Een röhrende roadtrip door Duitsland: Noordrijn-Westfalen

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Een röhrende roadtrip door Duitsland: Noordrijn-Westfalen

Tips voor een roadtrip naar Noordrijn-Westfalen in Duitsland

Duitsland

Tips voor een roadtrip naar Noordrijn-Westfalen in Duitsland

Een mooie roadtrip door Duitsland vlak over de grens in Noordrijn-Westfalen met mooie kastelen, fietstochten in Sauerland en lekkere curryworst

Eerst verschenen op: 20 augustus 2019

4 min

duitsland

Duitsland

Een röhrende roadtrip door Duitsland: Noordrijn-Westfalen

Duitsland. Oorlog. Kastelen. Mooi. Roadtrip. De stereotiepe associaties worden in mijn hoofd al even snel gelegd als dat er vrienden rondom mij kinderen beginnen krijgen. Noordrijn-Westfalen, Dortmund, Geel, Curryworst! Mijnheer Verruyck, mijn leerkracht Duits op het Sint Gabriëlcollege, krabt nog steeds vol eclat door zijn grijszwarte krullen bij het aanhoren van mijn kennis over Duitsland.

Deze winter maakte ik een roadtrip langs de mooiste kastelen van Duitsland, met een buik vol gösting vertrok ik vorige maand naar Noordrijn-Westfalen, herberg van regio’s als Niederrhein, Bergisches Land en Sauerland. Sauerland. Zuurkool. Hotdogs. Duitse Scheper.

Tip: Slapen in een oud post kantoor in Gent, Belgie

fietsen in noordrijn-westfalen

De lekkerste curryworst van Duitsland eet je nooit alleen

Duits bier. Oktoberfest. Confetti. The Sound of C, een jolig pr-bureau dat Belgische reisbloggers met toeristische diensten in contact brengt vroeg of ik zin had in een roadtrip door Duitsland. Samen met oer-reisblogger Vetexbart, oer-avonturier Tjoolaard en oer-fotograaf Frederic Paulussen richting Noordrijn-Westfalen karren. En zo geschiedde, op aard als in de hemel; de jongens aten de lekkerste curryworst in Alt Derp te Kevelaer, gaven van jetje op een hoogteparcours in het Adventure Park van Xanten, snoven kunst en hortensia’s bij het mooiste kasteel van Noordrijn-Westfalen: Schloss Moyland en gingen stevig hiken in Sauerland, een beetje de Ardennen van Duitsland.

altenberg dom bezoeken

Naar waar moet je heen voor een kleine roadtrip door Duitsland?

1. Die Bergische Drei, Das Bergisches Land en Wuppertal: E-biken e, de hoogste brug en hangtrammen

Wij mochten van onze Germaanse vrienden beginnen in Bergisches Land, een vriendelijke lap heuvelland ten zuiden van de Ruhr. Wupper wopla woopsa tal! Wuppertal is de groenste stad van Duitsland en is gekend voor haar vele heuvels en oude spoorweg-fietspaden. Je hoort het al, een e-bike huren is geen overbodige luxe. In Die Bergische Drei (Wuppertal, Remscheid en Solingen) kan je uitstekend fietsen. In de stad Wuppertal waande ik mij terug in Roller Coaster Tycoon II want af en toe zweeft daar een futuristisch ogende tram over de auto’s en uw eigen haardos, al dan niet even glorieus als die van Meneer Verruyck. Dat alleen is al een bezoekje waard. 

Oh, en… voor ik het vergeet, stop zeker in Haus Müngsten, ze bouwden daar een stalen spoorbrug even hoog als de Galaxy Toren in Schaarbeek. (Geen paniek, ik heb ook moeten Googlen, 107meter. Zet een groot voetbalveld rechtop, en het past nog net onder de brug). De Galaxy. Discobaar. Gestapo Knallmuzik. Angela Merkel. Verliefd.

