Boenk in Brussel, wat de toerist niet ziet – en jij wel

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Boenk in Brussel, wat de toerist niet ziet – en jij wel

Wst te doen tijdens een citytrip Brussel

België

Wst te doen tijdens een citytrip Brussel

Een citytrip naar Brussel, maar dan gelijk de échte Brusseleirs! Lees hier onze tips voor een weekendje Brussel die elk cliché doorbreken!

Eerst verschenen op: 24 mei 2018

7 min

belgie map

België

Boenk in Brussel, wat de toerist niet ziet – en jij wel

Ik spring al snel eens op de trein naar Oostende, gewoon om er een garnaalkroket te eten en de zon te zien zakken in de zee. Of trek naar Antwerpen, voor een weekendje winkelen, Schelde staren en design kijken-maar-niet-aankomen. Maar bruisend Brussel, baldadige grootstad vlak naast de deur, ontsnapte tot nog toe aan mijn trippende aandacht.

Een citytrip naar Brussel, maar dan gelijk de échte Brusseleirs, inwijkelingen en vreemdtalige witteboordjes-mensen. Geen atomiums of royale paleizen, plassende mannetjes of winkelstraten zien, maar wel twee dagen plonsen en wroeten in de mierenmassa en groene weides van Brussel: dat was het plan. Ook goesting gekregen? Wel hier aan, onze tips voor een weekendje Brussel die elk cliché overboord gooien!


weekend plannen in brussel weekendje weg

9 leutige tips voor Brussel waar Manneken Pis nog een puntje aan kan zuigen

Dat Brussel oneindig groot lijkt te zijn – toch zeker als je een dorpskern zoals die van Leuven gewend bent – valt meteen op als je de kaart erbij neemt en de vele verschillende wijken ziet staan: van Laken tot Vorst, van Anderlecht tot Watermaal-Bosvoorde. Gelukkig zijn ze hier al in 2018 beland en kan je makkelijk een Uber of metro scoren om van de ene naar de andere kant van de stad te gaan.

Twee meisjes, 24 uur en minstens evenveel kilometers, kilo’s en liters samen opgeteld later: wat kan je allemaal doen in Brussel in het weekend?

minigolf spelen brussel

Mini-golfen in Josaphat park (en pintjes scoren in de voetbalkantine)

Echtentechtig waar, je hoeft niet naar de Belgische kust om onze gegeerde nationale volksvakantiesport te beoefenen: mini-golf! Jolig jolijt voor het ganse gezin! Verhip, nu gaat dat balletje weer nét niet in de hole! Amaai, heb je mijn balletje zien vliegen in het water? HOLE-IN-ONE!
Geef toe, het blijft plezant. In Schaarbeek kan je terecht in park Josaphat voor uw deugddoende dosis mini-golfplezier. Tip van de pro: scoor uw pintjes in het voetbalkantine-waardig café aan de overkant in het park. Geen Stella of Jupiler op het vat, wel Manneken Pils. Yum!

Minigolf Parc Josaphat, Avenue Ambassadeur van Vollenhoven, 1030 Schaerbeek. Enkel open op woensdagen en in het weekend.

pistolets eten in brussel

Een pistolet eten bij Pistolet

Eet gij het liefst een tijgerke, een vloerke of een keizertje? Ons rond, luchtig en knapperig broodje is terecht een unieke Belgische trots. En bij Pistolet vonden ze dat noemenswaardig de moeite om er een volwaardig eetconcept van te maken. Je eet er belegde pistolets, vers krakend uit de oven in een rood-wit betegeld interieur. Wat dacht je van eentje met gehakt en pickles of witte pens met appeltjes? Miauwkes.

Pistolet Original, Beenhouwersstraat 44, 1000 Brussel. Elke dag open tussen 10u en 16h en vanaf 11u in het weekend.

brussel cafe falstaff

Half-en-halfkes art nouveau style drinken bij Falstaff

Wat dan een grand café ook zou mogen zijn, dan mag café Falstaff zich netjes in deze rij aansluiten. Samen met Cirio is het een van de mooiste en oudste brasseriëen die Brussel rijk is, met hun prachtig bewaard art-nouveau interieur en groteske glas-in-loodramen. Sinds 1903 vloeit het bier er rijkelijk en knisperen de kroketten en frieten er koket. Nu de buurt rond de Beurs helemaal verkeersvrij is verklaard, is het er nog aangenamer rondschuifelen dan voorheen.

Plant je neer op het terras of een houten bankje binnenin en bestel u een ‘half-en-half’ – vooral populair onder de vrouwtjes. Half cava en half witte wijn, da’s dubbel de pret! En dubbel de hoofdpijn, maar dat terzijde.

