De kampeerkronieken van een grillige roadtrip door de Cotswolds & South West England

Vorig verhaal

Volgende verhaal

De kampeerkronieken van een grillige roadtrip door de Cotswolds & South West England

Kamperen met kinderen: hoedoededa? Wij vragen het ons ook nog steeds af.

Kamperen

Kamperen met kinderen: hoedoededa? Wij vragen het ons ook nog steeds af.

Wie ons al langer volgt dan vandaag of gisteren, weet dat wij helemaal warm worden van roadtrips en al helemaal in vuur en vlam staan als we dat in een Volkswagen California camper doen.

Eerst verschenen op: 16 juni 2023

16 min

verenigd koninkrijk map

Verenigd Koninkrijk

De kampeerkronieken van een grillige roadtrip door de Cotswolds & South West England

Wie ons al langer volgt dan vandaag of gisteren, weet dat wij helemaal warm worden van roadtrips en al helemaal in vuur en vlam staan als we dat in een Volkswagen California camper doen.

Geen rollende trolleys of zware backpacks, geen gedoe met check-in, krappe stoelen en kleine tuubjes tandpasta in de handbagage: gewoon de koffer vol gooien en weg-zijn-wij. Weg, dat heette ditmaal de schitterende Cotswolds & bloedmooie Southwest Coast van Engeland.

Sinds we met z’n drietjes reizen is het snel-snel alles in de koffer zwieren eerder een zwierige, langgerekte choreografie geworden van plannen, puzzelen en puffen, en dat alles perfect in de maat. Want eender welke ouder zal het wel beamen, er is vanaf nu nog maar één dirigent die de scepter zwaait en dat is die kleine drommelse (maar oh zo lieve) peuter. Met zo’n koppige dirigent op het schavot van de bühne schikten wij – met een klein hartje – zorgvuldig de koffer en kastjes van een knalgele VW California vol en trokken we voor een voorjaarse trip richting de UK misschien wel ons grootste avontuur van ons leven so far tegemoet.

Kamperen met een kind, hoedoededa? Wel, wij vragen het ons eerlijkgezegd ook nog steeds af. We delen graag ons relaas van een dolle road & kampeertrip door Engeland en 5 bescheiden survival tips van Soms Ook Heimwee over reizen & kamperen met kinderen.

Dartelen door de glooiende Cotswolds

In putje april gaan kamperen in de dauwende heuvels die Engeland rijk is? En waarom juist dan daar? Wel, in de winter bingeden we de populaire Amazon reeks ‘Clarkson’s Farm’ op een tempo waar mening Britse tiener nog een puntje aan kan zuigen. Top Gear’s oudgediende Jeremy Clarkson zet er twee seizoenen lang zijn beste buitenbeentje voor en waagt zich aan het eeuwenoude beroep van landbouwer. Naast respect voor de boerende medemens, groeide ons verlangen om zelf de caoutchouc’en botten aan trekken en door de weidse velden van het prachtige Britse eiland te gaan dartelen. We wilden zelf die drone zijn die bij het ochtendgloren over de heuvels zweefde en liet zien hoe goud de ochtendstond wel niet kan zijn. Hoe weide na weide het landschap glooit en gloeit, bruist en briest van het leven en doét leven.

De Cotswolds dames en heren, bezaaid met menige dorpjes waarvoor het woord pitoresk is uitgevonden, met cobble stone wegen en zandkleurige cottages, groenglooiende heuvels en akkers & velden zover het oog kijken kan. Engelser dan Engelser vind je niet.

We wilden zelf die drone zijn die bij het ochtendgloren over de heuvels zweefde en liet zien hoe goud de ochtendstond wel niet kan zijn

De Cotswolds liggen pal in het midden van Engeland en strekken zich een lekkere 2100 km2 uit over vijf verschillende provincies. Het is dan ook een geliefde uitvalsbasis tijdens weekenden en vakanties van de happy few in Londen, op twee uur rijden van de drukke stad bevind je je al gauw in het hart van deze regio. Dit is trouwens ook hoe Jeremy Clarkson er ooit terecht kwam, omdat hij als plattelandsjongen niet in het stedelijke Bristol wilden wonen waar Top Gear destijds opgenomen werd.

Je kan je dus gemakkelijk enkele dagen vergapen aan de groene & zachtvachtige weelde die de Cotswolds rijk zijn, bijvoorbeeld te combineren met een citytrip in Londen. Heb je meer dan een paar dagen of zelfs weken de tijd, pik dan nog het Zuidwesten van Engeland mee voor ziltige haren en lange strandwandelingen, grillige kusten en haar gegrild lekkers, nationale natuurparken en kamperen met zicht op zee.

