Mechelen, waar je kan slapen op een boot en het bier rijkelijk vloeit

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Mechelen, waar je kan slapen op een boot en het bier rijkelijk vloeit

België

Het Noordzeestrand-zand kleefde nog aan mijn rugzak toen ik wakker werd om de trein Leuven–Mechelen te halen. Rond elke dag verlof wordt er dit jaar strak een zotte roadtrip of gezellige citytrip geweven. Mijn oog viel ditmaal op Mechelen. Als trouwe supporter van de KV wilde ik wel eens ontdekken wat er ‘Achter de Kazerne’…

Eerst verschenen op: 23 mei 2018

belgie map

België

Mechelen, waar je kan slapen op een boot en het bier rijkelijk vloeit

Het Noordzeestrand-zand kleefde nog aan mijn rugzak toen ik wakker werd om de trein LeuvenMechelen te halen. Rond elke dag verlof wordt er dit jaar strak een zotte roadtrip of gezellige citytrip geweven. Mijn oog viel ditmaal op Mechelen.

Als trouwe supporter van de KV wilde ik wel eens ontdekken wat er ‘Achter de Kazerne’ ligt. Gooi daar bovenop nog een echte logeerboot, super lekker eten en een sport die ik nog nooit gedaan had en mijn rekening was snel gemaakt. Een weekendje Mechelen dus.


De perfecte citytrip Mechelen & Slapen op een boot - Soms Ook Heimwee

Suppen in Mechelen op de Dijle

Je hebt het misschien al wel eens gezien, van die gekke mannetjes op een brede surfplank met een peddel in hun hand. Dat noemen ze ‘stand up paddleboarden’, want alles wat Engelstalig afgekort is, is hip. Suppen is hip.

Dat had de Stad Mechelen ook snel in de smiezen en zorgde ervoor dat Benny’s Sup School zijn planken mag uitgooien aan de steiger in de mooie kruidtuin.
Vertrekken doe je aan het Via Via reiscafe, voor een uurtje ploeteren op het water betaal je 25 euro. Het Dijlewater ligt er rustig bij, en echt moeilijk is het niet. Toch pak je best een zwembroek mee want ja, er is altijd wel kans op struikelgevaar. Al hebben we dit er graag voor over om toeristenbootjes vol Japanners te omzeilen.

beste cafe mechelen vismarkt

Eten, drinken en dansen doe je op de Vismarkt

Ben je het bewonderen van historisch geklasseerde gebouwen die Mechelen overwoekeren even beu? Zoek je een gezellig terrasje op de bruisende Vismarkt. Om lekker te eten en veel te drinken zoek je je best een plaatsje in het Ankertje of De Gouden Vis. Lekker rustieke volkse kroegen met fijne muziek. Heb je ‘s avonds na allerlei toeristische bezoekjes of escape room ontsnappingspogingen je dansbenen gevonden, kan je ook best de Vismarkt betreden: het bonkende hart van de oude stad.

bar makadam biercafe mechelen

Het hipste cafe op de Grote Markt van Mechelen: Bar Makadam

Wil je het leukste plekje op de Grote Markt vinden? Ga dan naar Bar Makadam: een jonge, hippe keet, uitgebaat door mijn ploegmaat van FC Bretel. David serveert meer dan 70 bieren waarvan je de helft nergens anders kan drinken in Mechelen. Je kan er boven rustig zitten en wat remote werken met een koffie. Of beneden gesjellig aan de toog schuifelen en proeven van een Nobilem, Keun of een Lepe Vos.

sint romboutstoren mechelen

De trots, het symbool: de Sint-Romboutstoren

Je kan er niet omheen in Mechelen, de Sint Romboutstoren steekt zich niet zomaar weg. Op elke foto zal je er wel een glimps van opvangen. Met zijn 97 meters is de klokkenluider het absolute hoogtepunt van de stad. Wist je trouwens dat hier ooit het grootste klokkenspel van de heule wereld hing? Uit veiligheidsoverwegingen hebben ze de laatste 70 meter toren niet afgewerkt. Misschien maar goed ook, eens op de skywalk bovenaan zal menig hoogtevrezend hartje een paar tellen overslaan. De 500+ stappen die je via de wenteltrap naar boven draaien vragen toch ook een hogere staat van paraatheid. Ik zou het niet aanraden met een kater opgedaan in eerder genoemde cafés.

De perfecte citytrip Mechelen & Slapen op een boot - Soms Ook Heimwee

The Vespa Trip in Brugge

Zelfstandig micro-avontuur op twee wielen langs de mooiste, kronkelende wegen van de Vlaamse Polders met als uitvalsbasis het prachtige Brugge.

