Het Brabant van Nederland is het Brabant van bij mij thuis

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Het Brabant van Nederland is het Brabant van bij mij thuis

Dit zijn de mooiste nationale parken van Brabant in Nederland

Nederland

Dit zijn de mooiste nationale parken van Brabant in Nederland

Het Brabant van Nederland staat bekend voor haar grote nationale parken. Wandelen, fietsen en natuur opsnuiven kan heerlijk in deze mooie streek net boven België.

Eerst verschenen op: 24 september 2021

4 min

nederland map

Nederland

Het Brabant van Nederland is het Brabant van bij mij thuis

Ik zal er maar voor uitkomen. Ik ben ambassadeur. Van Brabant. Ik ben Brambassadeur, zoals dat heet. Of Brabandeur, dat wil ik kwijt zijn. Ik ben één keer uitgenodigd in deze Zuidelijke streek van Nederland en ik was onmiddellijk verkocht.

Ik geef het toe, ik was vertrokken met lichte tegenzin, maar keerde terug met een nieuwe liefde. Keer op keer keerde ik terug. En nu schreeuw ik zoveel mogelijk van de daken dat iedereen naar Brabant moet.

wilde paarden spotten in nederland
Wilde paarden in Natuurpark de Biesbosch

Mijn blog Soms ook Heimwee is ooit begonnen als een middel om het thuisfront in te lichten over mijn uitspattingen op wereldreis door Australië, maar de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat mijn forte in het fotograferen ligt. Wekkertje om vijf uur zetten en de zonsopgang op een bergkam meepikken of de gouden gloed op de Azoren vangen. Niet de platgetreden Instagram-plekjes opzoeken maar op een diepgravende manier een IJslands landschap belichten en urenlang wachten op de juiste reflectie in een Zwitsers bergmeertje. Natuurfotografie it is.

kampina
Een van de vele prachtige zichten op de “Wetlands van Nederland” – De Kampina in de buurt van Tilburg

De vier grote nationale parken van Brabant

En laat Brabant nu net de geschikte getaway zijn. Op een boogscheut van België liggen vier Nationale Parken met Canadese allures waar wij als Vlamingen alleen maar jaloers op kunnen zijn. Via de autostrade ben je er in een uurtje, of je verdwaalt zoals ik langs de meanderende smokkelroute door de Kempense sprookjesbossen. Hoe dan ook beland je uiteindelijk in de voor ons bekende Kalmthoutse heide (maar dan in de Zoom, aan de Nederlandse kant), Nationaal park de Groote Peel (met veenmoerassen en zandruggen), het beruchte Biesbosch (waar ik met mijn kajak doorzeilde en langs de Maasdijk snorde) en de Loonse en Drunense duinen (waar ik vlakbij ook de veertien vennen van de Oisterwijkse bossen mocht ontdekken). Het moet niet altijd de Ardennen of de Alpen zijn.

kano huren in nederland
Kajakken in Nederland kan in natuurpark De Biesbosch

De wetlands van Nederland

Elk van deze Nationale Parken heeft zijn eigen specifieke kenmerken maar laat de grote gemene deler nu vooral de natte natuur zijn, de wetlands. Denk aan moerassen, duinen en zandruggen en de bijhorende beesten als wilde paarden, runderen en visarenden (of heb ik die laatste meeuw iets te groot ingeschat?). Perfect voer voor mijn lens. En bovendien allemaal hypertoegankelijk via kajak of snorfiets, via fiets of te voet. Want je moet het de Nederlanders wel nageven, behalve dijken bouwen weten ze ook hoe ze fietsasfalt moeten uitsmeren. Fun fact: er loopt een fijn fietspad van Turnhout naar Tilburg; het Bels lijntje, dwars door de bossen en velden over een oude spoorwegbaan. Op een bepaald moment kom je ook een zogenaamd schijnvliegveld tegen met een valse bommenwerper om Duitse soldaten tijdens de oorlog te misleiden.

bergen op zoom citytrip tips
Citytripje Bergen op Zoom

Vlakbij elk nationaal park in Brabant vind je ook een leuke stad of iconisch hoogtepunt

Wie met besmeurde broek en bestofte ogen uit het bos terugkeert, kan altijd op adem komen in de vlakbij gelegen centrumsteden. Ik heb mijn hart al verpand aan het flitsende Tilburg met Doloris Meta Maze, maar ook Bergen op Zoom is inmiddels meer dan een bordje op de autosnelweg en ook het gezellige Breda kan mij bekoren als echte Nassaustad.

rooftop tilburg nederland citytrip
Heerlijke cocktails op de rooftop van Doloris in Tilburg


Dus ja, ik ben Brabandaseur, Brabantialeur, Brabandeur, kortom, je kan mij vinden in Brabant omdat ik dààr nog ongerepte natuur vind dat toch vlakbij hometown Leuven ligt, omdat de uitgestrektheid mijn dolle hoofd op pauze zet en omdat hun oude vestingsteden de vertrouwdheid van Vlaamse parels als Diest, Mechelen en Mons in zich dragen. Het Brabant van Nederland is het Brabant van bij mij thuis. 

exmore ponies in maashorst
Exmore ponies bewonderen in de Maashorst

Praktische informatie voor het bezoeken van een Nationaal Park in Nederland

natuurpoort brabant
Een van de vele natuurpoorten in Brabant.

De nationale parken zijn makkelijk te combineren met een natuurpark of stads- en dorpskern in de buurt. Hieronder vind je nog enkele relevante links naar de belevingen in de buurt, de wandelroutes en mooiste fietsroutes. Want dat is hoe je natuur het best beleeft. Het schitterende knooppuntensysteem en (thema)routes zorgen voor de optimale beleving van je citytrip naar Brabant en geven je meer dan voldoende redenen om eens te stoppen of af te stappen!

Alle 48-uursbelevingen van Brabant vind je op hiermoetjezijninbrabant.nl. En dit zijn beste natuurwandelroutes van Brabant in Nederland.

Een overzicht van de Nationale Parken

Nationaal park De Biesbosch

Nationaal park de Zoom-Kalmthoutse heide

Nationaal park de Groote Peel

Nationaal park de Loonse en Drunense duinen

Meer weten over Brabant?

Laat je inspireren door al het moois dat onze prachtige provincie te bieden heeft. Ga lekker de natuur in en ontdek onze verrassende steden. 

4 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

5 heerlijke fietsroutes in Vlaanderen die je absoluut eens moet gefietst hebben

Dit zijn 5 van de mooiste fietstochten in Vlaanderen. Geniet van het leven op de pedalen, en...

Nu lezen

img

Trappersgeluk: de mooiste fietsroutes van Vlaanderen (deel 2)

Ook af en toe last van die vervelende winter blues? Geen betere manier om die te bestrijden dan...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.