The Iceland Trail: Lótmijijslandóntdekkenalsjeblieft – De mooiste hike van IJsland

Vorig verhaal

Volgende verhaal

The Iceland Trail: Lótmijijslandóntdekkenalsjeblieft – De mooiste hike van IJsland

Is dit de mooiste wandeltocht in IJsland?

Europa

Is dit de mooiste wandeltocht in IJsland?

De mooiste wandeltocht van IJsland is deze meerdaagse hike Laugavegur in het midden van het eiland. Vulkanen en gletsjers voor de dappere durvers!

Eerst verschenen op: 28 januari 2022

5 min

ijsland map

IJsland

The Iceland Trail: Lótmijijslandóntdekkenalsjeblieft – De mooiste hike van IJsland

Mijn dochter noem ik later Pilsjedrónkenbier en mijn zoon Leuvenenlatenleyven, als een eerbetoon aan de onuitspreekbare namen van IJsland. Nee, geintje. Björk Guðmundsdóttir, Sigur Ros en Jónsi Birgisson voeren met hun raadselachtige muziek al jaren de hitlijsten van mijn Spotify aan. Hun nummers doen me wegdromen van ijzige stiltes en woeste bloedbanen, de IJslandse poëzie van het noorderlicht waarop ik al eens een winter mijn fototoestel mocht loslaten.

Ontdek nu ook de Balkan Trail als je van wandelen houdt. Hetzelfde concept, een andere omgeving!


Komende zomer staat een nieuwe afreis naar dit onherbergzame maanlandschap op de planning. In een warmer seizoen verwacht ik dat de republiek van het mysterieuze licht meer van zijn groene kleurenpracht en zwarte stranden toont en zijn rotsen en kloven zich niet te schuw terugtrekken onder een tapijt van ijs. Samen met de avonturiers van Travelbase gaan we The Iceland Trail temmen. Ik hoorde dat er nog plaatsjes vrij zijn deze zomer, voor wie samen met mij gletsjers en vulkanen wil beklimmen.

De mooiste wandeltocht van IJsland

Één van mijn favoriete foto-objecten is de waterval (je scoort er niet bepaald mee op café, maar het is toch al stoerder dan pony’s en paalhutjes, in beeld brengen, niet?). Laat IJsland nu net dé bestemming zijn voor warmwaterbronnen, gletsjermeren met roepnamen als Fjallsárlón en Jökulsárlón en watervallen die de namen Skogafoss en Kvernufoss in je oor fluisteren. Yannickóss is al onderweg!

Superhike: de Laugavegur route

Wat staat er op de planning? Ondermeer de Laugavegur Route, naar het schijnt één van de wandelroutes wereldwijd die je gedaan moet hebben. Het vertrek is gepland in Landmannalaugar en vandaar uit verken je de prachtige panorama’s van deze kleine ijsplaneet om weer uit te komen in de bewoonde wereld van Þórsmörk. De wandelmicrobe heeft me nog niet echt besmet, bij uitzondering durf ik al eens rond een Frans meer in de Morvan stappen, maar doorgaans verkies ik de 4×4 om in de natuur te ravotten. Niettemin kijk ik enorm naar de Laugavegur uit.


Tijdens de tocht trek je in vijf etappes van shelter naar shelter waar je overnacht in een tentje, soms naast een warmwaterbron om de verzuurde enkels in te laten weken. Voor deze middelmatige inspanning word je gratis beloond met ijzingwekkende vergezichten, natte natuurfenomenen en kokende lava. Dat klinkt sowieso al duizend keer aangenamer dan de laatste keer wanneer ik besloot om daar in de winterse sneeuw van IJsland te kamperen. Dat flikkerende noorderlicht wilde maar niet uit. Het leverde me wel één van de mooiste foto’s van de befaamde aurora borealis op.


Dat noorderlicht blijft me toch fascineren. Polen heeft zijn plaatselijke lichtverschijnsel dat luistert naar de naam Sint-Elmsvuur dat op de hoogste toppen van het reuzengebergte rondspookt, maar nergens anders dan in IJsland had het noorderlicht me bij de lurven. De groene absint bedwelmt de hemelboog en de geesten van zij die er rusteloos onder lopen. Weinig andere natuurstaaltjes krijgen mijn dichterlijke tong zo dronken. Benieuwd hoe ik een zomer in IJsland ga verteren.


Vier jaar geleden besloten we met de auto de ringweg te verkennen en dit jaar nemen we dus de benenwagen om het ruwe binnenland te doorkruisen. Ik ga tussen de velden en bergen waarschijnlijk geen potvissen zien spartelen, maar hopelijk krijg ik wel enkele poolvossen, paardjes en puffins voor de lens. Het is tijd om mezelf weer een duwtje in de rug te geven en op pad te gaan. Tijd om te zingen van Lótmijijslandóntdekkenalsjeblieft.

De foto’s zijn eigendom van The Iceland Trail

Zin in andere zotte trekking vakanties?

trekking op mount everest

Bezoek de Mount Everest in Nepal

Wanneer je een hele bijzondere wandelvakantie wilt boeken dan zou je echt de wandeltocht moeten afleggen naar het Everest base camp. Dit kamp ligt aan de voet van de wereldberoemde en hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Duizenden mensen hebben al geprobeerd de top van de Mount Everest te bereiken, sommigen succesvol en anderen helaas niet.

Met de wandelexpeditie naar de Everest base camp kom je aan de voet van de Mount Everest vanwaar de klimmers vertrekken naar de top van de berg. Een prachtige en unieke ervaring en dichter bij de hoogste berg van de wereld zul je niet komen. De tocht zal fysiek zwaar zijn, zeker omdat je op grote hoogte bent maar het uitzicht en het gevoel is het allemaal waard.

Trekken op de vulkaan van Indonesië

Ervaar de actieve vulkaan de Rinjani in Indonesië

Indonesië staat niet alleen bekend om zijn mooie cultuur en heerlijke eten. Maar ook de natuur in Indonesië is erg overweldigend. Zo vind je in Indonesië de Rinjani. Deze berg is een actieve vulkaan en een toeristische trekpleister van avonturiers die graag de mooie berg in levenden lijve willen aanschouwen. 

De tocht naar de Rinjani is een tocht die fysiek echt een uitdaging is. Maar de reis ernaartoe is er eentje die je nooit zult vergeten. Het uitzicht op de Rinjani is in één woord adembenemend. En het is de moeite waard om deze prachtige berg te beklimmen. Het is wel handig om je enigszins voor te bereiden op deze zware tocht. 

Ontdek ook de Balkan Trail – een heerlijke trektocht door Albanië, Bosnië en Montenegro.

5 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Das Heimweh verbijten in Schwarzwald Resort Dollenberg

Het Schwarzwald Resort Dollenberg biedt een luxe ervaring met massages, Michelin-restaurant, en...

Nu lezen

img

De Lofoten met Nordic — Een adembenemend avontuur in het Hoge Noorden. 

Ontdek de Lofoten: een avontuurlijke reis in Noorwegen met Nordic. Ervaar middernachtzon, unieke...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.