Op elfenjacht in de magische sprookjesbossen van Luxemburg

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Op elfenjacht in de magische sprookjesbossen van Luxemburg

Een roadtrip naar Luxemburg maken: de magische watervallen

Europa

Een roadtrip naar Luxemburg maken: de magische watervallen

Een vakantie of roadtrip naar Luxemburg plannen? Zin om te kamperen? En dan ook watervallen en kastelen bezoeken? Deze foto’s trekken je over de streep!

Eerst verschenen op: 26 oktober 2017

6 min

luxemburg

Luxemburg

Op elfenjacht in de magische sprookjesbossen van Luxemburg

Benodigdheden: een auto of trein, niet te veel gerief noch geld, een vaag plan en een broekske vol avontuur. Weekendje de natuur in, wat dacht je van een kampeertrip in Luxemburg?

Dat het weekend zo kort is, hoor ik collega’s des maandags vaak verzuchten. Het was allemaal plezant, maar het had toch nog wat langer mogen duren. Met de tijd kan je helaas niet prutsen en ik weet niet of Michel en co de helden zullen zijn die een vierdagenwerkweek gaan waarmaken, maar er is wel een andere oplossing: short escapes vlakbij.


vakantie in luxemburg
De beruchte Schiessentumpel

Vanuit Heverlee Hills sta je op een kleine drie uur over de grens in Luxemburg, met een ommetje via Duitsland voor de liefhebbers. Onze bestemming waren de betoverde bossen van Müllerthal, in het oosten van Luxemburger-land, vlakbij Echternach. Ge weet wel, die mannen met hun processie.

Toegegeven, ik heb misschien een kleine afwijking: ik zie een topfoto ergens online opduikelen en wil daar dan ook naartoe. Klinkt zot? Eigenlijk niet hé. Hoe schoon is het om via andere mensen op topplekjes te stuiten en er dan gewoon naartoe te gaan? Het hoe en praktisch geregel zie je dan onderweg wel.


Wildkamperen in Luxemburg bij het Müllerthal woud

wat te zien in luxemburg
Het dal van Esch

Verjaardagstip: prachtig fotoboek van Kilian Schonberger

Luxemburg Short Escape - Op elfenjacht in magische wouden en kastelen

We sprongen zaterdagnamiddag – veel te laat, dank u Vetexbart voor dat ‘ene’ laatste pintje op de Leuvense Oude Markt – de auto in en reden naar Müllerthal. Racen voor golden hour – en dat mag gelukkig op de Duitse & Luxemburgse wegen – om dan toch in het pieredonker aan te komen bij de Schiessentümpel in Müllerthal. Bon, statiefke placeren op goed geluk en scherpstellen op de nacht.

Dan maar de zonsopgang nog meepikken de volgende dag. Kamperen in de bossen! Voor een Airbnb of hotelkamer waren we rijkelijk te laat en wie betaalt er nu liever 50 euro dan met uw blote billen boven een natte bladergrond te gaan hangen terwijl de frisse wind uw poep zachtjes streelt?

luxemburg roadtrip
Kamperen in de auto. Hopenlijk ziet Dax dit niet!

Met de ‘tent’ naar Berdorf

We vonden een neig bivakplekje vlakbij het rotsklimgebied Berdorf, vuurcirkel en houten bankjes incluis. Kamperen uitdrukkelijk verboden. Hadden wij even geluk, want hoewel we aan de kurkentrekker, muziekboxje en gezellig sfeerlichtje gedacht hadden, bleken we wel de tent vergeten te zijn. Zetels van de auto platgooien, slaapzakken en dekens erin en je hebt uw nest voor de nacht. De koffer induiken zeg, romantiiiesch!


Dagtrippen: uitstapjes in Luxemburgse bossen

Of je nu graag foto’s maakt of niet, dit is wel echt leuk om te doen: Google opengooien, ‘best photo Luxemburg’ opzoeken en dan met de auto rondwandelen tot je de plaats vindt van waaruit de foto gemaakt werd. Offroad, bunkerend over velden en heggetjes om er toch maar te geraken. Ambiance! En de mooiste vergezichten en afgelegen plekjes. Je moet dus niet het kasteel zelf bezoeken, maar de berg er vlak naast beklimmen voor de mooiste foto’s ervan te nemen.