Diddly Squat Farm Shop
Diddly squat Farm Shop
vw roadtrip maken
Ons geel VW Busje van Natural Nomads
De cotswolds in Engeland
De kleine huisjes in de Cotswolds op hun mooist

De kronieken van kamperen met een peuter

Maar genoeg over het waarom en terug naar het hoedoededa: een campertrip door Engeland met eenjarige prins! En dat zonder dat we hem al hebben laten Engels leren spreken.

First things first: aangezien we jammergenoeg nog steeds niet met de Lotto gewonnen hebben – misschien toch eens meespelen – en nog stééds geen eigen Volkswagen California op onze onbestaande oprit hebben staan, klopten we aan bij de lieverds van Natural Nomads. Een gepassioneerd trio uit het Leuvense die al jaar en dag, in weer en wind, hun outdoor hart ophalen en niets liever doen dan eropuit te trekken en wel te zien waar ze eindigen. Begonnen bij het begin, waar ze eerst zelf nog hun busjes verbouwden tot camper, een eerste California aanschaften en intussen al over een heuse vloot van coole campers beschikken die ze met heel veel plezier delen aan mede-avonturiers voor verhuur.

Naast vervoer hoefden we dus ook al geen accommodatie meer te regelen. Net zoals gans Europa is ook het Verenigd Koninkrijk bezaaid met campings en camperplaatsen en in geval van nood vind je altijd wel een rustige parking of straat om de nacht door te brengen. Tentdak omhoog, deken tot over uw oren en ‘s ochtends een warme koffie op het stoofje van de California – nachtrust gegarandeerd. Het enige wat we hoefden te doen, was een ferry boeken vanuit Duinkerken of Calais naar Dover. Zelfs de reisroute lag op voorhand niet vast, op enkele welgemikte Google Maps pins na na enige research op het internet. 

Nog op zoek naar tips om een kampeertrip met koter te plannen? Het is geen gebod maar knoop het misschien toch ergens in uw oren: al is het maar een beetje, rekening houden met het ritme en slaappatroon van uw gouden engel voor het plannen van verplaatsing en reistijden, levert je slapende snoepers op de achterbank en zoete ritten waarbij je zelf geniet van het decor en soundtrack op. We geven het maar mee.

kamperen met een volkswagen camper

Van de Zuidkust van Engeland, door de Cotswolds en langs de Jurassic Coast en weer terug

Onze bescheiden planning bracht ons eerst in Aldwick en Pagham, aan de zuidkust van Engeland, voor een long overdue familiebezoek. We lieten ons vertroetelen door de familiale gastvrijheid en keuvelden bij, alvorens we richting de heuse Cotswolds trokken. Onze eerste stop bracht ons op de Oxford Oak camping en meteen ook de reality check: het was april en we waren in Engeland. Het durft daar al eens regenen naar het schijnt en bij het oprijden van het kampeerveld wilden onze wielen al niet meer mee. Het is iets raars, hoe een gedeelde passie mensen verbindt, want nog voor we ons hart een tel konden laten overslaan van shit-waar-zijn-wij-aan-begonnen, stond de hele camping al aan de achterbumper – met rubberen laarzen aan – om ons gezwind naar een plek voor de nacht te duwen. Snel de luifel open, kampeertafel uitgeklapt en kampeerkostuum van dons aangetrokken: hoe goed gaat dit eigenlijk?!

In een camper is natuurlijk geen plek voor een babybedje maar gelukkig voorzag Volkswagen er per ongeluk eentje: de koffer. Voldoet aan alle eisen qua verluchting en veiligheid, gewoon ‘s ochtends niet té enthousiast de kofferklep open zwieren luidt de boodschap (aldus Martijn van Natural Nomads – merci!). Na enig enthousiasme en aarzelen, gaf onze zoon zich over aan een deugddoende slaap na al het reizen en ploften wij uitgeteld aan de BBQ om onze farm-to-table steak te grillen. Wijselijk – zo bleek later – kropen we ver voor bedtijd mee in bed, want slechts enkele uren later werd ie alweer wakker in de vorm van een sappig, mals maar best koud ijsklontje. Waar de zon overdag flink haar best deed naar aprilse normen, daalt de temperatuur ‘s nachts flink en wordt het best koud in de auto. Nacht één was dus geen overdonderend succes. 

