Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven – 2023
< Alle reisverhalen

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven – 2023

Waar eet je de beste steak, pho bo, Mexicaans of falafel van Leuven?

De beste Pho Bo in Leuven, het beste steak restaurant van de stad of het leukste terras op de Oude Markt. Dit zijn mijn favoriete hotspots.

Reisverhaal geschreven op 3 mei 2023

Yannick

florida-resto-leuvenraffat-leuvenrossi-leuven-resto

Al vijftien jaar lang schreeuwt Leuven “Zie me graag”. Al was het maar tijdens een wandeling door de Brusselse of al fietsend langs het water naar de Remytoren. Of wanneer die afterwork Stella extra koud smaakt in de schaduw van De Hoorn of na een matchke sporten in het Sportkot. Leuven is er om te blijven. Als Antwerpenaar duurde het even voor ik dit kon toegeven, maar nu voel ik me volledig thuis in Leufje. Leuven is klein genoeg voor het dorpsgevoel, groot genoeg om zich tot wereldstad te kronen – of toch bijna.

Maar wat is nu het beste restaurant in Leuven volgens deze ingeweken Antwerpenaar? Ik lijst mijn favorieten even op, en als ik er naast zit, laat je het maar weten. Leuven is niet alleen haar rijke geschiedenis, zuivere Stella en bruisende studentenleven, maar ook een culinaire hotspot met trendy restaurants. Het is een stadje waar je papillen ploffen in een wereld van smaken en aroma’s. Goedkope pizza, verborgen parels, dagelijkse kost of sjieke sterren? Leuven en haar kroezelstraatjes heeft het allemaal. 

Dus laat je verrassen en ontdek samen met mij de lekkerste restaurants van Leuven en de unieke culinaire cultuur van deze stad.

Mijn favoriete Leuvense restaurants? Here goes.

1. Alfalfa

Foodsharing: een sterretje waard en de beste falafel van Leuven

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

Alfala was vroeger de falafel-keet van Abd, maar vandaag doe je hier van food sharing van de bovenste plank in deze hippe bistro-bar. Of ga er voor een lekkere lunch! Pietsj, de chef, is een ware kunstenaar die met zijn passie en creativiteit de beste beef rendang, burrata of dumplings en andere creatieve gerechten uit zijn koksmuts tovert. En de glimlach van eigenares Evelien zal elke gast z’n hartje sneller doen bonken. Alfalfa is een absolute aanrader, op een steenworp van de Vaartkom en het centrum van Leuven. Kom op tijd of reserveer je zitje, de tafeltjes lopen gauw vol. 

Alfalfa
J.P. Minckelersstraat 48

2. Florida Food Bar

Leuven’s finest aan de vaart & de beste pita’s van de stad

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

In een fenomenaal futuristisch fort dat voorheen fungeerde als graansilo, en waar je op het goed verborgen dakterras naar de Rode Duivels kan kijken, floreert momenteel Florida Food Bar. Oprichter en Leuvens meubilair Dirk toverde samen met Jonathan de zaak om tot een roze getinte juweeltje met art deco allure. 

De keuken focust zich rond vier verrukkelijke pitta’s (ook vegan en vegetarisch) die je kan aanvullen met seizoensgebonden groentekes. Maar kom hier gerust ook alleen maar om cocktails te sippen, aan de bar of aan het water. De Leuvense Beau Monde zal je met de glimlach begroeten.

Florida Food Bar
Vaartkom 43

3. Raffat

Islamabad in de Naamsestraat & de beste foodsharing in Leuven

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

Midden in het muzische hart van Leuven vind je Raffat, een gastronomische keet waar de Pakistaanse keuken op een hippe, hedendaagse manier gepresenteerd wordt, inclusief bizarre voertuigen als borden en de persoonlijke verhalen van moeder Raffat waar eigenaars Usman en Massab alles rond hangen. Decennia aan smaken en verhalen passeren je bord en alle gerechten worden op een charmante manier gedeeld met wie er aan je tafel zit. Het eten van Raffat kriebelt als een pittige namiddagzon aan een vergeten barretje in een exotische stad. De Pakistaanse schotels schitteren in het midden van de tafel, zodat je ze kan delen met je gezelschap.

Raffat
Naamsestraat 45

4. De Optimist

Het beste verstopte terras van Leuven

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

Aan de Vismarkt is het altijd feest. Zeker nu de Optimist er al enkele jaren de plak zwaait. Ongelofelijk lekkere snacks, hapjes en zelfs volwaardige hoofdgerechtjes die je kan delen met de hele tafel. Het foodsharing concept van de Optimist kleurt je avond goud op het ruime terras. Er is altijd veel volk, geroezemoes en sfeer in de Optimist. Leuven verzamelt hier voor een nachtje stappen of een namiddagje spelletjes spelen, bijpraten of moed indrinken voor een match van OHL. De Optimist is een must-visit om de Leuvense Couleur Local te leren kennen of een snelle hap weg te werken. 

