Column: IJsland anno 2010

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Column: IJsland anno 2010

Wat moet je weten over een vakantie naar IJsland

Column

Wat moet je weten over een vakantie naar IJsland

Een diepte-interview met twee heren die op de tweede rechtstreekse vlucht van Brussel naar Rejkjavik zaten.-Reisblog Soms Ook Heimwee

Eerst verschenen op: 31 januari 2018

7 min

ijsland map

IJsland

Column: IJsland anno 2010

Slechts 196 jaar te laat voor Napoleon himself, maar sinds oktober 2017 zijn er rechtstreekse vluchten van Zuid-Afrika naar Sint-Helena. Niet zo maar een leuk wist-je-dat-je, wel de aanleiding voor volgend diepte-interview: jawel, wij wisten zowaar 2 heren te strikken die op de tweede rechtstreekse vlucht van Brussel naar Rejkjavik zaten.


(mensen die op de eerste vlucht zaten zijn doorgaans politici, hoogwaardigheidsbekleders of andere nietsnutten zonder inhoud, nvdr). Vandaag, 7 jaar na een veilige verjaringsdatum van de meeste feiten, antwoordden zij op onze 10 meest prangende vragen.

Sam schrijft om-de-zoveel-weken een column op Soms Ook Heimwee. Over een ver land of toch iets waar de link met reizen niet al te ver te zoeken is. Verder kreeg hij geen stijl- of inhoudsbeperkingen mee. Yannick zorgt voor relevante foto’s van de locaties waar Sam ons heen neemt, verder staan we niet in voor de gevolgen…

reisverhalen ijsland

Waar is het toilet?

SAM: spijtig dat jullie 10% van de vragen opsouperen aan die vraag, maar ik snap wel dat het prangend is. Het toilet is links achteraan. En handen wassen als je terugkomt, dan kunnen we formeel de hand schudden.

Excuse-me-je Sam, Stel jullie eens voor?

SAM: Wij zijn Sam en Sam (echt waar) en wij vlogen in 2010 met de tweede rechtstreekse vlucht van SN Brussels naar IJsland. Wij kozen bewust de tweede vlucht, ten eerste omdat de eerste vlucht vol zat met politici, hoogwaardigheidsbekleders of andere nietsnutten zonder inhoud. Ten tweede omdat dat agendagewijs beter uitkwam voor Sam. En een goede planning, dat is de helft van de vakantie.

Aha, vertel eens: Hoe hebben jullie zich voorbereid op de trip naar IJsland?

SAM: Wel, Sam kocht een goede reisgids en ik ging de week voordien naar Finland. Nu, niet dat Finland en IJsland , buiten hun dure alkiehool, onverstaanbaar taaltje, ongerepte natuur en verlegen inboorlingen, iets met mekaar te maken hebben, maar dat maakte niet uit, want Sam had die reisgids ook niet gelezen op voorhand. Voorbereid waren we niet, maar we zaten wel op hetzelfde niveau. En dat is al heel wat. Verder boekten we enkel vervoer en een slaapplek de eerste nacht.

column over ijsland
De mooie Skogarfoss waterval, mijn favoriet.

Zijn jullie echt helemaal met de fiets het eiland rondgereden?

SAM: Je bent slecht geïnformeerd. Wij hebben wel iemand ontmoet, een Vlaming met gemeenschappelijke vrienden, die het eiland met de fiets ging rondrijden, maar daar gaat het niet over. Wij zijn trouwens zo mesjogge niet! Wij opteerden voor de goedkoopste huurjeep die er is: Een Lada Niva. Dat is een beetje de Rudy Smidts onder de jeeps: oerdegelijk, maar ziet er niet uit. Goed, gelukkig was er bij aankomst geen enkele Lada Niva meer in stock, dus gaven ze ons een gratis upgrade naar een Landrover met 49 km op de teller. SWEET! Wat een meevaller!

Wat is jullie beste herinnering?

SAM: Op één en dezelfde dag ’s ochtends in een sneeuwstorm zitten bovenop een vulkaan (zottekes) en in de namiddag in een marcelleke in de stralende zon naar gletsjers en oceanen en al kijken. Ja, milfke natuur is daar oppermachtig. Nu, na een halve dag heb je het wel gehad met al die watervallingen, geef ons maar die afgelegen pareltjes van warmwaterbaden, zoals die topper in Grettirslaug.

verhaal ijsland in de winter
Zicht op een boogscheut van Reykjavik

Leuk hoe jullie de flora zo bewieroken, wat is jullie mening over de fauna?