De mooiste Instagramspots van Luxemburg voor mooie foto’s

luxemburg watervallen
Mullerthal trail

Müllerthal trail en de Schiessentümpel waterval

De Müllerthal trail is wel 112 kilometer lang en loopt over, onder en door gans Luxembourg’s ‘Little Switzerland’. Je loopt door de cultuur en geschiedenis van het land, zo passeer je ondermeer langs Echternach en de vele kerken, abdijen en kastelen die Luxemburg rijk is. Maar het hoogtepunt is toch de Schiessentümpel waterval die je tegenkomt onderweg. Gelukkig hoef je daarvoor niet eerst 112 kilometers van uw zolen te slijten, maar parkeer je vlakbij en sta je er na 500 meter wandelen bijna met je schoenen in.

Natuurgebied Esch-sur-Sure

De rivier Sure meandert zich een weg richting België in westelijk Luxemburg en vormt er een prachtig natuurgebied waar je een van de honderd wandelpaden kan nemen en (hopelijk niet) te verdwalen in de feeërieke bossen en drassige velden. Het stadje zelf torent boven dat landschap uit met vervallen landhuis dat op de top van de heuvel prijkt.

de kastelen van luxemburg
Chateau Vianden!

Kasteel van Beaufort en Vianden

Op een kleine 20 km van elkaar liggen de kastelen van Beaufort en Vianden. Ligt het aan de Harry Potter mania, maar kastelen blijven toeristen lokken om tussen kantelen te gluren en over de ophaalbrug te galopperen. In Vianden kan je vanuit het dorpje ook met een telecabine naar boven vliegen, zodat je vanop de heuvel ernaast een mooi uitzicht op het fort hebt. Een compleet nutteloze toeristische attractie vind je vlakbij op de Mont Saint-Nicholas, waar je naar het waterbekken van de waterkrachtcentrale kan gaan kijken. Dat is water in een bekken. Voilà, bespaar u de trappentocht ernaar toe.

wat te zien in luxemburg
Esch-sur-sure. Gesjellig.

What’s next?

Ik heb een nieuwe held. Killian Schonberger. Die man heeft een paar schone boeken over mistige bossen en spooky kastelen, de gebroeders Grimm achterna in Duitsland, Luxemburg en Tsjechië. Google eens op Devil’s Bridge in Gablenz? Ik hoop dat ik mijn maatje Jelle zo zot krijg om de 8 uur op en af te rijden, voor die ene schone foto. En ook al puilt Instagram er intussen van uit, er is absoluut niets mis met het trekken van de zogenaamde photography classics. ‘t Zijn plekjes die iedereen eens gezien zou moeten hebben!


luxemburg vakantie
Selfie op de Schiessentumpel dan maar
 • wat te doen in luxemburg
 • luxemburg reistips
 • kastelen bezoeken luxemburg
 • de kastelen van luxemburg
 • Luxemburg Short Escape - Op elfenjacht in magische wouden en kastelen
 • wat te zien in luxemburg
 • luxemburg roadtrip maken
 • luxemburg kastelen bezoeken
 • kasteel bezoeken luxemburg
 • wat te zien in luxemburg
 • luxemburg wandelingen
 • Luxemburg Short Escape - Op elfenjacht in magische wouden en kastelen
 • de kastelen van luxemburg
 • weekend luxemburg
 • een roadtrip maken door luxemburg

Meer natuurfotografie klassiekers?

Mis ik nog klassiekers? Laat maar weten hieronder.

Ultieme kampeer tip? Huur je eigen tent voor een glamping avontuur.

6 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Das Heimweh verbijten in Schwarzwald Resort Dollenberg

Het Schwarzwald Resort Dollenberg biedt een luxe ervaring met massages, Michelin-restaurant, en...

Nu lezen

img

Een roadtrip door het Wilde, Wilde Westen van Amerika

Een vakantie in Amerika is niet compleet als je geen roadtrip aan de West Coast gedaan hebt....

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.