Het Roezemoezig Ruhrgebied: de mooiste fotolocaties in omgeving Essen en Duisburg

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Het Roezemoezig Ruhrgebied: de mooiste fotolocaties in omgeving Essen en Duisburg

Toegankelijke urbex-locaties, Instagrammable plekken en pikante curryworsten in het Ruhrgebied.

Citytrip

Toegankelijke urbex-locaties, Instagrammable plekken en pikante curryworsten in het Ruhrgebied.

Dit zijn de beste fotolocaties in het Ruhrgebied rond Essen en Duisberg. Een must-read voor alle urbex- en landschapsfotografen onder ons! Het Ruhrgebied is een heerlijke regio voor fotografie.

Eerst verschenen op: 27 oktober 2022

11 min

duitsland

Duitsland

Het Roezemoezig Ruhrgebied: de mooiste fotolocaties in omgeving Essen en Duisburg

De industriële regio tussen Keulen, Düsseldorf en Dortmund ontwaakt uit haar verleden. De regio van de Ruhr ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en is de thuisbasis voor ronkende steden als Duisburg, Essen, Bochum, Gelsenkirchen, Oberhausen, Dortmund en Hamm. De meeste van die steden zijn aan elkaar gegroeid en zorgen voor een boeiende mix van industrie, stadsgevoel en natuur, waar je ook bent. 

Het Ruhrgebied is een stevige opmars aan het maken op vlak van design, technologie en wetenschap. Urbanana, de banaanvormige regio waar de urban-jungle zich in bevindt faciliteert vele hippe startups, koffiebarretjes, design shops, exposities en festivals om van deze regio een nieuwe Duitse metropool te maken. Het Ruhrgebied is een broeihaard van kunstenaars, cultuurfanaten, ondernemers, creatieven en digital nomads. 


Ik ging in een tweedaagse in het Ruhrgebied op zoek naar enkele van de leukste urbex fotospots, want ook voor fotografen is de boeiende banaan een absolute aanrader voor een fotovakantie. Uitvalsbasis: Essen en Duisburg. Bekijk hier welke reisgadgets ik graag mee neem op citytrip.

10 bijzondere fotospots in het Ruhrgebied bij Essen en Duisburg

Zollverein Ruhrgebied fotografie

1. Zollverein, Duitsland – de pure industrie

Deze UNESCO-werelderfgoedsite staat als trots vaandeldrager aan het roer van het Ruhrse schip. De mijn en fabriek zijn al jaren het uithangbord van de regio. Het is hier altijd bruisend en broeierig geweest: de steenkoolmijn en cokesfabriek waren in hun hoogdagen een van de grootste ter wereld en vandaag is het Ruhr Museum een nieuwe magneet voor de moderne toerist. Op diezelfde site kan je trouwens ook duiken in een oude koeltoren, clubben tussen het spinnenweb van buizen en geheime gangetjes, en de bloeiende startup scene zien opfleuren. 

essen fotografie

2. Graffiti en murals in en rond het hart van Essen – Rüttenscheider Straße

Zoek je een straffe backdrop voor je volgende profielfoto met een vleugje urban en kleur? De straten van Essen hangen vol van toffe grafitti en murals. In en rond de Rellinghauser Straße, Alfred-, Herkules-, Witteringstraße of rond het Viehofer Platz vind je er maar vergeet ook zeker niet de Rüttenscheider Straße te bezoeken, zeker ‘s avonds voor een hapje en een drankje. Op vrijdagavond en zaterdagavond zwaait Essen hier de plak! 

ruhr museum

3. Het Ruhr Museum : de roltrap, het panorama op het dak en de machines in de oude fabriek

Wist je dat ‘s wereld langste vrijstaande roltrap aan de ingang van het Ruhr Museum staat? Een ritje naar boven duurt 1 minuut 46 seconden en je kan ondertussen al erg veel toffe composities maken van de ingang en buitenmuren van het museum. Eens binnen en na je ticketje gekocht te hebben kronkel je tussen de buizen door naar het panorama boven op het dak. De wirwar van kabels, schaten, metalen roosters en oude machines zorgen ook voor leuke eye catchers. 

