Henegouwen is een geheimtip en de perfecte staycation in het groen

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Henegouwen is een geheimtip en de perfecte staycation in het groen

Overnachten in de natuur, kastelen bezoeken en wandelen in het mooiste stukje Picardisch Wallonië

België

Overnachten in de natuur, kastelen bezoeken en wandelen in het mooiste stukje Picardisch Wallonië

Een heerlijke vakantie en logeren in het groen in Henegouwen? Dan moet je bij Your Nature Eco Resort in Henegouwen zijn. Ontdek de regio rond Doornik haar groene bossen, prachtige kastelen en magnifieke pauzes

Eerst verschenen op: 14 juni 2023

7 min

belgie map

België

Henegouwen is een geheimtip en de perfecte staycation in het groen

Ik was al eens gaan wijnen in Chant d’Eole op de rand van België met Frankrijk, om vervolgens Mons en Le Grand Hornu te verkennen, en dat was me zo goed bevallen dat ik me een tweede keer heb laten verleiden door deze prachtige provincie Henegouwen. Ik beloof je, het is nooit niet ver rijden. Rijd tot net achter Brussel en vraag het daar nogmaals.

Henegouwen is een vrij uitgestrekte provincie met in het zuiden het charmante Chimay en het iets minder charmante Charleroi in het oosten. Vandaag ben ik echter uitgenodigd in het verborgen knoopsgaatje onder Doornik. Echt op een zevenmijlslaars van Vlaanderen. Officieel heet het hier: Wapi, ofte Wallone Picardie, naar de gelijknamige Franse regio. 

Your Nature Eco Resort: eco chalets in de natuur

Aan een zijtak van de Schelde die uit Frankrijk binnen komt gestrompeld, ligt Your Nature Eco Resort en sommige namen liegen nooit. Het is mijn stukje natuur, en ja, ook het jouwe. Zeg maar dag met het handje tegen je auto, want die blijft vannacht overnachten op Your Car Park Resort. Hallo glamping! Een shuttledienst teleporteert ons naar het schattige huisje The Leaf, met twee kamers en badkamers, een terras om u tegen te zeggen en een lekker ontbijt de volgende dag. Alle huisjes kijken uit op bomen of op water, en dat is hoe ik mijn blokhutten/cabannes het liefste heb. 

’s Avonds moest ik nog maar naar mijn hoofdkussen kijken of het bos had er een nieuwe brombeer bij.

Voor wie wil ontsnappen aan zoveel luxe is er een golfkarretje beschikbaar om te gaan minigolven (wij zijn wereldkampioen in de kleine dingen), aperitieven in het bos, zwemmen in het binnen en in het buiten of naar de speeltuin. Vergeet niet dat je naast het grote meer van Peronnes slaapt waar je ook nog eens kan kajakken of een kleine wandeling kan maken. ’s Avonds moest ik nog maar naar mijn hoofdkussen kijken of het bos had er een nieuwe brombeer bij.

Henegouwen is een geheimtip. Onze kuiten kennen allemaal de Vlaamse Ardennen, maar deze streek is het minder bekende broertje. Minder toeristisch, voor de groene meerwaardezoeker en om je te doen stokbrooddromen spreken ze je in het Frans aan

Grenstrippen naar Vlaamse klassiekers

Wie overdag even wil grenstrippen is aan het goede adres bij de wielerklassieker de Kluisberg/Mont-de-l’Enclus. Wij spelen onszelf een hele dag kwijt in dit speelbos voor grote en kleine mensen. De baby brabbelt in z’n draagzak en wij vertrekken voor een wandeling om de drie grote houten reuzen te ontdekken. Ook een ideaal plekje om je campervan te stallen en van de stalen sterren te genieten. (Ja, wij komen nog terug).

Een andere buitentip voor kinderen is Parc Naturel des Plaines de l’Escaut, waar je beneden blotenvoetenpaden ontdekt terwijl er boven je hoofd in de bomen gewandeld kan worden. De leerrijke tentoonstelling laat je het bos langs een andere kant zien, voelen, ruiken en horen.

Voor Vlaamse keikoppen is er typische vol au vent bij Aix Acacias, of een aperoplank bij Bosbaar in Kluisbergen. Lunchen doe je best bij Brasserie Troll&Bush in Pipaix, Taverne Saint Gery of in Brasserie Diole met hun zelfgebrouwen biertjes die me wel smaken. Om niet te zeggen dat ik verslingerd ben aan hun kersenframbozenbiercocktailsdelicioza. Wie daarna nog kan autorijden kan zeer toepasselijke het automuseum van Mahymobiles bezoeken. Ook voor fietsers zoals ik een aanrader.

Wandelen in de mooiste tuin van het land

Maar bovenal is Henegouwen toch echt een trekpleister voor jonge gezinnen met kinderen. De schitterende tuin van het kasteel van Attre is werkelijk een prachtige plek om het jonge grut van je af te schudden en prinsheerlijk in het gras te gaan liggen. Verfrissing genoeg bij het warme weer. Er zijn rotsen en grotten in het bos om je kinderen in kwijt te spelen, er is een verlaten Zwitserse chalet om ironisch tenenkrullende communiefoto’s van je kinderen te maken, en er staat een groot kasteel dat eruit ziet zoals een kasteel hoort te zijn in de ogen van kinderen.

Lees ook: kastelen jagen in Duitsland

Maliënkolders en slotgrachten

Ten slotte en ten kastele. Wie niet genoeg kan krijgen van burchten en slotgrachten kan zijn maliënkolder opblinken in het kasteel van Edingen of het kasteel van Beloeil. Dat laatste wordt ook wel eens het Versaille van België genoemd, en dat treft, want Soms Ook Heimwee wordt in de volksmond ook wel eens de Lonely Planet van Vlaanderen genoemd.

Op de terugweg naar ons eigen knusse huisje laten we ons verleiden tot een laatste bezoek aan Hospital Notre-Dame à la Rose, een klein maar fijn museum in een oud ziekenhuis. Ik voel mijn mannengriep terstond opspelen, en onze jongste telg stapelt alweer verkoudheid op verkoudheid, dus alras stappen wij in onze auto om Leuven-waarts te keren. Op de achterbank horen wij een zacht gekreun en gebabbel. Is dat werkelijk waar zijn eerste woordje? 

Hehehenegagagagauwen.

Andere boeiende reisverhalen

7 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

In de Franse binnenspeeltuin

Een vrouw met een kort, pittig kapsel ziet er niet zo pittig uit. Een grootvader had zich zijn...

Nu lezen

img

Waarom zou je in godsnaam als jonge vader met twee dochters alleen op een verre reis naar Thailand gaan?

Ontdek het avontuur van reizen met kinderen in Thailand, als solo vader. Volg Chilli’s...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.