SAM: Dat die apen van de Sabena beter eens hadden nagedacht om ons in putje broedseizoen naar IJsland te sturen. Ik verduidelijk met een leuke anekdote voor jullie, voor ons was er niets aan. Tijdens een wandeling merkten we dat een of ander vogelbeest ons volgde. Eerst vonden we dat nog schattig. Tot dat zot en vervaarlijk scherp gebekt beestje ons in een vluchtduik tegemoet kwam vliegen. Okee, dat kan gebeuren, ik ben zelf ook niet de beste chauffeur. Maar het gebeurde nog een tweede maal. En een derde keer. En nog eens. Jeetjeminus, zit die vogel ons gewoon aan te vallen ofwa? Wij kozen het hazenpad, licht onzeker, want we wisten niet of hazen ook op het menu van die kamikaze-vogels stonden. Soit, ik ga deze anekdote niet langer trekken, want ik heb de clou eigenlijk al in’t begin verklapt: die beesten zitten nogal met ne kwaaje nestdrang in het broedseizoen. Dus als ge te dicht bij hun nest komt, dan flippen die en vallen die frontaal aan, het hoogste punt van de vijand viserend. Jep, los die bek in het schedelke klieven, zeit em. De Westfjorden, beter bekend als het pornhub voor ornitologen, hebben we om evidente redenen links laten liggen. Nu, de grap is dat de gevaren van broedende vogels eigenlijk heel goed in de reisgids beschreven stond. Lazen we achteraf…

In het Noorden is er in’t algemeen weinig te zien, hebben jullie dan op z’n minst een walvistocht gedaan in?

SAM: Ja, pure afzetterij! Zo een beetje staan driften in het water en af en toe in de verte eens een magnifiek beest zien opduiken. Wie zegt dat dat niet georkestreerd is door de overheid? Waren dat wel echte walvissen? Neen, geef ons dan maar het fallusmuseum, dat destijds nog in Husavik stond, haha, lachen met de opgezette peerdefluit van een pinguin. Meer hebben we niet nodig om ons rot te amuseren.

ijsland reisverhaal
Aan de voet van de Vatnajökull gletsjer

Misschien een glaasje alkiehool, toch? Hoe gingen jullie om met de kostprijs en de schaarste van het vloeibare goud?

SAM: Dat heeft allemaal met prioriteiten te maken. Een beetje geestesverrijkende drank hoort gewoon bij een vakantie, maar door de hoge aankoopprijs, zagen we ons genoodzaakt om minder cruciale zaken te laten voor wat ze waren. We denken hierbij aan een deftige maaltijd, culturele uitstappen en souveniers voor familieleden verder dan de derde graad. Verder hadden we al snel beslist dat de beste koop van die margi-kratjes rode vino waren: we hadden geen frigo, dus elke twee dagen kochten we twee drielieterzakken, om door te komen. Eén keer hadden we wel onze voorraad al op 1 dag leeggedronken, maar er waren verzachtende omstandigheden. We waren die dag namelijk bijna meegesleurd door een kolkende rivier. Die Landrover was meteen den helft minder waard. Wat bleek -lazen we ook weer achteraf in de reisgids- dat die rivier enkel oversteekbaar was tijdens laagtij…

Hoe komt het dat jullie na 7 jaar eindelijk naar buiten komen met jullie verhaal?

SAM: Omdat wij destijds vooral bezig waren met offline kanalen, u kent dat wel, van die verouderde communicatietechnieken als een goed gesprek, een babbel aan den toog of een anekdote om familiefeesten op te vrolijken. Toen waren we nog niet bezig met reisblogs en hadden we ook niet de neiging om de stempel “authentiek” en andere superlatieven op ervaringen te kleven. Neen, we deden gewoon maar wat. We kwamen naar buiten met ons verhaal omdat mensen van de eerste vlucht, doorgaans politici, hoogwaardigheidsbekleders of andere nietsnutten zonder inhoud, dus geen goed verhaal hadden en jullie ons dus hebben gecontacteerd, hopeloos op zoek naar authentieke content.

ijsland reisverhaal

Een laatste vraag: hadden jullie toen al door dat IJsland een voetballand was?

SAM: Nope, to-tààl niet! We dachten dat de nationale sport golf was. Dat hadden we wél gelezen in de reisgids.

Merci, Sam.


De IJsland smaak te pakken?

Lees hier meer over IJsland, het noorderlicht en walvistours. Of moest je met deze column genoeg hebben voor vandaag, begrijpen we dat ook volledig. Tot de volgende!

Hier nog een berg fotootjes, voor u. Laat het verder duidelijk zijn dat onze fotograaf in 2016 in putteke winter het land verkende. In een marcelleke staan zat er dus bijgevolg niet in, moest het enige verwarring veroorzaakt hebben tijdens het lezen van bovenstaande.

winter in ijsland

ijsland column

column over ijsland

ijsland in de winter

ijsland storytelling

storytelling over ijsland

column over ijsland

ijsland columns

reisverhaal over ijsland

winter in ijsland

7 min


met liefde geschreven door
Sam
Author background imageAuthor background image 2Sam
met liefde geschreven door
Sam
Mijn naam is Sam. Omdat ik maar geen geschikte auteur vind voor mijn autobiografie getiteld ‘de biografie van net niet’, ben ik zelf maar aan het schrijven geslagen. Zo schrijf ik voor de foodblog Ottenburg Business Lunch Club en voor deze reisblog. Mijn gebrek aan kennis overcompenseer ik door verhaaltechnisch interessante fantasie.
Meer over Sam

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Van je zetel naar de horizon

Even dromen naar overmorgen. Wanneer mogen we weer reizen? Wat met de reissector na de crisis en...

Nu lezen

img

De geheime roep van de quetzal

Dichter en schrijver Maarten Inghels bezoekt Nicaragua. Lees dit kortverhaal en dompel je onder...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.