Het Hart van Han: onthaasten met 3 generaties

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Het Hart van Han: onthaasten met 3 generaties

Glamping in de Ardennen: Cocoon Village bij de Grotten van Han

België

Glamping in de Ardennen: Cocoon Village bij de Grotten van Han

Nymke is onze nieuwe Soms Ook Stagiaire en mocht meteen op verkenning naar Cocoon Village in onze favoriete Grotten Van Han. Ze nam mee: haar mama en oma. Een verslag!

Eerst verschenen op: 6 augustus 2021

7 min

belgie map

België

Het Hart van Han: onthaasten met 3 generaties

Verborgen als de schat van Lima tussen de smalle straatjes van het pittoreske Han-sur-Lesse verschuilt Cocoon Village. Kamperen in België met net dat tikkeltje meer? Dat is glamping, al enkele jaren populair onder de luxe-kampeerders.

Voor degenen die niet graag in de gietende regen zelf hun tent opzetten of het beu zijn om allerlei onnuttige dingen mee te sleuren die je toch niet gaat gebruiken, maar toch graag in de buitenlucht vertoeven, is glamping de ideale vakantie. Ik trok er samen op uit met mijn oma en mama. Kamperen in het hartje van Han met drie generaties.

Nymke Dullers stagiaire Soms Ook Heimwee
Meet Nymke: stagiaire bij Soms Ook Heimwee en meteen op pad gestuurd naar Cocoon Village bij de Grotten van Han.

Oorspronkelijk was dit bijzonder plekje aan de rand van het Domein van de Grotten van Han een oude camping. Later zou dit groen stukje plaats moeten maken voor een enorme parking, vertelde de terreinverantwoordelijke van De Grotten van Han ons. Cocoon Village gaf de camping nieuw leven in de vorm van glamping.

Verwacht je bij aankomst in Cocoon Village in Han aan een warm welkom van de medewerkers van de village. Is je Frans op z’n Jean-Marie Pfaffs? Geen probleem, het Cocoon-team is volledig tweetalig. Een leuk extraatje is dat je verwend wordt met een lokaal welkomstpakket bestaande uit een lokale smoothie, een fles water en een fles blond bier van de Grotten van Han. Schol! Of was het nu santé?

Glamping in Han: Cocoon Village
De luxe-glamping tent van Cocoon Village

District 10: de strijd om ontbijt bij de hoorn des overvloeds

Tent nummer 10 werd onze cocoon voor de komende dagen. Elke ochtend kan je vanaf acht uur in volledige Hunger Games-stijl je ontbijtmand afhalen aan het houten barhuisje dat ook dienst doet als onthaal. De ontbijtmanden staan er netjes op een rij gestald, gelabeld met je tentnummer. Nymke Dullers, stagiaire bij Soms Ook Heimwee op haar eerste missie, District 10. Alsof ik in de schoenen kroop van Katniss Everdeen om mijn broodnodige pakket aan de hoorn des overvloeds te bemachtigen. Vervang de pijl en boog door een badjas en pantoffels en de hoorn door het houten barhuisje et voilà. 

Verwacht je aan een heleboel lekkers om de ochtend optimaal te starten. Van broodjes en beleg tot vers lokaal fruitsap, yoghurt, fruit, confituur en de lijst gaat verder. Ook oma was content met de hoogstpersoonlijke barista genaamd Dolce Gusto. Zwart met een scheutje melk, dat is hoe ze het graag heeft. Zelf ben ik geen koffie-fan, maar geen paniek er is ook thee beschikbaar.

ontbijt grotten van han cocoon village
Heerlijk ontbijten in de ochtend

Echoooo…. en de symfonieën van de Grot

Oma wilde graag de grotten gaan bezoeken, dus daar begon ons eerste avontuur. Op 5 minuutjes wandelafstand ben je aan de ingang van de grot. Aan alle oma’s of mama’s die minder goed te been zijn, neem het treintje (te herkennen aan de luide toeter) die elk halfuur rijdt tot aan de ingang van de grot. Je waant je in een compleet andere dimensie wanneer je de grotten bezoekt en kijkt je ogen uit aan verschillende stalagmieten en stalactieten. En ja we kennen het cliché ondertussen, stalactieten hangen aan het plafond, net zoals tieten. 

grotten van han bezoeken
Heerlijke textuurtjes, die stalagtieten en mieten!

De Origin klank- en lichtshow bij de Grottes de Han

Geef je ogen de kost tijdens de Origin lichtshow in de wapenzaal en laat je meevoeren door het kleurenspektakel op het rotsreliëf. Wanneer je de koepelzaal betreedt zie je in de verte een vlammetje verschijnen dat al dansend naar je toekomt. Ik moest mijn ondertussen aangewasemde bril hier toch even voor afvegen. 

