Een ruwe roadtrip door Jordanië: in 7 dagen langs Amman, Petra, Wadi Rum en de Dode Zee

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Een ruwe roadtrip door Jordanië: in 7 dagen langs Amman, Petra, Wadi Rum en de Dode Zee

De Jordan Nomads trip van Travelbase in Jordanië

Jordanië

De Jordan Nomads trip van Travelbase in Jordanië

Jordan Nomads – Een onvergetelijke roadtrip door Jordanië: de hoogtepunten Petra, Wadi Rum, Amman, De Dode Zee en de prachtige bergen van het binnenland liggen allemaal op jou en je 4×4 te wachten. Dit is een onvergetelijke vakantie.

Eerst verschenen op: 14 december 2022

15 min

jordanie kaart

Jordanië

Een ruwe roadtrip door Jordanië: in 7 dagen langs Amman, Petra, Wadi Rum en de Dode Zee

De geur van verse falafel hangt nog in de 4×4 wanneer we de route verder zetten naar het hoogtepunt van de trip: de magische majestueuze rotsen in de Wadi Rum woestijn. De makers van Star Wars, Dune, Aladdin en The Martian hadden ook meteen begrepen: deze woestijn is een van de mooiste plekken op de wereld. Wadi Rum moet je gezien hebben.


Ik kan me trouwens geen betere manier bedenken om Jordanië te ontdekken dan met je eigen 4×4. Beklim het middelgebergte in het land, glij over het losse woestijnzand en manoeuvreer je een weg door het gebruis van steden als Amman en Petra. Ik waan me een week lang een nomadische Bedoeïen tijdens mijn roadtrip door Jordanië. Geniet gerust even mee.

Een ruwe roadtrip door Jordanië: in 7 dagen langs Amman, Petra, Wadi Rum en de Dode Zee - Soms Ook Heimwee
De Wadi Rum woestijn bij zonsopgang. Onvergetelijk.

Jordan Nomads: een 7-daagse roadtrip door Jordanië

Ontdek Jordanië op een avontuurlijke manier: Jordan Nomads – een self drive. Ik deed deze trip in opdracht voor Travelbase, een hippe reisorganisaties voor avontuurlijke ontdekkers. Nadat Nymke al de Jordan Trail had afgewandeld was het mijn beurt om per auto het land te ontdekken. Jordan Nomads is een 7-daagse roadtrip die je mee neemt langs de legendarische handelsroute van het Midden-Oosten. Cruisen met de jeep door de woestijnlandschappen, overnachten in unieke lodges, voldoende vrijheid om je route zelf in te kleuren en je volledig te laten onderdompelen in de cultuur en geschiedenis van Jordanië.

Boek je Jordan Nomads roadtrip nu

Schrijf je nu in voor een uniek roadtripavontuur tijdens de lente van 2023 en geniet nog van de Early Bird prijs. Op vrijdag 16/12 stijgen de prijzen!

jordan nomads

Amman: een levendige stad vol cultuur 

Een bezoek aan de hoofdstad van dit zonovergoten land mag zeker niet ontbreken. Met een mengelmoes aan oude en nieuwe culturen, leuke bezienswaardigheden en heerlijk eten om te ontdekken, biedt Amman een leuke afwisseling met de rust van de woestijn.

Enkele leuke plekjes om te bezoeken in Amman zijn de Souk in Downtown Amman of Rainbow Street of de Citadel Jabel Al Qala’a. Verwacht je aan pittige kuitenbijters bij het bezoek aan Amman. Voor 3 JD (€3,60) wandel  je langs de tempel van Hercules, bezoek je het Ummayad-paleis en passeer je de Byzantijnse basiliek. Nog meer geschiedenis bewonderen? Breng dan ook een bezoekje aan het amfitheater.

Wist je trouwens dat in Amman een van de weinige moskeeën ter wereld die voor publiek toegankelijk is staat? De King Abdullah of ‘blauwe’ moskee kan je voor 2 JD (2,40 euro) vrij bezoeken.


Jerash – het Pompei van het Midden-oosten

Op een uurtje rijden van Amman klinkt de lokroep van de bergen als maar luider. Onderweg moet je zeker nog stoppen in Jerash, een topper voor cultuurliefhebbers, die me erg aan Pompei deed denken. Je leert de geschiedenis van de handelsroute en hoe de verschillende culturen invloed hadden op het leven in Jerash. Alexander de Grote heeft de stad opgericht en later, in het Romeinse rijk was Jerash een heel belangrijke metropool. Er zijn tal van oude Romeinse overblijfselen te zien in Jerash, waaronder de indrukwekkende Romeinse stadspoorten, de tempels en de arena.

Na de val van het Romeinse Rijk, was Jerash een belangrijke stad in het Byzantijnse Rijk en daarna in het Arabische Rijk. Tijdens deze periode werd de stad bekend om zijn handel en ambachten. De rijke geschiedenis van Jerash is nog steeds te zien in de coole historische gebouwen en monumenten. Neem best een lokale gids (voor 20 euro) om de verhalen achter elk gebouw te ontdekken. Qua historische sites is Jerash een van de beste die ik ooit bezocht heb. Maak je oude geschiedenis leerkracht trots en neem een half dagje om de stad echt te bewonderen. 

