Joviaal Jordanië: Hiken langs de legendarische Jordan Trail

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Joviaal Jordanië: Hiken langs de legendarische Jordan Trail

The Jordan Trail: Op trektocht door de Jordaanse woestenij

Jordanië

The Jordan Trail: Op trektocht door de Jordaanse woestenij

De wind streelt mijn droge huid. De late namiddagzon tekent donkere contouren af op het machtige gebergte. In de verte zie ik de roze Wadi Arabica. Nog verder, Israël en Palestina. De klankschaal van Ghassab weergalmt op de achtergrond. Jordanië, gij schoon, ongetemd beest. Ik begin er aan. 5 dagen bevond ik mij in the…

Eerst verschenen op: 12 januari 2022

jordanie kaart

Jordanië

Joviaal Jordanië: Hiken langs de legendarische Jordan Trail

De wind streelt mijn droge huid. De late namiddagzon tekent donkere contouren af op het machtige gebergte. In de verte zie ik de roze Wadi Arabica. Nog verder, Israël en Palestina. De klankschaal van Ghassab weergalmt op de achtergrond. Jordanië, gij schoon, ongetemd beest. Ik begin er aan.

5 dagen bevond ik mij in the middle of nowhere. 5 dagen sliep ik onder de Jordaanse sterrenhemel. 5 dagen gaf ik alles wat ik in me had. Tussen zijn rumoerige buurlanden ligt het vreedzame Jordanië, met zijn imposante bergketens en rijke cultuur. Dit is de Jordan Trail.

Ongeveer 96 kilometer lang vervloekte ik mijn slechte conditie, de brandende zon en de blaren die zich inmiddels op mijn voeten vormden. Man wat had ik toch zin in die goeie vettige frietjes van thuis.

uitzicht over Dana reservaat

4 ezels wandelen in een rijtje voorbij. Petra, een van de zeven moderne wereldwonderen en de enige plaats waar het happy hour every hour is en je (nog) gratis mag rondkijken. De toeristen in hun capri broeken en sandalen kijken vreemd op wanneer we ze voorbijgaan. Komt het door onze bestofte wandelstokken en bezwete t-shirts? Of is het omdat we de toeristenweg links laten liggen en langs de rotsen naar boven zijn gegaan?

mooiste uitzicht over de treasury in Jordanië Petra
Mooiste uitzicht over de Treasury in Petra

3 glazen porto dronk ik onder de Jordaanse sterrenhemel. Kristof, ik ben u eeuwig dankbaar. Ik was sceptisch toen je geheimzinnig die grijze drinkbidon naar boven toverde bij het kampvuur, maar met dat pittige druivensap heb je aardig wat punten gescoord. Het was je verjaardag, maar dat mocht niemand weten. 3 vallende sterren zoefden boven ons voorbij. Zachtjes zingen we happy birthday. Ik neem nog een slokje. We proberen een foto te maken van de sterrenhemel. Allemaal even achteruit en de gsm plat op de grond. Op hoop van zegen. Klik. Pikzwart. Mijn camera heeft de sterren dan wel niet vastgelegd, maar op mijn netvlies staan ze voor eeuwig gebrand.

jordaanse sterrenhemel
Op beeld vastgelegd door Friedrich

2 woorden staan in mijn oren geconditioneerd. Yalla yalla. 2 woorden die me nog steeds kriebels bezorgen. Vooruit. 2 woorden, zo klein maar toch ook zo groots. In de verte zie ik een kudde geiten behendig langs de rotsen omhoog klimmen, op zoek naar dat laatste stukje gras. Hun lange oren wapperen heen en weer terwijl het getingel van de verroeste bel weergalmt door de bergen. Yalla Yalla, we gaan weer verder.

Ga zelf op de Jordan Trail

7-daags trekking avontuur langs de legendarische handelsroute van het Midden-Oosten in Jordanië. Dit is de mooiste wandelroutes

wat doen in petra
hiken in Petra tussen de Bedoein grotten

1 ding is zeker. Jordanië, je ongerepte natuur en warme cultuur hebben een plekje verovert in mijn hart. Elke dag liet je me een ander stukje van jezelf ontdekken. Elke dag betoverde je me met een prachtig uitzicht. Elke dag leerde ik iets nieuws over je bij. Je was niet gemakkelijk voor me. Je hebt me doen zweten, bloeden en tranen laten vloeien, maar laat me je 1 ding zeggen. Je bent het allemaal waard. 

Van Friedrich, een Duitse ontwikkelaar van lensimplantaten, die me hielp tijdens een moeilijke beklimming. Tot Lianne, die me geruststelde toen ik met mijn voet vast zat tussen rotsblokken. Tot Koen, een van de medeoprichters van Travelbase, die met uiterste nauwkeurigheid mijn voeten verzorgde. Stuk voor stuk prachtmensen die ik heb mogen ontmoeten tijdens deze onvergetelijke reis. Yalla Yalla, ondertussen ga ik nog maar even een wandelingetje maken.

uitzicht over Wadi Arabica, Palestina en Israel

De Jordan trail praktisch: wat moet je zeker weten over deze hike?

Wat is de Jordan Trail?

