De leukste dingen om te doen tijdens een winter in Lapland!

Vorig verhaal

Volgende verhaal

De leukste dingen om te doen tijdens een winter in Lapland!

Ontmoet de kerstman tijdens een heerlijke wintervakantie in Fins Lapland

Finland

Ontmoet de kerstman tijdens een heerlijke wintervakantie in Fins Lapland

Dit zijn de leukste dingen om te doen tijdens je vakantie in Lapland. Ontdek deze heerlijke winterbestemming: Fins Lapland.

Eerst verschenen op: 8 augustus 2022

8 min

zweden map

Zweden

De leukste dingen om te doen tijdens een winter in Lapland!

De regio Lapland strekt zich uit van Noord-Noorwegen tot West-Rusland. Het is een waar sprookje en misschien staat een vakantie naar Lapland ook wel op jouw bucketlist.

Ik was enkele jaren geleden al in Fins Lapland en kan niet wachten om mijn voeten weer eens in de krakende sneeuw te drukken. 

Een vakantie waar je kan genieten van al het natuurschoon wat Lapland land te bieden heeft en waar je diverse activiteiten kan doen. Als jij denkt aan Lapland, denk je waarschijnlijk aan sneeuw, het noorderlicht en huskytochten. Laat de natuur je verleiden, want verliefd op Lapland ga je toch worden. 

Kennismaken met de Samen

Tijdens een vakantie in Lapland leer je ook meer over de oorspronkelijke bewoners: de Samen. Een gezellig volkje met veel vernuft op vlak van overleven in de koude. Er wonen om en nabij de 70.000 tot 100.000 Samen in Lapland en een deel hiervan spreekt Samisch, een taaltje dat lijkt op een dronken Rus die een lied van The Rasmus covert. De Samen in Lapland leven van vissen die gevangen worden en ook de ruige rendieren staan centraal in de cultuur van de Sami. Je kan tijdens je vakantie kennismaken met de Sami door onder andere langs te gaan bij een rendierenboerderij. Gezellig roodneuzige Rudolf knuffelen, heel fijn hoor!

Boek zelf je reis naar Lapland

Geniet van een heerlijke vakantie in de wondermooie natuur van Lapland. Met Voigt Travel beleef je een fantastische winterwonderland vakantie

huskeytochten in finland

Populairste activiteiten in Lapland

Een huskytocht door de witte wildernis, het noorderlicht spotten, een sneeuwscootertocht over sneeuwvelden en een bezoek aan Santa Claus Village behoren tot de populairste activiteiten die je kan doen in Fins en Zweeds Lapland. Afhankelijk van het seizoen en jouw wensen kan je een vakantie naar Lapland plannen en de daar deze toffe activiteiten boeken. De kans om het noorderlicht te spotten is uiteraard in de wintermaanden het grootst, aangezien de dagen dan kort zijn en de nachten koud en lang. Houd jij niet van een relaxe vakantie maar wil je de James Bond doen in bovenhalen in Lapland? Bekijk dan zeker een van onderstaande excursies.

Knuffelen met husky’s

Als je een husky tocht wilt maken kan je dit combineren met een bezoek aan de boerderij. Hier leer je meer over de geschiedenis van de honden met ogen als glazen waarzeggersbollen, en je kan met de husky’s knuffelen en spelen. Tijdens bijna alle excursies die je maakt in Lapland krijg je warme bessensap voor je neus geschoteld, dit is de nationale drank van het land. We vergeten de wodka even dan, natuurlijk. Vervolgens ga je met de slee op pad over de dikke pakken sneeuw en hobbel bobbel je een weg door de heerlijke bossen, over bevroren meren en besneeuwde velden. Er is een gids die je moet volgen, maar de honden kennen als geen ander het parcours. Hou de touwen goed vast en geniet van de prachtige natuur in Lapland.

Het noorderlicht spotten – hello aurora!

Toeristen van over de hele wereld reizen af naar Lapland om het noorderlicht te zien. Ik zag het noorderlicht al blinken in de Fäeroer en in Schotland, maar in Lapland kan je de aurora het best bewonderen. Aangezien het in de winter vroeg donker is en Lapland gelegen is rond de poolcirkel, bestaat de kans dat je het noorderlicht hier kan spotten. Het noorderlichtspektakel ontstaat op het moment dat elektrische geladen deeltjes van de zon als het ware de ruimte in worden gegooid. Dan worden er lichtdeeltjes gecreëerd, als het in aanraking komt met de atmosfeer. Een sjieke uitleg voor een magisch spektakel. 