Jerash ligt in het noorden van Jordanië en is een van de meest indrukwekkende voorbeelden van de rijke geschiedenis van de regio. 

Een ruwe roadtrip door Jordanië: in 7 dagen langs Amman, Petra, Wadi Rum en de Dode Zee - Soms Ook Heimwee
Lekker drijven in de Dode Zee

De Dode Zee & de doopplaats van Jezus aan de Jordaan

Klaar voor een nieuwe dag vol ontdekkingen! Hou je vast, want het landschap zal je meermaals omverblazen vandaag. Je rijdt langs warmwaterbronnen, beroemde kastelen en dwars door een natuurdomein. 

Voor wie graag de plek op de plek wil staan waar Johannes de Doper Jezus kopje onder duwde: breng een bezoekje aan de Baptism Site – Bethany Beyond the Jordan. Een toegangsticketje en tochtje op de bus neemt je mee naar de oevers van de Jordaan op de rand met Palestina. Dichter bij Jezus ga je je niet voelen. 

Je ontdekt iets later ook de Dode Zee. Ofwel boek je een modderbad spa treatment in een van de vele hotels (vraag naar een dagpas, dan kan je ook lunchen). Ofwel stop je zelf langs de kant van de weg om je een weg naar het zoute water te begeven. Spring er in en drijf. Het plakkerige water voelt als stroperige olie en blijf er ook best niet te lang in want je huid is hier niet aan gewend. Neem voldoende flessen water mee om je nadien af te spoelen of zoek een douche in een van de warmwaterbronnen in de buurt of langs de kant van de baan. Je zal het nodig hebben. 

Drijven in de Dode Zee is een unieke ervaring, al vond ik het wel echt jammer dat er overal zo gigantisch veel afval op de “stranden” te vinden is. Daarom denk ik dat ik de volgende keer voor iets meer luxe zou kiezen en een hotel bellen voor een dagje relaxen aan de Dode Zee. Ik hoorde alvast van Travelbase dat ze specifieke spots gaan opnemen in hun programma deze vanaf deze lente!

wadi ghuweir trail
Wandelen in de Wadi Ghuweir Trail – een van de mooiste wandelingen in Jordanië

Hiken door Wadi-Ghuweir – de mooiste trail van Jordanië

Een van de mooiste wandelroutes in Jordanië is nog niet super bekend maar wel absoluut de moeite waard. Wadi Ghuweir neemt je mee door een kloof tussen de bergen in het grote niets. Reken niet op gsm ontvangst of een publiek toilet, er is hier niets buiten de rust van de natuur. In de verte zie je een schaapherder op zijn ezel en de rust wordt af en toe verstoord door een paar verloren gevlogen vogels.  

De kloof volgt een droogstaande waterweg. Hier en daar schieten palmbomen uit de rotsen waardoor je je in een tropische oase waant. De smalle kloof met enorm grote rode muren langs je zijn uitgesleten door het water dat hier jarenlang doorheen stroomde. Denk aan honderd verschillende tinten oranje en achter elke bocht valt je mond opnieuw open van verbazing.

Na een kleine twee uur stappen kom je de hangende tuinen met varens, palmbomen en mossen die uit de muren schieten tegen. Vergeet je camera niet voldoende op te laden, want hier wil je de hele tijd honderden foto’s maken. 

Je kan de Wadi Ghuweir Trail het beste maken vanuit Dana waar je ook een overnachting hebt in een klein kamp bij de Jordan Nomads trip. Het is ook mogelijk vanuit Wadi Musa, een klein dorpje bij Petra dat ook een bezoekje waard is.


King’s Highway: een wonderschone route naar Petra door de Grand Canyon van Jordanië

De route kronkelt door de bergen en canyons van het land. Er zijn heerlijke panoramische stops onderweg en je proeft de pracht van het authentieke en ruwe landschap van Jordanië. De beroemde King’s Highway was eeuwenlang de Koningsweg langs de belangrijkste handelsroute tussen Arabië en de Levant.

Deze route neemt je mee langs de rand van de Great Rift Valley, een indrukwekkende canyon waar de Dode Zee binnenstroomt. De weg passeert langs verschillende rivierbeddingen, en door het vele water werd dit back in the days een echte handel-hotspot. Je ziet ruïnes en kastelen (Al Karak), oude vestigingen en rustieke dorpjes, maar op het einde van de trip wacht de echte beloning: het ondoorgrondelijke Petra.

Vergeet ook niet te stoppen in het stadje Madaba, een van de weinige Christelijke dorpen in het land. Je vindt hier dan ook nog wel eens een pintje als je een barretje binnen wandelt. Tijdens je ontdekking van deze stad ga je ook meer dan 2 miljoen mozaieksteentjes tegenkomen. Voor 1 JD kun je de Sint-Joriskerk kerk betreden en de beroemdste mozaïek van Jordanië bekijken. Heerlijk!

