geschiedenis toe aan de citytrip met een bezoek aan de Fontaine Saint-Michel. Het geluid van stromend water en de elegante architectuur geven deze plek een tijdloze sfeer. Ik maak een ontspannen wandeling langs de schilderachtige Seine-promenade, genietend van de rust en de schoonheid van de historische stad.

Tijdens mijn middagavontuur ontdek ik een goed bewaard geheim van Parijs: Galeries Lafayette, een winkelcentrum dat niet alleen een paradijs is voor shoppers, maar ook een verborgen schat voor uitzichtliefhebbers. Met de roltrappen klim ik helemaal naar boven, waar ik beloond word met een adembenemend panorama van de hele stad. Het is alsof ik Parijs in mijn handpalm houd, een ervaring die maar weinig mensen kennen.

Parijs voor hedonisten

Voor een unieke kijk op Parijs, ontdek “Parijs – kleine atlas voor hedonisten” door Hélène Rocco en Sophia van den Hoek. Deze kleine gids onthult verborgen schatten en culinaire hoogstandjes die je Parijs op een magische manier laten beleven. Bon voyage!

parijs voor hedonisten

“En toen, als de laatste noot van een liefdesballade, drijf ik over de Seine. De lichten van Parijs dansten langs de rivieroever – een schitterend afscheid dat fluisterde: ‘We’ll be waiting for your encore.'”

Terwijl de lichten van Parijs langzaam vervagen op mijn terugrit, blijft de herinnering aan deze citytrip levendig. Van de indrukwekkende Eiffeltoren tot de artistieke sfeer van Montmartre en de tijdloze pracht van de Notre Dame – Parijs heeft mijn hart gestolen. Mijn advies aan iedereen die Parijs bezoekt: neem de tijd om te verdwalen in de straten, om elk moment te absorberen, want deze stad heeft de kracht om je ziel te raken. Au revoir, Parijs, tot onze volgende ontmoeting.

5 min


met liefde geschreven door
Noa Berghmans
Author background imageAuthor background image 2Noa Berghmans
met liefde geschreven door
Noa Berghmans
Junior Wereldreiziger
Meer over Noa

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

De ultieme citytrip guide om alles uit je reis te halen

Of het nu je eerste of dertigste citytrip is, in deze reisgids geef ik je al mijn tips en tricks...

Nu lezen

img

Demi-Tour de France: een roadtrip door Noord- en midden-Frankrijk

Een heerlijke roadtrip door Noord en midden Frankrijk via Saint-Malo, Nantes, Orléans, Nancy en...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.