Het noorderlicht is dan ook het meest intens als er veel zonneactiviteit is. Het is niet zo dat je het noorderlicht alleen in de winter kan spotten, maar wordt het in de maanden juni en juli niet donker in Lapland waardoor het niet waar te nemen is.

Verplaatsen door de sneeuw in Lapland

De beste manier om jezelf te verplaatsen door een gebied met een dikke laag sneeuw is met de sneeuwscooter. In de winter worden de doorgaande wegen in Lapland sneeuwvrij gehouden, maar achterafwegen en smalle paden worden hierbij overgeslagen. Met het gebruik van een sneeuwscooter kan je gemakkelijk binnendoor sjeezen zonder de kans om weg te zakken in de sneeuw. Tijdens een excursie rijdt er een gids voorop en is het belangrijk dat je afstand houdt met de persoon die voor je rijdt. Anders durf je wel eens uit de bocht te vliegen bij het te fel remmen, maar ook dat is wel eens plezant. De boze gids moet je er dan maar even bij nemen 🙂 De tochten gaan over diverse gebieden, van bevroren meren tot toendravalleien en van woeste berglandschappen tot sparrenbossen. Vroeeeeeeeem!

Santa Claus Village

Heb jij altijd al eens de kerstman willen ontmoeten? Tijdens een bezoek aan het kerstman dorp in de plaats Rovaniemi kan dat! Laat je betoveren door de sfeer in dit dorp en maak hier van alles mee. Zo kan je een praatje maken met een elf, een rit maken met een rendierslee en een kaart sturen vanuit het postkantoor van de Kerstman. Tot slot kan je de Kerstman in levenden lijve ontmoeten. Tijdens dit bezoek maak je een foto met de Kerstman en tevens neemt hij de tijd voor een praatje. Er zijn excursies te boeken waarbij je een rondleiding krijgt door het dorp en geniet van een kerstlunch.

noorderlicht spotten lapland
Het prachtige noorderlicht

Altijd gunstige sneeuwcondities in Lapland

Als jij af wilt reizen naar Lapland kan je dit het beste doen in de wintermaanden: december tot en met maart. De sneeuwcondities zijn in deze maanden het meest gunstig als je een van de activiteiten wilt ondernemen. Vooral als je naar Lapland afreist om het noorderlicht te spotten kan je dit het beste doen in de winter. De meeste skiresorts gaan pas open in februari. In de skigebieden kan het eind maart en de hele maand april erg druk zijn, aangezien de Finnen dan zelf ook op skivakantie gaan. Februari is de koudste maand in Lapland, al zal de zon steeds lager gaan staan waardoor de kou gecompenseerd wordt.

rendier rijden in lapland
Rendieren in Lapland

Lapland tips voor een heerlijke wintervakantie

Een reis naar Lapland is heel anders dan een weekje zon of een stedentrip naar een Europese stad zoals bijvoorbeeld Porto, Gent, Sevilla of Parijs. Lees je daarom van te voren goed in en bereid je voor op onder andere de kou tijdens de wintermaanden. Ik lijst enkele praktische tips voor jouw reis naar Lapland voor je op:

  • Aangezien de kans groot is dat er sneeuw ligt tijdens jouw bezoek aan Lapland, kan je het beste geen koffer meenemen. Met de wieltjes in de sneeuw kom je waarschijnlijk niet zo makkelijk vooruit. Kies daarom voor een grote backpack of reistas. Houd er wel rekening mee dat je veel dikke kleding mee zal nemen naar Lapland.
    PS: hier zijn de handigste reisgadgets
  • Je zal tijdens een vakantie in Lapland veel tijd buiten doorbrengen en om te voorkomen dat je het koud krijgt, is het verstandig om kwalitatief goede kleren mee te nemen. Denk aan thermokleding, skikleding, waterdichte snowboots, een warme muts en handschoenen.
  • Als je in de accommodatie bij de open haard wilt gaan zitten, is het fijn als je makkelijk wat kleding uit kan doen. Werk daarom met laagjes. Trek bijvoorbeeld en shirt, fleecetrui en daaroverheen een ski-jas aan.
  • Hou er rekening mee dat in de winter de dagen in Lapland kort zijn en de nachten lang, op het moment dat je activiteiten inplant. In de ochtend wordt het laat licht en in de middag is het weer snel donker. Je kan dus het beste activiteiten inplannen in de ochtend of het begin van de middag.

8 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Wegisweg naar een Ardense tiny house

Ook altijd al willen overnachten in een tiny house? Wij trokken naar het charmante Saint-Hubert,...

Nu lezen

img

Kamperen voor dummies: Ardennen edition

Eerste keer kamperen? Of gewoon eens goed lachen met mijn Ardens kampeerverhaal? Van Durbuy naar...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.