Een 6-daagse trektocht van het bescheiden Dana tot in het wereldberoemde Petra. Via deze beroemde karavaanroute trek je in groep van de ene naar de andere Nabetaanse campspot waar je kan genieten van de Bedouin cuisine, geen pakjesmaaltijden hier hoor zoals in Ijsland. The Jordan Trail werd in 2018 uitgekozen door National Geographics als één van “must do” wandeltochten in de wereld. Je trekt door gebergten, canyons, oases en woestijnen en maakt elke dag kennis met een ander soort Jordanië. Reken op een dagelijkse wandelafstand van zo een 11-18 km waarbij je ongeveer een hoogteverschil van 1.800 meter overbrugt. Mijn teller stond op het einde van de reis op 96 km.

Um Ratan vallei Jordanië

Wanneer hike je best in Jordanië?

Je kan deze trail enkel in het voorjaar of najaar doen. Maar geen zorgen, het is er nog steeds lekker warm. Je kan je nu pregistreren en op 17 maart boeken voor het najaar 2022. De eerstvolgende data zijn van:

 • 30/10 – 06/11
 • 06/11 – 13/11
 • 13/11 – 20/11
 • 20/11 – 27/11

Wat neem ik mee op deze trektocht?

 • Goede wandelschoenen zijn een must, bij voorkeur type C, om je voeten goed te beschermen voor het rotsige landschap. Zorg dat je wandelschoenen op voorhand al goed zijn ingelopen om zo het aantal blaren te minimaliseren.
 • Bescherming tegen de zon.
 • Hoewel het in de zomer snikheet is in Jordanië, kan er in de lente of herfst wel al eens een stevige bui vallen. Neem dus best iets van beschermende regenkledij mee.
 • Werk met laagjes die je gemakkelijk over elkaar kan aantrekken. Neem ook wat warmere kledij mee voor ’s nachts.
 • Water, water, water. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Minimum 3 liter water drink je dagelijks. Een camelbag is dus ideaal en is iets handiger dan allemaal aparte drinkflessen. Elke ochtend krijg je voor vertrek flessen water. Is je water toch op? Geen zorgen, onze vriend James de ezel heeft wat extra mee.
 • Ben je zoals mij en krijg je snel blaren? Dan is sporttape een must. Tape preventief je voeten in op de plaatsen waar je snel blaren krijgt. Weet je niet goed hoe? De gidsen en medetrailers helpen je met veel plezier.
 • Compeed, voor wanneer het dan toch te laat is. 
 • Vochtige doekjes: Een douche zal je niet snel vinden in de woestijn. Af een toe een vochtig doekje om het meeste zand en stof weg te halen kan deugd doen.
 • Een uitgebreide packlist wordt voorzien door de organisatie. Begin zeker op tijd met het verzamelen van het juiste materiaal en durf aan vrienden en kennissen te vragen wanneer je zelf iets niet hebt, zo moet je niet alles nieuw kopen. Inpakken voor een meerdaagse wandeling in de natuur en dit in je rugzak gepropt krijgen vergt wat voorbereiding. Oh ja laat die stijltang of dat scheerapparaat maar thuis. Je neemt er al snel vrede mee dat je er niet op je meest stijlvolle uit zal zien tijdens de hike.
truck bedoeienkamp Wadi Feynan

Hoe bereid ik me voor op de Jordan Trail?

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor mij was dit mijn eerste trail en neem van me aan, ik was niet goed voorbereid. En dan bedoel ik vooral fysiek. Ben je in het dagdagelijkse leven sportief en ga je veel wandelen? Dan zal je waarschijnlijk weinig moeite hebben om deze trail te voltooien. Denk eraan dat je toch wel wat kilometers op een dag zal afleggen (met de nodige pauzes) en dat Jordanië niet bepaald vergelijkbaar is met ons Belgisch landschap. Ga al eens oefenen in Nisramont!

Is deze trail iets voor mij?

Ben je tot hier geraakt? Dan denk ik dat je het antwoord zelf al weet. Toegegeven, het is een fysiek uitdagende tocht, maar als zelfs ik het kan, kan jij het ook. Met een gezonde portie doorzettingsvermogen en een goede basisconditie bereik je zelfs de hoogste berg. Je wandelt al snel een 7-tal uren op een dag. Verwacht dus geen wilde feestjes bij aankomst in het kamp. Rond 21 uur ben je meestal zo moe dat je het liefst van al onder de wol wil kruipen. Althans, ik dan toch. Je zal vloeken terwijl je al puffend omhoog en omlaag wandelt, die goeie vettige friet missen en een stukje comfort moeten inboeten, maar dit avontuur is het helemaal waard.

Jordan Trail: de wandelroute

 • Dag 1: Amman – Dana
 • Dag 2: Dana – Wadi Feynan
 • Dag 3: Wadi Feynan – Teletat Al Sofor
 • Dag 4: Teletat Al Sofor – Um Ratam
 • Dag 5: Um Ratam – Little Petra
 • Dag 6: Little Petra – Petra
 • Dag 7: Petra – Amman

8 min


met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Author background imageAuthor background image 2Nymke Dullers
met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Ik ben Nymke. Dromer, dierenliefhebber en avocadokweekster.
Meer over Nymke

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

De blauwe Hyacinten in het Hallerbos bezoeken (2024) – 💐 🌷 Bloemen van het mooiste bos van Vlaanderen in bloei

Het Hallerbos bezoeken in de bloeiperiode? Waan je Wendy in Neverland terwijl je het...

Nu lezen

img

Handige reisgadgets en cadeau tips voor mensen die graag (met kinderen) reizen

🎒 Deze handige en leuke reisgadets moeten zeker je koffer in als je op vakantie vertrekt. En...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.