In de verte sprong een ranger met een fakkel in de hand soepel van de ene naar de andere steen en overbrugde zo een hoogteverschil van 145m. Ik was onder de indruk. Naast mij hoorde ik mama applaudisseren, zoals mensen die beginnen te klappen wanneer het vliegtuig is geland. 

Ben je iemand die liever in stilte geniet zonder de vele echooooos en ooh’s en aah’s van de andere bezoekers? Wandel achteraan en geniet van de symfonieën die de grot je laat horen. Zoals ze zeggen (grand)mother knows best, je mag deze ervaring absoluut niet aan je laten voorbijgaan. Achteraf keerden we terug in de tijd naar het jaar 1900, waar we kennis maakten met Celestine de spinster, Marguerite de ijsjesverkoopster en Valère de sleutelmaker. 

Zin in meer Han? Spring even binnen in het Prehistohan museum en leer over de geschiedenis van de grot. Niet onbelangrijk, met de Cocoon Pass in de hand wandel je onbeperkt door het hele Han-land. En uiteraard is deze bij je verblijf inbegrepen.

Cocoon Village Grottes des Han

Maar grootmoeder wat heb je grote ogen!

Nee, je hoeft niet naar Afrika te gaan om een safari te beleven. Dat kan ook gewoon in ons klein Belgenlandje.  Ons land heeft meer in de aanbieding dan je zou denken van fietsen tussen de wilde paarden aan de oevers van de Maas tot  kajakken in het duizelingwekkende Diest, België has it all. (Toch liever wat meer pit dan die lieve hertjes en konijntjes? Breng een bezoekje aan het dinomuseum. Rauwrr… ) 

Spot de Europese Big Five in het wildpark of trek je stoute (wandel)schoenen aan en ga te voet op pad. Voor mijn sportieve 75 jaartjes jonge oma was dit een fluitje van een cent. Trotseer het hoogteparcours en bespioneer zo de poolvossen als een arend op jacht. Beren, herten en mijn favoriet, uilen, je vindt ze er allemaal. Schrik niet wanneer je zoals roodkapje een boze wolf op je pad tegenkomt, hij bijt niet. Het is een van de vele impressionante land art installaties. Land art, wat is dat voor een beest? Verzamel natuurlijke elementen zoals takken en bladeren en laat je creatieve geest op vrije loop. Reserveer een plaatsje in de nature en land-art cocoon workshop en go to town!

Beren spotten in de Grotten van Han
De beren van Han

Gimme gimme gimme

Naast de vele activiteiten op het domein van de Grotten van Han, biedt Cocoon Village ook enkele leuke activiteiten aan. Zo testten we onze muziekkennis tijdens de muziekquiz, natuurlijk met een lekkere aperitief in de hand. Onze groepsnaam? De Glimburgers (verzonnen door oma). Tja, Limburg moet nu eenmaal een beetje vertegenwoordigd blijven he. Van Jacques Brel en Abba tot Ed Sheeran. Met de drie generaties was het een eitje. Of we gewonnen hebben? Natuurlijk, we werden zelfs gekroond tot recordhouders met maar liefst 103 punten én een extra fles Han-bier was in the pocket. De eer van Soms Ook Heimwee werd alvast hoog gehouden!

Het was lang geleden dat ik nog zo gelachen heb. Van ‘herten schieten’, oma haar beeldspraak voor wanneer er iets te veel lucht in de darmen zat tot plassen in ons broek van het lachen omwille van oma’s zelfverzonnen regeltjes tijdens het kaarten. Dit was een weekend om nooit meer te vergeten. ‘De Grotten van Han, Han, plezier voor groot en klein.’ Het catchy deuntje van het safari-treintje  blijft zich nog steeds on repeat in mijn hoofd afspelen.

DE GOEDKOOPSTE HUURAUTO’S

Op zoek naar een huurwagen?

We zochten het voor je uit, via deze link huur je de goedkoopste huurwagens wereldwijd. Geen verborgen kosten, vlotte service, handige app en een team van experts ter plaatse om je te helpen!

7 min


met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Author background imageAuthor background image 2Nymke Dullers
met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Ik ben Nymke. Dromer, dierenliefhebber en avocadokweekster.
Meer over Nymke

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Citytripje Namen: Panda’s, Slakken en Napolitaanse Nachten

In twee dagen kan je in slakkentempo de binnenstad van Namen verkennen, heerlijk bosbaden en...

Nu lezen

img

Op citytrip naar Mechelen: het land van de Maneblusser en concept stores

Aah, Mechelen! Een stad waar de Gouden Carolus rijkelijk vloeit en waar geschiedenis zich...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.