Remote werken in Hongkong, city of dreams

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Remote werken in Hongkong, city of dreams

Of hoe je reizen kan combineren met voltijds werken.

Hong Kong

Of hoe je reizen kan combineren met voltijds werken.

Remote werken done right: een weekje Hong Kong. Hoe ik dat doe, veel reizen als reisblogger combineren met voltijds werken? Over jongleren met 20 vakantiedagen, het remote-first bedrijf madewithlove, Hong Kong en Vlaamse belangen.

Eerst verschenen op: 6 juni 2019

5 min

hong-kong map

Hong Kong

Remote werken in Hongkong, city of dreams

Twintig. Dat is het aantal verlofdagen dat op mijn jaarlijkse teller staat. Voltijds, het woord op mijn contract dat voor brood op de plank zorgt. Een vervelend woord voor de doorsnee reisblogger. Die moeten namelijk eenvoudig de rest van de wereld kunnen zien om u hierover op correcte en weldoordachte wijze te kunnen berichten… Hoe doe ik dat? Veel reizen met maar 20 verlofdagen? Over remote werken en hoe je je baas misschien kan overtuigen om het ook eens te proberen.

Niet dat België niet charmant of goedaardig en warm is (al werd daar wel op 26 mei 2019 een serieuze portie van afgeschraapt), het werkt nu eenmaal beter als reisblogger om ook stukjes buiten de Vlaamse grenzen van die zwart-met-goud wereldkaart te kunnen krassen.


Wij als reisbloggers willen u namelijk op correcte en weldoordachte wijze te kunnen vertellen over pakweg de verschillen tussen de Thaise militaire dictatuur en onze Vlaamse belangen. Over de Maleisische jungle en de overeenkomsten met het Meerdaalwoud, of wat dacht je van een vergelijkende studie tussen de file van haastige pendelaars op de E40 en die van de vele met smog overgoten invalswegen richting hartje Bangkok?

Pendelaars, Vlaams Belang, België, werken, weinig verlofdagen… Excuses, als ware hipster-backpacker in Ubud dwaalde ik even te veel van de kern van de zaak af, ter zake nu. “Hoe doet gij dat in godsnaam, zo veel reizen en toch voltijds werken?!” Die vraag wilde ik graag eens beantwoorden. Misschien kan jij dit bericht onder uw leidinggevende’s neus schuiven. Misschien gaat er voor jou dan morgen ook wel een deur naar de wereld open. Want het hoeft allemaal zo ingewikkeld niet te zijn, dat remote werken.

Madewithlove is eigenlijk een beetje de Gordon Ramsey van de start-up scène.

Werken voor een remote-first bedrijf

Laten we beginnen bij het begin. Ik heb sjaans, dat besef ik. Mijn baas is jonger dan ik en heeft een schone visie op het runnen van een bedrijf. Onze werknemers komen altijd eerst, een beetje zoals bij dat Vlaams Belang. Al gaat het bij ons wel altijd over alle mensen, los van kleur en voorkeur, tot daar de vergelijking, soit. Ik kots nog steeds van die verkiezingsuitslag, ziet u.
Ik werk voor madewithlove, een Belgisch remote-first bedrijf dat haar roots heeft in Leuven maar opereert in de godganse wereld. Madewithlove is eigenlijk een beetje de Gordon Ramsey van de start-up scène. Wij helpen start- and scale-ups bij het groeien en het uitbouwen van internetapplicaties en zorgen er voor dat de mensen weten hoe ze de boel moeten runnen, af en toe door tegen stijve schenen te schoppen, maar wel altijd met een menselijk en eerlijk hart op de juiste plaats.

remote werken city trip hong kong

Ik heb sjaans dat wij een remote-first bedrijf zijn, en dus ‘s ochtends mag opstaan en beslissen of ik naar het werk trappel of gewoon thuis werk. Zonder aanvragen en formulieren, zonder schriftelijke toestemming of agendamarkeringen, zonder telefoontjes of excuses en zonder naar die van IT te moeten bellen omdat er problemen zijn met de VPN.

