Wegdromen op vier wielen

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Wegdromen op vier wielen

Hoe je met twee linkerhanden toch op die #vanlife-trip kan vertrekken

Kamperen

Hoe je met twee linkerhanden toch op die #vanlife-trip kan vertrekken

Ergens onderweg, jagend naar wilde dromen, verdwaalde ik samen met mijn spaarcenten in Wijgmaal in een bakstenen bos. Droom je net als ik van een van-life?

Eerst verschenen op: 11 augustus 2021

6 min

Wegdromen op vier wielen

Ergens onderweg, jagend naar wilde dromen, verdwaalde ik samen met mijn spaarcenten in Wijgmaal in een bakstenen bos. Daarmee vel ik geen waardeoordeel over mijn eigen leven – integendeel – maar toch om even te duiden waarom ik op dit eigenste moment niet mijn eerste tas koffie uit een metalen mok drink, zicht op glooiende ochtendmist. Want dat is exact de staat waar ik mij als getogen campervan-bezitter in zou bevinden op een vroege zaterdagochtend.

Wie ons al langer volgt, hoorde al menigmaal onze lofzangen en kwijlde tot treurens toe weg bij de foto’s van opengeklapte daktenten, uitgeschoven luifels en opgestelde kampeertafels met een welgemikte fles rosé erop. Misschien droom je net als wij ook wel van een eigen campervan, om bij het eerste straaltje zon drie onderbroeken en een citronellakaars in je huis op wielen te gooien en wég-bén-jíj.

Kamperen je ding? Huur je eigen glamping tent.

Wegdromen op vier wielen - Soms Ook Heimwee
Kamperen langs de oevers van de Rhône

Living the vanlife-dream: een camper huren, kopen of ombouwen?

Weet je nog, die eerste week van die lockdown in 2020? Na de ontreddering volgde het besef dat er plots een zee van tijd en mogelijkheden vrijkwam. Gooi daar nog wat late uurtjes aan een kampvuur tegenaan en wij gingen overstag: de volgende dag reden we naar Limburg en kochten we een knalgele gepensioneerde wegenwerken-camionette: de Luc. Een naam hebben we dus al, maar anderhalf jaar en bijna evenveel van-conversion filmpjes later, nog steeds geen ingerichte campervan. Herkenbaar? Ook te weinig durf, tijd of handige vrienden om zelf je bus om te bouwen? Gelukkig zijn er mogelijkheden zat voor ons, kneusjes van het avontuur, om toch op roadtrip te vertrekken met een camper.

Wegdromen op vier wielen - Soms Ook Heimwee
Van Banff naar Jasper, op de Icefields Parkway in Canada

Waar kan je in de buurt een camper huren?

Ideaal voor wie nog twijfelt om er zelf eentje te kopen, geen grote vanlife ambities heeft of het gewoon een keertje wil meemaken: het huren van een campervan. Waan je lekker makkelijk een avonturier voor-één-dag of trek er meerdere weken op uit, afhankelijk van je budget zijn er mogelijkheden zat om je tijdelijk trotse eigenaar van een campervan of mobilhome te noemen.

Misschien hoorde je al van Goboony, het platform om een mobilhome of campervan te huren rechtstreeks van de eigenaar. Noem hen gerust de Airbnb van een slaapplek op wielen, want ze bieden zelf geen camperverhuur aan. Ze staan als platform garant voor een vlotte en veilige verhuur van kampeerwagens allerhande. Van uit de kluiten gewassen mobilhomes tot schattige vintage camper busjes, je vindt hier het volledige gamma aan rollend roadtripplezier. En da’s ook nog eens duurzaam genieten, zo kunnen auto’s gedeeld worden in plaats van nog meer wagens op de baan te brengen.

Waar kan je je van laten ombouwen tot camper?

Net als wij toch al een busje gekocht of van plan om eentje te kopen? Een bestelwagen omvormen naar een heuse campervan betekent helaas nét iets meer dan het oppompen van een luchtmatras en hangen van een romantische lampjesslinger. Niet eenvoudig om aan te beginnen, zelfs na het kijken van zowat elke van-conversion video-tutorial die er bestaat, heb je toch nog redelijk wat moed en het juiste materiaal nodig om de klus te klaren.

Sommige mensen doen dat zó graag, dat ze er hun missie en full-time bezigheid van gemaakt hebben om andermans camionettes om te toveren in ware droomhuisjes. Wij zijn bijvoorbeeld enorm onder de indruk wat @camperfaktur doet in Duitsland, de prachtige @ragnarthevan van fotograaf Hannes Becker is het ultieme bewijs van hun geweldige vakmanschap.

