Flitsend Tilburg: hoe ontsnap je uit de stad

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Flitsend Tilburg: hoe ontsnap je uit de stad

Een citytrip Tilburg in teken van het Doloris Meta-Maze

Citytrip

Een citytrip Tilburg in teken van het Doloris Meta-Maze

Dit is het beste en meest magische wat Tilburg en Oisterwijk te bieden heeft. We nemen je mee in ons avontuur door dit mysterieuze doolhof. Ontsnap je mee uit de stad?

Eerst verschenen op: 14 augustus 2021

8 min

nederland map

Nederland

Flitsend Tilburg: hoe ontsnap je uit de stad

Tilburg trok aan mijn mouw zoals het konijn Alice meelokte naar Wonderland. Ons avontuur begon in Doloris’ Meta Maze, een soort surrealistische escape room die ooit in de underground van Berlijn ontstond maar nu voet aan grond zet in de Brabantse stad.

Ik ben nogal een sucker voor dit soort ervaringen (denk aan moorddiners in de Ardennen of gevangeniseilanden met breinbrekers). De entree in de Doloris Meta Maze doet ook wat denken aan de legendarische Villa Volta in de nabijgelegen Efteling. Je scant je ticket en na een instructiefilmpje valt een gouden munt uit de machine. Jouw pasmunt voor een duik in het onbekende.

meta maze tilburg escape room
Alle besef van tijd en omgeving verdwijnen. Je hijst een biertje en dan blinddoekt een barmeisje je plots…

Een goederenlift brengt je naar de lobby waar je telefoon, horloge en camera in een locker verdwijnen. Alle besef van tijd en omgeving verdwijnen. Je hijst een biertje en dan blinddoekt een barmeisje je plots. Aan haar hand ga je een gang door, het hoekje om, was dat een lift die je nog hoger voert? De blinddoek gaat af en de vrouw nodigt je uit om de gouden munt in de automaat te stoppen. Er gaan lichten flikkeren, je knippert met je ogen. De tweede deur is voor jou. Je bent nu helemaal alleen. Start.

Is het een escape room of een kunstig doolhof?

Wanneer de deur achter je in het slot valt sta je in een lange gang. Voor jou een tweede deur. Voorzichtig druk je de klink naar beneden. Daarachter zit nog een deur. Ook die deur doe je open en je gaat naar binnen. Je botst op nog een deur. En nog een deur. En dan nog één. Nog. En nog. Je raakt de tel kwijt. Nog een deur. Kan je eigenlijk wel terug naar je vrienden? Zit er wel een klink aan jouw kant? De tiende deur.

doloris meta maze
We mochten geen foto’s nemen in Doloris Meta Maze, zodat iedereen de eerste keer de zelfde ervaring heeft. Je weet niet wat je te wachten staat.

Plots sta je in een oneffen kamer met zwart-witpatronen. Aan het andere uiteinde een houten tunnel, als een enorme darm naar het donker. Je gaat op de rand zitten en denkt na. De tunnel glijdt naar beneden, waar je niets kan zien. This is the point of no return. Wanneer je jezelf in dit gat laat zakken kan je niet meer terug. Je neemt diep adem en duikt.

Wandelen in de Oisterwijkse bossen en vennen

Flits. Je staat in een bos. Grote Kalmthoutse Heide vibes. Maar dit zijn de veertien vennen in de Oisterwijkse bossen. Je neemt het wandelpad naast het boshuisje, waar enkele paarden staan uit te blazen en de ruiters pannenkoeken naar binnen werken, en loopt het struikgewas in. Grote Suske & Wiske en hun teletijdsmachine vibes. Spechten, boomklevers en kikkers om je heen. Het doel van het doolhof in Doloris’ Meta Maze is natuurlijk dat je op een bepaald moment weer in de bekende wereld buiten staat, maar je wilt nog even verder verdwalen in dit universum. Achter de volgende boom kleed je je uit en waad je het water in. Jouw hoofd drijft op gelijke hoogte met de waterlelies die in eilanden op de meertjes drijven. Je neemt diep adem en duikt.

Flits naar meer info over het natuurgebied van de Oisterwijkse bossen en vennen

Flits. Je bevindt je in een metalen buizenstelsel. In de verte hoor je de andere bezoekers van Doloris’ Meta Maze stommelen. Volgens jou is dit de goede richting. Op handen en knieën kruip je verder vooruit. Door een metalen rooster piept er licht en geluid van een industriële keuken. Je trekt het rooster open en laat jezelf op het aanrecht zakken. Rondom je heen wervelen de koks om hun bits and bites klaar te maken. Al snel wordt duidelijk dat je in de Doloris Rooftop Bar op het dak bent beland. Iemand van de bediening duwt je een Passion Martini in de hand en je doezelt weg bij de alcohol.

