Burchten en kastelen: dartelen door de Middeleeuwen in België

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Burchten en kastelen: dartelen door de Middeleeuwen in België

België

Staycation tip: een leuke daguitstap naar Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen. Een prachtig kasteel met allerlei activiteiten!

Eerst verschenen op: 10 september 2020

4 min

belgie map

België

Burchten en kastelen: dartelen door de Middeleeuwen in België

Nu worden er meer dan ooit gezelschapspelletjes uit de kast gesleurd om de verveling te bestrijden. Monopoly, Scrabble, Junglespeed,… Of mijn persoonlijke favoriet, Carcassonne. Misschien vandaar mijn interesse in real-life kastelen. Dat en Game of Thrones, natuurlijk.

Uitgemolken series en jeugdherinneringen terzijde, kastelen blijven een fascinerend verschijnsel. Achthonderd jaar geleden trokken ze deze jongens overeind terwijl het vandaag de dag soms al een bijna onmogelijke taak is om een veilig kruispunt aan te leggen. Ach ja. Rome is ook niet op één dag gebouwd, die kastelen waarschijnlijk ook niet. In ieder geval, na het passeren van die kruispunten en bijhorende omleidingen belandde ik in het toeristisch juweeltje van Bilzen: Alden Biesen. Jawel, je kent het nog wel van op school! Maar is het eigenlijk een bezoekje waard? Ik hoor het je al denken.

Tip voor de mede-kastelenzot: roadtrippen en kastelen-jagen in Duitsland.

Minutieus aangelegde tuinen en dappere ridders

Wanneer ik tussen de betoverende flora slenter, komt het twaalfjarige meisje in mij naar boven. Ik ben een echte prinses. Voor de denkbeeldige kroon op mijn hoofd te zwaar wordt, prikken de doornen van een assortimentje rode rozen mijn dagdroom kapot. De Franse tuin is volledig getooid met de fluwelen bloemen. Een schilderachtig tafereel waar ik ongetwijfeld enorm van zou genieten, mocht het geen 35 graden zijn. Hoe dan ook, ik blijf de naambordjes bij de zeldzame planten volhardend lezen. Blijkt toch wel dat het kasteel haar eigen, unieke roos heeft: de Alden Biesen-roos!

Naast indrukwekkende architectuur en tuinen om in te verdwalen, druipt de geschiedenis er hier van af. Prinsessen zullen in deze Landcommanderij niet hebben rondgehuppeld, Alden Biesen is eerder voor ridders en kruistochten weggelegd. Hoe mooi het ook wordt verteld, mij kan je niet boeien met bloemlezingen van veldslagen en stambomen van vergeten vorsten. Als ik iets over het verleden wil leren moet ik dat kunnen zíén. En Alden Biesen is een meesterlijk uitvoerder van show, don’t tell. Je wordt er niet gebombardeerd met reusachtige infoborden volgestouwd met onleesbaar kleine tekst, maar je kan het domein in haar naakte pracht en praal bewonderen. Dat maakt het natuurlijk makkelijker om je in te beelden hoe de ridders op hun paarden triomfantelijk rondparadeerden wanneer ze terugkwamen van een bloedige overwinning. Wie meer over de commanderij wil weten, kan altijd een rondleiding regelen bij het onthaal. Of als je zoals ik daar geen geduld voor hebt, is er ook nog de zoektocht.

alden biesen bezoeken

Cluedo in het groot: Bilzen mysteries

Deze zomer hebben we onze grenzen moeten verleggen om binnen de grenzen te kunnen leven. Zelfs ik, gerenommeerde couch-potato, was noodgedwongen aan het wandelen geslagen. Gelukkig bestaan er ook nog wandelzoektochten om het een beetje interessant te houden. (Tip: Natuurpunt heeft toffe zoektochten in Diepenbeek) Ook fijn, maar meestal heel eenzijdig. Na een zoveelste riviertje of plantje te identificeren is het eens tijd voor wat afwisseling. Tijdens een late-night surfsessie viel mijn oog dan op Bilzen Mysteries: een speurtocht waarbij je een moord moet oplossen aan de hand van aanwijzingen die je van commissaris Angel krijgt. Klinkt als een leuke activiteit om je kinderen een namiddagje mee zoet te houden, maar het bleek ook een stimulerende ervaring te zijn voor verveelde twintigplussers.

Er werd ons een tablet en koptelefoon in de handen geduwd en we konden eraan beginnen. Hier en daar een nummertje inscannen en ondertussen alle hoeken en gaten van het kasteel ontdekken. Poepsimpel, maar toch vermakelijk. Met het schroeiende zonlicht op onze rug namen we alle sporen onder de loep om de moord op te lossen.Tussen het speuren door zorgen leuke minigames en een quiz voor bonuspunten ook nog voor wat afwisseling. Het avontuur werd beëindigd met een vragenlijst over de moordenaar in ‘De Mol’-stijl. Ik denk wel dat we een groen scherm verdiend hebben.

Na het absorberen van een stukje middeleeuwse geschiedenis en een overtollige portie vitamine D, sloten we de verkenningstocht af met een fris pintje bij het Gasthuis. Keuze genoeg uit lokale bieren en Vlaamse kost voor de liefhebbers. Probeer je ook graag nieuwe bieren uit? Dan is Breda of brouwerij Musketeers in Sint-Gillis-Waas misschien ook wel het overwegen waard.

Nog interessante plekjes in Bilzen om je uitstap aan te vullen:

Alden Biesen is dus een plezante locatie waar je zeker een dagje mee kunt vullen. Als Carcassonne-strateeg zou ik er toch al zeker een van mijn horigen op plaatsen. Misschien bij mijn terugkeer om het nachtspel van Bilzen Mysteries ‘Het Verhaal’ te doen.

4 min


met liefde geschreven door
Ruby Verdaet
Author background imageAuthor background image 2Ruby Verdaet
met liefde geschreven door
Ruby Verdaet
Ruby de Soms Ook Stagiaire. Ik ben Ruby. Ja, zoals het bier, de edelsteen en de chocola. Toepasselijk, want ben een bruisende, heldere jongedame en ik smelt voor warm weer. En begin alsjeblieft niet het liedje van de Kaiser Chiefs te zingen.
Meer over Ruby

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Op citytrip naar Mechelen: het land van de Maneblusser en concept stores

Aah, Mechelen! Een stad waar de Gouden Carolus rijkelijk vloeit en waar geschiedenis zich...

Nu lezen

img

Wegisweg naar een Ardense tiny house

Ook altijd al willen overnachten in een tiny house? Wij trokken naar het charmante Saint-Hubert,...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.