De Optimist
Vismarkt 7

5. El Sombrero

De beste margarita van Leuven in een kleurrijk Mexicaans decor

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

Elke Leuvenaar die je vraagt naar de beste margarita, zal El Sombrero antwoorden, waar de Mexicaanse hoeden gebruikt worden als lampenkappen. Kleur aan de muur, kleur op je bord. Je eet hier de beste fajita’s, burritos, enchilladas of tacos van Leuven. Naarmate de avond vordert en de zon zijn weg baant naar bedenen, verkleurt de verlichting van het restaurant. En die befaamde margarita kan je zelfs in flesjes van een halve liter bestellen. 

El Sombrero vind je aan de Leuvense Lei, in het hard van de stad aan de muziekacademie langs het water. Spicy foods for spicy moods! Dit is een van mijn favoriete restaurants in Leuven! Is dit misschien wel het beste Mexicaans restaurant Belgie?

El Sombrero
Lei 25

6. Trattoria dell’ Oratoriënhof

De beste pizza van Leuven aan een ruim terras

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

Enrico van het Oratoriënhof Leuven weet hoe je Italië naar België moet brengen. Zijn pasta’s zijn simpel maar onvergetelijk. Maar waarom ik bijna maandelijks naar het Oratoriënhof ga, is voor de pizza Chef met verse rozemarijn uit de tuin. Een heerlijk krokant korstje, niet te veel tomatensaus, luchtig en licht pikant en de perfect afgebakken pancetta maken deze pizza voor mij de lekkerste van de stad. Verder zal je hier nooit parmigiano bij je pasta krijgen als er vis of zeevruchten in zitten, zoals het hoort. Enrico staat ook bekend voor zijn zelfgemaakte pikante olie en in het juiste seizoen plukt Enrico zijn eigen champignons om daar pannenkoekachtig recept mee uit z’n mouwen te schudden. Lekker eten, jammer dat er geen open keuken is, ik zou er graag eens binnen loeren.

Trattoria dell’ Oratoriënhof
Mechelsestraat 111

Ga er nog snel heen voor de trattoria op pensioen gaat, want die geruchten gaan jammer genoeg de ronde. 

Waar eet je nog super lekkere pizza in Leuven? In Hal 5 heb je Antico Pizza, Pizza Guzzi, Pizza Stoof in Kessel-Lo doet de beste delivery pizza en sinds kort heb je ook pizzakraam De Fermentine aan de vaart die absoluut de moeite waar is om te checken. 

De beste pizza’s van Leuven:

7. Gloria Resto

De beste vol-au-vent van Leuven

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

Hou je van lekker typisch Belgisch met een gouden randje? Perfect al dente pappardelle met zacht stoofvlees, écht krokante spekjes en peperkoek. Perfect bereid. Serieuze portie. Nog een karafke Zuid-Amerikaans rood daarbij en de lunch is een feest. Zo simpel kan het zijn, in de gloria. Ik citeer een stuk over Gloria van de oer-food-blog OBLC:

Eet je graag vol-au-vent? Is dit de beste vol-au-vent ooit? Neen, maar het was misschien wel, gezien de omstandigheden, de best mogelijke vol-au-vent, die bewuste januarimiddag van 2018 te Leuven. We hielden ook geen vergelijkende studie bij andere eethuizen die vol-au-vent serveren, noch legden we strakke criteria vast om vol-au-vent te beoordelen. Een simpel berichtje van columnist Sam volstond. “Om 12.30 in knabbeltent Gloria. Ze hebben lekkere vol-au-vent. Ik heb een muts aan. En jij?”
Simply glorious food is trouwens de baseline van dit eethuis. Simpel, zo hebben we wel nog een paar vrienden, Glorieus, dat valt dan weer tegen.


De conclusie is simpel. Deze remake van de Vlaamsche klassieker is er boenk op. Simply glorious food is een terechte baseline. De frietjes waren trouwens ook lekker krokant én kwamen met de uitnodiging zéker nog wat bij te bestellen.

