Wie denkt aan de Provence, denkt aan rijen Hollanders in campers aanschuivend voor de péage op de Route du Soleil op weg naar d’Ardèche voor een tiendaagse vakantie. Maar dat kan ook anders. Wie denkt aan een verlengd weekend in de Provence kan ook hier aan denken:


Het idee: een vakantie in het Zuiden mét de auto, op vijf dagen tijd én kei hard relaxen. En dat met maar 400 euro budget. Het mooie Noord-Frankrijk? Nee bah! Het zou er maar eens moeten regenen. Een zoektocht op booking.com zorgde ervoor dat we in Saint-Gervais terecht kwamen. Het gezapige dorpje telt één bakker, één pizzeria, één buurtwinkel en drie wijnboeren.

Het leuke aan deze streek, de Cèze-vallei, is de kalmte die er nog heerst. Het verschil tussen de oevers van L’Ardèche en die van La Cèze is bijzonder groot. Die eerste is overbevolkt met campings, kano’s en terraskes, langs de Cèze gaat het er allemaal iets gemoedelijker aan toe. Mooi meegenomen is dat je ten midden van de wijnstreek Côte du Rhône bent. Wat wil zeggen meer wijn dan goed voor je is. In Saint-Gervais besloten we te leven als de beau monde en huurden we een studio mét privé-sauna én zwembad. Lang weekend. Start!

wat doen weekend provence

 

Les Plus Beaux Villages de France

De vriendelijke eigenaars van de studio wezen ons meteen op de nabijheid van drie dorpjes die het etiket ‘Les Plus Beaux Villages de France’ kregen: La Roque-sur-Cèze, Montclus en Aiguèze. We bezochten ze – braaf als we zijn- alle drie. En ze waren alle drie heel schoon. Ook wel heel kalm. Kalm is misschien niet het juiste woord, ingeslapen past beter (wachtend op het hoogseizoen). Ook leuk is Goudargues, dat dorp noemen ze het Venetië van de Provence. Een lichtelijk overdreven bijnaam, maar de paar grachten die midden door de dorpskern maken het wel gezellig.


Pont 
D'Avignon

De obligate bruggen

Omdat we toch in de buurt én aan het sightsee’n waren bezochten we de twee meest befaamde bruggen van de streek. De Pont du Gare – een eeuwenoud Romeins aquaduct – en de Pont d’Avigninon – die brug die maar half is en waar dat lied over gaat. Tip voor Pond du Gare: huur fietsen in het nabijgelegen Remoulin. Ten eerste moet je de belachelijk dure parking niet betalen en ten tweede is het domein rond Pont du Gard heel fijn om te fietsen. In Avignon is er veel meer te zien dan die brug (De teleurstelling was groot: een brug die niet tot aan de overkant van de rivier reikt, super onpraktisch). Het is vooral een gezellige stad met veel cafés, winkels en lekkere pizza.

Hoogtepunten

Het hoogtepunt voor mij persoonlijk was wanneer ik mijn volledig onbestaande kano-skills nog eens kon bovenhalen. Geen mooiere manier om de Cèze te ontdekken dan in een plastieken boot. Nog mooier zou zijn als er ooit een dag komt waarop ik wél weet hoe je zo’n ding moet besturen. Alhoewel, nu lok ik vooral deze reactie uit: “Nina, doe vooral niks! Stop met roeien!” Super chill. Een ander hoogtepunt was het bezoek aan de lokale grill (La Frigoulette in Goudargues). In de zomer openen er her en der langs de Cèze openlucht grill-restaurants. Je zit er buiten aan het water, betaalt je vlees per stuk en drinkt er wijn voor geen geld. Beter dan dat wordt het niet. En tenslotte: in de Provence kan je beschonken worden terwijl je cultuur opdoet. Val eens binnen bij één van de vele wijndomeinen. Terwijl de wijnboer je uitleg geeft over het hele proces, drink jij zijn wijn op. Degusteren is het mooie woord daarvoor. Ik met kist vol wijn naar huis, een beter souvenir bestaat er toch niet?

Geschreven door Nina
Foto’s van unsplash


Lees ook:

Wildzwemmen in Frankrijk
Railbiken in de Ardennen
Kanoën in Frankrijk
Op bivak in het Meerdaelwoud
Roadtrip door Frankrijk

What's your reaction?
0Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

2 Comments

 • Madrid
  Posted 4 september 2017 at 09:35 0Likes

  ‘Ten eerste moet je de belachelijk dure parking niet betalen’

  Pont du Gard – wij zijn in de val gelopen. Parking opgereden (20 min bedenktijd) – naar de infobalie gegaan en gemeld dat we enkel de brug willen zien en geen interesse hebben in het museum en cinema. ‘dan moet je de goedkoopste tickets aankopen’ – 17 euro voor 2 man … Eenmaal aangekomen bij de brug opgemerkt dat het niet nodig was om geld uit te geven. 20 minuten waren verstreken. Verhaal gaan halen bij de balie, tevergeefs. Auto op parking -> betalen -> 8.70 per persoon. Volgens de infobalie kan je de brug niet bekijken zonder te betalen (alle zonnebaders in de buurt van de brug hadden volgens hen netjes betaald). Grrrr, zoals je dus aanhaalde: wagen ergens anders achterlaten, 2 kilometer wandelen (want de volledige toegangsweg naar die brug is afgesloten, parkeren niet mogelijk) en geld uitsparen 🙂 (of fietsen, of kajakken naar de brug).

  Het label ‘Plus Beaux Villages de France’ staat niet alleen voor prachtig dorpje, maar tevens ook voor uitmelkerij. :), maar ah, ’t is en blijft een prachtige streek.

  • Yannick
   Posted 4 september 2017 at 10:56 0Likes

   Ja je had moeten luisteren!
   Maar inderdaad, ik heb daar al vreed schone wandelingen gedaan en ik hou van de streek. Remoulins heeft een schoon plekje in mn hart.

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.