Naar de bergen in de zomer: zo mooi is een zonsopgang in Saalbach in Oostenrijk

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Naar de bergen in de zomer: zo mooi is een zonsopgang in Saalbach in Oostenrijk

Oostenrijk

Ik zet de radio in de auto uit. Het is muisstil op de bergflanken van Saalbach, op het geluid van enkele verloren koeienbellen na. Zittend op een houten bankje knoop ik mijn veters ietsje steviger vast. Over enkele ogenblikken zal mijn camera ronken van genot, mijn slaapkop is al bijna vergeten hoe vroeg het is.…

Eerst verschenen op: 19 juni 2018

oostenrijk map

Oostenrijk

Naar de bergen in de zomer: zo mooi is een zonsopgang in Saalbach in Oostenrijk

Ik zet de radio in de auto uit. Het is muisstil op de bergflanken van Saalbach, op het geluid van enkele verloren koeienbellen na. Zittend op een houten bankje knoop ik mijn veters ietsje steviger vast. Over enkele ogenblikken zal mijn camera ronken van genot, mijn slaapkop is al bijna vergeten hoe vroeg het is. Ik begin aan een ochtendwandeling bij zonsopgang in de Oostenrijkse Alpen in Saalbach.


Fotografen rekenen niet in ochtenden en middagen, maar kijken naar de kleuren in de lucht en geven daar dan ook aparte namen aan. Het nautical twilight is net overgegaan naar het civil twilight: we weten meteen hoe laat het is. Voor de meesten een onmenselijk vroeg uur, voor mij tijd om mijn vizier op extra scherp te stellen. Ik wrijf voor een laatste maal het laatste nachtelijk prut uit mijn ooghoeken, terwijl de eerste helrode tinten stilaan het grauwgrijze nachtblauw verdrijven. Nog een paar kilometers klimmen naar het hoogste punt voor het mooiste zicht.
Ik wandel een postkaart van de Kitzbüheler Alpen binnen.

Saalbach in Oostenrijk: naar de bergen in de zomer

In de bergen van Saalbach-Hinterglemm:  een plaats om de wereld te vergeten

Rondom mij zie ik de besneeuwde pieken van tweeduizenders, met klinkende namen waarvan de Hochkogel met zijn 2249 meter het meest opvalt. In de lager gelegen alpenweiden draperen dichte slierten wolken zich als guirlandes rond de massieve reuzen. De laatste sterren zwaaien nog een vluchtige slaapwel. De ochtenddauw en gele bloemenvelden onder mijn natte bottines dompelen me helemaal onder in de pure schoonheid van de bergen, vol rust. Ik voelde me weer zo klein als toen die keer in Kakadu National Park. Ik heb een nieuwe plek om de wereld even te vergeten gevonden.

mountainbiken oostenrijk

De kleuren worden feller en lichter. Het is wachten op de eerste lichtstralen die de sensor van mijn camera zullen overbelichten, van zodra ze van achter de bergtoppen aan de horizon verschijnen. Ik geniet met volle teugen. Deze ochtendwandeling geeft me zin in meer. Drie uur later rijd ik met de wagen en een voldaan hartje naar beneden. De radio gaat weer aan.


wandelen in oostenrijk

Een skigebied in de zomer bezoeken?

Snowscooteren deed ik al, maar ik stond nog nooit op skilatten en sprong nog geen enkele dubbele backflip op een snowboard. Een prachtig skigebied doet mijn hart dus niet perse sneller slaan. Maar Saalbach-Hinterglemm wist een paar andere snaren te kietelen. Groene valleien, uitgestrekte alpenweides, watervalletjes, reuzen van bergen en klitterklatterende beekjes. Er zijn charmante berghutjes met warme Kaiserschmarrn, ziplines voor avontuurlijke zieltjes en vettige schnitzels voor zielige avonturiers.

https://www.instagram.com/p/Bj5TJb8AhET/?taken-by=yannickdepauw

Toen ik ontdekte waarvoor Saalbach in de zomer echt bekend staat, was ik helemaal verkocht: dit is het mountainbike-walhalla  van Europa (daarover binnenkort meer). Met de kabelbaan en de handige Joker-kaart kan je makkelijk met je fiets naar boven tsjokken. In no time zoef je met een top-vélo langs verschillende parcours over rotsen, jumps en listige bochtjes naar beneden. Mountainbiken voor beginners of pros, ik kan Saalbach en haar adrenaline rush alleen maar aanraden. En een stevige helm, dat ook.


mooiste plaats van oostenijk

Saalbach in de zomer: de tips voor een prima zomervakantie in Oostenrijk

 • Saalbach-Hinterglemm ligt een uurtje rijden van de luchthaven van Salzburg
 • Met de auto raak je er ook wel: 10 uurtjes nachtrijden uit Leuven
 • Eet Kaiserschmarrn: een warme mix van pannenkoeken, verloren brood en appel
 • Probeer dat mountainbiken!
 • Slapen deden wij in Lengauerhof en dat was prima
 • Saalbach Biker-Mania: meer dan 3.000 zotte Hell’s Angels showen hun speelgoed en doen zotte shows
 • Wandelen bij zonsopgang. Echt waar, sta om 4h op, rijd naar een bergtop en geniet
 • Ziplinen, The Mega Flying Fox en touwenparcours: ideaal voor de kinderen (maar eigenlijk ook voor ons hoor)
 • De kabelliften brengen je overal naartoe. Ze zijn in prima staat en met een Joker-kaart zijn ze helemaal gratis in de zomer
 • De hoogste berg is de Hochkogel met 2.123 meter
 • Alle tips en info over de regio vind je op deze mooie website
 • Met zijn 400 km aan wandelpaden en 400 km aan fietspaden is Saalbach-Hinterglemm een echt outdoorparadijs

Met welk fototoestel trek jij je foto’s?

Ik gebruik een Sony a7riii body en trok de meeste foto’s met deze twee ongelofelijk goeie lenzen:

skigebied bezoeken in de zomer
saalbach skigebied in de zomer
oostenrijk in de zomer
zomer in de bergen
naar oostenrijk in de zomer
bergen in de zomer europa
mountainbiken in oostenrijk
wandelen in oostenrijkse alpen
wandelen in oostenrijkse bergen
wandelen in oostenrijkse bergen
hiken in oostenrijkse alpen
alpen in oostenrijk

Met welke camera en lenzen trek jij je foto’s?

Ik mocht naar Saalbach op uitnodiging van de toeristische dienst Saalbach en SoundofC. #reclame

7 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Merry Christmas vanuit Méribel!

Méribel: het magische skidorp in Frankrijk. In het grootste skidomein ter wereld, Les Trois...

Nu lezen

img

Cha Cha Chamonix: de Franse Alpen op z’n best

⛰️ Vakantie inspiratie nodig? Chamonix in enkele prachtige foto’s. De Franse bergen...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.