Crans Montana: het Walibi van Wallis

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Crans Montana: het Walibi van Wallis

Het hotelleven in sneeuwwit Zwitserland

Citytrip

Het hotelleven in sneeuwwit Zwitserland

Crans Montana is een prachtig skigebied in Wallis, Zwitserland. Op zoek naar de mooiste hotels of dingen om te doen voor niet skiërs.

Eerst verschenen op: 6 mei 2021

6 min

zwitserland map

Zwitserland

Crans Montana: het Walibi van Wallis

Het tweedelige stadje Crans Montana is de topatractie van Wallis. Montana is bestemd voor de boeren zoals ik, maar in het chique Crans nipt Sophia Loren in haar appartement een droge Martini, en wat verderop draagt Roger Moore zijn broek rond op de golfbaan. En Wallis is het Walibi voor de sneeuwfanaat.

Zwitserland in de winter voor niet Skiërs

Afgelopen winter had ik het geluk om enkele dagen deze streek rond de majestueuze Mont Blanc en Matterhorn te verkennen met een 365 ski pass waarmee je ook als wandelaar in alle liften bergtoppen kan overwinnen. Mijn maat Tjoolaard was mee en interviewde daar een snelheidsduivel op skilatten die tegen 218 kilometer per uur op de piste naar beneden knalt. Complete waanzin. Het bergdorp Crans Montana houdt dit jaar volgens mij ook de wereldbeker slalom voor vrouwen, maar ik laat de open beenbreuken, schouders uit de kom en ontwrichte polsen aan andere waaghalzen over en concentreer mij op de activiteiten voor broekschijters en bange hartjes.

Wijn proeven & curling in Crans Montana

Wijnen bijvoorbeeld. Wijnen wijnen wijnen. En dan nog eens wijnen. Vergeet die kleine flesjes flügel waar je alleen maar een rode neus van opzet en zoek u een wijnkelder op die zijn houten poorten opensmijt om u onder te dompelen in de mystieke Leer van de Kurk. Inmiddels kan ik rode van witte wijn onderscheiden en in het Duits tot drie tellen dus voor mij was de missie meer dan geslaagd. De initiatie curling achteraf ging eens zo vlot. Die initiatie had voor mij zelfs langer mogen duren. Geef mij een bezem en ik veeg iedereen naar Leuven.

Enkele van de beste hotels in Zwitserland

Ik sliep mijn winterslaap en roes uit in het designerhotel Chetzeron met een Picasso-haai in het restaurant. Deed me wat denken aan Hotel Castell in Graubunden waar ik eens stoemelings belandde met een schrijver en een schooldirecteur. Het Chetzeron was ooit een gondelstation op de hellingen van skioord Crans Montana, maar is met lokale materialen omgebouwd tot een schuiloord voor winterplezier en zomerse Alpenweide-avonturen. De keet wordt trouwens door een Belg uitgebaat, maar in de bar hoor je tongbrekers uit de hele wereld. Aaah, het hotelleven op 1500 meter hoogte! De ijle lucht die mij doet zwijmelen!

Voor uw boekingen kan je ook gebruik maken van handige kortingcodes via Knack.be.

Vliegen op Genève

Zoals altijd was de trip veel te kort en de heimwee achteraf veel te groot. Ik vloog in anderhalf uur op Genève en deed het laatste stukje met een huurwagen, maar ik heb veel lof over voor het Zwitserse precisie-uurwerk dat de spoorwegen daar zijn. Met je eigen wagen ben je er trouwens ook vlot. Vorig jaar kocht ik een fat bestelwagen om kleine microtrips te maken naar omliggende landen, maar in Zwitserland mocht ik hun fat bike eens uittesten. Fietsen met dikke banden om mee door de sneeuw te trippen. Plezant! Zeker ook om eens langs het Vision en Art festival te rollen. Een openluchtmuseum aan murals geschilderd door internationale kunstenaars. Je moet jezelf niet altijd door een smerig metrogat in London murwen om streetart te spotten.

Crans Montana voor niet skiers: wat kan je er nog doen?

In de eerste plaats ga je naar Zwitserland voor de onbetaalbare natuur natuurlijk. De kruidige bossen zijn het mekka voor wakkere wandelaars en bibberende berggeitjes. En als het weer dan echt te veranderlijk is, zijn er tal van indoor-programma’s. Je kan het wereldrecord raclette eten verbeteren en uitbuiken in een wellness. (Over wellness in Zwitserland gesproken, het door Peter Zumthor ontworpen 7132 hotel staat al even op mijn verlanglijstje.) Eerst het lichaam afmatten in de sneeuw is natuurlijk onoverkomelijk. Op sneeuwlatten door de wildernis steggelen, langlaufen als was je een Inuit in Finland of met een slee naar beneden roetsjen. Of een nachtelijke theemutsje slurpen in een koud kapelletje op de berg. Dan voelt de ganzendons van Hotel Elite eens zo weldadig achteraf. Dromen over een dekbed van sneeuw.

Of ga op zoek op booking.com voor je eigen winterse deals

6 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Henegouwen is een geheimtip en de perfecte staycation in het groen

Een heerlijke vakantie en logeren in het groen in Henegouwen? Dan moet je bij Your Nature Eco...

Nu lezen

img

Slovenië voor uitslovers: een roadtrip in de winter van 5 dagen

Een winter vakantie in Slovenie is een prima alternatief voor Frankrijk of Italië. Ontdek de...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.