Een ruwe roadtrip door Jordanië: in 7 dagen langs Amman, Petra, Wadi Rum en de Dode Zee - Soms Ook Heimwee
The Treasury in Petra – een van de vele hoogtepunten van Jordanië

Petra: de versteende stad is het wereldwonder waardig

Half gebouwd, haf uitgehouwen uit de rotsen is deze roze stad een unicum en één van ‘s werelds beroemdste archeologische sites. Deze parel van de geschiedenis was meer dan 2000 jaar geleden een van de rijkste steden op aarde. De Nabateeërs bouwden hun huizen, graftombes, tempels en winkeltjes uit de rotsen van Petra. Deze stad is een van de hoogtepunten van je reis door Jordanië. Het nadeel hier is dat natuurlijk iedereen dit wil zien, en je komt dus best op tijd om er als eerste voor de grote drukte binnen te wandelen. 

De hike van de ingangspoorten duurt 45 minuten. Je kan ook een golfkarretje boeken voor een euro of 25 die je er op 15 minuutjes brengt. De poorten van Petra gaan open rond 6h30 en ik raad je ook aan om er dan ook meteen te staan. 

Je komt toe aan The Treasury, het pronkstuk van Petra. Maar trek de rest van de dag uit om de minder populaire plekken te bezoeken. Voor wie wil is er een day hike (3 uurtjes) naar The Monastery een eindje verder op: vele rustiger en eigenlijk mooier dan de grote tempel aan het begin van de stad. Je kan ook de Backdoor route volgen waarbij je vanuit de achter ingang Petra binnenwandelt, eerst The Monastery bezoekt en dan rustig bergaf kan wandelen richting de meer toeristische hotspots van Petra. Een busje neemt je achteraf weer naar het beginpunt, included in je ticket. De verschillende routes en opties om Petra te bezoeken worden ook handig opgenomen in het Roadbook van Jordan Nomads dat elke deelnemer bij de start meekrijgt!

Voor de mooiste foto’s moet je ofwel een local 5 euro toestoppen om naar boven te klauteren. Deze mannetjes nemen je mee naar een cafeetje op een tussenverdieping voor enkele leuke shots. Maar je kan ook een uurtje stappen door de pijltjes te volgen naar het uitzicht op de Treasury op het bovenste plateau. Gratis en met extra vele panoramische gezichten op de streek rond de stad. Een aanrader! 

Kom alvast in de sfeer met deze documentaire over Petra.


wadi rum jeepsafari
Jeepsafari in Wadi Rum, Jordanië

Wadi Rum en een nacht in een Bedoeïenenkamp in de woestijn

Wadi Rum is zonder overdrijven een van de mooiste plekken die ik op de wereld al gezien heb. Het komt in een lijstje met de Kepler track in Nieuw-Zeeland, de roadtrip Banff en Jasper in Canada of het superfotogenieke IJsland

Een ruwe roadtrip door Jordanië: in 7 dagen langs Amman, Petra, Wadi Rum en de Dode Zee - Soms Ook Heimwee
Zonsondergang in Wadi Rum

Wadi Rum, of ‘the valley of the moon’ is naast een hyper populaire filmset gewoon een heerlijke plek om te kamperen in een lokaal bedoeïenenkamp of om met je jeep door te sjeezen. 

Wat maakt deze woestijn zo speciaal? Zijn roestbruine zand, magnifieke rotsvormingen en uitgestrekte woestijnlandschappen. Om deze buitenaards uitziende plek te bereiken reis je het best via de stad Aqaba, maar bij de Jordan Nomads ligt Wadi Rum gewoon mooi op dag 6 en 7 van je trip ingepland. Spot er vallende sterren (ik zag er 5) vanuit je tent in de maanvallei. Geniet van heerlijk eten vers voor je klaargemaakt. Wist je trouwens dat in je Jordan Nomads trip een jeepsafari die je langs de mooiste plekken van Wadi Rum brengt zit inbegrepen? Even lekker niet zelf rijden maar gewoon genieten. Echt een absolute aanrader. Must do. Don’t forget. Adembenemend. GO!

jordan nomads vakantie

Roadtrip met 4×4

Jordan Nomads 

Schrijf je nu in voor een uniek roadtripavontuur tijdens de lente van 2023 en geniet nog van de Early Bird prijs. Op vrijdag 16/12 stijgen de prijzen!

15 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

‘Route du Vin’ discovered: een wijnvakantie in de Elzas

Ontdek de ‘Route du Vin’ in de Elzas: een 170 km lange wijnroute langs dorpjes,...

Nu lezen

img

Een roadtrip door het Wilde, Wilde Westen van Amerika

Een vakantie in Amerika is niet compleet als je geen roadtrip aan de West Coast gedaan hebt....

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.