Wegdromen op vier wielen - Soms Ook Heimwee
Bron: Instagram @ragnarthevan

Mag het ook iets minder zijn en wil je je wagen niet permanent als kampeer-walhalla inrichten? Dan is deze geweldige Belgische uitvinding camper-in-a-box misschien wel de oplossing voor jou. Een eenvoudig maar geniaal systeem van flight cases dat je gemakkelijk kan monteren en weer demonteren in je auto, zelfs in kleinere modellen zoals een Citroën Berlingo of Renault Kangoo. Flip-flap-klap, en je hebt een tafeltje, modulair bed of uitschuifbare keuken. Ikea voor de vanlifer, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Een kant-en-klare campervan kopen

Is uw spaarrekening nog niet verloren gelopen en heb je een leuk budget om te spenderen aan een campervan? Bespaar je dan het kraken van je zelfgeknutselde lattenbodem en gebloemde gordijntjes en ga schaamteloos voor de real thing: de aankoop van een eigen kampeerauto.

We steken onze liefde voor de Volkswagen California niet onder stoelen of banken, het is en blijft dan ook echt onze favoriete metalen gezelligheid op wielen. Van rustig rondtuffen met oud dametje Jenny in Canada tot hangen in de bochten met een gloednieuwe California, deze klassieker stelt nooit teleur.

Maar ook Mercedes Benz laat je in de voetstappen treden van Marco Polo met hun gamma aan kampeerwagens. Als we stadsgenoten Janoek en Jorim mogen geloven, is op get-away vertrekken met @on_the_road_with_marco ook steeds een verhaal om in de sterren te schrijven. Stuur hen een berichtje via Instagram als je er graag eens mee op ontdekkingsreis zou gaan!

Liever zelf je bus omtoveren tot campervan?

Daar kunnen we je voorlopig nog niet bij helpen. Tenzij je het volste vertrouwen hebt in onze wilde plannen, dan staat hier binnen enkele maanden een kanariegele bus voor de deur met zelf gebouwd dakvenster, uitschuifbaar dubbelbed en handige opbergkasten.

Enkele tips & tricks die ik in mijn dagdromen wel al tegenkwam en graag met je deel:

  • Dé winkel voor de dappere kampeerklusser vind je net over de grens in Nederland, bij Dewit in Schijndel. Hier vind je alles-alles maar dan ook echt alles om te gaan kamperen, van een reserve-tentstok tot een opplooibare douchecabine.
  • Gebruik je ook steeds het excuus dat er ‘geen tijd’ is om aan het ombouwen te beginnen? Neem dan een voorbeeld aan mom blogger Liesellove, die niet alleen dagelijks 4 kinderen in goede banen leidt, maar zich ook nog eens een weg gebaand heeft in de complexe Belgische wetgeving en eigenhandig een knaloranje Mercedes Sprinter omgetoverd heeft tot volledig uitgebouwde kampeerwagen. Petje af, haar verhaal lees je hier.
  • Op zoek naar professionele hulp bij het ombouwen en homologatieproces? Op homologation.be vind je per regio een volledige lijst van bouwers, ombouwers en opbouwers van voertuigen.
  • Last but not least: laat je helpen door anderen die er iets vanaf weten. Schuim het internet af, pols eens bij je handige oom, babbel jezelf een Whatsapp-groepje van-bouwers binnen… Sharing is caring!

#vanlife, maakt niet uit op welke manier

Gehuld in een zweem van een zekere cultstatus en instagram-populariteit, zo gedraagt de #vanlife zich zeker vandaag. Geloof me vrij, het reizen in een kleine camper, dat gaat stinken op den duur. Die lichtjes hangen zichzelf niet op, de kleurige tapijtjes rollen zichzelf niet uit. En nee, je hoeft geen Youtube-kanaal te onderhouden van zodra je de schuifdeur achter je dicht trekt. Gewoon vertrekken, op jouw manier. Hoe jij je avontuur vertelt, bepaal je helemaal zelf. 

Wegdromen op vier wielen - Soms Ook Heimwee
Op roadtrip door de Alpen met de Volkswagen California

6 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Balkan Nomads: Banjeren door de mooiste landen van de Balkan

Een roadtrip door Montenegro, Bosnië en Kroatië maken met Balkan Nomads, alsof ik de bladzijden...

Nu lezen

img

Een campervan huren voor je volgende roadtrip

Een handige gids om je volgende vakantie met een camper te organiseren. Hit the road!

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.