4. De oranje Instagram Stairs in het Ruhr Museum

Een must see in het museum zijn de 101 trappen van de oranje gekleurde “Instagram trap” in het Ruhr Museum. Door de leuke opbouw en aparte belichting kan je hier verschillende mooie plaatjes maken. De trap verbindt vier verdiepingen en je hebt overal toffe hoeken en perspectieven voor leuke fotos. Een must voor de Instagrammers onder ons. Vergeet je mooiste outfit niet!

landschaftspark

5. Landschaftspark of LaPaDu – dé oude fabriekssite

Een van de bekendste plekken van de regio is het grote Landschapspark van Noord-Duisburg. En ook een must-see voor fotografen, zeker in de avond. Je vindt hier elke dag wel een horde aan fotografen doordat je hier alles hebt: oude industrie, urbex vibes, verborgen gebouwtjes, natuur, koeltorens, schoorstenen, kunst installaties, treinsporen,…. Ga zeker ook overdag eens langs voor een lekker hapje in Hauptschalthaus, doe wat location scouting en trek er echt op uit bij valavond! Het spel der lichten zal je verbluffen.

ruhr kaiserpaleis
duisburg fabrieken

6. Fietstocht langs de Ruhr – groen & industrie

Spring de fiets op en verken de streek via de knooppunten. Overal passeer je oude fabrieken, grote torens en apart verlichte industrieparken. Een tip is dus zeker om bij valavond of ‘s nachts te gaan, want vele van de fabrieken hebben werk gemaakt van de belichting zodat je ‘s avonds zeker je fotoslag kan slaan. 

In het Ruhrgebied vind je meer dan 1200 kilometer aan fietspaden langs rivierbeddingen, over voormalige spoorlijnen of door gezellige stadjes. Ideaal voor een dagje trappen van pret. 

7. Turtle & Tiger – de trappen rollercoaster

In Duisburg vind je aan de Magic Mountain de installatie Tiger and Turtle. Dit kunstwerk in het Angerpark werd in 2011 gebouwd en ontworpen door Unrich Genth en Heike Mutter. Het lijkt op een rollercoaster maar is eigenlijk een grote trap. Hoe je de looping moet nemen, moet je zelf maar ontdekken. Van extreme trappen gesproken,… 

Bij zonsondergang kan je leuk spelen met de ondergaande zon in de achtergrond, op de berg zelf zie je hoe het industriële landschap je panorama kleurt. 

gasometer oberhausen

8. Gasometer in Oberhausen – expositie in de gastoren

In Oberhausen vind je het hippe Gasometer museum in een oude gasopslagplaats of koeltoren. Deze tentoonstelling op de eerste verdieping brengt climate change en de kwetsbaarheid van de planeet in beeld. Ga je naar boven, zie je een gigantische projectie van een wereldbol waar je gemakkelijk een uur naar kan blijven staren. Je kan trouwens ook helemaal naar boven, met de trap of met de lift, dat mag je zelf kiezen voor een panoramisch zicht over de regio.

slinky spring brug

9. Slinky Springs to Fame in Oberhausen, een gekke brug

Je kan het bezoek aan deze fotogenieke brug combineren met Kaisersgarten, een atelier slash kasteel. Deze coole brug maakt je wandeling over het kanaal erg plezant en achter elke bocht kan je wel een paar leuke composities maken. 


En hier zijn nog meer fotospots in het Ruhrgebied

  • Centennial Hall in Bochum
  • Duisburg Zoo
  • West Park in Bochum
  • Tetraeder in Bottrop
  • Totems van Halde Haniel
  • Hoheward-heap in Herten
  • Skywalk Phoenix in Dortmund
  • Clock art in Baldeneysee

duisburg essen ruhr

Praktische tips voor een citytrip en fotografie in het Ruhrgebied

Reizen naar Essen en Duisburg kan gemakkelijk via de Thalys waar je ook een hapje en drankje kan eten in de Welcome Bar.

Essen

Duisburg

Herne

  • Oh wat over die curryworst? Proef de pikantste curryworst van je leven in Die Curryworst. Ik geraakte tot aan niveau 9, en jij?

Oberhausen

  • Bezoek Gasometer: een gigantische projectie en visualisatie van onze aardbol in een oude koeltoren.

11 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

De blauwe Hyacinten in het Hallerbos bezoeken (2024) – 💐 🌷 Bloemen van het mooiste bos van Vlaanderen in bloei

Het Hallerbos bezoeken in de bloeiperiode? Waan je Wendy in Neverland terwijl je het...

Nu lezen

img

Azoren reistips: de best verstopte eilanden van Europa

Wat te doen op de Azoren? Een gids vol reistips voor avonturiers, fotografen en wijnfans....

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.