Wat kan je doen in Bergische Land en Wuppertal?

wat te doen in noordrijn-westfalen

2. Wandelen in Sauerland

Medebach, een verloren dorpje in het midden van de Sauerlandregio, ademt rust en vakantie uit. Je waant je in een zeemzoete romcom bij het doorkruisen van deze groene regio. Sauerland staat bekend voor zijn donkere fairytale bossen – ze deden mij denken aan die keer toen ik op Elfenjacht ging in Luxemburg – en glooiende valleien. Het is een van de minst bevolkte gebieden van Duitsland en met een beetje chance kan je hier zelfs een wisent treffen. Onthoud dat beest zijn naam voor bij uw volgende parochie quiz als ze vragen naar de European Big 5. Zelfs nadat ik ontdekte dat de zuurkool niet in dit gebied uitgevonden is, krijgt Sauerland nog steeds een mooie acht op tien voor ideale wandel- en fietsbestemming vlak over de grens. Vrienden van de trappers, u weet waarheen.

Wat kan je doen in Sauerland?

  • Hiken in en rond Medebach
  • Wandeling: Orketalrundweg (16km, gemakkelijk)
  • Mini roadtrips maken voor maxi-toll-pret. 
  • Het Schwerspatmuseum bezoek je enkel als je van kristallen en mijnbouw houdt
  • Slapen en het lekkerste vlees eet je in het Landhotel Müller
hiken in duitsland

3. Niederrhein: Op bedevaart in Kevelaer, het mooiste kasteel van Noordrijn-Westfalen en het Adventure Park van Xanten

Als laatste stop van je roadtrip kan je nog de regio Niederrhein aan je roadtrip rijgen. Vergeet de steden Duisburg en Mönchengladbach, tenzij je van de Bundesliga houdt, in Kevelaer en Moyland is het te doen. Schloss Moyland is een van de mooiste kastelen van het land, met een prachtige collectie moderne kunst voor de liefhebber. Vooral Joseph Beuys speelt hier zijn thuiswedstrijden. Xanten is dan weer vooral bekend in de lerarenkamer dankzij haar grote archeologische Romeinse openluchtmuseum. Maar je kan hier ook kiezen voor avontuur en spanning in het spinkelspankel nieuwe Adventure Park, met hoogteparcours, wakeboarding en zwemmogelijkheden in de plas. Ook nog de moeite voor je roadtrip in Niederrhein is een stopje in Alt Derp, waar je nog de echte traditionele old fashioned Duitse knaller curryworst eet. Een zwabber van ongeveer een halve meter lang, zonder broodje en zuurkool, maar gespijsd met currysaus en kruiden. Meer moet een Duitse lunch niet zijn. Spring in de wagen en rep uw lederhosen naar Noordrijn-Westfalen. Een roadtrip die je je niet gaat beklagen.

Oh, en… zei er iemand bedevaart? De moeder aller bedevaarten is nog steeds de Camino de Santiago, die ik met mijn vaderlief afhaspelde per fiets. Checken maar.

Wat kan je doen in Niederrhein?

  • Hoogteparcours in het Adventure Park Xanten
  • (Wild-) Zwemmen in Xanten
  • Curryworst eten in Alt Derp te Kevelaer
  • Kunst kijken in het kasteel: Schloss Moyland
duits kasteel bezoeken

Deze trip maakte ik samen met Sound of C, Tjoolaard, Vetexbart en Frederic Paulussen in opdracht voor Noordrijn-Westfalen. De woorden, meningen en foto’s zijn wel volledig van mij.

4 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Henegouwen is een geheimtip en de perfecte staycation in het groen

Een heerlijke vakantie en logeren in het groen in Henegouwen? Dan moet je bij Your Nature Eco...

Nu lezen

img

Het Roezemoezig Ruhrgebied: de mooiste fotolocaties in omgeving Essen en Duisburg

Dit zijn de beste fotolocaties in het Ruhrgebied rond Essen en Duisberg. Een must-read voor alle...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.