Gloria Resto
A Nobelstraat 50

8. Furbetto

Italië in een huiskamer en de beste nieuwkomer van Leuven

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

Elke dag vers eten met lokale producten in het beste restaurant van Heverlee? Elke dag een ander menu. Elke dag Italiaans. Sign me up voor de nieuwste hotspot van Leuven. Furbetto wordt gerund door Jasper en Gust en als je wil boeken zal je enkele maanden verder moeten kijken in je agenda. Hun plekje is niet groot, wel groots in z’n eenvoud. Natuurlijke wijnen sieren de kaart en over het eten kan ik kort zijn: gewoon. kei. goed. Italië voor beginners. Super gezellig. Minder prijzig dan de opper Italiaan van Leuven (zie onder). Wij komen zeker terug, als er nog eens plaats is. Binnenkort al op de Gault Millau lijst?

furbetto foto's
Beste restaurant van Heverlee: Furbetto foto’s

Furbetto
Naamsesteenweg 312, Heverlee

9. Rossi

De beste Italiaanse chef van Leuven

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

De cucina Italiana van meesterchef Felice hoeft in Leuven geen introductie meer. Als een trotse vaandeldrager van de Italiaanse perfectie, vind je het in de Standonckstraat het charmante Rossi. Een afwisselende kaart, de beste wijnen, slowfood met een gouden randje. Reserveren is een must om zeker te zijn van een tafeltje in een van de twee shiften op de avond. Ook voor de lunch maak je best ook even je schouders breed. Je gaat een voorgerecht, pastagerecht en vlees of vis gerecht ontdekken waar je nog lang aan terug zal denken. Ga naar Rossi. Geniet van het leven. Go Gault Millau!

Ristorante Rossi
Standonckstraat 2

10. Ah! Quy

De Beste Pho Bo en Vietnamees in Leuven

Lekker Leuven: de 11 beste restaurants van Leuven - 2023 - Soms Ook Heimwee

De beste noedelsoep uit Vietnam eet je in Ah! Quy op het Alfons Smetsplein. Dit meeneemrestaurant ademt de geur van Zuid-Oost Azië, want naast Pho Ga en Bo eet je hier ook ongelofelijk lekkere bahn mi of groene curries to die for. Probeer ook een knabbel van de goi cuon, deze verse Vietnamese spring-rolls smelten op je tong. Dit is de ideale stop voor een snelle lunch die je doet verlangen naar verre reizen. 

Ah! Quy
Alfons Smetsplein 4

11. Bistro Tribunal

De beste steak in Leuven in een klassieke keuken

tribunal leuven

Wat gaat er boven geur van een perfect gebakken steak bij het binnen wandelen van het restaurant? Hello Bistro Tribunal. Het bestek glimt van trots en de vriendelijke Yf groet je met een glimlach. Achter de toog varieert het aanbod, maar een selectie van de chef mag je niet links laten liggen. Een malse Hereford of een sappige Angus, een grove Holstein of een smaakvolle Charolais. Je hebt hier ook vaak mijn persoonlijke favoriet, de fijne Simmental uit Zwitserland. Laat daarbij nog een perfecte bearnaise opdraven, en je avond kleurt saignant! 

Bistro Tribunal
Vaartstraat 9


Geheime tip: restaurant in Leuven dat ‘s nachts open is

Wil je een nog een warme maaltijd een lekkere steak of een gezond slaatje na 23h ‘s nachts? Zoek de Nachtuil op in de Krakenstaat, een zijstraat van de Oude Markt, waar je tot in de kleine uurtjes nog in een best charmante setting een volwaardig hoofdgerecht kan bestellen om de nakende kater te bestrijden. Of gewoon omdat op restaurant gaan in de nacht een ondergewaardeerde act is. 

De Nachtuil

Andere plaatsen die in aanmerking komen voor beste restaurants in Leuven.

Dit zijn de eervolle vermeldingen voor een snelle hap, de beste brasserie leuven en lekker eten, die al jaren lang op de Soms Ook Heimwee menu staan! We gaan voor jullie verder opzoek naar gezellige restaurants in leuven waar de Belgische keuken met haar Belgische klassiekers triomfeert. Lekkere gerechten met een vriendelijke bediening vind je ook nog in:

  • Gastrobar Hop – een michelin ster waard
  • Strand – heerlijk eten vriendelijke bediening
  • Bar Louis – gezellig restaurant met Belgische keuken
  • Restaurant De Hoorn – Belgische klassiekers
  • Zoff Leuven – een van de beste Italiaanse chefs
  • OPEK – beste brasserie van Leuven met heerlijk terras
  • Convento Wijnbistro – Lunchen of Diner in Leuven met focus op goeie wijn
  • EssenCiel – gastronomie in Leuven
  • Zappaz Leuven – eten met een sterretje, Gault-Millau waardig
  • Meating room – het beste steak house van Leuven

Voor een lekker ontbijt in Leuven, maken we snel werk van een nieuwe post!

Leestip: Ontdek de 10 leukste citytrips van Europa

10 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Henegouwen is een geheimtip en de perfecte staycation in het groen

Een heerlijke vakantie en logeren in het groen in Henegouwen? Dan moet je bij Your Nature Eco...

Nu lezen

img

Op bivak in het Meerdaalwoud – heerlijk kamperen in de buurt van Leuven

Wildkamperen in België, het kan. Sinds 2009, onder de vorm van ‘paalkamperen’. Oké...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.