Remote first vs remote

Remote-first, dat is nog een schavotje hoger dan remote-gewoon of offshore, waarbij je toevallig ook collega’s hebt die over de hele wereld met je samenwerken. Alles is bij ons voorzien om te werken van waar je wil en wanneer je wil. Maar alles begint bij de juiste mindset bij de bazen. Ik kan daar nog lang over doorgaan, maar je moet misschien hier en hier eens lezen hoe we dat juist doen, en als je vragen hebt…
Belangrijk om te weten: remote werken is niet hetzelfde als een digital nomad-bestaan te leven. Je wordt wel geacht een vaste uitvalsbasis te hebben, maar waar die is, is up to you en uw kraskaart.

Remote werken - Hong Kong reisgids voor digital nomads en freelancers in het buitenland - Soms Ook Heimwee

Werken vanuit het buitenland is altijd een optie, ook als freelancer

Werken vanuit het buitenland is voor mij dus altijd een optie. Ja, ik heb daar sjaans mee, ik herhaal dat graag eens, maar ik geloof graag dat binnen dit en een paar jaar ik niet meer aan elke dinertafel dat ook tot treurens toe te horen hoef te krijgen. Remote werken zal binnenkort de norm worden, zoals het nu de norm is om een food-, lifestyle- of travel-Instagramaccount te hebben. Door die remote mindset kan ik dus veel van mijn tripjes combineren met remote werken. Weekje werken, paar dagen verlof. Alles wat ik nodig heb, is een stabiele internetconnectie en een rustige plek om te zitten. Ver weg van de wapperende Vlaamse Leeuwen.

En als je werkgever het niet toe laat, dan kan je nog steeds overwegen alles achter te laten en te gaan freelancen op reis. Deze fantastische Belgen deden het je al voor.

Remote werken - Hong Kong reisgids voor digital nomads en freelancers in het buitenland - Soms Ook Heimwee

Met Cathay Pacific rechtstreeks naar Hongkong

Zo vloog ik vorige week met Cathay Pacific naar Hongkong, een knettergekke stad die binnenkort Silicon Valley ver achter zich zal laten als ze het mekka van de digitale evolutie zijn. Een stad waar architecten hun wilde jongensdromen mogen inkleuren, een paradijs voor mijn collega-foodbloggers, de stad die ook Anthony Bourdain op zijn nummer één zette. Een stad van verscheidenheid, diversiteit, structuur, strakke plannen, evolutie, probleemloze tunnel-overkappingen en rijkgevulde dromen. Een stad waar je echt eens geweest moet zijn, nu zeker omdat Cathay Pacific sinds kort rechtstreeks van Brussel naar Hongkong vluchten heeft ingelast. Een stad waar ik binnenkort graag meer over vertel.

Een stad waar architecten hun wilde jongensdromen mogen inkleuren, een paradijs voor mijn collega-foodbloggers, de stad die ook Anthony Bourdain op zijn nummer één zette.

Wil je zelf naar Hongkong? Dat kan gemakkelijk.

De beste eetplekjes in Hongkong ontdekken? Lees hier over de smakelijke dai pai dongs of street food markets!

DEAL

Rechtstreekse vluchten naar Hong Kong met Cathay Pacific

Vliegen in stijl en klasse, vanaf 550 euro voor een retourtje Brussel – Hong Kong.

Zelf werken bij madewithlove?

Ben je software developer of ken je iemand met prima developer skills? Wil jij (of je kennis) ook werken in een mooi en groeiend remote first bedrijf? Dat kan, we zijn bij madewithlove altijd op zoek naar leuke, gedreven en verantwoordelijke mensen. Wie weet worden we dan straks wel collega’s. Check hier enkel van onze leuke voordelen, solliciteren kan via deze link.

Alle drone shots werden genomen door mijn maatje JSRPixel

5 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Freelancen op reis

Wat met je domicilie bij het maken van een wereldreis? Welke reisverzekering? Digital nomads?...

Nu lezen

img

La vita è bella: dit moet je zeker doen in Toscane

Een rondreis naar Toscane plannen doe je hier. Dit zijn de must do’s, prachtige...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.