Handige tip: dit zijn de 7 beste plooibuggy’s om te reizen

De dagen daarna vulden met datgene waarvoor we gekomen waren: prachtige wandelingen door het heerlijke landschap van de Cotswolds, bezoekjes aan farm shops en pubs, ronddolen in mooie dorpen zoals Chipping Camden, Painswick en het majestueuze Oxford. Maar het werd ons ook  – zeg maar gerust pijnlijk – duidelijk dat reizen met baby in een camper moeilijk vakantie te noemen is. Los van het feit dat we mee genoten van zijn pretoogjes bij het bezoek aan de Cotswold Farm Park (hele grote tip trouwens als je met kinderen in de buurt bent, super fijne kinderboerderij met in- en outdoor speeltuin, handvoederen van de dieren, lammetjesschuur én ook nog eens lekkere worstenbroodjes en café latté voor de ouders), wogen de korte en koude nachten, gemopper bij lange ritten, de gehaaste lunches wegens slechtgezind kind en vroege stop van de dag op de duur wel door.

De Cotswolds Fram Shop
De heerlijke Cotswolds Farm Shop

Toen we in het zoveelste speeltuintje aan de pub of toeristische hotspot waren aanbeland, keken we elkaar veelzeggend in de ogen en kon je ons zonder woorden horen verzuchten ‘Is dit het dan nu?’. En ook ‘Hoe doen die anderen dat misschien?’ Hoe moeilijk het ook was om het toe te geven, onze idyllische gezinstrip waarbij we gingen bewijzen dat ons leven heus niet gestopt was met de komst van een kind, stribbelde moeizaam en vermoeid tegen. 

Toen we in het zoveelste speeltuintje aan de pub of toeristische hotspot waren aanbeland, keken we elkaar veelzeggend in de ogen en kon je ons zonder woorden horen verzuchten ‘Is dit het dan nu?’.

Waar lag dat dan aan? Wel, in hindsight hadden we het wat anders kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld niet gaan kamperen in een land waar storm, regen en wind heerst en dat dan ook nog eens in april. Dan misschien beter het zwoele zuiden zo vroeg op het jaar, waar lastige dagen vlot weggespoeld worden in de warme avondzon en je nog uren kan buiten keuvelen. Of niet de pech hebben dat het kind net een dubbele oorontsteking blijkt te hebben, waardoor meteen het ultraslechte humeur verklaard werd bij (ietwat vervroegde) thuiskomst. De leeftijd was misschien ook niet ideaal, zo iets tussen platte baby en stapper in – kruipen in zompige velden, daar is niemand ooit al vrolijker van geworden.

Of, en waarschijnlijk de meeste belangrijke geleerde les: niet vergelijken met hoe het leven vroeger was en beseffen dat het nu gewoon anders is, daarom niet slechter. Elke levensfase komt met zijn eigen ludieke uitdagingen, ik herinner me nog goed hoe ik tijdens onze roadtrip in Sardinië moeilijk tot genieten kon komen omdat ik verlekkerd keek naar de spelende, vuile voetjes bij de buren en niet kon wachten tot het aan ons was.

Ben ik blij dat we gegaan zijn, achteraf bekeken? Absoluut, ik had het voor geen geld willen missen. Het enige wat overblijft zijn warme herinneringen, een goed verhaal – of dat hoop ik toch – en weer enkele inzichten rijker. Bekijk het gerust als opnieuw bevallen: alsof de ellende er nooit geweest is en je met een wee hart naar het resultaat kijkt. En die volgende campertrip, die doen we misschien eerst nog eens lekker met ons twee. Because VW California, we love you – yes we do.

Huur je eigen camper busje bij Natural Nomads

Huur je VW California campervan in Leuven of Antwerpen. Premium campers van maximum 1 jaar oud. Tips & tricks voor een comfortabel avontuur.

Een VW Camper huren

De vijf geboden volgens Soms Ook Heimwee voor kamperen met kinderen – enkele survival tips

Begrijp ons niet verkeerd, dit was geen propaganda voor het afschaffen der kampeertrips met kinderen – integendeel! Laat het ons een bezint eer ge begint betoog noemen, kwestie van uw verwachtingen op punt te stellen. Ons avontuur was ongetwijfeld een ongelukkige samenloop van omstandigheden en ondoordachte beslissingen, maar wel eentje dat we nog lang zullen koesteren. 