De legende van de Maneblussers

Op een donkere januari nacht, een dikke 330 jaar geleden sloeg ene Charel – gekend voor het hangen in menig Mechelse kroeg en donkere herberg – met een stuk in zijn kraag de deuren van zijn favoriete staminee achter zich toe. De maan hing laag en verlichtte de tot dat moment nog rustige nacht. Charel kreeg zijn dubbele gedachten en verdwaasde zicht niet meer helder. Bij het oplichten van de Sint-Romboutstoren schreeuwde hij moord en brand de Mechelse nacht in. Hij dacht dat de toren in brand stond. Charel sloeg er in een horde mensen uit hun bed te mobiliseren met emmers en kruiken. In no time ontstond er een mensenketting waar een doorsnee brandweerman jaloers op zou zijn. Eens de eerste blussers de bovenste verdieping bereikten viel hun frank: er was helemaal geen brand. Ze hadden die nacht de maan geblust

slapen op een boot in mechelen

Slapen op een boot in Mechelen

Je weet, ik houd niet zo van andere mensen rondom mij. Zeker niet als ik zelf de toerist uithang, dat vind ik meestal erg genoeg. Een hotel moet al mooie adelbrieven voorleggen, wil het mij voor zich winnen. Daar dacht Visit Mechelen iets aan te doen en raadde mij Slapen op Water aan. Een nachtje doorbrengen op Sies, een schone sloep op de Leuvense vaart. Ik ken niet veel van boten, maar het had alles wat ik gehoopt had. Een gezellig terrasje, 2 kajuiten voor 4 personen, een moderne kombuis en een ruime living met een ijskast gevuld met enkele Maneblussers, naast de Gouden Carolus, het echte Mechelse goud.
Je vindt de boot vlakbij het station en Veerle en Tom zorgen voor fietsen op de koop toe. Wat wil een mens nog meer?

Tip: origineel overnachten in België, slapen in cabins of boomhutten

wagenoord beste restaurant mechelen

Honger? Dit zijn onze aanraders.

De beste brunch in Mechelen eet je in Sister Bean. Lekkere kater bestrijdende detox drankjes, krokante croques of frisse slaatjes met granaatappel en andere lekkere dressings. Best reserveren, het durft daar al eens druk te zijn.
Voor het avondeten zijn we naar een nieuw en nog niet zo bekend restaurant gegaan: Wagenoord. Als KV fan moet je er het zicht van het stadion van de Racing wel bijnemen, maar dat wordt snel vergeten zodra de eerste drankjes of hapjes je geur- en smaakorganen bereiken. Je kiest zelf welke hapjes je wil delen, je bestelt er 5 à 6 verschillende en de vriendelijke knapen van Wagenoord bezorgen je hun meest aangepaste wijnen. Lekker, echt waar. In een schone setting. Op dat lelijke stadion na, maar goed. Een aanrader, merci!

De perfecte citytrip Mechelen & Slapen op een boot - Soms Ook Heimwee

Wandelen in Mechelen

Musea en winkelen zegt je niets? Ik snap dat. Geef mij ook maar porties groen of blauw bij een citytrip. Mechelen huist enkele toffe parkjes waar je uw dagtrippersstok achterna kan hollen. Bezoek zeker de Kruidtuin, de verborgen Karmelietentuin en het Vrijbroekpark. Verder hoorde ik nog goeie dingen over het Tivolipark en de Oh Tuin. Mechelen is groener dan je denkt!

mechelen muurt kunst in de stad
fietstocht maken in mechelen

Liever de fiets op? Volg de easy peasy fietsknooppunten en laat de Gouden Carolus fietsroute je leiden langs de groenste plekjes en bedwelmende brouwerijen. En gelijk het een echte wielertoerist betaamt, vergeet onderweg niet te stoppen voor een gouden natje.

Mechelen is eerste klasse in België. Dat zal de stad voor mij na deze citytrip ook nog een tijdje blijven.

En de KV, die zal wel snel weer volgen.


TL;DR: Een citytrip Mechelen plannen: de tips op een rijtje

mechelen citytrip plannen

De leukste slaapplaatsen in België vind je hier:

citytrip mechelen
weekendje mechelen mechelen muurt
mechelen stadsgids
wat te doen in mechelen
mechelen bezoeken
waar eten en drinken in mechelen
accomodatie in mechelen
eten en drinken in mechelen
bar makadam mechelen biercafe
bier in mechelen
mechelen bezoeken
een kano huren in mechelen
wandelen langs de dijle in mechelen
suppen in mechelen
brunchen in mechelen
slapen op een boot
drinken op de vismarkt mechelen
vismarkt mechelen bezoeken

8 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Citytripje Namen: Panda’s, Slakken en Napolitaanse Nachten

In twee dagen kan je in slakkentempo de binnenstad van Namen verkennen, heerlijk bosbaden en...

Nu lezen

img

De blauwe Hyacinten in het Hallerbos bezoeken (2024) – 💐 🌷 Bloemen van het mooiste bos van Vlaanderen in bloei

Het Hallerbos bezoeken in de bloeiperiode? Waan je Wendy in Neverland terwijl je het...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.