Le Falstaff, Henri Mausstraat 19, 1000 Brussel (rechts van La Bourse)

bruin cafe brussel

BV’s spotten bij Les Brasseurs

Fijn bruin café op de Anspachlaan, waar voornamelijk Vlamingen de toog bezetten voor een frisse pint. Schuin tegenover de concertzaal Ancienne Belgique, dus de kans dat je hier al eens een zwoele zanger of ruige gitarist tegen het lijf loopt, is wel erg groot. Wij deelden een pintje met mister Black Box Revelation. Oh, we’re in Brussels city, 4 o’clock and still not sleepin’ yeah!

Les Brasseurs, Anspachlaan 77, 1000 Brussel

wetenschapsmuseum bezoeken in brussel

Dino’s en andere oude dingen zien in het Museum voor Natuurwetenschappen

Voor wie de lokale dierentuin maar zielig vindt of een subtiele voorkeur heeft voor dode dieren, komt in het Museum voor Natuurwetenschappen wel aan z’n trekken. In de volksmond: het dinomuseum. Loop door de benen van deze gedateerde kanjers en gaap de hoogte in en prijs je gelukkig dat deze snoezig uitziende monsters al jarenlang ingekapseld in gesteente verder leven.

Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1000 Brussel

brunchen in brussel

Mezze en Ouzo titsen in Grieks Saint-Gilles

Alweer geen hipster hotspot in dit lijstje, maar wel alle charme die je verwacht van een authentiek Grieks restaurant. Netjes met drie op een rijtje ligt de Griekse culinaire heaven van Brussel op het Bethlehemplein van de wijk Saint-Gilles. Plastieken stoelen en een even synthetisch overdekt terras, warm Grieks gewezzel met reusachtige mezze-schotels en tonnetjes wijn. Kriti is lekker echt en echt lekker.

Kriti, Vorstsesteenweg 112, 1060 Saint-Gilles

slapen in brussel

Op hotel met president Obama in The Hotel

Als de president van Amerika hier slaapt op z’n tripje naar Brussel, dan zullen we er ook wel kunnen aarden dachten we. Torenhoog rijst het hotel 27 verdiepingen boven de Louizalaan en haar poepchique winkels uit, met vergezichten over de stad die je elders niet snel vindt. What hotel? The Hotel. Simpel. Maar tegelijkertijd stijlvol en subtiel luxueus. Neem een stoombad met zicht op de Brusselse daken en zwelg je ‘s ochtends in gebakken witte pensjes bij het ontbijt. Meer hebben de meisjes niet nodig.

The Hotel, Waterloolaan 38, 1000 Brussel. Prijzen per kamer vanaf 119 euro per nacht.

een weekend brussel

De jungle intrekken op de Zuidmarkt

Handelskaravanen die Brussel ingetrokken zijn vanuit het Verre Oosten, dat is misschien de meest accurate omschrijving van de Zuidmarkt tussen Kuregem en Sint-Gillis. Drukke schreeuwende kraampjes, met rondblozende aardbeien, de geur van vers geroosterde noten en netjes gestapeld fruit en groenten. En oh, het plantenwalhalla! Inheemse en exotische groene jongens, allemaal voor een prikje te koop of à la twee kopen en ze smijten er nog een cactus tegenaan. Brussel in volle glorie, met al z’n kleuren en klanken.

De Zuidmarkt vindt elke zondag van 7 tot 13 uur plaats op de Zuidlaan, onder het viaduct. Als je tegen het einde van de dag gaat, kan je goeie deals scoren en onderhandelen over de prijzen.

citytrip plannen brussel

Meer lezen over tripjes in België?

weekendje brussel zuidmarkt
planten kopen in brussel
beste hotel van brussel
beste cafe van brussel
the hotel beste hotel brussel
grieks eten in brussel
hotels in brussel the hotel
minigolven in brussel
josaphat park minigolven
musea in brussel
birgit herteleer
beste brunch brussel pistolets
dinomuseum brussel
grieks restaurant brussel
hotel slapen in brussel the hotel

Welke camera en lenzen gebruik ik?

Ik gebruik een Sony a7riii body en trok alle bovenstaande foto’s met deze twee ongelofelijk goeie lenzen:

Ik word niet gesponsord of betaald door Sony.

Lees ook: Antwerpen is het mooiste arrondissement van Parijs

7 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Citytripje Namen: Panda’s, Slakken en Napolitaanse Nachten

In twee dagen kan je in slakkentempo de binnenstad van Namen verkennen, heerlijk bosbaden en...

Nu lezen

img

Op citytrip naar Mechelen: het land van de Maneblusser en concept stores

Aah, Mechelen! Een stad waar de Gouden Carolus rijkelijk vloeit en waar geschiedenis zich...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.