Benieuwd hoe je dan kamperen met kinderen tijdens een roadtrip aanpakt? Wij sommen enkele bescheiden geboden op. Ga heen en kampeert u!

kamperen met kinderen cotswolds

1. Gewoon doen

Goesting om een camper te huren of de tent in te pakken en te vertrekken met uw kroost? Wel aan dan, gewoon doen! Niets of niemand houdt u tegen en ieder verhaal is uniek. Ben je van nature avontuurlijk ingesteld of wil je het gewoon eens allemaal anders doen, twijfel dan niet en ga de uitdaging aan. Maak een goed plan – of net geen – en doe op voorhand wat research waar je best heen trekt in welk seizoen. Ook is op voorhand checken of een camping wel kinderen toelaat want gek genoeg kwamen we in Engeland meerdere plekken tegen waar kinderen niet toegelaten waren onder 12 jaar, idem voor bepaalde restaurants of pubs. No judgement overigens, wij kunnen ons ook wel voorstellen dat we eens toe zijn aan een adults-only plek.

kamperen met kinderen
Op de vele campings is het wel echt praktisch dat je buiten kan zitten, dus best kamperen bij mooi weer, duh!

2. Niet is wat het lijkt

Ja hoor, aan prachtige plaatjes en idyllische taferelen van ultiem familiaal geluk op Instagram en consorten is er geen gebrek (guilty). Wat je uiteraard niet ziet, is de wiegende moeder in de holst van de nacht die haar gedesoriënteerde kind sust of gillende kinderen die absoluut geen Engelse peas op hun bord willen in een goedgevulde zaterdagse pub. Met kinderen is het zelden picture-perfect, dus pin je daar niet op vast en onthoud vooral dat iedereen ook maar wat doet. Het ene kind is het andere niet en geen enkel scenario is te voorspellen.

kamperen met een baby
Roadtrip time!

3. Kleur bekennen

Valt het allemaal toch een beetje tegen en had je er wat meer van verwacht? Geef dat dan toe, aan jezelf maar ook elkaar. Go with the flow en durf balen na de zoveelste drambui onderweg. De enige tips die we kunnen geven is proberen te vertrekken zonder al te veel verwachtingen en het allemaal wat kleiner aan te pakken. De dagen van weleer, vol laid back terrasjes, sight seeing en bruisend nachtleven (het leuke welteverstaan, niet de ongewenste gebroken nachten) zijn niet meer wat ze zijn. Geniet van het samenzijn, het plezier van de kleinsten, de helende rust van de natuur en laat los.

joolz buggy reisbuggy
Rustig aan, eigen tempo zoeken, ook tijdens de wandelingetjes tussen de dutjes door

4. Einatmen, ausatmen

Wonderwel is het ons gelukt om tijdens de woelige tocht samen in hetzelfde schuitje te blijven zitten. Regelmatig eens bij elkaar ventileren dat het toch anders liep dan we verwachtten, gaf ons het gevoel een team te zijn en liet geen ruimte voor verwijten of frustraties. Kinderen, dat kruipt al eens onder je kleren of je nagels, dat is overal en bij iedereen zo. Het eens kunnen toegeven aan elkaar is al een gigantische verademing.

kamperen met babies
Gun jezelf ook wat tijdens je camping avontuur.

5. Gun jezelf ook wat

Het is voor enkelingen weggelegd, die complete back-to-basics ervaring, en al zeker als er kinderen mee gemoeid zijn. Kampeergoesting? Sure, maar waarom je het nét niet iets gemakkelijker maken? Huur een all-in campervan zoals de Volkswagen California, met mega veel opbergruimte, plaats voor 4 personen om te slapen, inclusief keuken met koelkast en outdoor tafelset. Of laat je Quecha tent thuis en boek je een heuse glamping, compleet ingericht met zeteltjes, kussentjes en een knus warm bed. En gun jezelf – en elkaar op kampeervakantie ook die welverdiende me-time, maak een lange wandeling of plant je in de speeltuin terwijl je partner eventjes schaamteloos de Champions League finale kijkt of een boek leest.

Meer lezen over kamperen & reizen met kinderen

16 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Ribera del Duero – Op queeste naar de geest in de fles

In onze zoektocht naar de perfecte wijngaard zeilen we Spanje binnen, richting Ribera del Duero....

Nu lezen

img

Twee dagen doorheen duizend-en-één nachten in Tunesië

Een reis maken door de Sahara in Tunesië? Dit is de ultieme vakantie voor de avonturenzoekers,...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.