Het centrum van Tilburg ontdekken

Flits. Je balanceert op een elektrische step en sjeest tegen een rotvaart door het historisch centrum van Tilburg. Aan je rechterkant zie je de boulevard aan het water van Piushaven, met een brouwerij en caféetjes, en — Flits! — aan je rechterkant het spoorpark met het panoramadak van de Kempentoren. De miezerende regen in je gezicht kan je niet deren. Je hebt plots een plan. Je wilt helemaal naar de andere kant van Tilburg. Je bent er zo. Tot een borduurrand je doet kantelen en je over je stuur vliegt.

De mooiste bibliotheek van de wereld staat in Tilburg

Flits. Een bibliotheek? Of een oude locomotiefhal. Je ziet een taverne, lokalen voor workshops, coworkspaces, mobiele gordijnen die de enorme fabriekshal opdelen. Er lopen mensen rond met boeken onder de arm. Zijn dit acteurs, ingehuurd door Doloris’ Meta Maze? Wat voor een gekke plek is dit. Je bent in de LocHal, in de buurt van het station van Tilburg. Het wordt tijd dat je het doolhof verlaat. Zag je in die laatste kamer geen deur met EXIT op geschilderd? Of was dat een grap? Je geeft een duw tegen de deur en voelt dat die meegaat. Je strompelt naar binnen.

de locahal bibliotheek van tilburg
De LocHal: Flits. Een bibliotheek? Of een oude locomotiefhal. Je ziet een taverne, lokalen voor workshops, coworkspaces, mobiele gordijnen die de enorme fabriekshal opdelen.

Kunst in de stad

Flits. Je staat bij een rotonde aan de rand van de stad. Auto’s rijden af en aan. Tussen de bermbloemen op de rotonde staat een groot huis. Puntdak, grote ramen, schoorsteen. Wacht eens even. Het huis draait langzaam rond haar as. Je steekt de straat over, auto’s toeteren wild en je loopt naar de voordeur van het draaiende huis dat van een man genaamd John Körmeling blijkt te zijn. De voordeur zit niet in het slot. Je gaat naar binnen, maar laat de woonkamer links liggen. Je moet boven zijn, in een van de slaapkamers. Daar staat een bed, voor jou gedekt. Het is tijd om te gaan slapen en je bevindt je plots in de heerlijke buitenlounge van Hotel De Leijhof in de buurt van Oisterwijk, om morgen de Kampina te gaan ontdekken. Je kruipt onder de donsdeken van het sjieke hotel en sluit je ogen. Was dat een levensgrote plastieken gorilla in de hal die je nog welterusten kwam zeggen?

Flits.

Wat moet je zeker in en rond Tilburg doen tijdens je citytrip? Oisterwijk en de Kampina ontdekken

Het hart van Tilburg ontdekken

 • De creatieve Spoorzone van Tilburg ontdekken
 • De LocHal bibliotheek bezoeken (echt de moeite!)
 • Lekker eten en drinken bij: Stoom13, Eetbar De Wagon, Restaurant De Houtloods of Raw
 • Cocktails drinken op de Rooftop Doloris bar drinken
 • Het surrealistische Meta Maze bezoeken
 • Basketballen, spikeballen of picnicken in het Spoorpark en hapje en drankje bij T-Huis
 • De Kempentoren in het Spoorpark beklimmen
 • Snuisteren, verloren lopen en je in Berlijn wanen in het Tilburgse Dwaalgebied
 • Lekker ontspannen en een borreltje doen in de Piushaven, bij RAK of Stadsbrouwerij013
 • Perzische ijsjes eten tegenover Villa Pastorie.
 • De iconische ophaalbrug van de Piushaven bewonderen, van de hand van John Körmeling
 • Een snelle brunch bij Pig & Rye
 • Indoor petanque spelen of de topscore mini-games verbreken bij Prison Escape
 • Minigolven en nostalgie opsnuiven bij De Zeven Geitjes

Meer weten over Tilburg en de Oisterwijkse bossen?

8 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Citytripje Namen: Panda’s, Slakken en Napolitaanse Nachten

In twee dagen kan je in slakkentempo de binnenstad van Namen verkennen, heerlijk bosbaden en...

Nu lezen

img

Henegouwen is een geheimtip en de perfecte staycation in het groen

Een heerlijke vakantie en logeren in het groen in Henegouwen? Dan moet je bij Your Nature Eco...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.